Şimdi Ara

OYUNDER: 'Türkiye 15 milyar dolarlık oyun ihracatına ulaşabilir'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
0
Favori
3.064
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • OYUNDER: 'Türkiye 15 milyar dolarlık oyun ihracatına ulaşabilir'

    Oyun Tasarımcıları, Geliştiricileri, Yapım ve Yayıncıları Derneği (OYUNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Tansu Kendirli, dijital oyun sektörünün küresel ve yerel çapta hacmi hakkında açıklamalarda bulundu.


    Tansu Kendirli dünya dijital oyun pazarının 110 milyar doları aştığını ancak Türkiye’nin yaklaşık 1 milyar dolar oyun ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek “Türkiye'nin kapasitesi bu değil. Doğru bir strateji ve akıllıca bir yatırımla 10 yıl içerisinde dijital oyun sektöründe 15 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşabiliriz." dedi.

     
    Türk kültürünün çok zengin ve hikâyeci olduğunu dile getiren Kendirli, bunların oyun sektörüne aktarılması halinde çok ciddi başarı elde edebileceklerini ifade etti.

     

    Dijital Oyun Geliştiricilerine Teşvik Verilmeli

    OYUNDER Başkanı Kendirli, oyun ihracatını artırmak için yapılması gereken şeyler olduğunu, Ekonomi, Maliye, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm bakanlıklarına ciddi görevler düştüğünü belirterek, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının ve oluşumların da harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

     
    OYUNDER: 'Türkiye 15 milyar dolarlık oyun ihracatına ulaşabilir'

     

    Kendilerinin de bu bakanlıklarla iletişime geçtiklerini ve ihracatçılarla görüştüklerini dile getiren Kendirli, dijital oyun üretimi konusunda teşvikler verilmesi, bunun tasarımına ve geliştirilmesine dair eğitimin verilmesi gerektiğini anlattı.

     

    Dünya üzerinde en iyi oyun pazarı ve oyun üreten ülke olmayı hedeflediklerini vurgulayan Kendirli, sözlerini şöyle tamamladı:

     

    "Şu anda en büyük kapasiteye sahip ülkelerin 14-15 milyar dolarlık oyun pazarı var. Türkiye dünya oyun pazarında 16. ile 18. sıra arasında gidip geliyor ancak ilk sıralardaki ülkelerle aramızda korkunç fark var. Doğru bir strateji ve akıllıca bir yatırımla 10 yıl içerisinde dijital oyun sektöründe 15 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşabiliriz. Yakında sadece bir Türk oyun şirketinin 1-1,5 milyar değer ulaştığını göreceksiniz. Böyle 20 şirketinizin olduğunu düşünsenize. Ekonomiye çok ciddi gelir sağlayacaktır."

     








  • Oyun pazarında ilk sıralara oynar mıyız bilemem ama her şeyi devletten beklemede zirveye oynadığımız kesin.



    Bizim ülkenin sorunu zengininin beş para etmemesi. Zenginlerimizin cahil cühela olmasının başlıca sebebi de ülkede yatırım yapacak adam yok diye ülkenin ilk dönemlerindeki milletvekillerinin bedavaya zengin yapılması. Toplumun içinden bileğinin hakkıyla sivrilmemiş adamlara verince de parayı durum bu oluyor. Bu adamlar hadi bir şey bilmiyor ama bir şey bilmediğini de bilmiyor. Gelişmiş ülkelerde zenginler artık üretkenliklerinin bittiğini anlayıp diğer potansiyeli olan küçük girişimlere yardımcı oluyor. Böylece katma değer sağlamayı sürdürüyorlar.



    Bizde kimler melek yatırımcı oluyor. Zar zor 1 tane girişimini başarıya ulaştırabilirmiş adamlar sıkıntıyı gördükleri için kendi başlarına Türkiye'de bu sistemi oturtmaya çalışıyor. Örneğin Amerika'da nasıl oluyor bu iş. Sen bir girişim kurduğun potansiyelin de olduğu zaman koca koca milyar dolarlık şirketler gelip sana destek oluyor. Bugüne kadar hangi büyük şirket bunu yaptı bizde.



