Şimdi Ara

BenQ W1070 ve BenQ W1070+ kullananlar kulübü... (113. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3.238
Cevap
49
Favori
146.044
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 111112113114115
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Aldığım cihaz X-Rite i1 Display Pro (Display 3 ya da D3 olarakta geçiyor)

    Amazondan almıştım ama görünen o ki fiyatı artırıp Türkiye'ye de göndermemeye başlamışlar :) Amazonda diğer satıcılardan bulunabilir belki.

    http://www.amazon.com/gp/product/B0055MBQOW?psc=1&redirect=true&ref_=oh_aui_detailpage_o00_s00

    Bazı Profesyonel kalibratörler bu cihazı yardımcı cihaz olarak kullanıyorlar.

    Hızlı ve pratik bir cihaz olduğu için panel kalibrasyonlarında bu cihazı kullanıp, esas 2000$+ referans cihazları ile bu cihazı belli aralıklarla kalibre ediyorlar anladığım kadarıyla (bu cihazın kalibrasyonu nasıl yapılıyor bilmiyorum, sanıyorum ölçüm düzeltme tablolarını güncelliyorlardır).

    Ayrıca kalibrasyon programı olarak ücretsiz HCFR programını kullandım (Home Cinema France diye geçiyormuş).

    Ücretli programlar süreci çok basit bir hale getiriyor ve yapılması gerekenlerle ilgili yönlendiriyor sanırım, yani program satın alarak fazla birşey bilmeden de bu işi yapabiliyorsunuz. Chromapure ve Calman benim bulduğum iki tane ücretli program (giriş versiyonları 100$ ve 200$ olarak başlıyor sanırım, profesyonel versiyonları çok daha pahalı)

    HCFR programının kullanımını ve kalibrasyon temellerini ağırlıklı olarak bu iki linkteki bilgilerden öğrendim.

    http://www.curtpalme.com/forum/viewtopic.php?t=10457
    https://www.youtube.com/watch?v=Lt32O1Oyt5I

    İlk linkteki anlatım çok eski, daha yeni bir versiyon hazırlanmış ama işin temelleri bu eski olanda daha iyi anlatılmış, ayrıca diğeri biraz Chromapure reklamı gibi duruyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nsunsu -- 5 Temmuz 2015; 17:32:56 >




  • Merhaba. Konu benim de ilgi alanimda, hatta bende de xrite-1 pro var. Plazma tv'imde 2008 model panny th42ph10uk (industry model). Yakinda ben de kendi ortamimda ayarlari yapacagim (calman kullaniyorum). Sadece kucuk bir duzeltme, bizim cihaz spectrofotometre olarak geciyor (colorimeter farkli ve daha basit). Ayarlarinizi bir ara paylasirsaniz memnun olurum. Saygilar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ooztuncer -- 5 Temmuz 2015; 20:45:05 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Selamlar,

    Muhtemelen calman ile çok daha rahat ayarlama yapacaksınız, ben çok uğraştım ama keyifliydi yine de.

    Düzeltmenizle ilgili de, X-rite firması sanıyorum pazarlama taktikleri gereği ürünlerini karmakarışık bir şekilde isimlendiriyor.

    Benim aldığım ve linkini gönderdiğim ürün i1 pro EODIS3 (ya da Display 3, D3) diye geçiyor ve spektrofotometre değil sadece colorimeter yani renk ölçer modeli.

    Dediğiniz i1 pro' yu da biliyorum, gerçekten aynı isimle bir spectrophotometer ' da var (i1 pro 2 diye de geçiyor) ama fiyatı 1000 $ ' ın üzerinde yani yanına yaklaşmam :)
    (sizin dediğiniz spektrofotometre model bu :http://www.chromapure.com/products-i1pro.asp ) (linkte aynı yerde bir üstteki linkte bizim cihaz var, colorimeter olarak belirtiliyor)

    Bizim cihaz dediğiniz gibi daha basit olan model.

