Şimdi Ara

BİLAL ERDOĞAN: GELİŞMENİN ALFABEYLE BİR ALAKASI YOKMUŞ (15. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
445
Cevap
2
Favori
20.268
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
299 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Th3M4NIMAL kullanıcısına yanıt

    Yahu harf inkılabı ile hangi tarihten kopulmuş söyler misiniz?


    Türk Tarih Kurumu 1931'de,Türk Dil Kurumu 1932'de kurulmuş.Bu iki kurumun tek amacı Türk tarihi ve Türk dili üzerinde çalışmalar yapmak.Osmanlının hangi döneminde Türk tarihi ve dili üzerinde çalışma yapılmış?


    Cumhuriyet dönemi ile Türk çocuğu 600 yıllık bir ailenin tarihini değil ecdadının tarihini öğrendi.Türk çocuğu Hunlardan, Göktürklerden, Uygurlardan, Avarlardan,Karahanlılardan,Gaznelilerden,Büyük Selçukludan,Anadolu Selçuklarından,Avrupa Hunlarından hep Cumhuriyet rejimi sayesiyle haberdar oldu.Teoman hanı,Mete Hanı,Attilayı hep Cumhuriyet rejimi Türk çocuğuna tanıttı.Osmanlı hangisini öğretti?


    Osmanlı tarih sisteminde sadece Padişahların hayatları ve yaptıkları seferler anlatılırdı.Genel olarak Türk tarihinden ve Türk dilinden bahsedilmezdi.Türk çocuğu bunların hepsini Cumhuriyet rejimiyle öğrendi yalan mı bu?


    Dahası Osmanlının kendi döneminde bile Osmanlıyı genel olarak ele alan tarih kitabı nadirdir.Genelde Padişahların dönemleri birbirinden kopuk kopuk anlatılır.Bütün bir Osmanlı tarihi ve kültürü ise yine Cumhuriyet dönemi araştırmalarıyla ortaya kondu.Bugün Cumhuriyet döneminde Osmanlı hakkında binlerce makale,araştırma ve bildiri yayınlandı.Binlerce kitap basıldı.Hangi tarihten kopma bu?


    Devletin adı 'Türkiye' olmuş,konuşulan dilin adı 'Türkçe' olmuş,tüm devlet kurumlarının başına 'Türk' ibaresi eklenmiş bu mu tarihten kopmak?Türk çocuğu 600 yıllık bir ailenin geçmişinden daha derin bir geçmişi olduğunu öğrenmesi mi sıkıntı?





  • druen kullanıcısına yanıt

    Bu bir veri. Anlamı bizler çıkartırız.


    Ama dediğiniz doğru.


    Rusya 19. yüzyılda alfabesinde reforma gitti. Ki bu reformlar 17. yüzyılda başlamıştı.



    İtalya, İspanya zaten latin alfabesi kullanıyor. Okur yazarlık oranlarını karşılaştırırsak Osmanlı'nın 2-3 katı.

  • Ayrıca şu var :):)

  • Orhun alfabesine geçmeyi düşünüyorlarsa benim için bir sıkıntı yok. 😁


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hakiki Osmanlı Torunu

    "Osmanlı Devletinde 200 yıl boyunca basılan tüm kitapların sayısı 30.839’dur.Prof. Dr. Mustafa Argunşah bu sayısı yaklaşık 25.000 olarak belirtmektedir.

    1729-1842 arasında Osmanlı Devletinde basılan kitap sayısı 536’dır. Oysa yalnızca 16. yüzyılda Avrupa’da Türkiye ve Türkler üzerine çıkan yayınların sayısı 2.463’tür.

    1844 sayımına göre Osmanlı Devleti nüfusu 35 milyondur ve bunun da 21 milyonu müslümandır. Bin kişi başına düşen kitap sayısı 0,025’tir.

