Şimdi Ara

Beyin Fırtınası Yapalım : Dosya Kopyalamayı Engellemek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
1
Favori
24.169
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar,

    Şöyle bir senaryo düşünün

    İşletme içinde çok önemli emek verilmiş bilgisayar ortamında bulunan çizimler var. Bunlar Solidworks, Autocad veya JPG dosyaları gibi..

    Emek ve zaman verilmiş, rakip firmalara personel tarafından habersizce verilmesi korkusu yaşıyoruz.

    Yapmak istediğimiz ise şu;
    Bu dosyalar veya belirlediğimiz dosya uzantıları bi şekilde şifrelensin ve işletme içinde belirlediğimiz bilgisayarlar haricinde çalışmasın. Parola koruması koymanın bir anlamı yok çünkü personel devamlı bu dosyalar ile çalışıyor ve şifreyi bilmek zorunda olacaklar ancak başka bilgisayarda çalışmasını engellersek amacımıza ulaşmış oluruz.

    Bu istediğimi karşılayacak bir yöntem varmıdır ?

    Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Saygılar.







  • Folder Lock programını deneyin.dilerseniz full sürümünü atabilirim.iyi günler
  • Merhaba,
    Mesajınız için teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla Folder Lock bilgisayar da dosyayı şifreliyor. Ama şöyle bir durum söylemiştim personel şifreyi bilecek ve dilerse belirttiğim dosyaları mail atabilir flash diske atabilir bi şekilde bunu dışarı çıkarabilir.

    Bana dosyaları dışarı çıkarsa da başka bi bilgisayarda çalıştıramaması gerekli. Saygılar.
  • anladım.buna bir bakın öyleyse;
    WinMend Folder Hidden
    link:
    http://www.winmend.com/pad/download/WinMend-Folder-Hidden.exe

    açıklaması :
    bilgisayarınızdaki dosya ve klasörlerinizi gizlemenize yarayan ücretsiz bir programdır. Program sistem güvenliğinizi sağlarken sabit diskleriniz ve çıkarılabilir disklerinizdeki dosya ve klasörleri kolayca gizlemenizi sağlar. Başlangıçta oluşturacağınız şifre ile dosyalarınızı kolayca gizleyebilir ve tekrar kolayca görünür hale getirebilirsiniz. Şifreleyerek dosyalarınıza istemediğiniz kişilerin erişiminin önüne geçebilirsiniz. Gizlenen dosya, klasör ve verileriniz diğer programlara karşı tamamen görünmez hale gelecektir.
    Özellikler:

    Ücretsizdir
    Güvenlidir: Hiçbir dosyaya zarar vermez
    Hızlıdır: Çok büyük dosyaları ve çok fazla adet veri içeren dosyaları anında saklar/gizler.
    USB disklerde kullanılabilir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cenga26 -- 5 Temmuz 2011; 18:18:22 >




  • şimdi aklıma şöyle birşey geldi. eğer personel gerçekten bu dosyalara ulaşıp rakip firmalara satmak istiyorsa bunu yine yapabilir. bunu da şöyle yapabilir diye düşünüyorum, ubuntu live cdyi usbye yazdırarak ya da cdye yazdırarak bununla bilgisayarı boot ederse, windows içerisindeki bu dosyalara ulaşabilir. hemde windowsdaki güvenlik önlemleri bu sefer işe yaramayabilir. onun için bu konu çok hassas. eğer sadece döküman tarzı birşeyler işte word, excel vs. çalışıyor olsaydınız google docsla bir word dosyası oluşturup kimlerin erişebileceğini dair izin verir ve daha sonra bu dosyalara kimlerin eriştiğini neler yapıldığını filan izleyebilirdiniz. ama autocad tarzı programların uzantıları için şu an cloud üzerinden böyle birşey yapılabileceğini sanmıyorum.
  • Merhaba,
    Uğraşmak isterse elbet yapabilir ama o kadar bilgili bir personelimiz yok. Onlar sadece autocad solid gibi çizim üzerine uzmanlar o kadar. Aklıma dosya özelliklerinden güvenlik sekmesinde denetim ayarları geliyor ama becerebilmiş değilim bu konuda bi bilgisi olan varmıdır acaba ?
  • flash diske yazmayı tamamen engelleyebilirsin, flashtan okur ama flasha yazamaz aletler

