Şimdi Ara

Bilgisayar mühendisliği okurken para kazanmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
3
Favori
11.396
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu bölümü okutken ayni zamanda nasil para kazanabiliriz? Part time ise girmekten bahsetmiyorum. Bolumle alakali birseyler yapip harcligimizi cikarmak mumkun mu? ai, ml gibi alanlar icin bu mumkun mu?

• armut.com
    freelancer.com
    bionluk.com
  • mahoni_38 kullanıcısına yanıt
    Hocam bu tarz şeylere girmek hiç istemiyorum. Çoğu mobil veya web işi ve çok fazla rekabet var ben daha böyle insanlarla uğraşmadan bir kazanç peşindeyim.
  • mobil uygulama yap hocam, özellikle uzun zaman gecirilebilecek oyunlar olabilir.. Unity ile basitce yapabilirsin bi seyler.. Sonra google reklamlari koy.. Ben öyle basit bir kac uygulama yapmistim sadece biraz ilgilenmistim, aylik 600 tl vs getiriyordu 5-6 sene önce sadece reklam gelirleri.. Bu isi para icin yapmis olsam bir sürü uygulama yapip reklam koyup kazanirdim. Ilgilendigim kisim ise oyunun ön plana cikmasiydi. Bunu ypatiktan sonra oyunun ya da uygulama ilk sayfada hatta ilk sirada oluyordu.. bunun icin de cüzzi bir miktar ödemistim. fiverr.com var 5 dolara yapiyorlar bu isi. Sahte begeniler, mesajlar vs baya yükseltti uygulamalari. Ama simdi belki böyle seyleri marketler banliyor olabilir.. Sadece fikir vereyim dedim..

Ayrica paran yoksa sen bu yazilim isine hic girme hocam.. Cünkü insanlarla ugrasmak istemiyorum diyorsun, o zaman ürününü pazarlayamazsin, birilerine ürün yapamazsin. Ben okurken yüzlerce uygulama gelistirdim ki freelance sitelerinden falan bulmadim, yazilim forumlarda binlerce mesajim oldugu icin referans üzerine buluyorlardi beni.. Hala bile is teklifleri geliyor ama eskis g ibi zamanim yok zaten verecekleri para harcayacagim zamani karsilamiyor.. O yüzden biraktim. Bunlar bana cok seyler katti. Iyi proje analizleri yaparim mesela, karmasik bir projede cok kisa sürede hatalari bulabilirim :

Neyse, ögrencigilin döneminde part-time calisman sana cok büyük avantaj saglayacak. Freelance olarak bi seyler yapman maalesef türkiye'de pek degerli degil cünkü adam seni tecrübesiz sayiyor ve fiyatini düsürüyor.. O yüzden okurken gir bir firmaya ücretsiz de olsa calis, kendini gelistir. Ilerde faydasini cooook göreceksin..

• ertan2002 kullanıcısına yanıt
    Oyun yapma işini düşündüm hatta ucundan başladım ama işin sanat kısmında yeteneksizim ben hocam. Oyunu oynatan şey ise görseller oluyor. Animasyon, karakter modelleme işinde girişmem falan gerekiyor hocam. Hemde buna ayırdığım vakit beni asıl hedefim olan aiden uzaklaştırır gibi geliyor. İki alanı beraber götürmeye çalışsam hiç olmaz iki tavşan kovalayan hiç yakalayamaz hesabı. Para yok hocam okurken bir sürü proje yapip mezun olunca bir yerlere basvurup giricez işe artik. Kendi ürünüm, sirketim olsun olayi suan biraz hayal.
  • Ben oyun geliştirmeyle ilgilenmiyorum. Ancak işin sanat kısmında ücretsiz çalışmalara bakabilirsin. Ücretsiz oyun kaynakları bağlantısı aşağıdadır.

https://love2d.org/wiki/Free_Game_Resources
  • Ücretsiz assetlere ulaşmak mümkün ama bir oyunun herşeyini karşılayacak kadar çok olmuyor olsada birbirleriyle aralarında tarz farkı olabiliyor. Biri siyah beyaz tarzda biri renkli gibi vs. Bu siteyi bilmiyordum bir bakayım teşekkürler.
  • AI & ML konusunda iş alabilmek için Natural Language Processing (NLP), Natural Language Understanding (NLU), Dialog Management, Automatic Speech Recognition (ASR) gibi AI&ML yan konuları da bilmen gerekebilir. Ayrıca AI & ML projelerinin coğu ya Bot yapımı ya da Büyük Veri ile ilgili oluyor. Bot işlerinde Node.js, Bot Frameworks,Typescript, Python,MongoDB, Redis gibi yan konuları, Büyük Veri işlerinde de Data Warehouse, Hadoop, Text Mining, RLang,Spark, Hive gibi yan konuları da bilmen gerekebilir. Yani uzun lafın kısası AI&ML konusunda 3-4 aylık ufak bir proje alabilmek için bayağı birşey bilmen gerekebilir.
  • Anladim hocam ben oyun gelistirmeye bakayim. Er geç aide öğreniriz.
  • Kaliteli bir oyun geliştirmek için en azından bir yazılım dili (C++, Python, C# gibi), bu yazılım diliyle geliştirilmiş bir oyun geliştirme kütüphanesi (SDL, SMFL, Unity gibi) bilinmesi gerekiyor. Oyunda botlar olacaksa yapay zekâ bilmen gerekiyor.

