Şimdi Ara

bileske vektor sorusu fizik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
1
Favori
21.517
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir kac tane cozum yolu yazabilir misiniz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Vektörler: 120 Derece Kuralı

Vektörler, hem büyüklük hem de yönü olan matematiksel nesnelerdir. İki veya daha fazla vektörün birleştirilmesi işlemine vektör bileşimi denir. Aralarında 120 derecelik bir açı bulunan vektörlerin bileşimi, özel bir kuralla hesaplanır: 120 Derece Vektör Bileşkesi Kuralı.

120 Derece Vektör Bileşkesi Kuralı'na göre, aralarında 120 derece açı bulunan iki vektörün bileşkesi şu formülle hesaplanır:

Bileşke Vektörü = Vektör 1 + Vektör 2 * (-1/2)

Bu formülde, vektörlerin büyüklükleri ve yönleri dikkate alınmalıdır. Vektör 2'nin -1/2 ile çarpılması, vektörün yönünün 120 derece döndürüldüğünü gösterir.

Örneğin, aralarında 120 derece olan A ve B vektörlerinin büyüklükleri sırasıyla 5 birim ve 3 birim ise, bileşke vektörlerinin büyüklüğü:

Bileşke Vektörü = A + B * (-1/2) = 5 birim + 3 birim * (-1/2) = 2,5 birim

olur.

120 Derece Vektör Bileşkesi Kuralı, fizikte kuvvetlerin toplanması gibi çeşitli uygulamalarda kullanılır. Ayrıca, 30 Derece Vektör Bileşkesi Kuralı ile birlikte, daha karmaşık vektör problemlerini çözmek için de kullanılabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • iki kök üç mü :D
  • alimmm78 kullanıcısına yanıt
    Burada aralarında 120 derece olan üç adet vektör var. Ben burada 120 derecede kullanılan kısayolu kullanacağım. Bu kısayolu bilmiyorsan söyleyeyim: İki adet eşit büyüklükte vektör düşün (büyüklüğüne F diyelim mesela), bunların başlangıç noktalarını birleştirdiğimizde aralarındaki açı 120 dereece olsun. Bu iki vektörün bileşkesinin büyüklüğü yine kendisidir (F).

Bu kısayolu buraya uyarlamak istersek biraz değişiklik yapmak gerekir. Örneğin ben burada 10 N'lik vektörü 6 ve 4'lük iki aynı yönlü vektöre böldüm. Şimdi bu vektörün 120 derece açıyla yanında bir tane daha 6 N'lik vektör var. Az önceki kısayola göre bu ikisinin tam ortasından yine 6 N'lik vektör çıkacaktır. Bu durumda 8 N ve 6N'lik vektörler birbirine zıt yönde oldu. Bu iki vektörü birbirinden çıkardım ve 8N'lik vektör yönünde 2N'lik vektör olmuş oldu. Az önceki 10 N'lik vektörü de 4 ve 6'ya bölmüştük ve o vektörden 4N'lik kısmı kaldı. Yani şu an 4N ve 2N'lik vektörler arasında 120 derece açı var. Artık cos teoremi vakti.

R^2=16+4-2*4*2*cos120
    R^2=20+8=28
    R=2*7^(1/2) oldu.

• Tesekurler cevabiniz icin baska yol var mi? 120 olmasaydi nasil yapacaktık?

Rica ederim, başka yol var tabi. Aklıma gelen bir de koordinat sistemine oturtup çözme var (tabi x-y'ye gerek yok, sadece açıları falan kullanmak için). Şimdi orjini üç vektörün ortak noktası olan bir koordinat sistemi çizelim (attığın şekilde sayfaya göre biraz yamuk çizlmiş, bu nedenle koordinat sistemini çizerken seçtiğin vektörlerden biri eksenlerden birine dik olsun, örneğin 8N'lik vektöre dik olsun). Böylece 10N'lik vektör (pozitif yönde) 30 derece, 6N'lik vektör 150 derece açı yapmış olur. Bu vektörleri eksenlerde bileşenlerine ayırıp toplayıp çıkaracağız. Örneğin 10N'lik vektör iki bileşene ayrılır, y ekseninde 10*sin30 ve x ekseninde 10*cos30. Bunun gibi diğer vektöre de aynı şeyi yaparsan toplama-çıkarma yaparsın ve aynı sonucu bulursun. Ama bununla uğraşacağına kısayolları kullanmayı dene bence. 60,90,120 derece görürsen vektörler arası, kısayolları uygularsan rahat edersin.

• Tesekkur ederim anladim sagolun iyi aksamlar

Yardımcı olabildiysem ne mutlu :) iyi akşamlar
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    vektör soru
    6 yıl önce açıldı
    Geometri sorusu
    5 yıl önce açıldı
    MATEMATİK SORUSU ?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Böyle neden olmuyor
    sketchtoy.com
    An animated sketch
    http://sketchtoy.com/63334855

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• ahbeazizim kullanıcısına yanıt
    Böyle oluyor. Kafam karıştı şu an. Cevabı ben yanlış bulmuşum. 2*3^(1/2) olacak. Kosinüs teoremiyle niçin yanlış oldu peki? 2N ve 4N'lik vektör kalıyor 120 derece ile.

r^2=16+4-2*4*2*cos120(-1/2)
    r^2=20+8
    r= 2 kök 7

oldu. Buradaki hata nerede?
  • cevap 2kök3se çok basit bi yolu var.

10 Newtonu 6N+4N şeklinde düşün, 4N kenarda kalsın, 6N ile 6Nun arasındaki açı 120 ise, 8Newtonun dogrultusunda ama ters yönde 6N oluşur. Sonra malum vektörel çıkarım 8-6=2N

Bu şekilde aşağı dogru 2N ve önceki 4N var. arasındaki açı da 120. kosinüs teoreminden çıkar zaten.
  • Hocam islemler dogru sadece vektorlerde kosinuste xkare =akare+ bkare+ 2ab
    Siz -2ab yapmissiniz vektordeki ile digeri farkli.

Resimdeki gibi 180-x e cosinus yapiliyor x nin eksi cosu oldugu icin
    Tesekkurler

• Neden yanlış olduğu hakkında hiçbir fikrim yok, konuyu tam olarak kavramayışımdan kaynaklanıyordur kesin

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • ahbeazizim kullanıcısına yanıt
    - 2.a.b yapmis ama + olacak o yuzden yanlis olmus ustteki mesajda yazdim
    Yardim eden herkese tesekkurler

Doğru, normalde kosinüs teoreminde orada - olur ancak kosinüs teoremini kullanmak için başlangıç noktaları arasındaki açı alınmaz, iki vektörü uç uca ekleyince aradaki açı alınır. Benim hatam bu oldu. Formülde de + olmasının sebebi
    a^2 + b^2 - 2*a*b*cos(180-m) = a^2 + b^2 + 2*a*b*cosm
    Ben de teşekkür ederim, bir hatamı giderdim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.