    1729-1875 arasında Osmanlı Devletinde basılan kitap sayısı 3.074’tür. Oysa yalnızca 16. yüzyılda Avrupa’da Türkiye ve Türkler üzerine çıkan yayınların sayısı 2.463’tür. Avrupa’da 19. yüzyılın sonuna kadar basılan kitap sayısı 10 milyondan fazlaydı.

    1929’daki harf devriminden sonraki ilk on yılda (1929-1938) basılan kitap sayısı 16.063’tür. "

    tamam da bunun alfabe inkilabıyla alakası yok, genel bir gelişim sürecine girilmiş, matbaa gibi gelişmiş cihazlar alınmış. zaten çökmekte olan bir imparatorlugun çökme nedenlerini anlatıyotsunuz.


    bu şuna benziyor: 20 sene önce kimin evinde bilgisayar vardı? şimdi herkesin evinde bilgisayar var. demekki akp teknoloji getirmiş.


    bu benzetme ne kadar yanlışsa harf inkilabının basılan kitap sayısına orantılamanız da o kadar yanlış.


    eski tip harfler kullanıarak kitap basılamıyor olsaydı araplar kitap basmamaları cok zorlanmarı gerekiyor. çinliler en ilkel ülke olmaları gerekiyor.


    harf inkilabı yapıldı diye kitap basılmış gibi konuyu evirip çevirmek , hani hep şikayet edilen algı olayı var ya. yanlış algı oluşturmak için debelenmek gibi.





  • Yunanlar binlerce yıldır öz dilini ve alfabesini kullanıyor. Çinliler öyle, Ruslar ve Japonlar öyle.


    Osmanlı ise İslamla birlikte Arap Alfabesini de benimsemiş ve Arapça-Farsçayı Türkçe ile harmanlayarak kullanmışlar. Yazım dilinde de arap alfabesi seçilmiş.


    Cumhuriyetle birlikte, dev bir imparatorluğu yıkan araplaşmanın izlerinin silinmesi adına, gelişen dünyada kabul gören Latin Alfabesini seçmişiz. Halk tarafından da çabucak benimsenmiş kolay bir alfabe


    Gelişmenin alfabeyle direkt ilgisi yoktur. Ama arap alfabesiyle devam etseydik, onlardan bugün tek eksiğimiz toprağımızdan petrol fışkırmaması olurdu. Araplar baskın millettir bugün alfabesini alırsın yarın bütün pisliğini sana geçirir.


    Bunların derdi Türklük değil bizi Araplaştırıp benliğimizi yoketmek.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi simerazzı -- 27 Temmuz 2020; 19:20:27 >
  • Okuma yazma yüzde 8den 98e çıktı ama bu onlar için gelişme değil çünkü halkım okuması kötü onlar için oyları azaltıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • içeceksin şarabı seveceksin arabı


    gözümdeki değerleri budur


    TÜRK ırkı arap ırkından üstündür

  • Legolas reis konuş be... Attığı oklarla düşürmüş Rus savaş uçağını bir daha olsa bir daha düşürürüm diyor mu?

  • Long Nightt kullanıcısına yanıt
    Verdiğin cevapla beni tasdik etmişsin arkadaşım. Seninle aynı mantıkla yapıldı harf devrimi. Teşekkür ederim.

    Onca şey yazdım. Oradan tek anladığın buysa dünyaya bu derece ideolojik bakmamanı tavsiye ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Th3M4NIMAL -- 27 Temmuz 2020; 19:38:27 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Zamanını bilemiyorum ama çok uzak olmadığını düşünüyorum...


    Bakın öyle bir yargılama yapılacak ki, ergenekon için yapılan salonlar, balyoz için atanan hakim savcılar, fetö için hazırlanan suç dosyaları falan devede kulak kalacak. Değil ülkemizin, tüm dünyanın daha önce görmediği büyüklükte soruşturmalar, daha önce kimsenin almadığı rekor cezalar çıkacak ortaya. Umuyorum meslek hayatım içindr bu duruşmalara katılır feyiz alırım....


