Şimdi Ara

Bilgisayar Oyunları Programlama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
6
Favori
23.045
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba değerli arkadaşlar. Oyunlarda sonuçta yazılımlarla yapıldığı için başlığı bu bölümde açtım.

    Bilgisayar ve konsol oyunları (genel ismiyle video oyunlar) nasıl yapılıyor hep merak etmişimdir. Bilgisayar oyunlarını tasarlayan ve yapanlar bilgisayar mühendisleri midir? Bilgisayar mühendisi olmadan üst düzey programlama öğrenilebilir mi? Bu oyunlar nasıl yapılıyor? EA Games, Ubisoft, Blizzard,...vb. gibi oyun şirketleri çalışanları hangi üniversite okudular...vs gibi sorular hep aklımda :)

    Oyunlar ve 3D uygulamalar hangi yazılım dilleriyle yaplıyor? Bir oyunun yapımı için çok yüksek bütçe gerekli midir?

    Örneğin bir Call of Duty, bir Crysis veya benzeri oyunların (türü farketmeden) yapımı için 100'den fazla insan çalışıyor bildigim kadarıyla. 3-4 yıl boyunca hergün sayfalarca kod yazılıyor bir oyun için. Peki hangi yazılım diliyle yapılıyor bu oyunlar? Bu oyunları yapan insanların hepsi bilgisayar/yazılım mühendisi falan mı yoksa standart insanlarda programlama ve yazılım dillerini öğrenebilir mi?

    Benim hedefim bir Cevat Yerli (Crytek) gibi olabilmek. İlerde oyun yapımcısı olmak istiyorum. Hangi bölümde okumalıyım? Kendim veya bir kurs/eğitim merkezi tarzı yerlerde programlama öğrenebilir miyim?

    Cevaplarınızı bekliyorum.

     Bilgisayar Oyunları Programlama







  • Açıklaman için çok teşekkür ederim hocam.

    İngilizcenin çok önemli oldugunu biliyorum. Bu sene ingilizce eğitimi alıcam zaten.

    quote:

    genel olarak C++ yada C# ve XNA kullanılıyor ve directX tabanlı yapılıyor,bugün oyunların bir çoğu directX tabanlıdır

    evet iyi bir oyun için iyi bir bütçe gerekir zira oyun yazmak da grafiklerini hazırlamak da zordur,paintte çizilemezler, bir kişiyle de olmaz


    C++, C# veya XNA gibi yazılım dillerini üniversite dışında (bilgisayar/yazılım dışında bir eğitim alma durumunda) nasıl öğrenebilirim? İnternetten araştırarak öğrenme imkanım var mı ve varsa rahatlıkla öğrenmek mümkün mü yoksa beni zorlar mı?

    Türkiye'de oyun yapım sektörü çok geride. Bildiğim kadarıyla Ankara'da bir tane oyun stüdyosu (Ceidot) var. Ve araştırdığım kadarıyla bir oyun yapımı için çok yüksek bütçe gerekebiliyormuş. Yani destekde almak lazım. Sanırım ülkemizde bu işi yapmak çok çok zor :(

    quote:

    sana tavsiyem her ne kadar üniversite okumadan da bu işi yapabileceksen de üniversite okuman bu sana hep bir diploma kazandırır hem de direkt hocalardan öğrenirsin

    eğitim kurslarından da programlama öğrenilir ancak asıl şart ingilizce bilmek,ingilizce bilmiyorsan istediğin kurstan eğitim al ancak oyun geliştirmeyi unut çünkü kurslar sana oyun geliştirmeyi öğretmezler,öğretseler bile senin kendini geliştirmen gerekir


    Üniversiteye tabiki gidicem fakat ülkemizdeki eğitim sistemi sebebiyle lisede (Lise-1 sonunda yaptıgım tercih ile) Esit Agırlık bölümünde okudum. Bu sebeple Bilgisayar/Yazılım mühendisliği gibi alanlarda ülkemizde eğitim almam mümkün degil malesef. Belki yurtdışında bu eğitimi almam mümkün olabilir.

    Bu sebeple eğitim kursları veya bilen kişilerden yazılım/programlama öğrenebilir miyim diye sordum. Kendimi geliştirme noktasında ise yazılım/programlama ögrenme imkanım doğarsa tabiki kendimi geliştirmek icin gayret gösteririm.

    quote:

    yazılımı herkes öğrenebilir illa üniversite mezunu olmak şart değil yeterki bu işi sevsin ve gece gündüz çaba sarfetsin zaten yazılım gece gündüz çaba isteyen bir iş

    ve yazılımcı olmak için araştırma yapmayı da bilmek gerekiyor hangi yazılım dilleri diye soracağına keşke google'ı kullansaydın neyse söyledim zaten az önce


    Yazılım/programlama işine gerçekten merak sardım (bilgisayar ve teknoloji aşığıyım). Sonuna kadar gayret gösterebilirim.
    Araştırma konusunda google'ı tabiki kullandım ancak DH forumları sizin gibi bilgili insanlarla dolu oldugu için buraya sormak iyi bir fikir bence :)

    Her ne kadar ülkemiz şartlarında hayallerimi gerçekleştirmem zor olsada bu yolda çaba göstermeye kararlıyım hocam.




