Şimdi Ara

Bankada dövizi olanlar dikkat! Banka hesabından döviz çekmek isteyen komisyon ödeyecek! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
65
Cevap
0
Favori
17.259
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
34 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ben doları falan çekmeyi düşünmüyorum banka da kalsın niye çekeyim ki

• Bu konu kapatilir yakinda ama yine de yazayim.

Hani kriz yok diyenler var ya? 2001 daha kotuydu diyenler.

Sorun bakalim 1980'lerden sonra sermaye kontrolleri var miydi? Doviz alirken vergi cekerken komisyon var miydi?

Alinan tum dovizin %22'si merkez bankasina yatirilip ucuzdan satiliyor muydu?

Ne hazinede para ne merkez bankasinda doviz yok, millet parasini cekmeye baslarsa gorun gumburtuyu.

Forumda yazilan birebir ornekte bankalar doviz vekmeye calisinca bugun git yarin gel demeye baslamis bile.

Bir sonraki asama bankalarda doviz alis satis makasi iyice acilacak. Aynisini kuyumcular yapacak.

Sonra direkt ikisi de karaborsa.

Simdi ayni kriz yokcular hersey daha iyi diyenler soyleyecek: "Bizi etkilemez doviziniz mi var?" Iyi de doviz altin karaborsa olunca dovizle alinan seylere ne olacak?

• TL çekene de fazladan Bonus versinler biz ezanimizi bayrağımızı vatanımızı savunuyoruz TL de kalıyoruz.😉

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • schavelle S kullanıcısına yanıt

Ecevit zamanında nerden buldun yasası çıkmıştı da bazıları hop oturup hop kalkmıştı yakında oda olur nereden buldun bu dövizi

• Bankada bulunan tüm dövizi altını çekelim, yoksa bu gidişle el bile koysalar şaşırmam.

• Direk tl ye cevirirler mi bilmem ama arjantinde yaptilar.%30 vergi getirdiler yeni doviz alimina ve aylik 10.000 dolar ustu cekemezsiniz dedi arjantin 2 ulkede ayni oldugunu dusunursek new steps future.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dolar alan yaya kalabilir dedik dinlemediniz. Bak ne oldu şimdi.

• trakyAli-1986 kullanıcısına yanıt

O halen var. Normalde bankaya yuklu hesap acilisi yaparsaniz veya yuklu nakit getirirseniz beyaniniz aliniyor. Ayni sekilde yurtdisindan yuklu para getirirseniz beyan aliyorlar ve miktarina ve durumuna gore vergi cikiyor.

Sadece bu konuda birkac kez af cikti ve cuzi bir oran vergi ile getirilen paralar kabul edildi.

Burada asil yeni olanlar:

dovizinizi cekerken komisyon alinmasi

100k USD ve ustu doviz alimlarinda 1 gun valor

dovuz alimlarinda vergi (ki yasal olarak yuzde ona kadar hukumete arttirma hakki tanindi, bu oranin daha once yapildigi gibi gecelik bir kararname ile ansizin artmasi an meselesi)

yurtdisina yuklu doviz gonderimlerinde artik Masak'a da beyaniniz gonderiliyor. (yurtdisinda yasiyorum burada arkadaslarin basina geldi)

Ayni zamanda ben de yurtdisindaki birikimimin bir bolumunu TR'ye transfer ettigimde beyan aldilar. Calistigimi gosterdim vergi cikmadi bu sayede.

Ozetle bahsettiginiz sey halen var (ki o beyan idi) simdi bariz paraya el uzatiyorlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: OzguR1992

Ben doları falan çekmeyi düşünmüyorum banka da kalsın niye çekeyim ki

Cunku diger insanlar daha once Arjantin, Brezilya, Kibris, Yunanistan, Meksika vs. gibi ulkerde oldugu gibi doviz krizine girip bankadaki dovizlerin hukumet tarafindan cekimine ve bozdurulmasina limit getirilmesi, piyasadaki kurun altinda bir orandan bozdurulmasi gibi risklere karsi parasini cekip yastik altina atiyorlar (veya altina cevirip yastik altina atiyorlar)

Dusunun ulkede yerlesik mudilerin doviz mevduati 200+ milyar dolar, merkez bankasinda eksi rezerv var. Once cekenler kurtulacak, sona kalanlar dona kalacak.

