Şimdi Ara

Bilgisayar Açılırken Anakart Yazısı 1 Dakika Boyunca Gitmiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
809
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba beyler uzun zamadan beri yaşadığım sorundan artık iyice sıkıldım artık bilgisayarı 4-5 seneden beri kullanıyorum ilk zamanlar normaldi açılması sonra ben can sıkıntısıdan işletim sistemlerini denemeye başladım pardus ubuntu filan birçok kez format attım bios ayarlarındada birşeyleri değiştirdim büyük ihtimal tam hatırlamıyorum o zamandan beri bilgisayarı açarken anakartın tanıtımının olduğu bölüm tam 1 dakika 10 küsür saniye boyunca ekranda duruyor ondan sonra pc açılmaya başlıyor biosdaki tüm ayarları default yaptım değişen birşey yok ana kartım dfi 790fx.Önceden düğmesine basar basmaz yazılar filan çıkardı şimdi oda yok düğmesine bastığım zaman hiçbir ekran gelmiyor biraz bekledikten sonra anakartın yazısı çıkıyor

• Bios pili bitmiş sanırım.Ayrıca biosta boot kısmında full screen logo ve small logo gibi bir seçenek varsa onları disable yap.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi recebim59 -- 1 Haziran 2014; 1:20:34 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: recebim59

Bios pili bitmiş sanırım.Ayrıca biosta boot kısmında full screen logo ve small logo gibi bir seçenek varsa onları disable yap.

Teşekkürler cevap için
    Araştırdım biraz bios pili bitince sistem geç açılıyormuş değiştirmeyi deniyeceğim bir ara başka düşüncesi olan var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Grkwnxs -- 1 Haziran 2014; 1:26:56 >
  • Up

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Default ayarlara geri döndürdüğüne göre menüleri gurcalayıp UEFI ayarı falan varmı diye bak bakalım.Ne bileyim fast boot falan gibi bir şeyler varsa aktifleştir.Eğer pili değiştirirsen sorun ortadan kalkar diye düşünüyorum.
  • tam emin değilim ama yanlış hatırlamıyorsam pardus ubuntu gibi linux tabanlı işletim sistemleri kurulurken hdd formatlarında değişim yapıyor.( MBR kayıtları) .eğer imkanın varsa başka bir hdd tak ( üzerinde işletim sisteminin olup olmaması sorun değil.. amaç bilgisayarın takılı kaldığı bios ekranını geçme süresini görmek.. ama sanırım aşağıda paylaşacağım yazı ( özellikle kalın yazılmış bölümler senin için ) sorununa cevap olacaktır..