  • Bu kafayla oyunu bırak, konsol programı bile yazamazsın. İstediğin kadar iyi bir yazılımcı olmak için Türkiye'de gereken bütün imkanlar var, sen ülke şartlarından bahsediyorsun.

    İyi bir programcı olabilmek için gerekli herşeyi internetten bulabilirsin, oturduğun yerden çok iyi bir yazılımcı olabilirsin. Dünyanın her yerinde de iyi programcılar kendini yetiştirenlerdir, hangi okulun hangi bölümünden mezun olduğunun bir önemi yok.

    Konuya gelince, bir gün oyun yazmak istiyorsan, bir defa oyun yazmayı şimdilik rafa kaldırman lazım. Önce programlamanın temellerini öğren, iki satır kod yaz, bunu en az 4-5 yıl ilerlet, sonra oyun yazmayı aklına getir. Oyun yazacak kadar programlama öğrenmek istiyorsan, oyun yazacağım diye değil programlama öğreneceğim diye yola çıkman lazım.
    Git istediğin herhangi bir dilde google'da ara, öğrenmeye başla. Hangi dilden başladığının hiçbir önemi yok, zaten 3-5 dilden temel birkaç şey öğrenmen gerek, onları öğrenince kafana en çok yatanla ilerletirsin.




  • Oyun geliştirme üstüne epey uğraştım, biraz birşeyler paylaşayım.

    Öncelikle, üstte yazılanların neredeyse tamamı doğru. Ancak oyun yapımına başlamak için hemen şirket kurup milyon dolarlar yatırmak gerekmez.

    Basit bir Indie Gaming oyunu yapmak için çok büyük bir ekip veya çok yüksek sermaye gerekmez. Ancak iyi bir bilgi birikimi gerekir. Braid denen oyunu duyduysan, iki kişinin ürünüdür. World of Goo'da aynen öyle. Şu bir zamanlar her bilgisayarda bulunan DXBall oyunu da bir kişinin ürünüdür mesela.

    Tabi en büyük sorun "nereden başlayacağımı bilmiyorum" dur. Benim sana bir yol haritası tavsiyem (başkası başka tavsiye verebilir veya bu görüşe katılmayabilir, burhan hemen atlamasın diye yazıyorum bunu ):

    - Sefer Algan'ın "Her Yönüyle C#" kitabını al. 45 tl sanırım. Kitap almak motivasyonu en üste çıkarıyor, çünkü insanda "o kadar para verdim bari oturup öğreneyim" gibi bir düşünce oluşuyor o yüzden en başta interneti tavsiye etmem.
    - Şu konuları öğren: veri türleri, operatörler, kontrol mekanizmaları ( if-else yani), diziler, fonksiyonlar, sınıflar. Kitapta daha bir sürü konu var ama bunlar başlamak için yeterli. Ama öğren dediysem tüm örneklerini çözerek, yalayıp yut.
    - interneti kullanmaya başla:www.riemers.net adresine gir. senden indirmeni istediği programları (visual c#) ve kütüphaneleri (yoksa directx, xna) indirip kur. oradaki örnekleri üstünden takip ederek yap. ilk başta hiçbir şeyi değiştirmeden direk kodları kopyala. sonra oyunlara yeni özellikler ekle, kodları değiştir, kendi oyunlarını yapmaya başla.

    Bu işi yapman aşağı yukarı 3 ay sürer, ama orada yazılan her kodu satır satır anlayıp kendin yazabilmek bir yıldan fazla zaman alabilir.

    Ondan sonra
    - C++ öğren
    - DirectX kullanan bir kütüphane ile oyun yaz.
    - DirectX ve WinApi öğren (burası biraz opsiyonel ama işi ilerletmek için öğrenmelisin)

    Hemen şu anda hiç birşey bilmeden riemers.net'teki ilk tutorial'a başlayabilirsin, ancak anlayamadığın birçok nokta olacaktır. o yüzden kitap tavsiye ettim.

    Bir de yukarıda bahsedilmemiş bir şey, eğer oyun geliştirmek istiyorsan geometri, analitik ve lineer cebir bilgilerinin üst düzey olması lazım. Eğer iki vektörü toplamayı çarpmayı bilmiyorsan, önce analitik işini hallet.

    Bir tavsiye daha, forumlara böyle konular açıp yazılanlarla moralini bozma, azimle devam et. Donanımhaber'de çok itici bir ortam var, başka sitelere de göz at.

    Belki bir indie gaming'e nasıl başlanır incelemek istersin, onun için buyur: binonsekiz.blogspot.com 'da kod olmasa da ayrıntılarla oyunumu anlattım.
    Daha önceki oyunlar için sites.google.com/site/binonsekiz 'e bakabilirsin. kendi yaptığım birkaç oyun var ama çoğu Java'da yazıldı. Sana karşılaştırma yapabilmen için söylüyorum, oradaki Rong oyununu 5-6 saatte, Chezz oyununu 3 günde yazdım. O kadar korkunç zor bir iş değil ama profesyonel olarak yapmak istersen korkunç zor.