    registry den HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\StorageDevicePolicies kısmına gir WriteProtect dword ü 1 yap geç

    ha mesela usb ye birşey almak lazım olursa 0 yaparsın eskisi gibi olur
  • Olay farklı arkadaşlar, benim anladığım o pc lerden başka pc ye kopyalama yapılırsa hiç bir şekilde açılmasın istiyor arkadaş. Yani Dracos kardeşim, adam mail atabilir, yukarıda yazılmış zaten. Mühim olan kopyalanması değil, gidilen yerde çalışmaması.

    Prg olsa derdim ki HDD nin seri numarasını kaydeder, çalışırkende onu okur, farklı ise çalışmaz en basitinden. Ama prg değil ki bunlar, bildiğimiz belgeler, çalışan kodlar değil. Başka bilgisayara kopyalandığında PC nin değiştiğini nerden anlayacakta çalışmayacak. ? Eğer belge türlerine böyle bir özellik katan prg varsa belki işe yarayabilir.
  • doğru abi mail atılması ihtimali de var tabi de onun da çözümü var ben sadece usb olayı konu olmuş yukarda diye onun için söylemiştim

    şirket bir mail sunucusu veya vps kiralar, şirket içi mail adresi verilir çalışanlara eklentilerin gözlenebileceği bir kontrol çözümü olur, bu sunucunun portlar ayarlanır, diğer portlar da ana router üzerinden kapatılır, sadece 21, 80, 8080 ve şirketin mail için ayarlanan portları açık bırakılır, şirket içi dağıtımı yapan switch yine bilgisayarlar arası bağlantıyı açık tutar, sıkıntı olmadan mesela bilgi işlem birimi uzaktan bağlanabilir başka bir makineye falan, çözümü kolay yani onun ufak bir masrafa bakar, ama bu kadar önemli olduğu düşünülen bilgiler varsa en mantıklı işlem bu

    bir diğer yöntem de ana bir sunucu oluşturup herkesi domain üzerinden bağlamak sisteme ama autocad falan sıkıntı olur çok çok güçlü bir sunucu ister veya bir kaç sunucu, boş yere daha fazla masraf olur

    bu arada beyin fırtınası da bitti heralde daha artık, itirazı olan



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dracos -- 6 Temmuz 2011; 21:48:06 >




  • Abi ne farkeder, adam yukarıda yazmış linux live cd diye, açar onlan alır alacağını. Mühim olan makineden dışarı çıkarmak değil, her türlü çıkar ne yaparsan yap, hdd yi söker gider adam, sabahta herkesten önce gelir takar yerine :)

    Mühim olan gittiği yerde pc nin değiştiğini fark edip açılmaması. Belge bazında ben böyle bişey duymadım, ancak dediğim gibi bir prg var ise belki olabilir.
  • 2smoke olayı çok iyi anlamışsın. Fazla bilgili olmasada dosyaların mühimiyeti konusunda her işi yapıp o dosyaları dışarı çıkarmak isteyen personellerimiz olabilir bizde buna bir çözüm bulmak istiyoruz. Önereceğiniz ücretli ücretsiz herşeyi denemek isterim.

    Her şekilde dışarı çıkarma yolu var, usb ye atabilir, mail atabilir, internet depolarına atabilir bir çok şekilde o dosyaları dışarı çıkarabilir. Her ihtimale bir çözüm bulmak yerine kökten çözüm olarak bilgisayardaki dosyaları o bilgisayara tanımlayarak baska pc de çalışmasını engellemeyi düşünüyorum ama dediğim gibi henüz yapabilmiş değilim.

    Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Araştırmalarıma devam ediyorum bir çözüm yolu bulursam sizlerlede paylaşacağım.

    İyi çalışmalar herkese.
  • Benim aklıma şöyle bir fikir geldi:
    Üzerinde çalıştığınız dosyalara kod olarak imzanızı atarsınız, sonra da ele geçirdiğini anladığınız anda da bir dava açar ve düşmanınızın bilgisayarında bulunan dosyadaki imzanızı gösterek o dosyanın aslında size ait olduğunu kanıtlar, ve davayı kazanırsınız. Nasıl fikir? Belki biraz daha geliştirilebilir?
    Dosya imzalama örneği:
    http://dl.dropbox.com/u/23214557/imzali_dosya.rar
    Örnek bir jpg resmidir, resim olarak açarsanız imzayı hiç bir şekilde fark edemezsiniz fakat notepad ile açtığınızda en alt satırda imzamı göreceksiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 2smoke

    Abi ne farkeder, adam yukarıda yazmış linux live cd diye, açar onlan alır alacağını. Mühim olan makineden dışarı çıkarmak değil, her türlü çıkar ne yaparsan yap, hdd yi söker gider adam, sabahta herkesten önce gelir takar yerine :)

    Mühim olan gittiği yerde pc nin değiştiğini fark edip açılmaması. Belge bazında ben böyle bişey duymadım, ancak dediğim gibi bir prg var ise belki olabilir.



    o da kolay, enkripsiyon olursa disk üzerinde hiçbir şekilde açamaz, ya bitlocker ya da xp için falan efs kullanacaklar


    yani kısacası ben ihtimal düşünmüyorum, girdiğimde yazılan ihtimaller üzerinden değerlendirme yapıyorum, o yüzden siz düşünün söyleyin cevabını vereyim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dracos -- 8 Temmuz 2011; 0:12:27 >




  • bir programcı olarak şöyle birşey araştırmanızı tavsiye ederim.

    Olay dosya ile alakalı dosya ne olursa olsun txt dwg jpg dsya alınır Coder(bir programcı ile görüşülüp isteğiniz doğrultusunda yazılır) ile encode edilir daha sonra bu encodeli dosya (jpg png vs) bilgisayarda tutulur açılmak istendiğinde Decoder bir program aracılığı ile açılır fakat açılım esnasında decode edilen dosya cache de rasgele isimle bulunması çok zor bir isimle temp vs bir dizinde tutulur. işlemi bittiğinde kişi dosyayı save ettiğinde bizim decoderimiz asıl dosyanın MD5 i ile karşılaştırır eğer değişiklik varsa tekrar encode edip asıl dosyayı yenisiyle değiştirir.

    Önemli Uyarı : Programda Farklı kaydet butonu olmadığı varsayarak yazıyorum. eğer varsa (kullandığınız programı bilmiyorum ve hiç kullanmadım desem yeridir solif works açıp incelemediğim bir program) yapacak hiç birşey yok malesef sonuç olarak içerik br metin gibi düşünün ANSII karakterlerle dolu bir txt düşünün bunu adam alıp kopyalar öylede taşır.

    2. Tavsiyem : Maliyeti biraz yüksek olur ve çalışma performansını ne derece etkiler bilemiyorum (1Gbps ağda çok fazla farketmeyeceğini düşünerek yazıyorum);

    Bir Bilgisayar Kurulur işin yapılacağı bilgisayara normal bir pc den uzak masaüstü ile bağlanılır makinede internet olmayacak.dolayısıyla mail atma şansı ortadan kalkacak. iç ağda olacak fakat ağ sistemi bir parola ile düzeltme yapılması engellenecek. kullanıcı işlemlerini yapıp esas pc de verileri tutacak. normal pc ise sadece aracılık yapacak. hem böylelikle orta çaplı projelerde 1 esas pc ye 2 normal pc uzaktan erişerek işini yapabilecek. esas pc müdür,şef vs kişinin odasında olduğundan dolayı USB vs bir şekilde almasıda imkansız olduğundan işlem yapamayacak.

