Şimdi Ara

'BAS' fren sistemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.479
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar merhaba, forumda BAS fren sistemi hakkında bir paylaşım yapıldımı bilmiyorum. sadece başımdan geçen bir olayı ve BAS fren sisteminin nasıl işlediğini deneyimim sayesinde sizlere anlatmak istiyorum. belki aramızda bu sistemle tanışanlar olmuştur.

2 gün önce arabamla ( imzamdaki araç ) Rize ye gitmem gerekti. dönüşte akşam olmuştu bende genelde arabayı hızlı kullanmam dolayısıyla 70 80 arası bir hızda arabanın hızını sabitledim ve dönüyordum. karanlığında verdiği etkiyle ve hızda sabit oldugundan biraz dalmış olacam ileride yaklaşık 400 500 metre ilerde yola çıkan köpeği farketmedim. ama namussuz köpekte salına salına yürüyor. köpeği farkettiğimde yaklaşık 200 metre civarı bişey kalmıştı. farkettiğim anda hızımda fazla olmadığından dolayı hafifce bir frene dokundum. zaten tamda bu anda oldu olanlar. burada anlatamayacağım şekilde araç ani fren yaptı. araç ani fren yapınca tekrar ayağımı frenden çektim baktım köpeğe epey bir yaklaştım yine fren yaptım bu sefer araba yine aynı tepkiyi verdi ve beni kemer resmen koltuğa yapıştırdı. ama asla abs devreye girmedi. çünkü ayağımı frenden çektim tekrar bastım çektim tekrar bastım. bu fren olayı yaklaşık 2 3 saniyeden daha fazla sürmedi.

biraz araştırma yaptım. bas fren sistemi yeterli fren basıncı uygulanamadıgında frenler bütün gücünü kullanarak fren yaptığını öğrendim. aracımdada bas fren sistemi oldugundan bunun tamamen bu sistemden kaynaklanan bir olay oldugunu öğrendim. peki buraya kadar herşey tamam gibi ama birşey aklıma takıldı. madem yeteri kadar fren uygulanamadıgında bu fren sistemi devreye giriyor o halde neden şehir içinde bazı anlarda yaptığım ani frenlerde arabam aynı tepkiyi vermiyor ? acaba araba uzun yolda oldugunu yada uzunca süre cruise control yaptığımı falanmı algılıyor bu işin aslı nedir ? benim gibi aynı deneyimi yaşayan arkadaşlar varsa yorumlarını merak ediyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: nanoona

arkadaşlar merhaba, forumda BAS fren sistemi hakkında bir paylaşım yapıldımı bilmiyorum. sadece başımdan geçen bir olayı ve BAS fren sisteminin nasıl işlediğini deneyimim sayesinde sizlere anlatmak istiyorum. belki aramızda bu sistemle tanışanlar olmuştur.

2 gün önce arabamla ( imzamdaki araç ) Rize ye gitmem gerekti. dönüşte akşam olmuştu bende genelde arabayı hızlı kullanmam dolayısıyla 70 80 arası bir hızda arabanın hızını sabitledim ve dönüyordum. karanlığında verdiği etkiyle ve hızda sabit oldugundan biraz dalmış olacam ileride yaklaşık 400 500 metre ilerde yola çıkan köpeği farketmedim. ama namussuz köpekte salına salına yürüyor. köpeği farkettiğimde yaklaşık 200 metre civarı bişey kalmıştı. farkettiğim anda hızımda fazla olmadığından dolayı hafifce bir frene dokundum. zaten tamda bu anda oldu olanlar. burada anlatamayacağım şekilde araç ani fren yaptı. araç ani fren yapınca tekrar ayağımı frenden çektim baktım köpeğe epey bir yaklaştım yine fren yaptım bu sefer araba yine aynı tepkiyi verdi ve beni kemer resmen koltuğa yapıştırdı. ama asla abs devreye girmedi. çünkü ayağımı frenden çektim tekrar bastım çektim tekrar bastım. bu fren olayı yaklaşık 2 3 saniyeden daha fazla sürmedi.