    Hadi kolay gelsin




  • Öncelikle açıklamalarınız için çok çok teşekkür ederim.

    quote:

    eğer ingilizce sorun değilse önün açık

    xna tek başına bir dil değildir bu arada yani C# ile beraber kullanılır oyun programlamada genellikle C++ ve C# kullanılır dersek yanlış olmaz

    internette onlarca eğitim seti,kitap ve web sitesi var ayrıca kitapçılarda da çok güzel kaynaklar mevcut

    ilk başlarda zorlanman normal zira programlamaya başlayan herkes zorlanır ben daha çok web programlama dillerini biliyorum ancak C# ve C ile çok uğraştım,beni zorlamadı :) sanırım bir hocam olsa gene aynı şekilde öğrenirdim gerçi ben gecemi gündüzümü bu işe ayırıyorum ve seviyorum zaten dediğim gibi sevmiyorsan bulaşma

    tek başına başlayıp çok daha ileri seviyeye gelenler var, bence eğitim alınacaksa (kurs vs.) ileri seviye için alınmalıdır, c# ya da c++ gibi bir dilin yapısı internet ve kitaplar aracılığıyla öğrenilebilir, günümüzde kaynak sıkıntısı yok bu tür konular için (tabii ingilizcen varsa)


    Bu sene içerisinde ingilizcemi çok üst seviyeye getiricem inşallah. Dediğim gibi öncelikle ingilizce eğitimi alıcam (hazırlık).

    Sizlerinde tavsiyesi üzerine internetteki bilgilerden ve kitaplardan yararlanıcam. Gerekirse gecemi gündüzümü bu işe uğraşabilirim çünkü bu tip şeyleri seviyorum yani bu tip işlerde sabırlıyımdır. Ben en iyisi tek başıma öğrenmeye başlayayım. Senin dedigin gibi hocam kurs vb. şeyleri ileri seviye için düşünürüm o zaman. C# ve C++ dillerinin yapısını internet ve kitaplar aracılığıyla öğrenmeye başlıyım ben (İngilizcemi hallettikten sonra tabi).

    quote:

    türkiyede yapmak zorunda değilsin, sen önce yapacağına inan heryerde başarırısın haa tabii ki dışarıda daha fazla şans var ancak türkiyede de yapmak gibi bir zorunluluk yok, kendin şirket mi kurmak istiyorsun bir yerde mi çalışmak istiyorsun bilmiyorum ama yurtdışında iyi imkanlara sahip işler bulabilirsin
    ya da eğer iyi bir projen ve grubun varsa yurtdışından sponsor da alabilirsin tabii bunlar ileri seviye şeyler

    yani kısacası bu ülkede zor diye bırakayım deme,eğer herkes öyle derse hiç bir zaman bu başarılamaz:)


    Bu açıklaman beni çok mutlu etti abi. Haklısın önce yapabileceğime inanmalıyım daha sonrasında herşey başarılır haklısın. Seninde dedigin gibi yurtdısında imkanlar daha fazla. Senin açıklamandan anladıgım kadarıyla ilk önce C# ve C++ gibi dilleri kendi imkanlarımla burda öğrenip geliştirmem sonrasında ileri seviye projeler için yurtdısı mantıklı.

    Kısacası bu ülkede zor...vs gibi düşüncelere kapılmadan kendimi geliştirmeye çalışayım ben en iyisi. Sonuçta öğrendiğim herşey bana kâr. Kimbilir belkide ileride ülkemizi temsil eden bir oyun yapımcısı olma şerefine erişebilirim belli mi olur :)

    Ayrıca insan hayallerinden vazgeçmemeli demişsin ve çok haklısın hocam. Bu söz beni motive etti açıkcası. Ben çalışmaya başlıyım bir an önce.

    quote:

    Bu kafayla oyunu bırak, konsol programı bile yazamazsın. İstediğin kadar iyi bir yazılımcı olmak için Türkiye'de gereken bütün imkanlar var, sen ülke şartlarından bahsediyorsun.

    İyi bir programcı olabilmek için gerekli herşeyi internetten bulabilirsin, oturduğun yerden çok iyi bir yazılımcı olabilirsin. Dünyanın her yerinde de iyi programcılar kendini yetiştirenlerdir, hangi okulun hangi bölümünden mezun olduğunun bir önemi yok.

    Konuya gelince, bir gün oyun yazmak istiyorsan, bir defa oyun yazmayı şimdilik rafa kaldırman lazım. Önce programlamanın temellerini öğren, iki satır kod yaz, bunu en az 4-5 yıl ilerlet, sonra oyun yazmayı aklına getir. Oyun yazacak kadar programlama öğrenmek istiyorsan, oyun yazacağım diye değil programlama öğreneceğim diye yola çıkman lazım.
    Git istediğin herhangi bir dilde google'da ara, öğrenmeye başla. Hangi dilden başladığının hiçbir önemi yok, zaten 3-5 dilden temel birkaç şey öğrenmen gerek, onları öğrenince kafana en çok yatanla ilerletirsin.