    Örneğin oyun sektöründe çok yetenekli ekipler var Türkiye'de bir tane şirket gelip dedi mi gel seni finanse edelim şu oyunu dünya standartlarında çıkaralım. Anca devlet nerde. Apple telefon görüyor devket niye yerli telefon yaptırtmıyor Tesla araba görüyor devlet niye elektrikli araba yapmıyor SpaceX görüyor devlet niye roket fırlatmıyor Solarcity görüyor devlet niye güneş paneli üretmiyor Lockhed Martin savaş uçağı yapıyor devlet niye uçak yapmıyor Mıtsubishi, Toshiba nükleer santral yapıyor devlet niye yapmıyor. Kimse de demiyor ki yav bunların hepsi özel şirket bizim özel sektör niye bir halt yapmıyor?
    Dünya üzerinde en iyi oyun pazarı ve oyun üreten ülke olmayı hedeflediklerini vurgulayan Kendirli,

    Olamazsın. EA, Rockstar, DICE, Sledgehammer, 2K , Ubisoft gibi yazılımcı ordularıyla nasıl rekabet edeceksin?

    Bu ülkeden bir SCS Software çıkamadı. Bu koşullarda çıkamaz da.

    Dolar olmuş 4 TL, vergiler desen boyu aşalı çok oldu.

    Hayal satıyor, kendini kandırıyor.
    Koylerde muhtarlar uzerinden ekilmeyen araziler, ekilmis gibi gosterilip hirsizlik yapiliyor.

    Bu ulkenin sorunu ,denetlemek , vergisinden kazancina sistem okadar orantisiz ki bir de buna yozlasmis toplum eklenince suistimal kacinilmaz oluyor.Devlet her 3-5 sene de bir duzenli vergi veren insanlari salak yerine de koyunca , ustune tuy dikiliyor.

    Cozum icin uzunca bir yazi yazmaya gerek yok, bizden bir BOK olmaz .Tesvik felan hikaye.
    Kitap okuma yok, çizgiroman ve manga gibi hayalgücünü destekleyen yapımları okuyanlara hor gözle bak sonra oyun sektöründe gelişeceğiz. Bunların hepsi bir zincirdir. Birçok önemli üniversitelerde Minecraft incelenip muhakkak çocuklarınıza oynatın denilirken bu ülkede yasaklandı. O yüzden geçin bu palavraları.

    Bu ülkenin maalesef yarısı ve ülkeyi yöneten zihniyet oyunlardaki o sıradışı dünyayıyı algılayamaz. ''Kara Cuma nedir, burası Müslüman ülkesi'' diyenlerin çoğunlukta olduğu bir ülkede boş hayallere kimse kapılmasın. Sony bile en sonunda ''Türk halkının örf ve adet zırvaları diyerekten Blade Runner 2'' filmine sansür çaktı artık nasıl bir izlenim oluşturuluyor siz düşünün. Oyun yapacakmışız ve bunuda uluslararası pazara sunacakmışız. Bak sen.

    Vizyonunu ve misyonunu resetlemeden bu iş olmaz. Aksi takdirde oyun dünyasının geniş sınırlarını bu ülkenin yapısı kal-dır-maz.
  • Çözüme bak çay demle. Teşvik verecekmiş te miş miş. Teşvikle iş olsaydı ülkede tarım kalkınırdı, hayvancılık kalkınırdı, sanayi kalkınırdı. Bunlar gelişmiş ülkelerin nasıl gelişmiş olduğundan bihaber cahil sürüsü.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mount&Blade gibi başka oyun yok.

  • Parayı mount and blade oyununun yapımcısı olan taleworlds e verecen o da uygun gördüğü keşfedilmemiş yetenekleri işe alacak.