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sn. Cumhurbaşkanımıza saygım sonsuz, bu ülke için iyi şeylerde yaptı, yapmayada devam ediyor. Fakat oğlu düşünmeden konuşuyor resmen. Saçmalamada bir dünya markası olduğunu düşünüyorum. Böyle bir lafı neden söylersin ? Ne alaka yani. Garip bir adam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aslında güzel bir dilimiz var sıkıntı yok ama şu dilde sadeleştirme hareketi içine etmiş dilimizin o iş epey yanlış bana göre.

  • Ayasofyadan sonra milleti neyle oyalayacaklar diye soruyordum kendime, buymuş demek.

    BİLAL ERDOĞAN: GELİŞMENİN ALFABEYLE BİR ALAKASI YOKMUŞ
  • Long Nightt kullanıcısına yanıt
    Osmanlıca çocukluktan öğrenilmeye başlarsa öğrenmesi hiç de zor değil.

    Çin alfabesi Osmanlıca 'ya göre çok daha zor ama çocuk yaşda başlayınca öğreniliyor.

    Bizim gibi latin alfabesi ile hayat geçirip sonradan oturup Osmanlıca öğrenmek evet zor çünki okuduğun şey aynı olsa da yazım şekli vs çok farklı geldiği için çocuklukdan başlamadığın zaman öğrenmesi zor geliyor birçok insana.

    Osmanlıca ile bak ne güzel söylüyorsun üç farklı dile ait kelime ve gramar bilgin oluyor. Çok daha fazla kelime bilgin oluyor. Türkçe, arapça ve farsça da çok zengin eserler mevcut. Bugün okulda öğrendiğin Türkçe ile bunlardan hiçbişey anlamıyorsun.

    Ben Osmanlıca okuyabiliyorum ama zaman olmadığı için çalışamadım yazmayı bilmiyorum. Kendi başına Osmanlıca öğrenmiş her eseri okuyabilen arkadaşlarımda var. El yazması matbu farkmeden adam okuyor. Sen bunu yapamadın diye Osmanlıca zor latin alfabesi kolay diyemezsin.

    Yukarıda şakayla karışık yazdım sana da yazayım latin alfabesine geçince süper güç mü olduk? Osmanlı Devleti uzun süre süper güç olarak kaldı bu alfabeyle.

    Bu saatten sonra geri dönecek halimiz de yok ama Osmanlıca mutlaka ilk okul çağından itibaren öğretilmeli. Yüzbinler eser var bu alfabeyle yazılmış okumak istesen okuyamıyorsun.

    Bizim kızdığımız noktayı da anlamıyorsunuz. Latin alfabesi geldi eyvallah da neden Osmanlıca komple yasaklandı? Tüm arşivin geçmişin bu alfabeyle yazılmış iken Osmanlıca komple yasaklandı. Buna ne gerek vardı. İkisi bir öğretilebilirdi. Bak gidip ceddimizin mezar taşını okuyamıyoruz yazık değil mi bu millete. Ceddimiz bunu mu haketti milyonlar şehidimiz buna mı layık?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: The white warrior

    Japonya: Latin alfabesi kullanmıyor
    Çin: Latin alfabesi kullanmıyor
    Güney kore: Latin alfabesi kullanmıyor

    Kullanmıyor ama hepsi Latin alfabesini okumayı ve yazmayı biliyorlar. Uluslar arası yazışmalarını Çince yada Japonca yapmıyorlar. Ve bu bahsi geçen 3 ülke sanayi ve ihracatta dünyada çok iyi konumda olan ülkeler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Allochthonous -- 27 Temmuz 2020; 21:18:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1 asır önce okuyan mı vardı eğitimli insan var mı derler adama.Bir saray birde azınlıktaki rum ermeniler okuma yazma bilirdi o kadar oda komik bir rakam nüfusun %1 i bile değil.Osmanlı o kadar madem büyüktü bilmem neydi neden cahil bıraktı halkını kendine isyan etmesin diye demi.Tıpkı sizinde yapmaya çalıştığınız gibi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M3lank0lik -- 27 Temmuz 2020; 21:18:43 >
  • 
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.