    Öncelikle haklı eleştirin için teşekkür ederim abi. Haklısın bu kafayla hiçbirşey yapamam. Ülkeme veya imkanlarıma bakmadan yapabileceğimin en iyisini yapmaya çalışarak yazılım öğrenebilirim. Seninde dedigin gibi programlamanın temellerini öğrenmeye ve sonrasında geliştirmeye çalışıcam kendimi. Ben şimdi araştırmaya başlıyorum. Herhangi bir dilden temel kurallarla işe başlamam lazım.

    quote:

    bunları söylemeyi unuttum yani diyelim sen programlama öğreneceğim diye c++ ile başladın
    uzun süre ms-dos ekranı,sınıflar,diziler,fonksiyonlarla uğraşacaksın sonra yüksek ihtimalle mfc ya da qt gibi bir api ile grafiksel arayüze sahip programlar yazacaksın tabii eğer gerçekten sabırlıysan

    tüm bunların oyun yazmak ile ne alakası var diyebilirsin, özellikle o ms-dos,fonksiyonlar,cout <<"hello world" ile uğraşan arkadaşların çoğu "ben oyun yazacağım bunlar ne ayak" diyorlar oyun yazmak uzun süreçte kazanılabilecek bir yetenek kısacası...

    şimdilik hangi dilden başladığının bir önemi yok =burhan= hocamın dediği gibi,asıl önemli olan bir an evvel başlaman ve ilerlemen


    Sabırlıyımdır abi gereken sabrı gösterebilirim. Belirttiğiniz gibi bir an evvel başlıyım ben.

    quote:

    Oyun geliştirme üstüne epey uğraştım, biraz birşeyler paylaşayım.

    Öncelikle, üstte yazılanların neredeyse tamamı doğru. Ancak oyun yapımına başlamak için hemen şirket kurup milyon dolarlar yatırmak gerekmez.

    Basit bir Indie Gaming oyunu yapmak için çok büyük bir ekip veya çok yüksek sermaye gerekmez. Ancak iyi bir bilgi birikimi gerekir. Braid denen oyunu duyduysan, iki kişinin ürünüdür. World of Goo'da aynen öyle. Şu bir zamanlar her bilgisayarda bulunan DXBall oyunu da bir kişinin ürünüdür mesela.

    Tabi en büyük sorun "nereden başlayacağımı bilmiyorum" dur. Benim sana bir yol haritası tavsiyem (başkası başka tavsiye verebilir veya bu görüşe katılmayabilir, burhan hemen atlamasın diye yazıyorum bunu ):

    - Sefer Algan'ın "Her Yönüyle C#" kitabını al. 45 tl sanırım. Kitap almak motivasyonu en üste çıkarıyor, çünkü insanda "o kadar para verdim bari oturup öğreneyim" gibi bir düşünce oluşuyor o yüzden en başta interneti tavsiye etmem.
    - Şu konuları öğren: veri türleri, operatörler, kontrol mekanizmaları ( if-else yani), diziler, fonksiyonlar, sınıflar. Kitapta daha bir sürü konu var ama bunlar başlamak için yeterli. Ama öğren dediysem tüm örneklerini çözerek, yalayıp yut.
    - interneti kullanmaya başla:www.riemers.net adresine gir. senden indirmeni istediği programları (visual c#) ve kütüphaneleri (yoksa directx, xna) indirip kur. oradaki örnekleri üstünden takip ederek yap. ilk başta hiçbir şeyi değiştirmeden direk kodları kopyala. sonra oyunlara yeni özellikler ekle, kodları değiştir, kendi oyunlarını yapmaya başla.


    Özellikle oyun geliştirmeyle uğraşan bir abimden değerli fikirlerini ve tavsiyelerini almak beni memnun etti. Teşekkür ederim hocam.

    Büyük ekip veya yüksek sermaye çok ileri seviye düşünceler galiba. Senin belirttiğin gibi iyi bir bilgi gerekimi şart. Braid ve Word of Goo'yu tabiki biliyorum ancak 2 kişinin ürünü oldugunu bilmiyordum.

    İlk işim tavsiye ettiğin kitabı alıcam. Bahsettiğin konuları öğrenicem ve internetten tavsiye ettiğin sitelerden faydalanıcam.

    quote:

    Bu işi yapman aşağı yukarı 3 ay sürer, ama orada yazılan her kodu satır satır anlayıp kendin yazabilmek bir yıldan fazla zaman alabilir.

    Ondan sonra
    - C++ öğren
    - DirectX kullanan bir kütüphane ile oyun yaz.
    - DirectX ve WinApi öğren (burası biraz opsiyonel ama işi ilerletmek için öğrenmelisin)

    Hemen şu anda hiç birşey bilmeden riemers.net'teki ilk tutorial'a başlayabilirsin, ancak anlayamadığın birçok nokta olacaktır. o yüzden kitap tavsiye ettim.

    Bir de yukarıda bahsedilmemiş bir şey, eğer oyun geliştirmek istiyorsan geometri, analitik ve lineer cebir bilgilerinin üst düzey olması lazım. Eğer iki vektörü toplamayı çarpmayı bilmiyorsan, önce analitik işini hallet.

    Bir tavsiye daha, forumlara böyle konular açıp yazılanlarla moralini bozma, azimle devam et. Donanımhaber'de çok itici bir ortam var, başka sitelere de göz at.

    Belki bir indie gaming'e nasıl başlanır incelemek istersin, onun için buyur: binonsekiz.blogspot.com 'da kod olmasa da ayrıntılarla oyunumu anlattım.
    Daha önceki oyunlar için sites.google.com/site/binonsekiz 'e bakabilirsin. kendi yaptığım birkaç oyun var ama çoğu Java'da yazıldı. Sana karşılaştırma yapabilmen için söylüyorum, oradaki Rong oyununu 5-6 saatte, Chezz oyununu 3 günde yazdım. O kadar korkunç zor bir iş değil ama profesyonel olarak yapmak istersen korkunç zor.

