|
Bazı Programlar Çalışması İçin Neden Java Yükleyin Diyorda Python Yükleyin Demiyor ?

-
-
Java eskiden beri var, popüler olmasının öyle liste liste nedenleri veya efsanevi bir hikayesi yok. Zamanında insanların önünde iyi bir seçenek idi, öğrendiler ve öğrendiklerini başkalarına öğreterek java sektörünü beslediler. Python son zamanlarda ismini bolca duymaya başladığımız bir dil ama sistem Microsoft olunca C# gibi pazardaki gücünü çok hızlı bir şekilde arttıran bile dile karşılık Python'a şans tanıyıp öne geçmesini istemiyorlardır belki. Tabi kullanım oranları ne oranlarda bilmiyorum ama 40 GB'lık Windows'un içine bir de Python kütüphanelerini eklemeleri için ciddi bir sebep olmalı. Tamam büyük şirketler bile kullanıyor ama Microsoft'un umrunda olan tek şey pazar ve bu pazar içinde yayılma çabaları. -
Var boyle programlar da. Linux kullaniyorsan angrySearch ornegin.
https://github.com/DoTheEvo/ANGRYsearch
qt ve python liblerine dependency si var, bunlari yuklemen gerekiyor oncelikle.
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > -
peki windows içinde varmı ? zaten bugüne kadar kurduğum hiçbir linuxta python kurulu olmadığını görmedim :D -
hocam dediklerinizde bir tutarsızlık görüyorum. java eskiden beri var demişsiniz ama python daha önce çıktı. bende şaşırmıştım ama öyle.
Bence Eski yeniyle alakası yok C# pythondan ve javadan çok daha sonra çıktı. ama pythondan daha popüler. bana bunun tek sebebi dili çıkaran şirketler veya şahıslar şahıslar veya şirketler nekadar güçlüyse (nekadar zenginse) dili okadar yaygınlaştırdılar. javayı oracle çıkarttı şu linktenhttps://www.oracle.com/corporate/index.html nekadar güçlü olduğu anlaşılıyor :D acaba pythonun böyle bir binaları varmı :D python üvey evlat gibi :D
-
ya arkadaşlar benmi yalnış anlamışım mevzuyu yoksa şu link bana 2017 yılında ençok kullanılan 2. programlama dilinin C mi olduğunu söylüyor.
http://www.tiobe.com/tiobe-index/ -
quote:
Orijinalden alıntı: Harun2525
ya arkadaşlar benmi yalnış anlamışım mevzuyu yoksa şu link bana 2017 yılında ençok kullanılan 2. programlama dilinin C mi olduğunu söylüyor.
http://www.tiobe.com/tiobe-index/
Yazılan kod satırı olarak karşılaştırma yaparsak C, diğerlerinin toplamından çok daha fazla bir kullanıma sahiptir. Eğer kullanıcı sayısına bakarsak 2. liğe düşebilir, normaldir yani.
Soruna gelirsek; eğer bir problem çok fazla kişi tarafından dile getiriliyorsa mutlaka bir çözüm üretilir. Demek ki programını python ile yazıp bunu windowsta çalıştırmak isteyen fazla kişi yokmuş ki pek umursayan olmamış. Aynı şey Qt kullanarak windowsu hedefleyen kişiler için de geçerli. Yani teknik olarak bir sorun olmasa da problemden muzdarip olan kullanıcı sayısı problemin çözümünde büyük etken.
Bunu kendi imkanlarınızla çözeceksiniz. En iyi yol sistemde python kurulu olup olmadığını denetleyen bir script/program yazmaktır. Yoksa kullanıcıya bildirip otomatik olarak indirip kuracak ve PATH değişkenine ekleyecek. Bu yöntemin en avantajlı yanı programını güncellemek istediğinde tekrar pythonla uğraşmana gerek kalmamasıdır.
-
Nasıl C 2. en çok kullanılan olabiliyor. ben artık modası geçti çok kullanılıyor diye biliyordum. madem bukadar fazla kullanılıyor ozaman nerelerde kullanılıyor ?. ben C yi hep çekirdek seviyesinde uygulamalar yapmak için kullanılıyor diye biliyorum. yoksa programların arka tarafında kullanılan modüller vs vs... hızlı olsun diye C ile yapılıp sonra sırf program genel olarak java veya başka bir dille tasarlandı diye java veya herhangi bir dil ile yapıldımı deniyor ? eğer böyleyse neden C ilede yapıldı cümlesi eklenmiyor ?
