Şimdi Ara

Bilgisayar Mühendisliği Son Sınıf Birinden Bilgisayar Mühendisliği Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
3
Favori
1.007
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çevremde pek çok kişinin bilgisayar mühendisliğine geleceğin mesleği, dolgun maaş + yurtdışı imkanı + iyi çalışma şartları olarak baktığını biliyorum. Bu bakış açısı da bilgisayar mühendisliğine aşırı talep oluşmasını sağlıyor doğal olarak ama işin problemli kısmı şu ki çoğu insan bilgisayar mühendisliğinin tam olarak neleri gerekirdiğini, nasıl bir iş olduğunu bilmiyor. En son forumda eem, tıp ve bilgisayar gibi 3 tane alakasız bölüm arasında kalmış birini gördükten sonra bunu yazmaya karar verdim.


    İlk olarak hangi bölüm olursa olsun, bir bölümün ne iş yaptığını bilmeden o bölümü tercih etmeyin!


    Bilgisayar mühendisliği, diğer mühendisliklere göre okul dışı / kişisel çabanın çok daha önemli olduğu bir bölüm ve bilişim sektörü sürekli gelişen ve değişen bir alan olduğu için sürekli yeni şeyler öğrenmeyi gerektiriyor. Örneğin bugün öğrendiğiniz bir programlama dili bir zaman sonra yerini başka bir programlama diline bırakabilir, kullandığınız teknoloji 10 sene sonra geçersiz kalabilir. Bu alan sürekli çalışmayı,teknolojiyi takip etmeyi, araştırmayı gerektiriyor yani öğrenciliğiniz büyük ihtimalle hayat boyu devam edecek. Bu yüzden bilgisayar mühendisliği tercih etmeyi düşünüyorsanız birkaç gününüzü ayırıp, programlamaya giriş derslerine bir bakmadan tercih yapmanızı tavsiye etmem çünkü hiç sevmediğiniz bir alanda hayat boyu öğrenci

    olmak zorunda kalabilirsiniz. Canlı örnek olarak bilgisayar mühendisliğine gelip, kodlama-algoritmalar kısmından nefret edip, bölümü bırakmış arkadaşım var.


    Unutulmaması gereken noktalardan biri de insanların bilişim alanına akın ettiğini ve herkesin düşünmeden akın ettiği her alan gibi kaçınılmaz olarak bu sektörün bir noktada doyum noktasına ulaşacağını ve bu insanlardan azımsanamayacak bir kısmının işsiz kalacağını bilmek gerekiyor. Mezun arkadaşlarımdan bildiğim üzere bilgisar mühendisliğinde rekabet eskiye göre daha fazla (tabii türkiye'de mühendislikte her alanda rekabet var ve bilg. mühendisliği şu an eem ya da inşşat müh. gibi değil)diğer mühendislik alanlarından farklı olarak bilg. mühendisliğinde sadece bilg / yazılım mühendisleriyle değil alaylı yazılımcılarla, diğer alanlarda okuyup yazılım alanına kayanlarla da rekabet halindeyiz. Bilişim sektörü büyüyor, doğru ama bu alana kayanların tamamını istihdam edecek kadar hızlı büyümüyor. Örnek olarak bu sene bilgisayar mühendisliğinin 12k kontenjanı var; yazılım mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri, bilişim sistemleri mühendisliği vs. gibi büyük oranda yazılım sektörü odaklı alanlardaki kontenjanları da eklerseniz toplam kontenjan 20k'yı geçiyor. (Karşılaştırma için benim girdiğim sene bilgisayar mühendisliğinin kontenjanı yaklaşık 9k civarıydı ve diğer alanlarda (Yazılım müh. vs.) doğru düzgün kontenjan yoktu, yani toplam kontenjan yaklaşık 11k-12k civarıydı.)

    Bunun dışında diğer Alaylı yazılımcılar,bilişim sektörüyle ilgili ön lisans programlarında okuyanlar var. Bu bundan 5 sene sonra her sene sektöre tahmini 30.000 kişinin girmeye çalışması demek ki Türkiye'nin ekonomik gidişatını düşünürsek rekabetin şimdiye göre devasa olacağını söyleyebiliriz.  


    Bu arada amacım içinizi karartmak değil, bu alanı seviyorsanız, bu alanda araştırma yapmaktan ve çalışmaktan keyif alıyorsanız; bölümü neden seçtiğini bile bilmeyen pek çok kişinin rekabette önüne geçmeniz zor değil. GitHub'da kaliteli bir repoya sahip, öğrencilik döneminde kendini geliştirmiş biri hiçbir zaman sıkıntı yaşamaz diye düşünüyorum ama bilgisayar mühendisliğini garanti meslek olarak gören çok fazla kişi var ki bu yanlış. (Bilgisayar mühendisliği işsizlik oranlarına bakabilirsiniz.)


    Son olarak bilgisayar mühendisliğiyle ilgili merak ettiğiniz konular varsa sorabilirsiniz.








  • Yıldırım beyazıd'a gitsem yine başarıli olabilir miyim önümde boun odtü vs. var

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Üstteki arkadaşla sorum aynı. KTO Karatay üniversitesi memnun eder mi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam, bence iyi bir üniversitenin kattığı en önemli şeylerden biri bilgisayar mühendisliği alanıyla ilgilenen kişisel olarak bir şeyler başarmaya çalışan öğrencilerin senin çevreni oluşturması, kaliteli bilgisayar kulüpleri bunun dışında hemen her şeyin senin kişisel emeğine bağlı olduğunu söyleyebilirim ki AYBÜ kötü bir üniversite değil. Sen kendini geliştirmek istediğin sürece bir sıkıntı olmaz diye düşünüyorum. Bilgisayar mühendislliğinin güzel yanı şu: hangi üniversiteyi okursan oku, açık kaynak projelerde çalışabilir, kendin bir şeyler üretebilirsin.