    Hadi kolay gelsin


    Tavsiyelerini sırayla yerine getirmeye çalışıcam hocam. Oyun geliştirmek için Geometri, Analitik ve cebir bilgimin üst düzey olması gerektiğini belirtmişsin. Çok iyi oldugunu söyleyemem ama bu konudada kendimi geliştirmeye gayret gösteririm. Sonuçta bu yıl ÖSS'den çıkmış bir öğrenciyim. Yani Matematik ve Geometri ile uzun süre uğraştım :)

    Moralini bozma, azimle devam et demişsin. Teşekkür ederim hocam. Araştırmaya devam edicem.

    Sitenden oyununu şimdi inceliyecem hocam. Bakalım bi. Henüz yazılım bilmesekte bir oyunsever olarak inceleyeyim :)

    Tekrar teşekkür ederim bilgiler için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dezignerZ -- 25 Eylül 2009; 18:02:07 >




  • Arkadaslar cok guzel tavsiyeler vermis.

    Benim sana tavsiyem ise sectigin dili once iyice ogren, ogrenme metodu olarak devamli programlari, oyunlari incele, en kucuk basit programlardan/oyunlardan basla (Space invaders, packman, tetris vsvs) bunlarin logic`igini, alogaritmalarini, isleyislerini ogren. Temeller her zajman her yerde aynidir, bir bina yapmak icin once topragi kazarsin, nerede ne sartta olursa olsun.

    Mesela Javada yazilmis cok basit bir Space Invaders ornegi.
    http://zetcode.com/tutorials/javagamestutorial/spaceinvaders/ (Calistirmak icin bir IDE`de derlemek gerekde neyse)

    Mesela inceleyebilirsin. Uzay gemisi nasil yaratilmis, fuzelerin ardindaki sir nedir, loop ne ise yarar, Arraylarin oyun dunyasindaki onemi nedir, hedef nasil bulunur yok edilir?

    Tabiki bu verdigim oyunun Crysis, COD ile alakasi yok ama, herseyin bir baslangici vardir. Tabiki gercek oyunlar onlarca insanin yillarini verdikleri seylerdir. Senin oncelikle en basit seyleri ogrenekten, kendini ilerletmen lazim. Ilk basit oyununu yazmak 6 ayini alabilir. Onemli olan istek, sabir, zeka.




  • arkadaşlar bende seneye bilgisayar mühendisliğine başlayacağım şu anda hazırlıktayım bende aklımda olan bi soruyu konu açılmışken soruyum dedim
    bizim üniversitede(bilkent)bölüm başkanına sorduğumda ilk sene algoritma dersinde c++ yerine javayı öğreticeklerini söyledi ben şimdi javayımı öğrenmeye çalışsam yoksa c++ öğrenmenin bir faydası olur mu bana bunun dışında ikisinin de zorluk seviyesi aynı mı bir de aşağıda önerdiğiniz kitap benim gibi hiç bir şey bilmeyen biri için bile yararlı olurmu?
    şimdiden teşekürler
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • peki amone senin önerebiliceğin bir kitap var mı benim anlayabiliceğim tarzda
  • C# geleceğin hatta günümüzün programlama dilidir ama zordur enkolay visual basic. oyun yapabilmen için ilk önce oyun motoru yapmandır ki oyun motoru oyun yapmaktan daha zordur.oyun motorunda oyundaki haritayı silahları vs tasarlarsın.bedava oyun motorları var internette ama kullanmak çok zor bir çizgi bile çizemezsin :D
  • Bende bir hukuk ogrencisi olarak yazılım ile amator olarak ugrasmaya baslamak istiyorum.

    Oyun programlama hakkında cok bilgiye sahip degilim. Oncelikle hangi yazılım dilini ogrenmeye baslamamı tavsiye edersiniz?

    Birde oyun programlama hakkında türkçe detaylı bir bilgi bulamadım internette. İngilizcemde iyi olmadıgı icin cok arastıramadım daha dogrusu bulduklarımı anlayamadım.

    Merak ettigim bazı sorular var...

    - Oyun motorları nasıl hazırlanıyor?
    - Gelismis bir oyunun yapımında kac kisi calısıyor? (call of duty, need for speed, crysis gibi oyunlar)
    - Kendi cabalarımla gelismis bir oyun yapımı icin gerekli olan yazılım ve programlama bilgisine sahip olabilir miyim?
    - Oyun yapımı icin cok bütce gerekli midir?

    Mesela Valve, Eidos, EA, Blizzard, ID Software gibi oyun şirketleri bünyesinde kaç kisi calısıyor acaba?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikinciprofil -- 15 Ekim 2009; 18:55:48 >
  • Kardeşler ilk önce şunu söliyim bende bunlara meraklıyım ve Yvz Slm gibi benimde hayalim bir oyun programcısı olmak.Öncelikle son üyemizin soruları cevaplayayım:

    -Oyun motorların Crysis vb. benzeri firmalar bu motoru kendileri keşfedip bir takım kodlar ve programlarla yapıyorlar
    -Gelişmiş bir oyun için 100-150 kişi çalışıyor hatta daha fazla
    -Tabikide.Ör:Cevat Yerli crytek'i 2 kişiyle kurdu bak adamlar şimdi 100 kişi
    -Bu oyunun grafiğine ve programlara bağlı.Unutma güzel bir oyun güzel bütçe ister.