MBR (Master Boot Record) Nedir?
    Size bu konuyu en basit haliyle açıklamaya çalışacağım. MBR harddiskinizin ilk sektörüdür. Bu sektörde bilgisayarınızın adreslemesi bulunur yani hangi bilginin nerede olduğu bir tablo halinde bu bölümdedir. Bu bölümde ufak bir program çalışır ve bu program sayesinde bilgisayarın açılışında yani önyükleme olarak hangi işletim sisteminin seçileceği belirlenir. Tek bir Windows kullanıcıları için direkt olarak kurulu olan Windows başlarken aynı anda hem Windows hem de Linux kullananlar için işletim sistemi seçme ekranı karşınıza gelir.ROM BIOS önyükleme yordamının sonunda, BIOS, sistemdeki ilk disket veya sabit diskin ilk fiziksel kesimini okur ve yürütür. Sabit diskin ilk kesimine ana önyükleme kaydı (veya bazı durumlarda bölüm tablosu ya da ana önyükleme bloğu) adı verilir. Sabit diskin bu kesiminin başında küçük bir program vardır. Bölüm bilgileri veya bölüm tablosu, bu sektörün sonunda saklanır. Bu program, bölüm bilgilerini kullanarak hangi bölümün önyükleme yapılabildiğini belirler (genelde ilk birincil DOS bölümüdür) ve bu bölümü önyüklemeye çalışır.
    Bu program, fdisk /mbr komutuyla diske yazılır ve programa genelde ana önyükleme kaydı adı verilir. Tipik çalışma sırasında, Fdisk bu programı yalnızca ana önyükleme kaydı yoksa diske yazar.Bu bölüm ise harddiskin ilk sektörüdür ve bilgisayar açılırken flash bios otomatik olarak burayı okur ve ilk yapılması gerekenler hakkında emirleri burdan alır ve işleme sokar. Bilgisayarınızda ilk çalıştırılması gereken program veya ilk gidilmesi gereken adres gibi bilgiler bu bölümden alınarak uygulanmaktadır. MBR bölümü hiçbir şekilde format, bölüm silme ve yeniden kurma gibi yollarla değiştirilemez. Harddsik ilk alındığında işletim sistemi kurulduğu sırada MBR ile ilgili komutlar buraya yüklenir ve öylece kalır.
    NOT:Fdisk /mbr komutu, MBRyi yalnızca BIOS çağrılarını kullanarak sistem sürücüsüne (DISK-0) yeniden yazar. Fdisk /mbr komutunda, DISK-0 dışında bir diskte çalışmak için başka bir sürücü belirleyemezsiniz.Olası Hatalar
    İki adet senaryo üzerinden olası hataları konuşalım.
    1. Problem: Bilgisayarımızda hem Windows hem de bir Linux sürümü olduğunu düşünelim ve bilgisayar açılırken Linux tarafından MBR’ye yazılmış olan önyükleme programı ile (örneğin GRUB) işletim sistemini seçtiğimizi varsayalım. Fakat bir gün canımız sıkılır ve Linux’ü silmek isteriz. Windows üzerinden Partition Magic gibi bir programla Linux’ün kurulu olduğu harddisk bölümünü biçimlendirdik diyelim. Daha sonra bilgisayarımızı yeniden başlattığımızda bir bakmışız ki önyükleme programı bir işletim sistemini bulamadığı için açılmıyor. Windows’u da seçemediğimiz için olduğumuz yerde tıkanıveririz.
    1. Cevap: Çözüm aslında oldukça basit. Windows’un kurulum CD’sini takarız. Otomatik kurtarmayı seçtikten sonra komut satırı gelene kadar bekleriz. Ardından fixmbr komutunu yazıp enter’a basarız. İşlemi onayladığımız anda MBR tekrar yazılır ve sadece kurulu olan işletim sistemini görür. Böylece bilgisayarımızı yeniden başlattığımız anda sorunsuz bir şekilde Windows açılır.

2.Problem: Bilgisayarımızın harddiskinde bazen hatalı sektörle oluşur ve bu hatalı sektörleri scandisk gibi programlarla onarabiliriz. Fakat eğer bu hatalı sektör sıfırıncı sektörse yani bilgisayarımızın adreslemesi bulunan MBR sektörüyse ne yapacağız?Bu sırada bilgisayar da açılmıyordur.
    2.Cevap: Malesef bu durumda harddiski değiştirmekten başka yapabileceğimiz bir şey yok. Bu en kötü senaryoyu da size bir problem olarak sundum çünkü MBR’nin ne kadar ciddi bir konu olduğuna dikkat çekmek istedim.
    Windows üzerinden MBR’yi düzenlemek
    Bunun için masaüstündeki Bilgisayarım‘a sağ tuşla tıklayın ve Özellikler‘i seçin. Gelişmiş bölümünde Başlangıç ve Kurtarma altındaki Ayarlar‘a tıklayın. Burada başlangıçta açılmasını istediğiniz işletim sistemini seçebilir veya Düzenle diyerek direk metin halinde yazabilirsiniz.(alıntı)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi grafiker73 -- 1 Haziran 2014; 11:54:03 >