    Bir diğer seçenek olarak eğer eem derslerini halledebileceğini düşünüyorsan aynı puana daha kaliteli bir okulda eem tercih edip, ceng alanında çap yapabilirsin. Piyasada kendini geliştirmiş pek çok ee mühendisi var, en basitinden bugün Türkiyede'ki bilg. müh. alanındaki akademisyenlerin yarısından fazlasının bilgisayar mühendisliği diploması yok. Yurt dışı düşünüyorsanız yıldırım beyazıd'ın puan aralığında Türk-Alman üniversitesi eem var. Bu bölümü tercih edip bilgisayar alanına yönelebilir, çift yabancı dille bölümden mezun olabilirsiniz.





  • naber0 N kullanıcısına yanıt

    Aynı şekilde bilgisayar mühendisliği kişisel çabaya bağlı ama şöyle bir sıkıntı var, kötü bir üniversitede hoca kalitesi ve daha da önemlisi öğrencilerin alana ilgisi genelde daha az olur. Bu ister istemez senin bölüme olan ilgini etkileyecektir. Kto Karatay Üniversitesi'ni bilmiyorum, akademisyen kadrosu ve öğrenci yorumlarına bakmanda fayda var. İleride önünde daha bilindik üniversitelerden kişiler olacağı için ilk işe giriş aşamasında sıkıntı yaşayabilirsin ama sonrası senin kalifikasyonuna bağlı. Ek olarak hangi üniversiteye gidersen git sadece derslere bağlı kalma, özellikle sıralamada altlarda kalan üniversitelerde çoğu şeyi kendi kendine öğrenirsin.

  • hocam hangi okuldasınız

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Paylaşımın içim teşekkürler. Daha mezun olmamışsın ama sektörün neler istediğinin farkındasın. Böyle devam, umarım güzel yerlere gelirsin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam github önemli diyoruz da github’a ne tür projeler eklenmeli onun hakkında hiçbir şey söylenmiyor. Github’a yüklemek istediğimiz bir projenin kayda değer bir şey olduğunu ne zaman anlarız, nasıl bir yol izlemeliyiz söyleyen yok varsa yoksa kendini geliştir. Ben nasıl iyi bir boksör olurum diyen adama bol bol egzersiz yap demeye benziyor. Milyon çeşit egzersiz var hangi birini yapacaz? Adam akıllı bir yol haritamız olmadığı için random ilerliyoruz. Bence benim gibi universiteye yeni başlayan herkesin (programlama temelim olmasına rağmen iş dünyası hakkında bir bilgim olmadığı için) en büyük derdi yol haritası ve verilen tavsiyelerin hep çok genel şeyler olması. “Kendini geliştir” lafına o kadar ayar oluyorum ki artık söyleyenin ağzına kürekle vurasım geliyor. Hocam mesela sizin veya şu an çalışan bir arkadaşınızın github profilini veya kayda değer bir github ve linkedin profiline örnek teşkil edecek birini atabilir misiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hıcam bölümü Türkçe okumanın dezavtajı ne kadar fazladır sizce? Sırf İngilizce ders veren bir üniversitede okuyabilmek için mezuna kalmaya değer mi? Şuan seçim yapabildiğim üniverstelerde ne İngilizce eğitim ne de Erasmus imkanı yok. Bu yüzden mezuna kalmayı düşünüyorum. Sizce hatamı yaparım?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu kafadan çıkılması lazım işte.


    Sana ne hocam adam odtü de boğaziçi de orada burada okuyorsa sen kendine bak.


    İşinde iyi ol ve kendini güzel geliştir sonra bak bakalım iş veren sırf boğaziçi li diye o adamı mı alıyor yoksa kendisini çok daha geliştirmiş ve işine daha çok yarayacak olan adamı mı.


    tabi illa istisnalar vardır, adam bakmadan boğaziçi li olanı alır, aslında diğerine baksa daha iyidir ve daha çok işine yarıyordur ama üniversite adı kör etmiştir onu. O tipte yöneticiler zaten başarılı olamaz. O işe alınmadığın için şükredip hayatına devam edersin  


    @NaBe @sirCaptain




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-45D1DBC07 -- 31 Temmuz 2021; 2:26:39 >
  • Yurt dışına inanılmaz bir göç var, onu hesaba katmamışsın.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • CiroDiMarzio C kullanıcısına yanıt

    proje yapmak? Hangi projeyi yapacağını neden birileri söylesin ki, bunu bulmak zor da değil. Hiçbir şey bulamıyorsan var olan uygulamaların klonunu yap.

  • lunalover_A L kullanıcısına yanıt

    Hocam iş başvurularında genelde ingilizce sınavına girersin ya da ingilizce mülakata maruz kalırsın. Nadiren de olsa bazen %100 ingilizce bölümleri bu durumdan muaf tutabiliyorlar. Kısaca iyi bir işte çalışmak ya da yaptığın işi iyi yapmak istiyorsan ingilizceyi öğrenmek zorundasın. Ben Türkçe olarak bitirdim daha bir problemini görmedim. Yalnız üniversitenin bulunduğu şehirdeki iş olanaklarına dikkat et çünkü hem staj hem de part time çalışmak için gerekebilir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.