Şimdi Ara

Bilgisayar mühendisliği için hangi üniversite? (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
161
Cevap
19
Favori
132.152
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Carmenta12 C kullanıcısına yanıt

    Merhabalar teşekkürler sağolun inş siz de iyisinizdir.


    Mesajınızdan anladığım kadarıyla Türkiye'desiniz. Türkiye'de olmadığım için oradaki durumu tam net olarak bilemiyorum. Fakat son dönemlerde Türkiye'den gelen arkadaşların dediklerine göre mantıksal çıkarım yaparsam eğer açıkçası Türkiye için sorun olmaması lazım çünkü Türkiye'den dışarıya doğru ciddi bir yazılımcı göçü var, Türk yazılım şirketlerinde turnover rate aşırı yüksek (özellikle İstanbul piyasası için söylüyorum, eğer buraları okuyan bir işveren varsa 5 aydan fazla bilgisayar mühendisi çalıştırabilmişse dikkat etsin, her gün onlara çiçek alsın, tez zamanda hepsi gidebilir). Zamanında Türkiye'de yapılabilecek yazılımlar artık yurt dışından alınmaya başlanmış. Türkiye'de kalan yazılımcılar için ise işler gün geçtikçe zorlaşmakta (uzaktan yurt dışına çalışmayanlar için).


    Hatta bazı yorumlara cidden şaşırdım doğrusu, Türk yazılım şirketlerinde mantık, iyi yönetici vs de kalmamış. Zaten dış göç var, ellerindeki çalışanları da tutmaları lazımken onları da kaçırtacak tutum içerisine girmişler. Dolayısıyla iyi bir üniversite kazanıp bitirirseniz neden olmasın, olumlu düşünmelisiniz bence. Yurt dışında biraz ageism var, lakin bu direkt olarak senior denilen pozisyonların maaşlarının çok yüksek olmasından kaynaklanıyor. Kısaca çok gerekli değilse senior yazılımcı pozisyonu açmıyorlar. Zaten o duruma gelince kendi şirketinizi bile kurabilirsiniz. Fakat bu sizi endişelendirmesin, iyi yazılımcıya her zaman ihtiyaç var, zaten iyi bir meslek, orta halli bir şirkette bile çalışsanız (diğer çoğu meslek grubuna göre) rahat yaşarsınız (hobiniz olur, ailenize vakit ayırırsınız, değişik yerleri gezebilirsiniz vs vs). 5-16k dolar maaşlara remote çalışıp dünyayı gezen çok yazılımcı var. Bir de örneğin Türkiye'de yok fabrika sahibi, kendi işimi yapıyorum diyenleri geçiniz, dünya segmentinde senior olan yazılımcılar ciddi meblağlar kazanıyorlar fakat işin doğası gereği pek ortalarda görünmezler. Gerçi ara sıra Türkiye'ye uğradığımda Zorlu Center'da ofis kiralayıp oralarda gezinip uzaktan çalışıyorum  Dubai ve Tokyo da güzel yerler.


    Kişisel olarak ise ben de zamanında tıp mı yoksa mühendislik mi (mühendislik olursa hangisi olsun vs diye) çok kafa yormuştum. İşin açıkçası biraz da ailenin (ailede mühendis doktor vs varsa gelecek için görüş almak açısından)/öğretmenlerin yönlendirmesi ile şans faktörünün karışımı olduğunu düşünüyorum bu durumun. Sonuçtan oldukça memnunum açıkçası (gerçi kendimi bildiğimden yazılımcı dışında bir şey olabilir miymişim diye de düşünmüyor değilim ara sıra: çünkü cidden temiz iş, iletişim kurmanın zor olduğu seviyesiz ve kaba insanlarla uğraşmıyorsunuz, iyi para var, freelance ile de gerektiğinde çok iyi de kazandırıyor (1-2 yıllık projeler için 2 milyon dolar gibi) baktınız aile hayatınızda size talep arttı o zaman da vites düşürüp rahat çalışma ortamı da olabiliyor (proje yönetimi, testçi, devops veya product owner olmak gibi), fakat seçime bağlı olarak Türkiye'ye 1-2 sene içerisinde çok yatırım gelmesi de muhtemel. O zaman da gerçi bir şey değişmez yurt dışındakiler geri dönüp bu sefer deneyimli diye Türkiye'de çalışırlar.





  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.