Şimdi Ara

Basit bir browser oyun kurma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
1
Favori
2.296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba! Baştan söylemeliyim. Ben oyun kurulumlarından pek anlamam, hatta hiç anlamam. Fakat bir browser oyun kurdurma düşüncem var. Çünkü çocukluğumdan beri bunların tutkunuyum birçok kişi gibi. Şunu da söylemekte fayda var; beş parasız olupta oyun kurma teşebbüsüne kalkışan ve bir de kar bekleyen birisi değilim. Yeri geldiğinde reklam için de bütçe ayırabilirim. Ve en önemlisi, ilk zamanlarda kar beklemiyorum. Bu benim mesleğim olmayacak, ben zaten kendi işinde gücünde maddi sıkıntıları da olmayan birisiyim. Tabiki belli bir süre sonra kar beklentisi olabilir, fakat kafamda böyle bir düşünce oluşumunda en büyük etken de birnevi hobi diyebilirim. Bahsettiğim oyun kurma fikri, tam teşekküllü Ogame gibi bir browser oyun değil. Basit yapıda bir oyun. Nette 500 TL'ye satılmak istenen browser oyunlar görüyordum ve millet bu fiyata fazla deyip duruyordu. Ben de bu kurdurmanın çok maliyetli olmayacağını düşündüm. Senaryo konusunda tabiki bir fikre sahibim ama bunlar daha düşünülecek şeyler. Benimkisi bir ön bilgi alma gayesi ve hemen de oyun kurmaya kalkmıyorum. Meselawww.shinobiwar.com gayet basit ve sade(hatta yavan) bir browser oyun. Şirket yapımı değil, muhtemelen kurulumdan anlayan bir Polonyalı kendi çapında bir oyun yapmış. Benim demek istediğim de basit bir oyun, çok fazla lükse gerek yok; en azından ilk zamanlar. Bu arada oyunu beş farklı dile çevirme düşüncem var. Çevirecek insanlar mevcut(ben ve can dostlarım). :D
    Evet, fikirlerinizi beklemekteyim değerli forum ahalisi! :)







  • Hocam bilgisayar muhendisiyim ve maliyet hesabi cikartabilirim.
    Bu tarz bir oyun icin saati 10 tl den tasarimci calistirsan ortada 1000 saatlik tasarim isi var
    Saati 15 tl den yazilimci calistirsan ortada 2000 saatlik yaxilim isi var
    On yuz icin de saati 8 tl den 100 saatlik is var desen
    Verimlilik testler vs gibi surecler icin de 100 saat dersek

    Sunucu bakim maliyetleri barindirma ve database gibi islemler icin kiralayacagin serverler icin de aylik 2000 3000 tl yi gozden cikarman gerekir. Otur hesabini yap. Hobi ugruna yapilabilecek birsey olmadigini anlarsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Daha önce PHP ile Travian tarzında turn based bir oyun, actionscript3/flash kullanarak birkaç shooter oyun, çok ufak bir Unity3D tecrübesi ve NodeJS/ImpactJS kullanarak 2D HTML5 mulitplayer bir oyun üzerinde çalıştım. Oyun geliştirme asıl alanım değil (keşke olsa! :( )bu yüzden tecrübeli arkadaşlar cevap verirse daha uygun olur - ben sadece bildiklerimi yazacağım.

    Öncelikle bu sektör eğlenceli olduğu kadar zor bir sektör. Oyun yazmak küçükten beri hayalinizse kesinlikle korkmanıza gerek yok, başladığınız zaman gerisini getirirsiniz, ama bazı teknik detaylar var bilmeniz gereken.

    Birincisi, oyun geliştirme yazılımın üst düzey bir konusu. En ufak bir oyun bile binlerce satır koda sahip olabiliyor bu yüzden yazılımın temelleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmanız gerekiyor. Genellikle oyunları yazmak için non-blocking diller (yani thread kullanarak asenkron çalışabilen parçacıkları oluşturabilen diller) tavsiye edilmekte - ancak oyun türüne göre bu durum değişiklik gösterebiliyor. Yani masaüstünde çalışacak DirectX tabanlı bir Action RPG ile HTML5/Canvas tabanlı bir turn based browser/mobil oyununun dil gereksinimleri farklı.

