|
Bende Nasıl Yazılır?
"Bende" ve "ben de" ifadeleri, yazılışlarına ve anlamlarına göre iki farklı sözcüktür.
-
Bende (birleşik): Sahip olma veya üzerinde bulunma anlamına gelen bir zamirdir. Örneğin: "Bu kitap bende."
-
Ben de (ayrı): "Ben de" ifadesi ise bir eylemi ya da durumu vurgulamak için kullanılır. Örneğin: "Sen de geliyorsun, ben de geliyorum."
"Bende mi Ben de mi?" Ayrımını Nasıl Yaparsın?
"Bende" ve "ben de" ifadelerini birbirinden ayırt etmek için cümledeki anlamlarına dikkat etmek gerekir:
- Eğer sahip olma veya üzerinde bulunma anlamı veriyorsa, "bende" (birleşik) yazılır. Örneğin: "Bu kalem bende."
- Eğer bir eylemi ya da durumu vurgulama amacı taşıyorsa, "ben de" (ayrı) yazılır. Örneğin: "Sen de bunu biliyorsun, ben de biliyorum."
Örnek Cümleler:
- "Bu defter bende." (Sahip olma anlamı)
- "Ben de bugün okula gideceğim." (Eylemi vurgulama anlamı)
- "Sana yardım edecek birini mi arıyorsun? Ben de yardım edebilirim." (Durumu vurgulama anlamı)
- "Seninle aynı fikirde değilim, ben de farklı düşünüyorum." (Karşıt görüş bildirme anlamı)
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:
- "Bende" ifadesi, "-de" eki alan diğer kelimelerle karıştırılmamalıdır, örneğin: "bendedir", "bendedirler".
- "Bende" ifadesi, "de" bağlacından sonra gelirse her zaman ayrı yazılır, örneğin: "Bende de var."