    Ayarlarımı bir ara yazacağım ama öncesinde tekrar bir ölçüm almak istiyorum. Ayrıca ISF modlarına da dediğim gibi bir bakacağım.

    Yalnız tabi benim ayarlarım herkes için geçerli olmayabilir, bunun için cihazların üretildiği tarih, üretildiği fabrika, kullandığımız perdeler az da olsa ölçümlerde farklılığa yol açabilir, bu da aynı değerleri geçersiz kılabilir.
    Hatta aynı banttan çıkan ürünlerde bile farklılık olabilir kanımca.

    Burada eğer cihaz yoksa Disney WOW, ya da Spears & Munsil gibi yanında mavi filtre ile gelen kalibrasyon disklerine bakmakta yarar var.

    Bu mavi filtrelerin çok doğru sonuç vermediği belirtiliyor ama hiç yoktan iyidir, ben kalibrasyon sonrası baktığımda olması gerektiği gibi tek renk mavi ve siyah görünüyordu (tabi kalibrasyon öncesinde bakmamıştım onun için bilemiyorum :) )

    Ben de iki test diski de var bu arada, cihazı alınca ihtiyacım kalmadı, isteyenlerle irtibata geçebiliriz :)

    Spears & Munsil çok ileri düzeyde, çözmesi zor alabilir ve tutorial yok, yani profesyoneller için ama Disney WOW tane tane yönlendirerek basitçe hallediyor gördüğüm kadarıyla. Her ikisinde de mavi filtre var.

    Teşekkürler (Onkal ayrıca size de teşekkürler, siz de güle güle kullanın).



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nsunsu -- 5 Temmuz 2015; 21:18:58 >




  • Haklisiniz, bendeki de colorimeter, karistirmisim. Ankarada olsaniz beraber birkac profiling yapardik (monitor, tv, projeksiyon)... :)))

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben ankaradayim hocam ve kalibrasyon yapmak istiyorum lakin cihaz yok :) aslinda birgun bulusup yapsak sevinirim :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sizinle de yapalım hocam. fakat yeni eve taşınalı 10 gün oldu henüz sistemler oturmadı :)))
  • HI-DEF-MAN kullanıcısına yanıt
    İlginiz için ve verdiğiniz kullanıcı bilgisi için teşekkürler. Belirtmiş olduğunuz cihazı (http://www.boyutdijital.com/Gefen-GTV-WHD-1080P-SR-HDMI-Wireless-Extender-Kit,PR-1265397.html ) ilgili adreste buldum. Ek yazılım gerektirmemesi ve sorunsuz 1080p aktarması harika ancak şu an için 500$ lık fiyatı benim için biraz düşündürücü. Konu hakkında deneyim sahibi diğer kullanıcıların da katkılarını bekliyorum.
  • BENQ W1070 FULL HD PROJEKSİYON VE FULL SCREEN KONTRAST GRİ PERDE satılıktır. İlgilenenlere duyurulur.