    Arkadaşlar birde önerdiğim bir site var:http://www.3dakademi.com
    -Bu site bir kurs.3d oyun yapmak için size ilk adım kursları veriyor.

    -Bu sitede kodların nasıl yapıldığını size(yani c++) gösteriyor

    http://www.seyretogren.com/yazilim/c-dersleri.html

    Bide arkadaşlar atıyorum üniversitemi bitirmişim veartık bir meslek sahibi olucam.Yurtdışına gittim.Atıyorum işte ubisoftun şirketine girdim cv'mi bıraktım.Cv'yi bıraktıktan sonraki aşama nedir ve en önemliside benim oradaki hangi liseye ve üniversiteye girdiğime bakarlar mı ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: doublecano98

    Kardeşler ilk önce şunu söliyim bende bunlara meraklıyım ve Yvz Slm gibi benimde hayalim bir oyun programcısı olmak.Öncelikle son üyemizin soruları cevaplayayım:

    -Oyun motorların Crysis vb. benzeri firmalar bu motoru kendileri keşfedip bir takım kodlar ve programlarla yapıyorlar
    -Gelişmiş bir oyun için 100-150 kişi çalışıyor hatta daha fazla
    -Tabikide.Ör:Cevat Yerli crytek'i 2 kişiyle kurdu bak adamlar şimdi 100 kişi
    -Bu oyunun grafiğine ve programlara bağlı.Unutma güzel bir oyun güzel bütçe ister.

    Arkadaşlar birde önerdiğim bir site var:http://www.3dakademi.com
    -Bu site bir kurs.3d oyun yapmak için size ilk adım kursları veriyor.

    -Bu sitede kodların nasıl yapıldığını size(yani c++) gösteriyor

    http://www.seyretogren.com/yazilim/c-dersleri.html

    Bide arkadaşlar atıyorum üniversitemi bitirmişim veartık bir meslek sahibi olucam.Yurtdışına gittim.Atıyorum işte ubisoftun şirketine girdim cv'mi bıraktım.Cv'yi bıraktıktan sonraki aşama nedir ve en önemliside benim oradaki hangi liseye ve üniversiteye girdiğime bakarlar mı ?

    Sorunuzun cevabını bilmiyorum ama bir nokta var. 3Ds Max için ders linki vermişsiniz, amatör oyun programlama için 3 Boyut aşırı zor bir ortam, başlangıç için 2 boyut çok daha uygun. 3 Boyutu animasyonlandırmak da zordur çizmek de zordur, hareket ettirmekte zordur, çarpışma algılaması da zordur, kamera hesapları da zordur. Oysa iki boyutlu bir oyunda bu tarz işlemleri o kadar zorlanmadan yaparsın, ha oyunun bilgisayar ortamında tutmayabilir, ki tutmaz muhtemelen ama Angry Birds gibi, Fruit Ninja gibi çok satan bir oyunu yapabilirsiniz, dönemimizi düşünürsek Çok Çok farklı parlak bir düşünce Veya çok sağlam bir ekip olmadıkça bilgisayar oyunu geliştirmenin karlı bir iş olmayacağına kanaat getirdim (Karlıdan kastım kişinin bu işten çok fazla para yapamayacağı) ama istisnalar olur mu olur, bir minecraft neden yapamayasınız oradan buradan bulduğunuz motorlarla? Ama insan yaptığı botla savaşınca mesela basit bir Shooter oyununda harbiden de keyif alıyor bu işten. Yani kısaca demem şu bu işe para için giriyorsanız kişisel yapmayacaksınız, zevk içinse kişisel programlama daha zevkli ve esnek bir ortam diye düşünüyorum.




  • Sanırım bu konuya cevap yazabilecek düzeyde bilgiye sahibim,

    Son 3 yılımı amatör olarak (profesyonel işimin yanında) 2D ve 3D oyun geliştirerek geçiriyorum, bir çok deneme/başarısızlık ile karşılaştım, bir çok oyun motoru, framework, rendering engine kullandım, bir adette xna ile kendi motorumu yazma girişiminde bulundum, bunlardan bazıları:

    - Unity 3D
    - XEN
    - Ogre3D Native
    - Ogre.Net
    - Xna
    - REngine (Kendi yazdığım oyun motoru,http://www.orhankalayci.com/kategori/xna/)

    Şu sıralar Sunburn ile devam ediyorum amatör çalışmalarıma.

    Konuya gelirsek, oyun programlamak masaüstü program yazmanın aksine çok dallı budaklı bir girişim, masaüstü programlarda sadece GUI yi tasarlayıp kodu yazmanız gerekirken, oyun programlamada işin için müzik, grafik, tasarım, gui, hud v.b. bir çok iş giriyor. Oyun programlamaya başlamak için tavsiyem en azından 1 senenizi C++ öğrenerek geçirin, ardından herhangi bir grafik kütüphanesi (OpenGL, DirectX) kullanmadan metin tabanlı oyun yazmaları.