    materyal ihtiyacını normal pc de internete girerek araştırıp bulacak bulduğunu normal pcde ki bir paylaşımlı dizine atacak. Esas pc dende normal pc paylaşım klasörüne girerek işi çözmüş olacak.



    bence en mantıklısı 2. seçenek. hem dosya güvenliği hemde sistem güvenliği açısından.




  • Kullanıcı bunu açtıktan sonra her türlü alır o pc den. Dolaysı ile bu işin bir çözümü yok. Herkes yazıyor da bişey, sürekli aynı hatadasınız. Hep dosyayı şöyle koruruz u anlatıyosunuz. Bakın adam ne diyor. Kullanıcılar şifreleri biliyor ve gün içinde bu dosyalar ile çalışıyorlar diyor.

    Mesela neler yapar;

    Dosyayı açabildiğine göre save as deme şansı var
    Eğer usb ye kopyalıyamıyorsa blutooth ile yolar cebine, sonuçta bir dongle kaç paralık şey. Olmadı telefonu modem olarak tanıtır yine nete çıkmış olur. Mail atar.
    Olmuyorsa ekrandan resmini çeker, neticede çizim bunlar, amaç fikir çalmaksa resmi de yetecektir.

    Kısaca boşuna aramayın böyle bişey, kullanıcıyı pc ye ve dolayısı ile çizimlere ulaştırıyorsanız engelleme şansınız da yok.

    Ekleme : Güvenmediğiniz adamı ne çalıştırıyorsunuz. Sorunun çözümü bu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2smoke -- 9 Temmuz 2011; 0:00:41 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 2smoke

    Kullanıcı bunu açtıktan sonra her türlü alır o pc den. Dolaysı ile bu işin bir çözümü yok. Herkes yazıyor da bişey, sürekli aynı hatadasınız. Hep dosyayı şöyle koruruz u anlatıyosunuz. Bakın adam ne diyor. Kullanıcılar şifreleri biliyor ve gün içinde bu dosyalar ile çalışıyorlar diyor.

    Mesela neler yapar;

    Dosyayı açabildiğine göre save as deme şansı var
    Eğer usb ye kopyalıyamıyorsa blutooth ile yolar cebine, sonuçta bir dongle kaç paralık şey. Olmadı telefonu modem olarak tanıtır yine nete çıkmış olur. Mail atar.
    Olmuyorsa ekrandan resmini çeker, neticede çizim bunlar, amaç fikir çalmaksa resmi de yetecektir.

    Kısaca boşuna aramayın böyle bişey, kullanıcıyı pc ye ve dolayısı ile çizimlere ulaştırıyorsanız engelleme şansınız da yok.

    Ekleme : Güvenmediğiniz adamı ne çalıştırıyorsunuz. Sorunun çözümü bu.


    ya işte evet güvenilmeyen adamı çalıştırmak en büyük saçmalık zaten, ama bazen de bir projeden şak diye adam çıkarmak olmuyor hele ki autocad gibi karmaşık çizimlerde veya büyük programların proje aşamalarında kimin ne yaptığı belli olmuyor

    usb cihazları tamamen engellemek var takılınca tanımaz, en mantıklı çözüm bu olur usb konusunda gelişen ihtimaller dahilinde ama tabii ki ekranın fotoğrafını çekmek konusunda yapacak pek birşey yok, tepesine adamın fason güvenlik kameralarından koyup bu çalışıyor sizi kontrol ediyor falan demek var hani ama o da isyan çıkarır

    iş patronda bitiyor bence, buralara masraf etmek yerine çalışanlara zam yapın sesini kesin olsun bitsin




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dracos


    quote:

    Orijinalden alıntı: 2smoke

    Kullanıcı bunu açtıktan sonra her türlü alır o pc den. Dolaysı ile bu işin bir çözümü yok. Herkes yazıyor da bişey, sürekli aynı hatadasınız. Hep dosyayı şöyle koruruz u anlatıyosunuz. Bakın adam ne diyor. Kullanıcılar şifreleri biliyor ve gün içinde bu dosyalar ile çalışıyorlar diyor.

