Şimdi Ara

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Hakkında Genel Sorular ve Cevaplar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
1
Favori
1.959
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba,
    özel mesaj yoluyla bana gelen sorulardan derlediğim bir başlık oluşturmaya karar verdim çünkü aynı soruları tekrar tekrar cevaplamak durumunda kalıyorum. Foruma çok sık giriş yapmadığımdan da cevap vermem uzun sürebiliyor.

    Soru : Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri kaç yıllık? 2 yıllık mı 4 yıllık mı? Lisans mı ön lisans mı? (İngilizce kısaltması olan CTIS kullanacağım bundan sonra)

    Cevap : Hazırlık + 4 yıl lisans programından oluşuyor. Hazırlık atlama sınavını ( COPE ) geçerseniz direkt bölüme başlıyorsunuz ve 4 yıllık bir eğitim programına tabi oluyorsunuz. Hazırlık eğitimini 1 yarı yılda tamamlayan arkadaşlar ders yükünü arttırarak ve yaz okulunda fark derslerini tamamlayarak 3.5 yılda bölümü bitirebilir ve toplamda 4 yılda hazırlık + lisans eğitimini tamamlayabilirler.


    Soru : Neden yüksekokul bünyesindesiniz? Yüksekokullarda 2 yıllık önlisans bölümleri olmuyor mu? Yüksekokul & fakülte farkı nedir?

    Cevap : CTIS, Turizm ve Otel İşletmeciliği ve İşletme Bilgi Yönetimi bölümleriyle aynı yüksekokul ( Uygulama Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu ) bünyesinde kuruldu. Ülkemizde 4 yıllık = fakülte, 2 yıllık = yüksekokul mantığı var.
    Bu yüzden yüksekokullarla meslek yüksekokulları aynı gibi görülmekte ancak yüksekokullarda 4 yıllık lisans eğitimi verilirken, meslek yüksekokullarında 2 yıllık ön lisans eğitimi verilmektedir.
    Fakülte ve yüksekokullar arasındaki en temel fark eğitim anlayışlarında yatıyor. Fakültelerde genelde teorinin daha ağırlıklı olduğu bir eğitim verilirken yüksekokullarda uygulamaya daha çok ağırlık veriliyor. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği, pilotluk gibi uygulamanın önemli olduğu meslekler de yüksekokul bünyesinde verilmekte. Yüksekokullar bünyesinde genellikle benzer eğitim veren bölümler bulunmakta. Örneğin beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümünün yanında antrenörlük gibi mesleklerin eğitimleri de aynı yüksekokul bünyesinde olmakta.

    Soru : Yüksekokulun farkını anladım ama yüksekokul mezunu olursam dezavantajım olur mu? Askerlik nasıl oluyor?


    Cevap : Ülkemiz için konuşursak zaman zaman evet. Bunun en büyük sebebi de maalesef bilgisiz insan kaynakları personelleri oluyor. Bir çoğumuzun da olduğu gibi onlar da yüksekokul & fakülte farkını bilmeyebiliyorlar. Askerlik konusu ise diğer 4 yıllık mezunları gibi oluyor.

    Soru : CTIS'i bitirdikten sonra yüksek lisans yapabilirmiyim? Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisansı yaparsam bilgisayar mühendisi olmuş olur muyum?

    Cevap : Lisans mezunu olacağınızda tabi ki yüksek lisans yapabilirsiniz. Yüksek lisans yapan mezunların bir çoğu bilgisayar mühendisliği veya bilgisayarla ilgili başka alanlarda yüksek lisans yapıyorlar. Bilgisayar Müh. yüksek lisansı yapmış olmanız artık mühendis olduğunuz anlamına gelmiyor. Bir alanda yüksek lisans yapabiliyor olmanız lisansını yapmış sayılacağınız anlamına gelmiyor. Yüksekokul & fakülte farkını bilmeyen insan kaynakları personeliyle karşılaşırsanız onun karşısında mühendis sanılabilirsiniz ama :)

    Soru : Ben akademisyen olmak istiyorum CTIS bunun için uygun mu?
    Cevap : CTIS, yapısı itibariyle daha çok bilişim sektörünün ihtiyaç duyduğu / duyacağı alanlarda mezunlar yetiştiriyor ancak gayet tabi akademisyenlik yolunu tercih edebilirsiniz. CTIS kadrosu bünyesinde de bir çok CTIS mezunu akademisyen mevcut.

    Soru : Bölüm neden doğu kampüste? Doğu kampüs çok kötü bir yermiş doğru mu? Merkez kampüse geçilecek mi?