    Eğer kişi C# tercih ediyor ise, aynı yöntem bu dil içinde geçerlidir, fakat oyun programlama masaüstü programlama yapmaktan daha çok yönetim gerektirir, resource management ı idare edebilmek, ram ı etkili kullanmak, multi-threading işlemleri iyi handle edebilmek açısından bu işte amatörde olsa iyi birşeyler yapılmak isteniyor ise C++ ın mantığını anlayıp, iyi kullanıp sonrasında C# gibi bir dile geçilmelidir.

    Eğer kişi yeterli bilgisinin olduğunu düşünüyor ise, başlangıç için önerebileceğim en iyi oyun motoru: Unity, biraz daha ileri seviye oyun geliştirmek isteyenler için ( işlevsellik vs değil oyunun iç işlemlerine hakim olup yönetme ) XNA Framework iyi bir başlangıç olacaktır.

    Burada bitti mi? Tabii ki hayır. Oyun programlama da CPU yönetiminden çok, GPU yani grafik işlemcinizi etkili ve çok iyi kullanmanız gerekmekte, matematiğe, özellikle vektör ve matris matematiğine iyi hakim olmanız gerekmekte.

    Burada da bitti mi?, yine hayır. GPU dan söz açılmışken, oyun programlama da amatör de olsa birşeyler yapmak istiyor iseniz Shader Language denen ve GPU programlama dili olan dillerden işinize yönelik olanı öğrenmeniz gerekmekte, GLSL (OpenGL), HLSL (DirectX). Bu diller low level olup öğrenmesi ve ustalaşması zaman alan dillerdir.

    Durun daha bitmedi, amatör olarak oyun programlama ile ilgilenecek kimse grafik olayından da anlıyor olmalı, oturup çizmek değil tabi ki kastettiğim, dışarıda bir sürü asset store mevcut, buradan işinize yarıyacak her oyun türü için her 3D, 2D grafiği, müziği v.s satın alabilirsiniz, fakat her model ve grafik genel kullanım için hazırlandığından 100% kullandığınız motora uyumlu olmayacaktır, burada devreye girip uyumlu hale getirebilmek amatör bir oyun geliştiricinin olmazsa olmazlarındandır.

    Yani özetleyecek olursak amatör oyun geliştirmek için bile;
    - Matematik (Vektör, Matris ve Geometriden Dördey konusu)
    - GPU Programlama
    - Kaynak Yönetimi
    - Programlama Becerisi
    - Grafik Becerisi

    Amatör oyun yapımcıları için olmazsa olmazlardandır.

    XNA için yazdığım bir makale ve bir adet video ders linkleri aşağıda mevcuttur, umarım yazım yararlı olmuştur.
    http://www.orhankalayci.com/10/2009/xna/xna-ile-oyun-programlamaya-giris-i-genel-bakis/
    http://www.orhankalayci.com/10/2009/xna/xna-ile-oyun-programlamaya-giris-%E2%80%93-ii-sprite-font-ve-kullanici-etkilesimli-menuler/




  • quote:

    Sanırım bu konuya cevap yazabilecek düzeyde bilgiye sahibim,

    Son 3 yılımı amatör olarak (profesyonel işimin yanında) 2D ve 3D oyun geliştirerek geçiriyorum, bir çok deneme/başarısızlık ile karşılaştım, bir çok oyun motoru, framework, rendering engine kullandım, bir adette xna ile kendi motorumu yazma girişiminde bulundum, bunlardan bazıları:

    - Unity 3D
    - XEN
    - Ogre3D Native
    - Ogre.Net
    - Xna
    - REngine (Kendi yazdığım oyun motoru,http://www.orhankalayci.com/kategori/xna/)

    Şu sıralar Sunburn ile devam ediyorum amatör çalışmalarıma.

    Konuya gelirsek, oyun programlamak masaüstü program yazmanın aksine çok dallı budaklı bir girişim, masaüstü programlarda sadece GUI yi tasarlayıp kodu yazmanız gerekirken, oyun programlamada işin için müzik, grafik, tasarım, gui, hud v.b. bir çok iş giriyor. Oyun programlamaya başlamak için tavsiyem en azından 1 senenizi C++ öğrenerek geçirin, ardından herhangi bir grafik kütüphanesi (OpenGL, DirectX) kullanmadan metin tabanlı oyun yazmaları.

    Eğer kişi C# tercih ediyor ise, aynı yöntem bu dil içinde geçerlidir, fakat oyun programlama masaüstü programlama yapmaktan daha çok yönetim gerektirir, resource management ı idare edebilmek, ram ı etkili kullanmak, multi-threading işlemleri iyi handle edebilmek açısından bu işte amatörde olsa iyi birşeyler yapılmak isteniyor ise C++ ın mantığını anlayıp, iyi kullanıp sonrasında C# gibi bir dile geçilmelidir.

    Eğer kişi yeterli bilgisinin olduğunu düşünüyor ise, başlangıç için önerebileceğim en iyi oyun motoru: Unity, biraz daha ileri seviye oyun geliştirmek isteyenler için ( işlevsellik vs değil oyunun iç işlemlerine hakim olup yönetme ) XNA Framework iyi bir başlangıç olacaktır.

    Burada bitti mi? Tabii ki hayır. Oyun programlama da CPU yönetiminden çok, GPU yani grafik işlemcinizi etkili ve çok iyi kullanmanız gerekmekte, matematiğe, özellikle vektör ve matris matematiğine iyi hakim olmanız gerekmekte.

