Şimdi Ara

Basınçla ilgili bir soru(dalış tüpleri)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
2.423
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merak ettiğim alüminyum veya çelikten olan dalış tüpleri dolum sırasında 200 bar 300 bar kadar dayanabiliyorlar.Acaba bu tüpler iç basınçı 300 bar olan bir tüp dış ortamda 300 bar kadar dayanabilirmi(mesela 3000m derinliğe) ve ne kalınlıkta üretilirler?



  • konu hakkında bilgim olmamasına rağmen temel fizik bilgimle cevap vereyim: dayanır =) 300 barlık iç basınca sahip olan birşeyi 300 barlık dış basınca maruz bırakırsanız mantıken daha da kararlı hale gelmesi gerekir çünkü iç ve dış basıncı aynı olacaktır. Ama tüp boşken (iç basınç 1 bar iken) ne kadarlık basınca maruz bırakabilirsiniz bilmiyorum. Tahminimce kaldırabileceği maksimum iç basıncın da üzerindeki dış basınçlara dayanabilir şekli yüzünden.
  • Bence de dayanır.Daha doğrusu ortada dayanma gibi bişey söz konusu değildir.. Örneğin: Bir cama her iki tarafından da aynı miktarda basınç uygularsanız kırılmaz.. Burda basınca maruz kalan cam değildir. Basınç kuvvetleri ters yönlü oldukları için birbirini götürürler..

    Bir de şöyle bir hesap yapmak gerekirse eğer;

    Tüp dediğiniz gibi (+ ya da -) 300 bar'a kadar dayanıyo olsun ve içinde 300 bar basınç yapacak kadar gaz var.. Demeki ki tüpümüz şu anda +300 bar'da.. Yine dediğiniz gibi 3000 netrede 300 bar basınç olsun. Tüpümüzü 3000 metreye indirdiğimizde tüpteki basınç +300 - 300 =0 bar'da. Bizim tüpümüzün 300 bar'a dayandığını düşünürsek eğer , tüpü 6000 metreye indirdiğimizde ise +300 -600= -300 bar lık bir basınç oluşucaktır ki bu da limit değeridir.

    Sonuç olarak Tüpümüz 6000 metre derinliğe dayanacaktır varsaydığımız değerlere göre.. Bilmem anlatabildim mi..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FrontLiner -- 11 Haziran 2008; 13:15:08 >




  • Tam olarak doğru değil. Basınç uygulanan cismin yapısı da önemli. Mesela cama birbirlerine eşit bile olsalar iki taraftan da yüksek bir basınç uygulandığında cam unufak olur. Bunu denemenin kolay bir yolu var, camı düz ve olabildiğince pürüzsüz bir yüzeye koyun ve üzerine homojen bir kuvvet uygulayın. o sert zemin sizin cama uyguladığınızla eşit büyüklükte ancak ters yönde karşıt kuvvet uygular ve yeterince büyük bir kuvvet uygulayabilirseniz camı parçalarsınız. Aynı şey metaller için de geçerli ama burada farklı etkenler de var tabi...
  • Tabi ki cam ezilmez bi madde değil. + - basınca örnek vermek için rastgele camı kullandım. Fakat çelik cam gibi un ufak olmayacak bir madde olduğu için sorun olacağını düşünmüyorum. Tabi ki denemeden kesin bi kanıya varmamız çok güç. Her noktasına eşit miktarda basınç uygulanırsa çeliğin dayanabildiği miktar 300 bar ise basınç ters yönde de olsa dayanır gibi geliyo. Yanılıyo olabilirim tabi ki.
  • Bu merakım geçen bir belgeselde izlemiştim 10mm kalınlığında alüminyum tüpü basınçlı ortamda test ediyorlardı ve belirli bir derinlikte yani basınçta patlıyordu ama tüpün etrafını 3 alüminyum çıtayla destekli tüpü deniyorlardı destekli olan neredeyse 2 katı basınca dqyanıyordu sadece ufak bir değişiklikle.Oyüzden merak ettim bu dalış tüpleri nasıl üretiliyor acaba..Test ettikleri ortam basınç odası ve tüpün içi boş yani kendi hacmi.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.