C ile neler yapılıyorki 2. sırada. ben 2. sırayı C ye çok fazla görüyorum :D C++ olsa neyse o bile 3. sırada :D adsf :D
Edit:
Ne Dilmiş Be :D
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Harun2525 -- 4 Mart 2017; 14:7:7 > -
Şmdi Ben Diyelimki Python2.7 de PyGtk3 İle Uygulama yaptım. yazdığım içine kod yazdığım dosyalar yani programın dosyaları toplam atıyroum 600, 800 kb tutsun.
şimdi programın çalışması için gerekli modüllere ve onların boyutlarını hesaplayalım.
python2.7: minimm 30 mb
PyGtk3: minminum 60 - 70 mb
ve diğer ufak tefek modüller: 2-3 mb
benim yazdığım kodlar: 600-800 kb
programın çalışması için toplam: en az 95 mb gerekiyor.
şimdi yazdığım 600-800 kb lik küçük bir program için kullanıcının 95 mb indirmesi çok saçma geliyor ?
ama gnome ortamında hem pygtk3 hemde python2.7 kurulu olduğu için sadece ve sadece 600-800 kb nin inmesi ve ufak tefek 2-3 mb nin inmesi yeterli oluyor çünki asıl modüller sistemde zaten var. şimdi programı gnome ortamında geliştirince kurmak gayet rahat kullanıcılar için, windows ortamında geliştirince kullanıcılar 95 mb lik bir yükleme yapması gerekiyor sisteme.
fakat programı java ile yapsaydım hem gnome ortamında hemde windows ta java kurulu olduğu için sıkıntı çıkmayacaktı kurulu değilse bile javayı kurarlardı. şimdi kullanıcı javayı kurmayı azçok bilir diğer programlardan ama ömrü hayatı boyunca Python duymamış birçok kişiler afallar böyle bu nediyor ? gibisinden :D bu açıdanda düşündüğümüzde windows ta python uygulamarı çok sıkıntı çıkartabiliyor kullanıcıya.
-
py2exe gibi yorumlayıcı uygulamaya gömen çözümler mevcut 4-5 mb yer kaplıyor yaklaşık -
quote:
hocam dediklerinizde bir tutarsızlık görüyorum. java eskiden beri var demişsiniz ama python daha önce çıktı. bende şaşırmıştım ama öyle.
Bence Eski yeniyle alakası yok C# pythondan ve javadan çok daha sonra çıktı. ama pythondan daha popüler. bana bunun tek sebebi dili çıkaran şirketler veya şahıslar şahıslar veya şirketler nekadar güçlüyse (nekadar zenginse) dili okadar yaygınlaştırdılar. javayı oracle çıkarttı şu linktenhttps://www.oracle.com/corporate/index.html nekadar güçlü olduğu anlaşılıyor :D acaba pythonun böyle bir binaları varmı :D python üvey evlat gibi :D
Hocam dediklerimde bir tutarsızlık yok. Yazdığımı bir kere daha okursanız belki gözden kaçırdığınız ifadeyi yakalayabilirsiniz. Dillerin ne zaman çıktığından çok dili destekleyenlerin çıkarları doğrultusunda kullanım oranları ve geliştiricilere verilen destekler artıyor. Arkadaş Windows'da neden bu kadar önemsenmiyor diye sorunca sadece Windows ekosistemine yönelik kısmını belirttim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EgoistKişi -- 5 Mart 2017; 16:31:26 >
-
quote:
Şmdi Ben Diyelimki Python2.7 de PyGtk3 İle Uygulama yaptım. yazdığım içine kod yazdığım dosyalar yani programın dosyaları toplam atıyroum 600, 800 kb tutsun.
şimdi programın çalışması için gerekli modüllere ve onların boyutlarını hesaplayalım.
python2.7: minimm 30 mb
PyGtk3: minminum 60 - 70 mb
ve diğer ufak tefek modüller: 2-3 mb
benim yazdığım kodlar: 600-800 kb
programın çalışması için toplam: en az 95 mb gerekiyor.
şimdi yazdığım 600-800 kb lik küçük bir program için kullanıcının 95 mb indirmesi çok saçma geliyor ?
ama gnome ortamında hem pygtk3 hemde python2.7 kurulu olduğu için sadece ve sadece 600-800 kb nin inmesi ve ufak tefek 2-3 mb nin inmesi yeterli oluyor çünki asıl modüller sistemde zaten var. şimdi programı gnome ortamında geliştirince kurmak gayet rahat kullanıcılar için, windows ortamında geliştirince kullanıcılar 95 mb lik bir yükleme yapması gerekiyor sisteme.
fakat programı java ile yapsaydım hem gnome ortamında hemde windows ta java kurulu olduğu için sıkıntı çıkmayacaktı kurulu değilse bile javayı kurarlardı. şimdi kullanıcı javayı kurmayı azçok bilir diğer programlardan ama ömrü hayatı boyunca Python duymamış birçok kişiler afallar böyle bu nediyor ? gibisinden :D bu açıdanda düşündüğümüzde windows ta python uygulamarı çok sıkıntı çıkartabiliyor kullanıcıya.