  • 10 yıl çok uzun bir süre 10 yıl sonra sen 15 milyar dolar oyun ihraç ettiğinde oyun pazarı 750 milyar dolar ı geçmiş olacaktır. yani pastadan aldığın pay değişmemiş olacak.
    kod yazmayı öğreteceğimize Arapça yazmayı öğretiyoruz. bunu özendiriyoruz.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: elektro_gadget

    Çözüme bak çay demle. Teşvik verecekmiş te miş miş. Teşvikle iş olsaydı ülkede tarım kalkınırdı, hayvancılık kalkınırdı, sanayi kalkınırdı. Bunlar gelişmiş ülkelerin nasıl gelişmiş olduğundan bihaber cahil sürüsü.

    Yerli tohumun yasak olduğu toprakta teşvik versen neye yarar?

    Almanya nasıl güzel mi? Bilirsin sen.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dünya üzerinde en iyi oyun pazarı ve oyun üreten ülke olmayı hedeflediklerini vurgulayan Kendirli,

    Olamazsın. EA, Rockstar, DICE, Sledgehammer, 2K , Ubisoft gibi yazılımcı ordularıyla nasıl rekabet edeceksin?

    Bu ülkeden bir SCS Software çıkamadı. Bu koşullarda çıkamaz da.

    Dolar olmuş 4 TL, vergiler desen boyu aşalı çok oldu.

    Hayal satıyor, kendini kandırıyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1 milyar dolar da aslında bayağı güzel rakam.

  • Olay tamamen bütçe ve tecrübe meselesi. Bu hükümetten beklemiyorum ama devlet 3-5 tane yapımcı şirkete ortak olup desteklese 10 yıl içinde en az 2-3 tane sağlam oyun çıkar.



    Teşviktir, hibedir bizim millete ters. Biz o parayı hiç ederiz, devlet ortak olmalı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ülkemizde teşvik olayı suistimal ediliyor. Paralar cebeeee.

  • Koylerde muhtarlar uzerinden ekilmeyen araziler, ekilmis gibi gosterilip hirsizlik yapiliyor.

    Bu ulkenin sorunu ,denetlemek , vergisinden kazancina sistem okadar orantisiz ki bir de buna yozlasmis toplum eklenince suistimal kacinilmaz oluyor.Devlet her 3-5 sene de bir duzenli vergi veren insanlari salak yerine de koyunca , ustune tuy dikiliyor.

    Cozum icin uzunca bir yazi yazmaya gerek yok, bizden bir BOK olmaz .Tesvik felan hikaye.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Malesef teşvikler devletin parasını boşa harcamaktan başka bir işe yaramıyor. İşin kötüsü kar edebilen işini becerebilen şirketlerden vergi toplanıp beceriksiz olan bu adamlara veriliyor. Devlet girişimleri teşvik etmek istiyorsa hazır para vermek yerine vergi ve bürokrasiyi azaltsın. Çiftçiyi teşvik etmek istiyorsa mazot fiyatlarını düşürsün veya aracıların ortaya çıkmasını sağlayan yasaları düzenlesin. Devletin piyasaya yaptığı her gereksiz müdahale maliyet artışıyla sonuçlanıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hollowman_

    1 milyar dolar da aslında bayağı güzel rakam.

    Merak ettim, piyasada Warframe, Planetside gibi muazzam free2play oyunlar varken kime hangi oyunu ihraç ediyoruz da $1 milyar kasamıza giriyor? Para aklıyorlar gibi geldi bana.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bundan yıllar evvel knight online zamanları daha bir oyun için 2 milyon dolar sermaye aradım sermayeyi buldum lakin hiç kimse oyun için 2 milyon dolar harcamak istemedi hatta projeye sıcak bakan bile olmadı. Türkiye de ilk defa bir online oyunu Türkiye sunucularından oynatarak ve oyunun motorunu satın alınarak üzerinde geliştirmeler yaparak paranın ülke içinden yurtdışına değil yine kendi ülkemiz içinde kalabileceği bir sistem üzerine aylarca çalışma yaptık.