• Bios ayarlarından full screen logoyu kapatim önceden açılırken direk logoya geçiyordu kapattıktan sonra yazilar cikiyor ama bekleme suresi yine ayni beklemenin neden yaptığını öğrendim ide channel 0 no 80 conductot cable installed diye bir hata veriyor bekledikten sonra açılmaya basliyor sonra açılırken repair filan cikti ona tikladim çok uzun surunce kapattim su anda yine açılırken repair etmemi söylüyor keşke hic ellemeseydim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Grkwnxs -- 1 Haziran 2014; 15:47:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sorun muhtemel BIOS kaynaklı. Boot sektör bozulmuş olsa bile, işletim sistemini kurarken diskleri tamamen silip yeniden oluştururken boot sektörde yeniden yazılır. Ya da bazı boot onerım komutlarıyla onarılabilir. FIXBOOT, FIXMBR gibi. Ancak sorun bunlarda olsa bilgisayar hiç açılmaz. Boot hatası verir orada kalır. BIOS ayarlarını değiştirdim bir şeyler yaptım diyorsunuz. Keşke değişiklikleri yaparken önceki halini not alsaydınız. Geri dönüşte daha rahat olurdu. Bazen BISOda bir ayarı değiştirdiğinizde buna bağlı başka bir ayar da değişir. Başka bir özellik aktive olur ya da disable olur. Bunu fark etmezseniz geri dönüşte sorun yaşarsınız. Bu durumda en mantıklı iş, BIOS default ayarlarına dönmektir. Optimize BIOS ya da Default BIOS setup gibi bir seçenek olabilir. Bazen her ikisi de olabilir. Siz default olanı seçin. Bazen optimize olan ayar seçeneği performansı ideal ayara getirmek için falan oluyor. BIOS default moda getirildiği halde bile sorun devam ediyorsa o zaman iş kötü. BIOS yazılımında hasar oluşmuş olabilir. Tekrar BIOS yazılımını flaşlamak gerekir. Kolay ama riskli bir iştir. Nasıl yapılacağı ana kartın kullanma kılavuzunda yazar. Bir kaç yüz kilobaytlık bir BIOS yazılımı güncellemesi ile sorun çözülebilir. Daha önce yapmadıysanız denemeyin BIOS uçabilir. Tehlikelidir.

Böyle saçma bir durum benim de başıma gelmişti. Harddisklerle ilgili bir yapılandırma ile uğraştıktan sonra kurulum sonrasında bilgisayar özelliklerinde işlemci saat hızının yanlış yazdığını gördüm. Oysa ben BIOS ile oynamamıştım bile. Haftalarca uğraşılarımdan sonra olayı BIOS güncellemesi yaparak çözebilmiştim.

Hiç ummadık akla gelmedik bir ayar bozukluğu bu duruma neden oluyordur.

Açılış ekranındaki bekleme 3-5 saniyeyi geçmemeli. Bir dakika sürüyorsa kesinlikle BIOS yada donanımla ilgili bir sorun vardır. Bu arada harddisk, işlemci ve ramlerin normal olup olmadığını kontrol edin. Herhangi bir donanımsal arıza da bu duruma sebep olabilir. 5 yıllık bir bilgisayarda pek çok donanımsal arıza olabilir. En basitinden BIOS pili bitmesi. Harddisk problemi RAM problemi olabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: LokmanHekim

Sorun muhtemel BIOS kaynaklı. Boot sektör bozulmuş olsa bile, işletim sistemini kurarken diskleri tamamen silip yeniden oluştururken boot sektörde yeniden yazılır. Ya da bazı boot onerım komutlarıyla onarılabilir. FIXBOOT, FIXMBR gibi. Ancak sorun bunlarda olsa bilgisayar hiç açılmaz. Boot hatası verir orada kalır. BIOS ayarlarını değiştirdim bir şeyler yaptım diyorsunuz. Keşke değişiklikleri yaparken önceki halini not alsaydınız. Geri dönüşte daha rahat olurdu. Bazen BISOda bir ayarı değiştirdiğinizde buna bağlı başka bir ayar da değişir. Başka bir özellik aktive olur ya da disable olur. Bunu fark etmezseniz geri dönüşte sorun yaşarsınız. Bu durumda en mantıklı iş, BIOS default ayarlarına dönmektir. Optimize BIOS ya da Default BIOS setup gibi bir seçenek olabilir. Bazen her ikisi de olabilir. Siz default olanı seçin. Bazen optimize olan ayar seçeneği performansı ideal ayara getirmek için falan oluyor. BIOS default moda getirildiği halde bile sorun devam ediyorsa o zaman iş kötü. BIOS yazılımında hasar oluşmuş olabilir. Tekrar BIOS yazılımını flaşlamak gerekir. Kolay ama riskli bir iştir. Nasıl yapılacağı ana kartın kullanma kılavuzunda yazar. Bir kaç yüz kilobaytlık bir BIOS yazılımı güncellemesi ile sorun çözülebilir. Daha önce yapmadıysanız denemeyin BIOS uçabilir. Tehlikelidir.

Böyle saçma bir durum benim de başıma gelmişti. Harddisklerle ilgili bir yapılandırma ile uğraştıktan sonra kurulum sonrasında bilgisayar özelliklerinde işlemci saat hızının yanlış yazdığını gördüm. Oysa ben BIOS ile oynamamıştım bile. Haftalarca uğraşılarımdan sonra olayı BIOS güncellemesi yaparak çözebilmiştim.