Hangi platformlarda oyun geliştirmek istiyorsun?
  • C#, Unity, mobil. Biraz hobi olarak bakıyorum ben internetteki tutoriallar üzerinden 3-5 oyun yapıp 3-5 bir şey kazanmak falan yeterli olur. Oyun geliştirmede bir kariyer planlamıyorum.
  • Amaç ek iş olarak hızlı para kazanmak ise oyun geliştirmek bence para kazandırmaz. Not: 2010'dan bu yana oyun oynamıyorum, oyun piyasasıyla ilgim yok. Android cebimde bir tek Smash Hit diye bir oyun var onu 3 kişi geliştirmiş, ve katkı listesinde 4-5 kişi daha var. Oyun güzel fakat 'quit' seçeneği yok, cıkmak için website seçeneğini tıklayıp çıkabiliyorum. Türkiye'de oyun olayı aşırı abartılıyor örnek:https://forum.donanimhaber.com/oyunder-turkiye-15-milyar-dolarlik-oyun-ihracatina-ulasabilir--130073970 haberinde Türkiye'de senede $1 Milyar oyun ihracatı yapılıyor deniliyor, abartıyı geçtim, direkt yalan haber.

Ek iş olarak para kazanmak için web işlerine bakmak daha gerçekçi yani PHP, theme/template düzenleme, veritabanı / site taşıma, Javascript vs bu işler.

• quote:

Orijinalden alıntı: PilliBebek0

Hocam bu tarz şeylere girmek hiç istemiyorum. Çoğu mobil veya web işi ve çok fazla rekabet var ben daha böyle insanlarla uğraşmadan bir kazanç peşindeyim.
    Başarılar
  • Hocam amacım öyle bir oyun yaptım milyonlar kazandım değil ki. 3-5 basit oyun ile okurken harçlığımı çıkarmak derdim. Basit bir oyun bile olsa oyun geliştirme her halükarda bir ekip işi. Tek başına çok bir şey beklemek pek doğru değil.
  • PilliBebek0 kullanıcısına yanıt
    3 kişi bir mobil oyun yapıyor örneği sadece bir örnekti.En son 2010'da iPad'ime Prince of Persia yüklemiştim ücretliydi $5 falandı galiba. O tarihten bu yana oyunla ilgim yok fakat ek iş / harçlık çıkarmak açısından oyun pek kolay görünmüyor bence.
  • Bildiğim kadariyla fazla secenekte kalmiyor. Web dediniz mobil var ama bu alanlarda rekabet cok fazla. Daha farkli konulardada kisa vadede birseyler yapmak zor. Dolar 6-7-8 allah ne verdiyse yukseldikce butun vaktimi asil hedefim olan aiye falan vereyim diyorum baska kurtulus yolu goremiyorum cunku.
    2 ay kadar önce Almanya Stuttgart 'tan bir Recruiter aradı ve aynen şunları dedi (görüşme İngilizce) Bir müşterim acilen Javascript Developer arıyor. İş 100% remote yani work permit'iniz olmasa da uzaktan yapabileceğiniz bir iş. Javascript ne kadar biliyorsunuz? React ve Node.js ne kadar biliyorsunuz?

Bu 3 aylık bir işti ve tahminen firmanın içinde firma çalışanları tarafından kullanılacak "intranet" uygulamaydı. Firma içinde de artık web uygulamaları kullanılıyor. Yani web dediğimiz zaman aklınıza hergün binlerce ziyaretçisi olan yoğun siteler gelmesin. Rekabet olayını da cok büyütmeyin. Türkiye'de dahi firmalar doğru dürüst Javascript developer bulamadıklarını söylüyor.
  • Freelance sitelerinde şöyle site yaparım böyle uygulama yaparimcilari görünce bilemedim. JSde dediğiniz gibi işleri yapabilmem için js çalışmam lazım çok fazla ama buda benim ai için harcayacağım vakitten gidecek. Ben bu karari vermede sikinti yasiyorum. (
    Vakit harcamadan herhangi bir konuyu para kazanabilcek kadar bilemezsiniz. Başlangıçta biraz vakit harcayıp öğrenmelisin ki sonra o öğrendiğinle para kazanabilesin. Türkçe'ye cevrilen Hackers & Painters kitabı 142. sayfasında ünlü bilgisayar programcısı Paul Graham para kazanmakla ilgili olarak şunu diyor: "Para kazanmak son derece özel bir yetenektir"

Freelance sitelerinde, Internette ve gerçek hayatta olduğu gibi uçuşlar çoktur. fakat onlar brüt asgari saat ücreti olan 12TL 'nin ne kadar üzerinde kazanıyor? Yaptıkları işe göre aldıkları ücret 12TL/saat civarına yakınsa, inşaatlarda çimento borusunun ucunu tutan işçi de o kadar kazanıyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.