Cok iyi hatirliyorum Arjantin'de doviz cekimine gunluk 50-100 dolar limit kondu, sonra karaborsaya dusen dolardan cok daha dusuk bir oranda yerli paraya cevrildi, o da nakit verilmedi. Devlet alti aylik tahvil basti, onun vadesi gelince yerli paradan odedi.

Daha yakin tarihte Yunanistan ve kibrista mevduatlarda "sac trasi" yapildi. (dovuz miktarina gore %3-15 arasi el kondu)

bakiniz link: https://www.theatlantic.com/business/archive/2013/03/everything-you-need-to-know-about-the-cyprus-bank-disaster/274096/#:~:text=Under%20the%20latest%20plan%2C%20deposits,mostly%20sparing%20poorer%2C%20domestic%20ones.

Cok eski degil 2013.

Dovizinizin cekilmesinin onune engel gelmeye basladiysa ilk defa dusundunuz mu neden acaba?

Sadece bundan korktugu icin su an insanlar deli gibi arsa, ev, otomobil aliyorlar. Hic olmazsa parasini bir cesit gayrimenkul veya mulkte tutup hic edilmesinin onune gecmeye calisiyorlar.

Simdi forum bu ya... Diyecekler burasi Kibris degil Arjantin degil. Degil ise cok dovizimiz mi var?

Ecevit dönemindeki nereden buldun yasası AKP gelince Direk kaldırıldı. Reza Zarrab bir sürü dümen yaptı da nasıl ortaya çıkmadı. Ülkede bir sürü para olayları dönüyor o yasa o haliyle kalsaydı kara para aklamak imkansız oluyordu ama Zarrab yakalanana kadar ülkeye her ay 5milyar dolar belirsiz para girişi oluyordu.

Google da arayın Ecevit dönemindeki nereden buldun yasası AKP tarafından Direk kaldırılmış. Daha sonra biraz daha yumuşak haliyle buna benzer yasa çıkmış. Şimdiki yasada izaha davet diye geçiyor.

Maliye, bir mükellef hakkında devleti vergi kaybına uğrattığı yönde ‘ön tespit' yapması halinde, o mükellefi vergi dairesine çağırıp “izah” etmesini isteyecek. İzah eden mükellef cezadan kurtulacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trakyAli-1986 -- 18 Ağustos 2020; 10:21:50 >
  • Bugün Türkiye Finans'a tekrar gittim kalan dolarımı çekebildim 3. gün artık. Bundan sonra alım satım yaptığım para dışında banka hesabında yüklü para tutmayı düşünmüyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: trakyAli-1986

Ecevit dönemindeki nereden buldun yasası AKP gelince Direk kaldırıldı. Reza Zarrab bir sürü dümen yaptı da nasıl ortaya çıkmadı. Ülkede bir sürü para olayları dönüyor o yasa o haliyle kalsaydı kara para aklamak imkansız oluyordu ama Zarrab yakalanana kadar ülkeye her ay 5milyar dolar belirsiz para girişi oluyordu.

Google da arayın Ecevit dönemindeki nereden buldun yasası AKP tarafından Direk kaldırılmış. Daha sonra biraz daha yumuşak haliyle buna benzer yasa çıkmış. Şimdiki yasada izaha davet diye geçiyor.

Maliye, bir mükellef hakkında devleti vergi kaybına uğrattığı yönde ‘ön tespit' yapması halinde, o mükellefi vergi dairesine çağırıp “izah” etmesini isteyecek. İzah eden mükellef cezadan kurtulacak.

Evet benim de soylemeye calistigim sey baska bir sekilde de olsa yuklu para giris cikislarinda beyan istenmesi idi. Burada yasa disi bir kaynak var mi onu arastirmaya calisiyorlar (ne kadar uygulaniyor bilmiyorum ama benden beyan istendi)

Asil anlatmak istedigim sey ise sermaye kontrolu. Yani vergi / komisyon kesilmesi veya yapilamamasi (100 dolar alti gibi), ya da tuketici aleyhine sartlarla yapilmasi (devletin belirledigi kur orani ile). Ya da dovizin tahvile zorla donusturulmesi vs.

Bunlar basladi, endisem o.