    http://forum.donanimhaber.com/m_107696091/tm.htm
  • http://www.projeksiyonperdesi.com.tr/specta-storlu-projeksiyon-perdesi-contrast-gray-244x183-pmu176
    bu perdeyi almayı düşünüyorum kullanan veya bilgisi olan var mı?
  • Size cevap gelmemiş; ben bir şeyler söylemeye çalışayım. Ben bu ürünün tripod ayaklı olanını aldım. Forumda kullanıcılar (ve özellikle max well hoca) contrast gray perde öneriyor. Ben de buna göre contrast gray perde aldım. Yer durumundan dolayı tripod perde almak durumunda kaldım. Perdeden önce duvara yansıtıyordum ve duvardan sonra önemli bir fark olduğunu söyleyebilirim. Tripod olduğu için mutlaka dalgalanma oluyor. (Aşağı yukarı) aynı durumu storlu perdede de yaşarsınız. Mutlaka dalgalanma olur. Yıllar önce storlu perde kullanmıştım, onun için söylüyorum. Ayrıca kullanıcıların genel yorumu da bu şekilde.
    Forumu baştan sona okuma fırsatı bulamadıysanız (ben okudum), perde konusunda benim özetim şöyle (Hata yaparsam diğer kullanıcılar lütfen düzeltsin).
    Birinci öncelik yeriniz müsaitse fixed frame perde olmalı. (Yer müsait değil de bütçe müsaitse gerdirmeli perde de aynı işlevi görür deniyor; ancak fiyatları daha pahalı.)
    İkinci öncelik contrast gray olmalı. (Burada da anladığım kadarıyla özellikle 2d performans için bu özellik gerekli; önceliğiniz 3d olursa beyaz da tercih edilebilir, hatta belki beyaz daha iyi olur.)
    Üçüncü olarak mesafe konusunda daha önce paylaşımlar olmuştu. İnternetten de bilgi bulabilirsiniz. Benim naçizane tavsiyem (imkanınız varsa) öncelikle izleme mesafenizden duvara yansıtarak deneme yapmanız. 300x169 ya da 265x150 kağıt üzerinde göründüğü gibi görünmeyebilir duvarda (bunlar gerçekten büyük ölçüler)
    Bilmiyorum öğrenmek istediğiniz bunun gibi bir şey miydi? Yardımcı olabileceğim bir şey olursa çekinmeyin lütfen.
    Saygılarımla.




  • irnational İ kullanıcısına yanıt
    hocam cevap için teşekkür ederim benq mw519 projeksiyonumu bi akrabama sattım halihazırda camtozlu beyaz perde kullanıyorum sattığım kişi bu işlerden anlamam bana bi de perde al parası neyse veririm dedi forumda gördüğüm kadarıyla herkes gri perde diyor sattığım projeksiyounun görüntüsü daha iyi olsun diye bende gri perdeye yöneldim fiyatı makul olan perde de dediğim perde arkadalar görüntü paylaşmışlar resimler hoşuma gitti ama belirttikleri perde fiyatları çok uçuk acaba bu perde de böyle güzel görüntü verir mi 400 tl verdirip rezil olmakta var görüntüyü beğenirsem kendi w1070 im için bende alacağım storlu perdede potlaşma kaçınılmaz ne kadar ekmek o kadar köfte
  • Şimdi şöyle bir şey; forumda paylaşılan resimlerden söz etmişsiniz. Yanlış hatırlamıyorsam burada hem fixed frame hem de storlu perde görüntüleri paylaşıldı. Önceki yazılarda söylenenler, fixed frame perdelerin sadece potluk yapma ihtimalini ortadan kaldırmadığı ayrıca kumaş yüzeyinin de storlu ya da trpod'lara göre daha kaliteli olduğuydu. Dolayısıyla buradan anladığım (fixed frame'i test edip karşılaştırma yapamıyorum) fixed frame perdelerin görüntülerinin daha iyi olduğu. Eğer paylaşılan fixed fram perdelerle karşılaştıracaksanız, söylenenlere göre onlar kadar kaliteli görüntü alamayabileceğiniz yönünde.

    Benim fixed frame tercih etmeme sebebim 2-3 ay içinde taşınma ihtimalim. Kur, taşınırken sök, sonra tekrar kur perdenin zarar göreceğinden çekindim (1.500-2.000 TL'den söz ediyoruz, benim için önemli bir miktar). Taşındıktan sonra fixed frame'e geçerim sanıyorum (potluktan dolayı; yoksa iki kumaş arasındaki görüntü farkını benim gözlerim belki de algılamayacaktır).

    Özetle gelen perdenin kumaş kalitesi benim için yeterli. Belki de fixed frame'le kumaş kalite farkını benim gözlerim fark edemeyecek bile. Sizin tabirinizle ben bu fiyata aldığım köfteden memnunum. :) İşinize yararsa ben de birkaç fotoğraf çekip paylaşabilirim sizin için. Ancak fotoğraf makinem İstanbul'da kaldı, bu yüzden ancak telefonla (Iphone 4) çekebilirim. Yine de özellikle istediğiniz bir film sahnesi varsa (size referans oluşturabilecek) onu çekip paylaşayım.