biraz araştırma yaptım. bas fren sistemi yeterli fren basıncı uygulanamadıgında frenler bütün gücünü kullanarak fren yaptığını öğrendim. aracımdada bas fren sistemi oldugundan bunun tamamen bu sistemden kaynaklanan bir olay oldugunu öğrendim. peki buraya kadar herşey tamam gibi ama birşey aklıma takıldı. madem yeteri kadar fren uygulanamadıgında bu fren sistemi devreye giriyor o halde neden şehir içinde bazı anlarda yaptığım ani frenlerde arabam aynı tepkiyi vermiyor ? acaba araba uzun yolda oldugunu yada uzunca süre cruise control yaptığımı falanmı algılıyor bu işin aslı nedir ? benim gibi aynı deneyimi yaşayan arkadaşlar varsa yorumlarını merak ediyorum.

Burada uyguladığınız basınç yanında frene bastığınız süre önemli. yani çok ani bir şekilde ancak fazla basınç uygulamasanız bile BAS devreye girer

• Bence bi servise göster derim öyle saçma bi şekilde çalışmaması gerek o sistemin ..
  • BAS, fren pedalına gerekli basıncı uygulayacağınız sürede oluşan gecikmeeleri önlemek maksadıyla geliştirilmiştir. Frene basış hızınıza göre, gerektiğinde pedala dokunur dokunmaz yüksek güçte frenleme yapar.

Hızı sabitleyip giderken ayağınız hiç bir pedala basılı olmadığından, bastığınız ilk pedal da fren pedalı olduğundan frene basış hızınızı ayarlayamamış ve olması gerekenden çok hızlı basmışsınız. Dolayısıyla araç güçlü bir frenleme yapmış.
  • BAS deyince bu reklam geldi aklıma:

• Cok guzel degınmıssınız bas gercekten ıyı bır uygulama adamı koltuga yapıstırıyor.
    Bas devreye gırdıgınde fren tertıbatında fermuar kapanıyormus gıbı bır ses de gelır dıkkatlı dınlersenız bunlarda sanırım devreye gırmeyen abs dıslılerınden gelıyor
    Yesıl kırmızıya dondugunde mesafede yakınsa 50/100 km arası frene hafıf yuklendıgınde ılk bastıgın dan daha sonra daha fazla fren uyguluyor hıssı verıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WARNİNG -- 24 Ocak 2013; 23:26:53 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • aynısı benimde başıma geldi.. benimde şehirlerarası yolda köpek yolla hamle yaptı. frene çok basmama rağmen müthiş bir şekilde durudu ve 4 lü flaşörler yandı..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Disk fren ses çıkartıyor.
    12 yıl önce açıldı
    Oto Ses sistemi
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • arkadaslar tesekkur edıyorum. yasadıgım olay demekki normal. aslında hosumada gıttı ama baya bi panık yaptım.. hıc boyle bır tepkı beklemıyordum arabadan
  • quote:

Orijinalden alıntı: EPICA

BAS deyince bu reklam geldi aklıma:

İyiymiş

• Aracında bu sistem olan arkadaşlar boş alanda denemeler yapıp sistemin nasıl tepki verdiğini test etmeli ki gerçekten devreye girince panikleyip ciddi hatalar yapmasınlar.sizede geçmiş olsun.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu özellik şehir içinde dur kalk trafikte arkada ki aracın size toslaması gibi yan etkiler yapabiliyor. Dikkatli olmak lazım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: optiarc

Frene basış hızınıza göre, gerektiğinde pedala dokunur dokunmaz yüksek güçte frenleme yapar.

Aynen öyle, panik fren yapılan durumlarda pedala tam güç uygulayana kadar gerçekleşen zaman kaybını önlüyor, güzel bir şey.