Hiç ummadık akla gelmedik bir ayar bozukluğu bu duruma neden oluyordur.

Açılış ekranındaki bekleme 3-5 saniyeyi geçmemeli. Bir dakika sürüyorsa kesinlikle BIOS yada donanımla ilgili bir sorun vardır. Bu arada harddisk, işlemci ve ramlerin normal olup olmadığını kontrol edin. Herhangi bir donanımsal arıza da bu duruma sebep olabilir. 5 yıllık bir bilgisayarda pek çok donanımsal arıza olabilir. En basitinden BIOS pili bitmesi. Harddisk problemi RAM problemi olabilir.

Bios pili bittiyse biosdaki saatin ve biosda yaptığım ayarların pcyi her açtığımda sıfırlanması gerekmez mi?.Bios'u default ayarlara aldım.Ama sorun ide channel 0 no 80 conductot cable installed bu yüzden galiba araştırdım harddisk pini ile alakalı sanırım 80 pinlik kablo istiyor bedeki 80 pin değil anladığım kadarıyla ama sonuç olarak pc sorunsuz çalışıyor orasını geçtikten sonra acaba bios ayarlarında harddiski kontrol etmesini filan kapatarak o bölümü hızlı bir şekilde geçmesi sağlanamaz mı

• Evet doğrudur. BIOS pili biterse her açılışta bilgisayarın saati sıfırlanır. BIOS pili bitme ihtimali yok bu durumda. Muhtemelen Harddisk kökenli bir sorun gibi görünüyor. Dediğim gibi donanım parçalarına ait arızalarda böyle sorunlar görülüyor. Ana kartın kullanım kılavuzunda BIOS ile ilgili ayarların detayları yazar. Bunu ben ezbere bilemem. Harddiskler ile ilgili alternatif modlar ayarlar varsa deneyebilirsiniz. Ama HDD ile ilgili çok özel detay ayarlar olacağını da sanmam. İşlemci ve RAMler ile ilgili oluyor da HDD ler ile ilgili belli başlı SATA, AHCI ide SMART gibi ayarlar vardır. Yani HDDleri kontrol etmeden sistemin açılışı gibi bir şey pek mümkün değil.
    HDDler SATA mı IDE mi? SATA'larda kablo standart zaten. IDE olanların da kendi özel kabloları var. Master Slave ayarı gerekiyor yalnız IDE harddisklerde. SATA olanlarda gerekmez.
  • quote:

Orijinalden alıntı: LokmanHekim

Evet doğrudur. BIOS pili biterse her açılışta bilgisayarın saati sıfırlanır. BIOS pili bitme ihtimali yok bu durumda. Muhtemelen Harddisk kökenli bir sorun gibi görünüyor. Dediğim gibi donanım parçalarına ait arızalarda böyle sorunlar görülüyor. Ana kartın kullanım kılavuzunda BIOS ile ilgili ayarların detayları yazar. Bunu ben ezbere bilemem. Harddiskler ile ilgili alternatif modlar ayarlar varsa deneyebilirsiniz. Ama HDD ile ilgili çok özel detay ayarlar olacağını da sanmam. İşlemci ve RAMler ile ilgili oluyor da HDD ler ile ilgili belli başlı SATA, AHCI ide SMART gibi ayarlar vardır. Yani HDDleri kontrol etmeden sistemin açılışı gibi bir şey pek mümkün değil.
    HDDler SATA mı IDE mi? SATA'larda kablo standart zaten. IDE olanların da kendi özel kabloları var. Master Slave ayarı gerekiyor yalnız IDE harddisklerde. SATA olanlarda gerekmez.

Teşekkürler ilgin için 2 harddisk ide 1 tanesi sata olması lazım.Neyse 5 yıllık pc zaten bekleyelim açılırken 1-2 dakika

• eğer onboard ekran kartı varsa ekran kartını sök onboard dan çalıştır,hdd nin kabloları çek,dvd rw bağlantıları çek sistemde takılı olarak sadece psu,ram,anakart,işlemci ve ekran kartı kalsın sonra açılış hızına bak sistem ilk açıldığında bütün donanımları bir kontrol eder bazı donanımlar geç tepki verir o yüzden anakart ın başlangıç ekranı uzun süre durur ama sana kesin tavsiyem varsa onboard denemen yoksa başka ekran kartı denemen çoğu zaman ekran kartı sebebiyle olur bu problem.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.