    Not: Forum yapısından dolayı yazılar alt satıra geçmiyor. İnsan kimi zaman yazdığı cümlenin başını göremiyor. Acemi olunca da epey cümle düşüklüğü olmuş. Kusura bakmayın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi irnational -- 7 Temmuz 2015; 15:39:17 >




  • irnational İ kullanıcısına yanıt
    transformers , maymunlar cehennemi olabilir ya da sizin elinizde olan mkv bir film olabilir
    hocam bende zaten çoooook kaliteli bir görüntü beklemiyorum perdeyi alacağım kişiye beni mahçup etmesin bendeki cam tozlu perdedeki görüntüyü gördü beğendi bende ona sana gri perde alayım çok daha güzel görüntü alırsın dedim bendeki perde 150 tl lik bir perde
  • nsunsu N kullanıcısına yanıt
    Tekrar hayırlı olsun.
    Yeni araba aldım ödemelerim biraz rahatlasın aklımda var kalibrasyon cihazı bakalım kısmet. :)
    Ben bir kaç demo cd'si indirmiştim (wow da vardı arasında diye hatırlıyorum) ama çok başarılı olduklarını söyleyemiyeceğim, belki de ben beceremedim...
    Ayarlarınızı paylaşırsanız onun üzerinden giderek ayar yapmak bizim açımızdan daha kolay olabilir bir denemek lazım.
  • her zoom için focus ayarı yapmam gerekiyor focusu ayarlayınca zoom bozuluyor görüntüyü perdeye oturtmak işkenceye dönüyor sizde de aynı mı
  • Focusu ayarlayınca zoom bozulmaması lazım aslında birini hareket ettirince diğerine mi dokunuyor acaba eliniz anlamadım
  • Zoomu değiştirince focusın değişmesi normal ama focus değişirken zoom değişmez, ama zoom yaptıktan sonra focus ayarlamaya calısırken zoom azda olsa değişir netlerken ya biraz büyüt yada biraz kücülür ekran ebati. Cunku zoom değiştiğinde değişen focus ile birlikte görüntü flulaşır ve mesela ince 3cm lik bir görüntü 10cm miş gibi gözükür flulukltan dolayı, siz netleme yapıncada keskinleştiği için olması gereken gibi yani 3cm gözükür... Umarım anlatabilmişimdir demek istediğimi :)
  • Zoomu değiştirince focusın değişmesi normal ama focus değişirken zoom değişmez, ama zoom yaptıktan sonra focus ayarlamaya calısırken zoom azda olsa değişir netlerken ya biraz büyüt yada biraz kücülür ekran ebati. Cunku zoom değiştiğinde değişen focus ile birlikte görüntü flulaşır ve mesela ince 3cm lik bir görüntü 10cm miş gibi gözükür flulukltan dolayı, siz netleme yapıncada keskinleştiği için olması gereken gibi yani 3cm gözükür... Umarım anlatabilmişimdir demek istediğimi :)
  • eski projeksiyonumda (benq mw519) böyle birşey yoktu focusu ayarladıktan sonra zoomla istediğim gibi oynayabiliyordum özellikle dikkat ediyorum zooma dokunmamak için ama yinede zoom ayarı değişiyor demek bu cihazın özelliği böyle
  • Selamlar,

    Kalibrasyon ayarları hazır

    Öncelikle tüm modlardaki ölçümlere baktım.

    Cinema ve standart modlar arasında önemli bir fark yok ama farkı yaratan renk tonları (dinamikten bahsetmiyorum bile).

    Brilliant color (bc) açıkken seçilebilen renk tonlarında genel olarak warm/sıcak renk tonları beyaz dengesi olarak ideale en yakın olanlar (hem cinema’da hem standartta) ama ideal olmaktan hala uzaklar.