Benim aracımda da var fakat ismi BAS değil AFU olarak geçiyor (Peugeot).

Belki başka markalarda başka isimleri de vardır, sisteme sahip olan arkadaşlar yazarlarsa daha da bilgilendirici olur konu.
  • Ben de BAS ne diyorum brake assitmis neyse.

Bu kadar basit durumlarda devreye girmemesi lazim ama.

• quote:

Orijinalden alıntı: parker48

Bu özellik şehir içinde dur kalk trafikte arkada ki aracın size toslaması gibi yan etkiler yapabiliyor. Dikkatli olmak lazım.

Belli bir hizdan once devreye girmemesi lazim ayrica arkadasin dedigi gibi 2-3 sn kilitlenme olmuyor, oyle sey mi olurmus frenden ayagini cekiyorsan araba gider.

• quote:

Orijinalden alıntı: EPICA

BAS deyince bu reklam geldi aklıma:

Benim de aklıma bu reklam geliyor ancak burdaki BAS Plus ve opsiyonla alınıyor bunun normal BAS tan farkı nedir acaba?
  • Frene basma hızına göre çalışıyor diye biliyorum.
    Geçmiş olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RutkayErg -- 25 Ocak 2013; 11:23:44 >
  • Frene basış hızınız gibi parametreler var. Genellikle Avrupada yaşlı tezzelerimiz tam güç uygulayamadığı için ve ABS devreye girince ayak gıdıklaması şeklinde titreşimler verince korkup ayağını çekenler olduğu için geliştirilmiş olan bir sistem.
  • Örn: Çevre yolu nda hızla yol alıyorsunuz ışıklara yaklaşmak üzeresiniz arkanızdan gelenler var bu arada dışarı bakıyorsunuz (saniyelik) kafanıza yola çevirdiğinizde birde bakmışsınız önde kırmızıda bekleyen otomobillerin stoplarına tam gaz gidiyorsunuz, refleks olarak frene sert baskı yapıyorsunuz (aslında normal frende duracak otomobil)işte böyle anlarda dozlamayı ayarlayamazsanız camdan dışarı çıkarcasına ani frenleme oluyor,hele ki aracı emanet alan bir şoför kullanıyorsa arkadaki araç eski nesil veya fren performansı yeterli değilse kaza kaçınılmaz. Anlatılmaz yaşanır, tecrübe etmeniz lazım, sistemin çalışma mantığı güzel aslında. Ama bir iki denemeden anlayamazsınız.
  • aynen söylediğiniz gibi arkadaşlar.. açıkcası ben aracımın frenlerinden çokta memnun değildim. bir kaç defa abs sayesinde aracı başka şeride kayırarak tehlıke atlattıgım oldu. ancak bu BAS fren sistemini tecrübe ettikten sonra aracımın frenlerine aşık oldum. yani abs hiç devreye girmeden bu denli şiddetli fren ve ardından kemerlerin olabildince gerilmesi beni memnun etti.

burada bir arkadasın söylediği gibi boş alanlarda sistem denenmesi gerekiyor.benim gibi gerekli oldugu durumlarda özellikle sistemle ilk kez karsı karsıya geldıdıgınızde panık yasamamanız için bu çok önemli
  • Pek test etmeye meraklı değilim, radyallerimi bozdum bir defa. Şimdiki lastikler çok iyi tutunuyor, frenlerde de kapasite denemesi yapınca lastiğin kordları bozulabiliyor.

Varlığından habersiz senelerce kullandım. Sadece panik denilebilecek hızlarla pedala basınca devreye giriyordu. Sürat farketmiyor. Ama zaten çok yüksek süratte frenleri kilitleyebilecek veya eşik değere hemen ulaşılabilecek kapasite olmuyor.

Neticede her sistem lastiğin tutuma kabiliyetiyle limitli. Baktınız arkdaki duramayacak gibi, bırakın freni ilerde tekrar basın. Böylece arkadaki araca mesafe tanımış olursunuz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.