Doğrusu hiç Python kullanmadım, ben daha çok C# .NET ilgileniyorum ama kimi zaman bahsettiğiniz gibi ek paketlerle birlikte boyutu 100 MB'lar tutan uygulamaları genelde sıkıştırarak çözüm üretiyorum. Sonuçta içeriğinde wav, mp3, mp4, mkv medya öğeleri yoksa boyutu neredeyse yarı yarıya düşebiliyor. Python için böyle bir yöntem uygulanabilir. İlk yüklemede kullanıcı 100 MB indirir, güncellemeleri sadece istediğiniz dosyalar için belirleyebilirsiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EgoistKişi -- 5 Mart 2017; 16:31:57 >
-
C# .NET i seçmenizin amacı ney ? merak ettim doğrusu arkasındaki destekmi visual studio falan... gerçi ben öğrendiğim bir dilde platforma bağımlı kalmak hiç hiç istemem mesla çok süper C# bilmeme rağmen linux ta veya başka bir platformda elimin kolumun bağlı olması beni mahveder :D bu yüzden hep soğuk baktım C# a. en çok kullanılan dil sıralamasında java 1. sırada ve C# dilinin 4. sırada olmasına rağmen Türkiye de C# bilmenin java bilmekten çok daha önemli olması şaşırttı beni iş ilanlarına baktığımda herkes .NET geliştiricisi arıyor. -
Java da python da bir runtime olmadan çalışmaz. Onyuklu gelmis olabilir veya baska program kurmus olabilir. Eger bir runtime olmadan calisan kod istiyorsan ya runtime koda bağlayıp runtime yoksa kur diyip kullaniciya caktirmayabilirsin ya da c c++ go gibi makine diline derlenen programlar seçersin. Bir de pyhon ile program yok demek akvaryim baliginin okyanus hakkinda konusmasi gibi olur. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
C# .NET i seçmenizin amacı ney ? merak ettim doğrusu arkasındaki destekmi visual studio falan... gerçi ben öğrendiğim bir dilde platforma bağımlı kalmak hiç hiç istemem mesla çok süper C# bilmeme rağmen linux ta veya başka bir platformda elimin kolumun bağlı olması beni mahveder :D bu yüzden hep soğuk baktım C# a. en çok kullanılan dil sıralamasında java 1. sırada ve C# dilinin 4. sırada olmasına rağmen Türkiye de C# bilmenin java bilmekten çok daha önemli olması şaşırttı beni iş ilanlarına baktığımda herkes .NET geliştiricisi arıyor.
Üstad c# i savunmak icin soylemiyorum ama c# linux da çalısor. Bakiniz mono. Bakiniz .net core. Velev ki linux önemli ise c# tercih etmemek mantiklidir. Linux da calisacak kod yazacaksam ruby tercih ediyorum.ama bir c# kod var yazilmis linux da da calismali dersen mono reis imdada yetisir. baska dillerde acikakademi.com gibi bir türkçe kaynak da yok.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahoni_38 -- 7 Mart 2017; 19:19:57 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
quote:
C# .NET i seçmenizin amacı ney ? merak ettim doğrusu arkasındaki destekmi visual studio falan... gerçi ben öğrendiğim bir dilde platforma bağımlı kalmak hiç hiç istemem mesla çok süper C# bilmeme rağmen linux ta veya başka bir platformda elimin kolumun bağlı olması beni mahveder :D bu yüzden hep soğuk baktım C# a. en çok kullanılan dil sıralamasında java 1. sırada ve C# dilinin 4. sırada olmasına rağmen Türkiye de C# bilmenin java bilmekten çok daha önemli olması şaşırttı beni iş ilanlarına baktığımda herkes .NET geliştiricisi arıyor.