    Beyaz dengesi açısından sıralamak gerekirse Sıcak > Lamba Doğal > Normal > Soğuk olarak sıralanıyor.


    Bir örnek vermek gerekirse soğuk ve sıcak tonlarının beyaz dengelerinin grafiksel dökümleri bu şekilde;

    Soğuk:


    Sıcak:



    Bu resimlerde üstteki kısım (üç ana rengin olduğu kısım) beyaz dengesinde hangi rengin ağırlıklı olduğunu, alttaki kısım da (mor çizgili kısım) hata miktarının büyüklüğünü gösteriyor.

    İdeal olarak bütün ana renklerin %100 çizgisinin hizasında dengede bulunmasını, alttaki hata miktarının da (dE delta-error) mümkün olduğu kadar küçük değerler getirmesini bekliyoruz. 10’un altındaki değerler eskiden iyi kabul ediliyormuş ama şimdi 5’ in altında olması isteniyor. dE 3’ ün altında olursa göz ile farketmesi çok zor yani çok iyi değerler gösteriyor (burada bunun da altına indik ) .

    Göreceğiniz gibi sıcak, soğuk’a göre çok daha iyi durumda ama yine de çok daha iyi olabilirdi. Hata değerleri özellikle yüksek parlaklıklarda 8 civarına çıkıyor.

    Ben kalibrasyonu brilliant color (bc) açıkken değil de, kapalı olarak ve lamba gücü ekonomik olarak yaptım.

    Bunun sebebi parlaklık değerlerinin diğer modlarda karanlıkta izleme için biraz yüksek olması.

    Ev sineması projektörlerinde parlaklık değerlerinin 12-22 fl (foot-lambert) arasında olması tavsiye ediliyor, diğer modların hepsi 23-26 fl çıkıyordu. Eko modu (ve bc kapalı) ise 15,7 -16 fl ile bana daha uygun göründü. (Çoğu sinemada bu değerin 5-10 fl civarında olduğu belirtiliyor.)

    Kalibrasyon öncesi lamba modu “smart eko-bc açık” ve “ekonomik-bc kapalı” olarak kıyasladığımda “smart eko-bc açık” bir nebze daha (çok değil) ideale yakın görünüyor, “smart eko-bc açık” modu kalibrayonunu (aydınlık oda izleme amaçlı) ayrıca yapacağım, onu da sizlerle paylaşırım.

    Şimdi bu kadar teknik detay ile sizi sıktıktan sonra sadede geliyorum


    Benq w1070 ve Specta Gri (235 cm) kontrast perde ile kalibrasyon ayarları:

    Cinema
    Contrast / Zıtlık 47
    Brightness / Parlaklık 52
    Lamp Power / Lamba Gücü Economic
    Brilliant Color / Brilliant Color Off
    Gamma Seçimi 2,2


    Red Gain / Kırmızı Kazanım 98
    Green Gain / Yeşil Kazanım 92
    Blue Gain / Mavi Kazanım 90
    Red Offset / Kırmızı Ofset 254
    Green Offset / Yeşil Ofset 250
    Blue Offset / Mavi Ofset 253

    Red Hue / Kırmızı Renk Tonu 44
    Red Gain / Kırmızı Kazanım 59
    Red Saturation / Kırmızı Doygunluk 51
    Green Hue / Yeşil Renk Tonu 61
    Green Gain / Yeşil Kazanım 50
    Green Saturation / Yeşil Doygunluk 59
    Blue Hue / Mavi Renk Tonu 60
    Blue Gain / Mavi Kazanım 52
    Blue Saturation / Mavi Doygunluk 53
    Cyan Hue / Menekşe Renk Tonu 46
    Cyan Gain / Menekşe Kazanım 51
    Cyan Saturation / Menekşe Doygunluk 57
    Magenta Hue / Mor Renk Tonu 64
    Magenta Gain / Mor Kazanım 56
    Magenta Saturation / Mor Doygunluk 53
    Yellow Hue / Sarı Renk Tonu 47
    Yellow Gain / Sarı Kazanım 50
    Yellow Saturation / Sarı Doygunluk 52