    Sonuç olarak bu işi devlet değil özel sektör sirtlanmali lakin bizim ülkemizde maalesef ki malesef halen daha elle tutulur gözle görülür olmadığı sürece bu sektöre yeterince kaynak bulmanız zor. Bu arada o bahsettiğim oyunu daha sonra bir Alman firması Türkiye ye taşıdı ve bu ülkede milyonlarca insan oynadı.

  • 1 Milyar dolarlık ne oyunu ihraç ediyorlar?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kenan Memedov kullanıcısına yanıt
    Anlattıklarını da geçtim, D&R da PS4 oyunu 375 tlden satılırken bu ülkeye para mı girmiş oluyor yoksa para mı çıkmış oluyor diye sormak lazım bu zavallı açıklamayı yapan zavallı yetkiliye.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Oyun pazarında ilk sıralara oynar mıyız bilemem ama her şeyi devletten beklemede zirveye oynadığımız kesin.



    Bizim ülkenin sorunu zengininin beş para etmemesi. Zenginlerimizin cahil cühela olmasının başlıca sebebi de ülkede yatırım yapacak adam yok diye ülkenin ilk dönemlerindeki milletvekillerinin bedavaya zengin yapılması. Toplumun içinden bileğinin hakkıyla sivrilmemiş adamlara verince de parayı durum bu oluyor. Bu adamlar hadi bir şey bilmiyor ama bir şey bilmediğini de bilmiyor. Gelişmiş ülkelerde zenginler artık üretkenliklerinin bittiğini anlayıp diğer potansiyeli olan küçük girişimlere yardımcı oluyor. Böylece katma değer sağlamayı sürdürüyorlar.



    Bizde kimler melek yatırımcı oluyor. Zar zor 1 tane girişimini başarıya ulaştırabilirmiş adamlar sıkıntıyı gördükleri için kendi başlarına Türkiye'de bu sistemi oturtmaya çalışıyor. Örneğin Amerika'da nasıl oluyor bu iş. Sen bir girişim kurduğun potansiyelin de olduğu zaman koca koca milyar dolarlık şirketler gelip sana destek oluyor. Bugüne kadar hangi büyük şirket bunu yaptı bizde.



    Örneğin oyun sektöründe çok yetenekli ekipler var Türkiye'de bir tane şirket gelip dedi mi gel seni finanse edelim şu oyunu dünya standartlarında çıkaralım. Anca devlet nerde. Apple telefon görüyor devket niye yerli telefon yaptırtmıyor Tesla araba görüyor devlet niye elektrikli araba yapmıyor SpaceX görüyor devlet niye roket fırlatmıyor Solarcity görüyor devlet niye güneş paneli üretmiyor Lockhed Martin savaş uçağı yapıyor devlet niye uçak yapmıyor Mıtsubishi, Toshiba nükleer santral yapıyor devlet niye yapmıyor. Kimse de demiyor ki yav bunların hepsi özel şirket bizim özel sektör niye bir halt yapmıyor?





  • Geç kalınmış olsada güç olmasın teşvik önemli sonuçta ülkemizde oyun geliştirme batılı ülkelere göre çok yabancı diyebiliriz bu alana yatırım yapmayı düşünen iş adamları içinde iyi bir adım olabilir gençler cesaretlendirilebilir
  • Türk oyunculuğunun gelişmesinin tek yolu, Türkiye'deki Aral gibi şirketleri diz çöktürmek ve fahiş vergileri aşağı çekmektir. Oyunculuğun gelişmesini istiyorsan geliştiriciye teşvik değil, önce oyuncuyu teşvik ederek oyunu ayağına uygun bir fiyatla getirmen gerekir. Kuru sıkı sallayarak bir yere varamayız.

  • yalnız Oyunder'e tavsiye fazla gelişmeyin. bi kayyum atanır size başınıza hayvanat bahçesi müdürü gelir görürsünüz ozaman oyun moyunu
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.