C# da java gibi evrensel bir dil. Güvenilir bir Microsoft desteği ile Mac desteği de artmaya başladı ve hazır kütüphaneler ile işler daha kolay ve hızlı ilerliyor. Tabi ben bu tip işlere ticari yönden bakıyorum, yani amacım linux kullanıp bir yapay zeka yapmak, bağımsız geliştirici olmak, snapchat, instagram gibi sosyal mmedya uygulamaları yapmak veya özgür ortam için açık kaynak kod yazmak değil. Bir işletme için otomasyon yazmak veya kullanıcılar için akıllı ev sistemleri yazmaya bakıyorum dolayısıyla Windows ve Mac için en uygun olan şeyleri öğrenmeyi tercih ediyorum. Tabi benim ilgi duyduğum alan daha çok bireysel müşteriler olduğu için (ki bir ev hanımı mağazaya gidiyor, pc tablet alıyor, linux var mı? yok) güvenlik olayını üzerinde çalıştığım patformun halletmesini bekliyorum.
Ayrıca C#'la birlikte .Net'in tek kod tüm platformlar desteği beni çeken diğer nokta, Windows Masaüstü uygulamasından tutun mağaza uygulamalarına oradan tablet ve mobil platforma ve hatta akıllı saat, hololens gibi ortamlara da zorluk çekmeden uygulama yazmak mümkün. Bunun yanı sıra ASP ile web sitesi hazırlamak da kolay. Obj.C ile yine bu tip şeyleri mac ortamında da yapıyorsunuz ve kodlarınız bir bakıma daha güvende.
Yine bireysel kişilere yönelik kullanılan java yerlerde sürünüyor diyebilirim. Özellikle en büyük destekçisi Google ve mağazasında dağıtılan uygulamalar güvenilir değil. Ayrıca fırsatçılara açık kapılar bilerek bırakılıyor, adam aylarca uğraşıp bir uygulama oyun yazıyor mağazaya yolluyor, ücret belirliyor, sonra birileri gününde kırıp sağda solda paylaşıyor. Diğer platformlara göre bu durumun aşırı uç seviyelere gelmesi çok üzücü doğrusu. Tabi bunlar kişisel görüşler, büyük bir firmada çok büyük bir iş için Python gerekli ise zamanına ve şartına göre öğrenirim, işte bu kısım geleceğe girdiği için şuan başlangıç olarak böyle iyi :) Türkiye'de insanların genel anlamda kanaati de bu yönde sanırım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EgoistKişi -- 17 Mart 2017; 14:59:11 >
-
Cevabı verildi mi bilmiyorum, bütün postları okumadım.
Cevabı basit, çünkü o "Çalışması için lütfen JAVA yükleyiniz." diyen programlar JAVA diliyle yazılıp derlendiği için JVM yani "Java Virtual Machine" programına ihtiyaç duyuyorlar. Bir nevi VirtualBox ve VMware gibi bir program. Direkt işletim sistemi katmanı üzerinde çalışmıyor yani. Bu sayede Java programları platformdan ve işlemci mimarisinden bağımsız çalışıyorlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crash95 -- 29 Ekim 2020; 18:48:19 > -
quote:
Orijinalden alıntı: crash95Cevabı verildi mi bilmiyorum, bütün postları okumadım.
Cevabı basit, çünkü o "Çalışması için lütfen JAVA yükleyiniz." diyen programlar JAVA diliyle yazılıp derlendiği için JVM yani "Java Virtual Machine" programına ihtiyaç duyuyorlar. Bir nevi VirtualBox ve VMware gibi bir program. Direkt işletim sistemi katmanı üzerinde çalışmıyor yani. Bu sayede Java programları platformdan ve işlemci mimarisinden bağımsız çalışıyorlar.
3 yillik konuyu canlandirmissiniz ama sorunun cevabi bu evet. Bunun ne dilin eski veya yeni olmasiyla alakasi var ne de populer olmasiyla alakasi var. Visual C++ uygulamalarinin calismasi icin de Windows un sizden Visual C++ Runtime paketini kurmanizi bekledigini gorebilirsiniz.
-
Ben kendi çapımda Basic ile eğlencelik şeyler yaparım bazen. Birisiyle paylaşmak istediğimde de, kaynak kod dosyası ile yaorumlayıcıyı bir klasöre koyarım ve bir .bat dosyası eklerim ve olur. Bir de bir kurulum dosyası oluşturunca iş tamam. Aynısı Python ile veya Ruby ile mümkün.
Tabii dosya boyutları farklı oluyor. Python için Portable Python sürümü var bunu yapabilmek için. (adı artık Winpython oldu sanırım)
Ek olarak Python .dll dosyası olarak ta C veya C++ ile derlenmiş programlarla birlikte port edilecek cihaza yüklenebiliyor. Pygame oyununun Windows sürümü o şekilde meselâ.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K110 -- 29 Ekim 2020; 21:31:32 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X