    Bu değerleri girmeden önceki ve girdikten sonraki grafikleri paylaşıyorum:

    Beyaz dengesi önce:



    Beyaz dengesi sonra:




    Renk doğruluğu önce:



    Renk doğruluğu sonra:




    Gördüğünüz gibi kalibrasyon sonrası beyaz dengesi ve gri tonlaması mükemmele yakın (göz ile ayrılamalayacak kadar küçük hatalar var, önceki hata ortalama: 4.64, max: 8,39, sonraki hata ortalama: 0,41, max: 0,84)

    Renklerde de mavi ve cam göbeği dışındaki 4 renkte de düzelme var (bu ikisi zaten iyiydi). Renklerdeki hata oranları kırmızı ve mor dışında zaten iyi durumdaydı (ortalama dE: 3,39, maksimum dE: 7,37 ile kırmızı)

    Gördüğünüz gibi kalibrasyon sonrası karelerle işaretlenen ideal noktalara çoğu ölçüm tam oturuyor üstteki yeşil haricinde.

    Kalibrasyon sonrası renklerdeki ortalama hata ise dE: 0,71, maksimum dE: 1,4 ile yeşil oldu.
    Ara doygunluklar (saturation) bütün renklerde iyi durumda, yeşil renkte maksimum doygunluk değerinde grafikte de görünen bariz bir sapma var (çok uğraştım ama düzelmedi malesef) ama bu haliyle bile algılanabilir değerin altında.

    Bu renk grafikleri nedir derseniz bu şekil 1931 yılında belirlenen xyY koordinatlarına göre belirlenen (normal) insanın görebildiği tüm renkleri yansıtan renk uzayı (CIE 1931 diye geçiyor).

    Ortadaki üçgen ise rec709 olarak geçen HD yayın olarak izlediğimiz sinyaldeki renkleri içeriyor, rec 601 olarak geçen SD sinyaline göre biraz daha geniş bir üçgen yani az biraz daha fazla renk içeriyor. Farklı standartları temsil eden üçgenler de var.

    Ölçtüğümüz ana renklerin bu üçgenin köşelerindeki karelere tam oturmasını bekliyoruz (ara renklerinde çizgilerin üstündeki karelere).

    Bu arada isf modları ile biraz uğraştım ama sistemi kullanmayı başaramadığım için o kısmı pas geçtim. Daha sonra tekrar uğraşacağım, belki yeşildeki sapma oradan düzeltilebilir.

    Bu yazdığım ayarlar benim cihazıma göre ve specta gri kontrast perde ile yapıldı. Cihazın perdeye mesafesi 2,75 civarında, ve zoom ayarı en büyük görüntünün bir tık altına ayarlı, en büyük seçilse de perdeden çok az bir taşma yapıyor.

    Sizlerdeki cihazlar için bu ayarlar geçerli olur mu bilemiyorum ama deneyerek düzelme olup olmadığına bakabilirsiniz.

    Özellikle kontrast white clippingi engellemek için biraz düşük ayarlandı ve parlaklık gölge detayını kaybetmemek ve black clipping’i engellemek için biraz yüksek ayarlandı (kalibre ölçülen kontrast 874:1 bu arada).

    Diğer parlak modlarda kontrast 2200:1 civarlarına kadar çıkıyor, ama hep düşük lamba parlaklık modları hem de yüksek brightness ile siyahı bir nebze artırınca kontrast yarıya düştü, siz kontrast rakamı gölge detayına göre daha önemli derseniz zevkinize göre ayarlarsınız.

    Gamma’dan bahsedemedim ama çok uzadı, başka sefere artık.

    Şimdilik bu kadar, uzun yazı oldu, baydıysa kusura bakmayın

    Selamlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nsunsu -- 10 Temmuz 2015; 19:33:49 >




  • 
Sayfa: önceki 111112113114115
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.