Şimdi Ara

Bezos’un dev roketi New Glenn’in kritik görevi ertelendi: Yeni deneme 12 Kasım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
198
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bezos’un dev roketi New Glenn’in kritik görevi ertelendi: Yeni deneme 12 Kasım



    Jeff Bezos’un uzay şirketi Blue Origin, New Glenn roketinin ikinci fırlatmasını kötü hava koşulları, fırlatma rampasındaki bazı teknik aksaklıklar ve uçuş rotasına giren bir yolcu gemisi nedeniyle iptal etti. Şirket, pazar akşamı yaptığı açıklamada ikinci denemenin 12 Kasım Çarşamba günü yapılacağını duyurdu.



    ABD Federal Havacılık Dairesi (FAA) geçtiğimiz hafta hükümetin kapanmasından kaynaklanan kısıtlamalar nedeniyle uzay fırlatmalarına geçici sınırlamalar getirmişti. Blue Origin, bu süreçte FAA ile koordinasyon içinde çalışarak yeni deneme için onay aldı. Fırlatma penceresi Türkiye saatiyle 22.50’de açılacak ve 00.17’ye kadar sürecek.



    Roket ve şirket için hayati görev



    Bezos’un dev roketi New Glenn’in kritik görevi ertelendi: Yeni deneme 12 Kasım



    Bu görev, şirket açısından birden fazla nedenle kritik öneme sahip. Her şeyden önce, New Glenn’in yeniden kullanılabilirliğini tam anlamıyla kanıtlayacak. Roket, ilk fırlatmasını Ocak ayında başarıyla yörüngeye çıkarak tamamlamış ancak deniz üzerindeki dron gemisine iniş sırasında roketin itici aşaması infilak etmişti. Blue Origin, bu ikinci görevde iticiyi ilk kez sağlam bir şekilde geri indirmeyi hedefliyor.



    Ayrıca Bkz.Türk bilim insanı liderliğinde 4 ötegezegen keşfedildi: Birinde yaşam ihtimali var



    Ayrıca bu, New Glenn’in ilk ticari görevi olacak. Roket, bu uçuşta NASA’nın ESCAPADE adlı ikiz uzay araçlarını Mars’a doğru yola çıkaracak. “Blue” ve “Gold” takma adlarıyla anılan bu ikiz uydular, önce Dünya-Güneş sisteminin L2 Lagrange noktasında bir yıl kalacak, ardından kısa bir Dünya geçişi yaparak 2027 sonuna doğru Mars yörüngesine ulaşacak. İki küçük uydu, Mars çevresinde farklı yörüngelerde dolaşarak manyetik alan, plazma yoğunluğu, iyon hareketleri ve atmosferik kaçış süreçleri üzerine veri toplayacak. Elde edilen bilgiler, Mars’ın jeofiziksel evrimini ve geçmişteki olası yaşanabilirlik koşullarını anlamak için önemli bir referans oluşturacak.



    Bunun yanı sıra roket, Viasat tarafından geliştirilen bir teknoloji demonstratörünü de taşıyacak. Bu yük, NASA’nın başka bir proje kapsamında test edilmek üzere uzaya gönderilecek. Dolayısıyla Blue Origin açısından bu görev, yalnızca bir roket fırlatması değil. Şirket, yeniden kullanılabilir roket teknolojisi sayesinde fırlatma maliyetlerini düşürmeyi ve SpaceX ile rekabet edebilecek seviyeye gelmeyi hedefliyor.




    Kaynak:https://techcrunch.com/2025/11/09/blue-origin-scrubs-second-new-glenn-launch-will-try-again-november-12/







  • Saçma sapan şey
    Elon zaten başardı, o iş bitti. Ama bu iş boş. Çünkü boşuna para yakıyor.

  • %100 başarıyla tamamladılar görevi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.