Ha diyenler olacak ki benim param yok bana ne? Millet bankadan parasini cekince, doviz/altin karaborsa olunca, o zaman dovuzle alinan seylere ne olacak? Onlar da bulunamayacak.

Murat Muratoğlu da dedi sermaye kontrolü olursa hiç yatırım gelmez.

• Haberi okuduktan sonra hemen bankaya (Ziraat) koştum. Doları da euroyu da biraz çektim. Güncel bilgi. Dövizi çektiğim banka 3000 birime kadar komisyonsuz çektiriyor (3000'den sonra 1000'de 3 olacak şekilde komisyon kesiyor, vergi değil). Yani, haberdeki olay anladığım kadarıyla henüz uygulanmıyor ama uygulanması yakındır. Bilginize.

Bundan sonra kayıtlı birikim yapmak haram oldu bize.

Diyelim ki benim 800 bin tl değerinde dövizim var manyak mıyım banka haricinde nerede saklayacağım ? Evde saklama imkanı zaten yok

• quote:

Orijinalden alıntı: fractal design

Bugün Türkiye Finans'a tekrar gittim kalan dolarımı çekebildim 3. gün artık. Bundan sonra alım satım yaptığım para dışında banka hesabında yüklü para tutmayı düşünmüyorum.

Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. Ben de döviz birikimimi komisyonsuz sınıra kadar çektim. Bir kısım daha kaldı. Onu da yarın almaya gideceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leon FR -- 18 Ağustos 2020; 18:24:30 >
  • Bu sabah çok az bile olsa altın döviz bir şeyler aldım.Ama yine de 15 lira gibi vergi ödedik yani.
    Öderken bol bol "şarkı türkü " söyledim artık...

• OzguR1992 kullanıcısına yanıt
    O değerde bir birikimim olsaydı, her gün stres yapardım .Her an vergi gelecek döviz sabitlenecek korkusu insanı fena yıpratır.. Düşünsene 6 liradan döviz almışsın 800.000 lira paran ile.Devlet diyor ki 4 liraya sabitledim ...

En başta kendi yandaşları kavga çıkartır diyeceğim ama onlar hemen parayı taşırlar zaten

• Leon FR kullanıcısına yanıt

Kamu bankaları komisyon almaya başladılar. Ziraat ve Vakıfbank alıyor diye teyit ettim. Halkbank hakkında bilgim yok.

Benim para Türkiye Finans'ta idi. Bugün çektiğim paradan komisyon alınmadı. Henüz bize gelen bir haber yok dediler.

Zaten bu vergi değil. Merkez Bankası tarafından ücret ALINABİLECEK ürün ve hizmetler başlığı ile ortaya sürüldü. Yani komisyon alıp almamak ilgili bankanın kendi inisiyatifi.

Olayın bir de hukuki tarafı var. Müşterinin onayı olmadan, sözleşmede yazmadan böyle bir komisyon alınmasının hukuka aykırı olduğu yönünde açıklamalar var. Hukuk mu kaldı ülkede o ayrı konu ama alınan komisyonun tüketici hakem heyeti aracılığı ile geri alınması muhtemel. THH ile 6 ay sürüyor bir de beklemesi var.

Bu olay zaten vatandaşın gözünü korkutup döviz almasın, olan dövizini de bankadan çekmesin diye yapıldı.

Bankada al sat yaptığım meblağ dışında döviz veya altın bulundurmamaya karar verdim. Bugün komisyon çıkar, yarın bozdurmaya da vergi çıkar. Şaşırdılar ne yapacaklarını artık.

• fractal design kullanıcısına yanıt
    Siz ne kadar çektiniz? Ne kadara kadar komisyonsuz çekebiliyorsunuz? Ben dövizimi Ziraat Bankası'nda tutuyorum. Bugün de bir 3000'lik çektim. 3000 veya altı oldu mu komisyon yok. Önceden yüksek meblağları da komisyonsuz çekebiliyor muyduk, o konuda bilgim yok. Anladığım kadarıyla paraya acil ihtiyacı olup toplu para çekenlere dayıyorlar. Aciliyetim olmadığı için parçalara böldüm çekimi. Yarın ona da müsaade etmezler :) Liberalizme aykırı ama burası Türkiye. 1 kişinin lafıyla her şey olabilir.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.