    Mesela neler yapar;

    Dosyayı açabildiğine göre save as deme şansı var
    Eğer usb ye kopyalıyamıyorsa blutooth ile yolar cebine, sonuçta bir dongle kaç paralık şey. Olmadı telefonu modem olarak tanıtır yine nete çıkmış olur. Mail atar.
    Olmuyorsa ekrandan resmini çeker, neticede çizim bunlar, amaç fikir çalmaksa resmi de yetecektir.

    Kısaca boşuna aramayın böyle bişey, kullanıcıyı pc ye ve dolayısı ile çizimlere ulaştırıyorsanız engelleme şansınız da yok.

    Ekleme : Güvenmediğiniz adamı ne çalıştırıyorsunuz. Sorunun çözümü bu.


    ya işte evet güvenilmeyen adamı çalıştırmak en büyük saçmalık zaten, ama bazen de bir projeden şak diye adam çıkarmak olmuyor hele ki autocad gibi karmaşık çizimlerde veya büyük programların proje aşamalarında kimin ne yaptığı belli olmuyor

    usb cihazları tamamen engellemek var takılınca tanımaz, en mantıklı çözüm bu olur usb konusunda gelişen ihtimaller dahilinde ama tabii ki ekranın fotoğrafını çekmek konusunda yapacak pek birşey yok, tepesine adamın fason güvenlik kameralarından koyup bu çalışıyor sizi kontrol ediyor falan demek var hani ama o da isyan çıkarır

    iş patronda bitiyor bence, buralara masraf etmek yerine çalışanlara zam yapın sesini kesin olsun bitsin


    Alemsin yahui çok güldüm güvenlik kamerasına, Allah'ta seni güldürsün kardeşim :))




  • Şöyle bir şey olabilirmi..Windowsun kopyala yapıştır özelliği bir şekilde regeditten felan devre dışı bırakılamazmı.Zamanında bir virüs vardı..Kopyala yapıştır özelliğini devre dışı bırakıyordu..
  • Bende konuya şu şekilde bir soru katılmak istiyorum benim flash bellekte yüklü bir programım var bunu baska bir bilgisayara, harici diske yada baska bir flash belleğe kopyaladıgım zaman program çalışmaya devam ediyor iki gündür Flash bellek içerisindeki dosyaların tasınması halide çalışmasını engelleyecek bişey bulamadım bu konuda bana yardımcı olabilecek arkadaslara şimdiden teşekkür ederim.
  • USB leri kapatmak ve interneti engellemek bir çözüm. Ancak bu verimliliği çok büyük oranda düşürecektir.

    Tavsiyem:
    Projelerinizi- çizimlerinizi parçalara bölün. Ana başlıklar halinde klasörlerde bulunsun.
    Bu proje ve çizimler ana bir serverda bulunsun.
    Çalışanların kendi projeleri dışında başka bir projeye-çizime (eski çizimler vs.) erişim hakkı olmasın.
    Yada kişilerin erişim kayıtlarını tutan - tek seferde büyük dosya çıkarımlarına izin vermeyen bir programd a düşünülebilir.
    Çalışanların bilgisayarda çizim tutmamalarını-eski çizimleri silmelerini vs. isteyin. Denetleyin.


    Ancak bu çözüm de verimliliği düşürecektir. Ve personeli yine strese sokacaktır.
    Dosyaların başka bilgisayarda çalışmamasını sağlamak pek mümkün değil.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.