Şimdi Ara

Bilgisayarımdan yanık kokusu geldi! Bir sorun var! Yardım!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
663
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar, herşeyden önce bilgisayar konusunda biraz bilgisiz olduğumu söylemek isterim. Dün bilgisayarım birkaç saat açık kaldıktan sonra burnuma metalik bir koku geldi. Bilgisayarımın arkasını kokladım, fanın dışarıya verdiği havada hafif bir koku vardı. (Koku tam yanık kokusu gibi değildi, yeni alınan bilgisayarlarda ya da elektronik aletlerde olan kokuya benziyordu)

Bilgisayar sorunsuz çalışıyordu ama ben kokuyu duyunca hemen bilgisayarımı kapadım. Birkaç saat geçtikten sonra tekrar açtım. Sorunsuz açıldı ancak daha 1 dakika geçmeden bilgisayarımın arkasından yine aynı koku gelmeye başlayınca ben de telaşla bilgisayarımı kapatmak için mouse'u oynatarak Başlat menüsüne gelmeye çalıştım ancak mouse'un işaretçisi ekranda karman çorman yerlere gitmeye başladı. Ben de hemen bilgisayarı kapatmak için üzerindeki düğmeye bastım ama bilgisayar kapanacağı yerde yeniden başladı. (Yani bilgisayarı kapayıp açan düğme, reset düğmesi gibi çalıştı.)

Bu sefer bilgisayarı fişten çektim. Bir süre sonra bilgisayarın içini açıp inceledim ve birşey gördüm! Anakartın içinde bir pervane var (güç kaynağındaki pervane değil, anakartın içinde) Bu anakartı harddiske bağlayan beyaz geniş kablolar var. (Kablo gibi değil de daha çok ince ince kabloların yan yana birleştirilmesinden oluşuyor gibi görünen, kemer gibi olan şeyler) İşte bu kemer gibi olan şeylerden birisi o pervaneye değiyordu ve tam o değdiği yer yanmıştı. Pervanede bir sorun yok. O beyaz yassı kemer gibi olan kablonun kenarı yanmıştı. Siyahlık da vardı yanan yerin çevresinde. Koku da ondan geliyor.

Ben o yanan şeyi pervanenin yanından uzaklaştırdım biraz ve bilgisayarımı tekrar açtım. Bu sefer de ilk açılan ekranda (Dos ekranı) bir yazı çıktı. "...driver incompatible." yazdı. ("..." yerinde birşey yazıyordu ama o telaşla anlayamadım) ve sonra yine "...driver incompatible." yazdı ve kasadan kısık kısık bip sesi geliyordu. Ben de bilgisayarın kapama düğmesine bastım. Bu sefer düğme düzgün çalıştı ve bilgisayar kapandı. Bilgisayarı bir daha açmadım.

Şimdi size birkaç sorum var.
    1) Bu yanan şeyin adı ne? Beyaz renk, ince ince kabloların yan yana birleştirilmesinden oluşuyor gibi görünen, anakartla harddiski ve birçok şeyi birbirine bağlayan, kemere benzer şeyin adı ne oluyor?
    2) Bu yanan şeyin yenisini alsam ve onun yerine taksam, sorun düzelir mi?

Cevaplarınızı bekliyorum. Beni bilgilendirirseniz çok mutlu olacağım.

Şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Daichi -- 1 Nisan 2007; 13:50:54 >

• Vallahi roman tadında anlatmışsın olayı arkadaşım

O bahsettiğin kablo ide kablosudur (çoklu kablo) her bilgisayarcıda kolayca bulur. Bence onu bir değiştir ve bir daha dene... ama aklıma bir şey de takılıyor... Eğer o aşınma ve yanma pervaneden ise sorun yok ancak nedeni başka ise???
    Her neyse bence kabloyu değiştir ve tekrar dene...
  • Teşekkürler Benek!

Ben gerçekte roman yazıyorum! :) Yarışmalara vs. katıldım. O yüzden yazdığım yazıyı "roman tadında" bulmana sevindim! :)

Yardımın için çok teşekkürler dediğini yapacağım!

Bu arada, PSU'da da bir sorun olabilir mi sence? PSU dışarı hava üfürürken bir yanık kokusu gelmişti çünkü. Belki onda bir sorun olduysa, o da o kablonun yanmasına sebep olmuştur. Bu arada normalde benim bilgisayarın fanından gürültülü bir ses geliyordu. Bu yanık kokusu geldikten sonra o ses de kesildi :) O yüzden PSU'yla da alakası olabilir diye düşünüyorum. Acaba onu da mı değiştirsem :)
  • İlk önce ide kablosunu bir değiştir derim ben ... zaten çok ucuz bir şey o ... eğer sonuç alamazsan diğerine de bakarsın.
  • Tamam! Tekrar çok teşekkürler!
  • quote:

Orjinalden alıntı: Benek

İlk önce ide kablosunu bir değiştir derim ben ... zaten çok ucuz bir şey o ... eğer sonuç alamazsan diğerine de bakarsın.

• Arkadaşlar, biraz önce PSU'nun arkasını kokladım. Tam o bölümden o bahsettiğim kokuyu aldım. PSU'mda bir sorun olduğunu düşünmeye başladım. Eğer sadece ide kablosunu değiştirirsem ve hata PSU'daysa bilgisayarımın başka yerlerine bir zarar gelmez mi? O yüzden ben PSU'yu da değiştirmeyi düşünüyorum.

Bu arada yanık olan ide kablosuna baktım. Tam yanık gibi değilmiş. Erimiş gibi. Dışındaki beyaz plastik erimiş, içindeki bakır teller gözüküyor. CD sürücüsüne bağlı olan ide kablosuymuş. Yani "driver incompatible." bu nedenle yazmış olabilir.

Yalnız mouse'un işaretçisi niye karışmıştı onu anlamadım. Anakarta bir zarar gelmemiş olabilir mi? Mouse'un işaretçisinin ekranda deli gibi hareket etmesi ve bilgisayarı kapatıp açma tuşunun reset gibi işlem görmesi bu nedenle midir? Mouse'u oynatığımda ekran karışınca, alt F4'e bastım, hiç işe yaramadı. Bir de koku geldikten sonra bilgisayarı açtığımda "drive uncompatible. Please press F1 for help" gibi bir şey yazıyordu. F1'e bastım, işlemedi. Yani CD sürücüleri dışındaki yerlerde de bir sorun oldu. Anakart'a, kartlara ve kablolara baktım, ide kablosu dışında gözle görülür bir hasar göremedim. Bu PSU'dan kaynaklanan bir sorunsa, PSU ve ide kablosu değişince, sizce bu sorun düzelir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Daichi -- 1 Nisan 2007; 19:46:37 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Midemde sorun var yardım edin :'(
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.