Şimdi Ara

basit sayac yapmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
1
Favori
411
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • elektronikten cok az anliyorum. basit bir sayac cihazi yapmak istiyorum.


    ustunde 4 tane dugme olacak. 1dk 2dk 3dk 4dk dugmeleri. bunlardan birine basildiginda yesil led yanacak ve bip sesi cikacak. 2dk dugmesi 2dk sonra kirmizi ledi yakip bip bip bip 30 sn otecek. bu sure icinde herhangi dugmeye basildiginda ses kesilip ledler sonecek.


    boyle bir sey yapmak cok mu zor?




  • Belki elektronik ekipmanlarını yaparsın ama bunun için arduino kodu yazılması lazım sanırım.


    Sadece parçalar ile basit bir devre illaki vardır, anlayan biri öneride bulunabilir., ama ne kadar sağlıklı olur bilemem.

  • Entegre programlayarak zaten kolayca yapılır. Ama elektronik elemanlarla yapılması düşünülürse,

    4017 entegresi ile timer devreleri incelenebiilir. 4017nin çıkış alınan kademesi değiştirilerek zaman değiştirilebilir. Flip flop şeklinde bir timer yapılıp 4017 clockuna bağlanır. Bu timer hep aynı sürede 4017'ye kademe değiştirir ve seçilen kademeye gelindiğinde çıkış alınır.


    4040 frekans bölücü entegresi ile yukarıda bahsedilen flip flopun çıkış sinyallerinin daha fazla oranda bölündüğü kademeden çıkış alınarak zamanlama uzatılabilir.


    Çok bağlantılı switch kullanılırsa kolayca yapıılır. Ama sırf transistörlerle kademe değiştirilmesi istenirse devre uzar. Eğer bu uzamış hal yapılırsa birden fazla buton kullanarak farklı zamana ayarlama yerine, tek düğme ile ikinci basışta zamanı uzatmak daha iyi olabilir.


    Transistörlerle uzatılmış devre kullanılıcaksa zaten neden 4017ye monte edilsin, zaten direk zamanlayıcı bu devre ile bitirilir. Kademe seçimi için ayrı bir 4017 kullanılabilir. Yani hangi kademeden çıkış alınacağını bir 4017 ile belirler kullanıcı diğer 4017 de ilgili kademeye kadar sayma yapar. Pek tabi kademe seçimi için kullanılan 4017nin ilgili kademelerine birden fazla zamanlayıcı kurularak tek bir 4017 ile de iş bitirilebilir. 4017nin hangi kademesi seçilirse o kademedeki zamanlayıcı çalışır. Ya da o kademede tek bir zamanlayıcıya ait kondansatör-direnç çiftleri aktifleştirilebilir. ANcak zaman uzadıkça timerin sayma kabiliyeti zayıflıyor. Uzun zaman saymak timerlara fazla geliyor


    Tüm bunlardan sonra şööle basit bir fikir. Tek bir timer birden fazla direnç ile kurulur. BU direnç kondansatörü boşaltan yani zamanlamayı ayarlayan dirençtir. 4017 kademe seçimi ile dirençlerden bir tanesinin timer-zamanlayıcı devresinde aktifleştirilmesi sağlanır ve iş biter.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 5 Eylül 2022; 11:12:23 >




  • Yapmadan, ortaya koymadan anlaşılamıyor değil mi?


    basit sayac yapmak

    Sırf çalışsın diye değerler yazdım, mantık görülsün diye. Yoksa geliştirilmesi lazım.

    Ayrıca proteus simülasyon linki de;



    Tuşa basıldıkça hem en sağ kısımdaki zamanlama devresi resetlenip sıfırdan saymaya başlar hem de zamanlama süresi kademe değiştirir. 4017de her değişen kademede farklı transistör aktifleşir ve farklı bir direnç ile zamanlama devresinin beyzini topraklayarak ilgili kondansatörün enerjisini tüketir. Yukarıdan aşşağı transistörlerin aktifleştirdiği direnç değerleri azalmakta ve zamanlayıcı daha kısa aktif kalmaktadır. İlk transistör aktifken 10 saniyeye yakın olan zamanlama son transistörde bir-iki saniyeye düşmekte.


    Bu bir mantık, istene başka özellikler de eklenebilir. Geçenlerdeki bir mantık sorusunda bayaaaa bi mantık ve özellikli entegre kullanmadan sırf transistörlerle devre kurmuştuk. BUrada da 4017 olmadan bu devreyi kurabiliriz. Ama resmedilmesi bile mesele olur...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 6 Eylül 2022; 18:37:40 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.