    Cevap : Daha önce belirttiğimiz gibi CTIS'in de bulunduğu UTİYO doğu kampüste. Doğu kampüs ile merkez kampüs arasında orta kampüs var. Doğu & Merkez arasını yürüyerek 20 dk içinde gidebiliyorsunuz. Yani aslında öyle başka üniversitelerde olduğu gibi merkez kampüs şehir merkezindeyken yüksekokul küçük bir ilçede filan değil :) Merkez kampüs tabi ki daha büyük ve daha canlı ama zamanınızın çoğunu derslere girip çıkarak geçireceğiniz için hangi kampüste olduğunuz bence çok önemli değil zira boş vakitlerinizi isterseniz merkez kampüste geçirebilirsiniz. Doğu kampüsün beğenilmemesinin en önemli nedeni bence İngilizce hazırlığın da doğu kampüste olması. Hazırlıktan sıkılan arkadaşlar doğu kampüsten bir an önce kurtulmak istiyorlar :)

    Soru : İngilizcem çok zayıf, bilgisayar bilgim yetersiz. Okulda matematik ve fen derslerim çok iyi değildi. Bölüm aklıma yattı ama başarılı olabilir miyim?

    Cevap : Bilkent hazırlığının kötü bir şöhreti vardır zorluğu konusunda. Bir çok kişi hazırlıktan atıldığından yakınır. Gereksiz kastıklarını söyler filan :) Açıkçası Bilkent hazırlığı tam da olması gerektiği zorlukta. Ülkemizde İngilizce hazırlık adı altında insanların 1 yılını alan bir çok üniversite var. Akademik kadrolarının ve vizyonlarının yetersizliğinden olsa gerek pek bir şey öğretmeden size İngilizce hazırlık adı altında bir eğitim sunuyorlar. Sonrası malum. Mezun olunca İngilizce hazırlık gördük ama pratiğim yok deyilerek bir daha kurslar alınır filan. Bilkent CTIS'in en büyük farklarından biri de hazırlıkta aldığınız İngilizce eğitimin niteliği. Bilhassa yazılım geliştirici olmayı düşünüyorsanız sürekli yeni teknolojileri takip edebilmeniz, güncel kaynakları okuyabilmek için İngilizce bilmeniz şart. Hazırlığı geçmeniz değil! Okulda work and travel, erasmus gibi programlara katılabilmek, yurtdışında staj yapabilmek için de İngilizce bilgisi şart. Mezun olduğunuzda global bir şirkette veya yurtdışından çalışmak istersiniz zira öyle. İngilizce düzeyiniz ne olursa olsun hazırlıkta zaten seviyenize en uygun kurdan başlayarak adım adım ilerliyorsunuz. Hazırlığı ciddiye alan birisi seviyesi ne olursa olsun İngilizcesini bölümde gerekli seviyeye kadar rahatlıkla çıkarabilir.

    Bilgisayar bilginizden çok bilgisayara olan ilginiz oldukça önemli. Meraklı arkadaşlar mezun olduklarında oldukça donanımlı, aranılan kişiler oluyorlar. Bilgisayar bilginizin olmasının avantajları olduğu gibi alışkanlık haline getirdiğiniz yanlış bilgilerinizin olması da size zorluk yaşatabiliyor. Bölümde verilen eğitim hiç bilgisayar bilmeyen birisinin anlayabileceği düzeyden başlamakta.

    Matematik ve fen derslerinde başarılı olamayan arkadaşlar fen derslerini bölümde almayacaklarından sorun yaşamasalar da belli bir düzeyde matematik bilgisi gerekmekte. Ayrık matematik denilen zorunlu matematik dersleri verilmekte.

    Soru : Bölümde okurken yurtdışına gidip mühendislik diplomasıyla geri dönebiliyormuşuz. Doğru mu?

    Cevap : Bölümün her öğrencisine sunduğu böyle bir imkan söz konusu değil. Daha önce bazı arkadaşlar Erasmus programıyla gittiği üniversiteyi tamamlayıp o üniversitenin diplomasını alabilmek için CTIS'i 1 yıl dondurma yolunu tercih etmişler. Bu kendi insiyatiflerinde olan bir karar.







  • hersey iyi güzel de messela mezun oldun üst lisansini yazilim mühedisi olarak yaprasan yazilim mühendisi olurusun ayrica yazilim ve bilgisyar mühendisliklerindeki fen dersleri kişisel olarak cok gereksiz ctis den mezun olunca bilişimle ilgili her meseleyi yapabilirisin ayrica yazilim ve bilgisyar mühedisliği dahil sadece sifatin olmaz olmasini istersen de üst lisan yaparasin mühendis olurusun zaten 2018 ihtibari ile sayisal puani ile alan bi bolum ve sunu eklemek isterim dogu akdeniz gibi bi unverstede okumak daha mantiklidir cunku ulstral arasi bi ünverstedir daü
    bolumu kisaca aciklamak gerekirsek altanatif yoldan yazilm mühedisi olma bölümüdür .D !!
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.