    Sizin küçük oyunlar geliştireceğinizi ve bu oyunları internet ortamında veya mobil uygulamaları paylaşabileceğiniz appstorelarda pazarlayacağınızı düşünürsek; (küçük flash oyunlar diyelim)

    - Grafik işlemlerini kullanmayan, request/response tabanlı oyunları yazmak istiyorsanız (Örnek: Travian, MonsterMMORPG [bir Türk arkadaşın oyunu]) klasik web developer yolundan (Web üzerinden sayfa yenilenerek oynanan oyunlar)

    - Grafik işlemlerini yoğun olarak kullanan, 2D oyunlar için, flash/actionscript veya html5/javascript yolundan (benim kullandığım ImpactJS ama 99 dolar gibi bir ücreti var), multiplayer özelliği için NodeJS backend (Web üzerinden, sayfa yenilenmeden oynanan oyunlar)

    - 3 boyutlu ve çok kapsamlı (ki yeni birinin kolay kolay girmemesi gerektiğini düşünüyorum) oyunlar için, Unity3D, XNA, Unreal Engine, Cry Engine (Multiplayer özelliği için Photon Server kullanılabilir) uygulamalar kullanabilirsiniz. (Masaüstünde oynanan, genellikle geniş çaptaki oyunlar)

    Benim site tavsiyem, yazılım bilginiz yoksa ve kısa zamanda bazı oyunlar geliştirmek istiyorsanız, Construct 2'ye göz atın. Aşırı derecede şirin, kullanışlı ve hiç bilmeyen birinin bile birkaç saatte oyun geliştirmesini sağlayacak kadar kapsamlı dökümantasyona sahip. Construct 2 kullanarakta bir oyun geliştirmiştim ama kod yazmak istediğim için fazla ilgilenmedim. Zaten yazacağın kodu tut-çek mantığına getirmişler. Construct 2, 2. yazdığım maddenin yolundan gidiyor. Web ve mobili hedefleyen küçük oyunlar şuan trend. Çok ciddi bir pazar payına sahip. 2 kişinin 1 ayda geliştirdiği bir oyunun android storeda veya facebookta milyon dolar kazandırması çok rastlanan bir durum.

    Ayrıca bu yolun bir avantajı da internette binlerce bedava asset (ses, resim, arkaplan, animasyon, tileset, kütüphane, müzik vb.) bulabilmeniz. Herhangi birşeye para vermenize gerek yok. Construct veya Impactı açın, internetten indirdiğiniz assetleri dahil edin ve kullanın. Mesela ben bahsettiğim flash shooter oyununda; internetten bir tank resmi bulmuştum, telefonla köpeğimin resmini çekmiştim (ve sonra kafasını photoshopta kırpmıştım) Tankın ateş etme sesi ve oyunun müziğini de bir müzik paylaşım sitesinden indirmiştim. Sonuç olarak oyunun amacı 10 ateş etme hakkıyla, ekranda dolaşan köpeği en çok defa vurmakla ilgiliydi (köpek bazen yavaşlıyor, bu esnada az puan alıyorsunuz - bazen hızlanıyor, bu esnada vurursanız daha çok puan alıyorsunuz.) Böyle bir oyunu geliştirmek için binlerce lira harcamaya gerek yok.

    Şurada birçok bedava assete ulaşabileceğiniz sitelerin adresi verilmiş:
    http://letsmakegames.org/resources/art-assets-for-game-developers/

    Ayrıca bahsettiğim uygulamaların linkleri:
    impactjs.com
    Impact Games
    http://impactjs.com/games

    www.scirra.com
    Beginner's guide to Construct 2 ★★★★★
    https://www.scirra.com/tutorials/37/beginners-guide-to-construct-2


    Bol şans! :)

    Güncelleme: Çeviri konusuna da değineyim. Genellikle multilingual olan projelerde dil dosyaları bulunur ve bu dil dosyaları sabit biryerden yönetiilir.

    Örneğin (Dil Dosyası)
     

    return [

    'application.name' => 'Köpek Vurma Oyunu !!1',
    'msg.welcome' => 'Hoşgeldiniz',
    'game.state.start' => 'Başlat',
    'game.state.over' => 'Oyun bitti',
    'game.state.pause' => 'Oyun durduruldu'

    ];



    Bunu yaptıktan sonra, oyunda gerekli yerlere "Oyun Bitti" yazmaktansa, "game.state.over" değerini çağırmalısınız. Bunun avantajı şu: bu dil dosyasını arkadaşınıza verirsiniz, o size çevirir ve geri gönderir. Oyunun kodlarını göndermenize gerek kalmaz. Veya en kötü ihtimalle, dil dosyalarını Github gibi biryere atıp diğer insanlardan katkıda bulunmalarını isteyebilirsiniz. Hiç tanımadığınız insanlar size destek olmak amacıyla çeviri işlemlerine yardım edebilir.

    Oyunu birçok dile çevirecekseniz bahsettiğim tekniği kullanabilirsiniz.

    2. güncelleme: http://second.shinobiwar.com adresindeki oyun 1. yoldan yapılan bir oyun. Bu tür oyunlar 2. yoldan da yapılabilir ve çok daha şık olur. Ben size hep 2. yolu anlattım, keşke bu linke ilk başta dikkat etseydim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TSF Aristona -- 19 Kasım 2013; 5:21:16 >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.