Şimdi Ara

Basit Harmonik Hareket

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
585
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Salınım hareketinde, nitelikleri verilen bir cismin ne kadar süreyle salınım yapacağını bilen varsa yazabilir mi? Ve de mümkünse en önemlisi bir ispat gerekiyor bana. (Not: Ödev değil merak)

test 4
    test 5
  • Sürtünmeye bağlı.
    Sürtünme olmazsa sonsuza kadar gider diye biliyorum.
  • kardeşim o senin dediğin basit harmonik hareket olmaz. salınımlar x(t)=Acos(wt) şeklinde ifade edilir ( A salınımın genliğidir). ne kadar süreyle salınım yapcağını sorarsan o basit harmonik hareket olmaz Sönümlü serbest titreşim olur çünkü salınımlar belirli bir zaman sonra 0 oluyor.Şimdi ispatı : yukardaki verdiğim denklemide e^-awt gibi bir zarf eğrisi denklemi ile çarpman gerekir Bu zarf eğrisinin görevi genlikleri sonsuz zaman sonra sıfıra getirmektir. t yerine sonsuz koyarsan bu terimin sıfır olduğunu dolayısıyla sonsuz zaman sonra hareketin durduğunu görürsün. Yani salınımlar sıfıra yaklaşıcak. Eğer tahmini bir zamanda zarf eğrisinin değerini bulup denklemde salınım genliğini bulursan ve bu genlik senin için durmuş olarak kabul edilebilecek bir nicelikse ( mesala 10^-8 m ) bu zamanda durur diyebilirsin.
    Aslında pek güzel anlatamadım kısaca sönümlü serbest titreşim yapan bir cisim sonsuz zaman sonra 0 salınım yapar diyelim biz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maydanoz -- 4 Haziran 2005, 1:16:00 >

• Bilmiyorum fakat basit salınım konusu Lise 2 Fizik kitabında Basit Harmonik Hareket ünitesi altında anlatılıyordu.
    test 4
    test 5
  • msg i editledim. istersen baştan bir defa daha oku unutma 1/(e^sonsuz) = 0 dır ( e burada sabit meşhur bir sayıdır ) Bunlar lise talebesi için ağar kaçabilir ama lise öğrencilerine sönümlü hareketi göstermiyorlar diye biliyorum. Eğer hocan sana böyle bişey sorduysa. Hocam kütle yay sisteminde sistemi sönümleyecek bir eleman olmadığından ( sürtünme de ihmal çünkü sürtünme kuvvetini sönümleme elemanı gibi modelleriz) böyle bir sistemde dışarıdan etki olmadıkça harmonik hareketin durması söz konusu olmaz de. Eğer sistemde sürtünme var derse benim verdiğim sönümlü çözümü yazar sonsuz zaman sonra salınımların sıfır olacağını gösterebilirsin. Ne kadar zaman sonra genliklerin sıfıra yaklaşağı zarf eğrisinin hızına bağlıdır. Neyse mekanik titreşimler süper konudur zevklidir eğlencelidir , nonlineer titreşime kadar çok fazla matematik bilgisi gerektirmez ama ( dif denklem çözebilmek yeterli ) anlaması uzun sürer anladıktan sonra kendini çok iyi hissedersin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maydanoz -- 4 Haziran 2005, 1:26:45 >

• quote:

Orjinalden alıntı: maydanoz

msg i editledim. istersen baştan bir defa daha oku unutma 1/(e^sonsuz) = 0 dır ( e burada sabit meşhur bir sayıdır ) Bunlar lise talebesi için ağar kaçabilir ama lise öğrencilerine sönümlü hareketi göstermiyorlar diye biliyorum. Eğer hocan sana böyle bişey sorduysa. Hocam kütle yay sisteminde sistemi sönümleyecek bir eleman olmadığından ( sürtünme de ihmal çünkü sürtünme kuvvetini sönümleme elemanı gibi modelleriz) böyle bir sistemde dışarıdan etki olmadıkça harmonik hareketin durması söz konusu olmaz de. Eğer sistemde sürtünme var derse benim verdiğim sönümlü çözümü yazar sonsuz zaman sonra salınımların sıfır olacağını gösterebilirsin. Ne kadar zaman sonra genliklerin sıfıra yaklaşağı zarf eğrisinin hızına bağlıdır. Neyse mekanik titreşimler süper konudur zevklidir eğlencelidir , nonlineer titreşime kadar çok fazla matematik bilgisi gerektirmez ama ( dif denklem çözebilmek yeterli ) anlaması uzun sürer anladıktan sonra kendini çok iyi hissedersin.

Hocam muhteşemsin ya. Ağzım açık okudum.

• ufak tefek yanlışlar olabilir , böyle yazıyla olmuyo aslında
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.