    Burada da bitti mi?, yine hayır. GPU dan söz açılmışken, oyun programlama da amatör de olsa birşeyler yapmak istiyor iseniz Shader Language denen ve GPU programlama dili olan dillerden işinize yönelik olanı öğrenmeniz gerekmekte, GLSL (OpenGL), HLSL (DirectX). Bu diller low level olup öğrenmesi ve ustalaşması zaman alan dillerdir.

    Durun daha bitmedi, amatör olarak oyun programlama ile ilgilenecek kimse grafik olayından da anlıyor olmalı, oturup çizmek değil tabi ki kastettiğim, dışarıda bir sürü asset store mevcut, buradan işinize yarıyacak her oyun türü için her 3D, 2D grafiği, müziği v.s satın alabilirsiniz, fakat her model ve grafik genel kullanım için hazırlandığından 100% kullandığınız motora uyumlu olmayacaktır, burada devreye girip uyumlu hale getirebilmek amatör bir oyun geliştiricinin olmazsa olmazlarındandır.

    Yani özetleyecek olursak amatör oyun geliştirmek için bile;
    - Matematik (Vektör, Matris ve Geometriden Dördey konusu)
    - GPU Programlama
    - Kaynak Yönetimi
    - Programlama Becerisi
    - Grafik Becerisi

    Amatör oyun yapımcıları için olmazsa olmazlardandır.

    XNA için yazdığım bir makale ve bir adet video ders linkleri aşağıda mevcuttur, umarım yazım yararlı olmuştur.
    http://www.orhankalayci.com/10/2009/xna/xna-ile-oyun-programlamaya-giris-i-genel-bakis/
    http://www.orhankalayci.com/10/2009/xna/xna-ile-oyun-programlamaya-giris-%E2%80%93-ii-sprite-font-ve-kullanici-etkilesimli-menuler/


    Kardeş sana sonuna kadar katılıyorum.Birde Türkiyede dağıtıcı firma yok.Mesela bazı oyunlar bu yüzden çıkımyor.Öte yandan:
    Bir şirket nasıl kurulur?Mesela oyun şirketi Cevat Yerliyi örnek alalım:
    Adam işe 2 kişiyle başlamış:Sonra yavaş yavaş büyümüş.Bu sermayeyi nerden buluyorlar ?Bana birisi açılasın çünkü benimde ilerde hayalim oyun şirketi kurmak şimdiden teşekkürler..




  • girişim firmaları var. mesela teknogirişim veya gdol. büyük ve iyi projelerin varsa projenle başvuruyorsun hibe+ uzun vadeli faizsiz geri ödemeli yatırım alabiliyosun
  • Bu yararlı konuyu açan ve yorum yapan herkese kendi adıma çok teşekkür ederim. Paylaştıklarınızdan birçok şey öğrendim... Hep hayalim bir oyun geliştiricisi olmaktı her ne kadar üniversite eğitimim farklı bir alanda olsa da. Fifa12 oynarken bir an durup, neden ben de bunu yapanlardan biri olmayayım? diye düşündüm ve 2 gündür sıfırdan bu işi araştırmaya başladım. Anladığım kadarıyla kesin bir başlangıç noktası yok ama geçmemiz gereken yollar hep aynı. Kimisi C++ ile, kimisi C ile kimisi de C# ile başlamak gerektiğini tavsiye etmiş yerli/yabancı forumlarda. Ben C'den yana tercihimi kullandım ve internetten Cprogramming.com'da Alex Allain'ın giriş seviyesinde derslerinden ilerliyorum farklı kaynaklarla beraber. İngilizcem bazı bölümlerde yetersiz kalsa da çoğunlukla anlatılanı kavrayabiliyorum ama Türkçe kaynak ihtiyacı da duymuyor değilim o yüzden C ve C++ için ekstra kaynak kitap tavsiyesi verirseniz sevinirim. Sefer Algan'ın C# kitabını da edineceğim sırası geldiğinde



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aloneaqle -- 8 Mart 2012; 15:39:38 >




  • Adam koskocaman oyunu tek başına yazacak değil kaç kişi çalışyor ama küçük andiroid oyun iphone oyunları ile başlıyabilirsiniz

    aslında şöyle Cumhuriyetin kuruluş oyun olacak gerçekleri ile tabi strateji arada 3d video'lar ile veya gercek video olarak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ATOM ANT -- 26 Mart 2012; 0:50:58 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ATOM ANT

    Adam koskocaman oyunu tek başına yazacak değil kaç kişi çalışyor ama küçük andiroid oyun iphone oyunları ile başlıyabilirsiniz

    aslında şöyle Cumhuriyetin kuruluş oyun olacak gerçekleri ile tabi strateji arada 3d video'lar ile veya gercek video olarak

    Fikir çalındı, geçmiş olsun.
  • unity3d programı ile oyunu yapabilirsin, javascript ile kodları yazarsın 3dsmax ile modelleri yaparsın teki kişi ile bile basit bir 3d oyun yapabilirsin. oldukça faydalı tutorialları var, en azından konsepti anlamanda faydalı olur.
  • Yukarıda 3 sene öne sorduğum soruyu gördümde kendimden utandm.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.