|
Bağımsız sanatçılara ve yapay zeka ile müzik oluşturan kişilere faydalı bir rehber olması dileğiyle. Bu yazıda şarkı sözü yazımından şarkının yayınlanmasına ve sonrasında neler yapılması gerektiğiyle ilgili bilgileri fırsat buldukça paylaşacağım. Herkes kendi fikrini belirtebilir, karşılıklı fikir paylaşımı önemli. Şarkı Sözü Yazımı Elbette herkesin içinde bir şair vardır. Bazen elinize kalemi kağıdı aldığınızda duygularınızı, hissettiklerinizi yazmaya başladığınızda wavvv ne kadar güzel oldu diyorsunuzdur. Ancak şarkıya uyarlamak gerekiyor. Öncelikle telif konusuna önem veren biriyim. Başkalarının sözlerini kopyalamadan kendi özgün ifadelerinizle yazmalısınız. Elbette ilham aldığınız eserler olacaktır. Yazdığınız sözleri mırıldanarak bir besteye oturtmanız gerekiyor ki uyumsuz olan bölümler illa ki olacak. Bu durumda yapay zeka desteğini kullanmak çok mantıklı bir tercih olacaktır. Chatgpt veya Gemini kullanarak "şu kısımda bunun yerine ne kelime kullanabilirim?", "şu mısra şarkı bütünlüğünü bozuyor, ne yazabilirim?" şeklinde sorularla size sunulan seçenekleri değerlendirip en uygununu seçebilirsiniz. Tamamen yapay zekaya yazdırılan sözlerin kullanılmasına karşıyım. İnsan dokunuşu önemli. Sözler size ait olmalı. Müzik Altyapı Müzik altyapı için SUNO vb. yapay zeka araçları kullanılabilir. Çünkü çoğu kişinin önündeki en büyük engel müzik altyapı, ya cebinizde paranız olacak ekip kuracaksınız, stüdyo kiralayacaksınız, aranjöre para vereceksiniz ya da çok çok çok uygun fiyata yapay zeka ile işinizi halledeceksiniz. Tamamen yapay zekaya bırakılan işlere karşıyım. İnsan dokunuşları gerekiyor. Siz şarkınızı söyleyip yükleyin ve en azından 10 farklı şekilde üretin. Tekrar tekrar dinleyin. Nerde ne çalmasını istiyorsunuz, tarzınızı belirleyin, stüdyo kısmında şarkınızı dilediğiniz gibi oluşturun. Bunun için youtube üzerinde bolca eğitim videosu var. Sabırla izleyin uygulayın. Şarkınızı mükemmel hissettiğiniz şekilde oluşturun. Sadece şarkı sözlerini verip bir iki cümleyle tarz belirleyip de ortaya çıkan şarkıyı kabullenmeyin. Siz daha yeteneklisiniz, çok daha iyisini yapabilirsiniz. Vokal Şarkılarını kendiniz seslendirebilirsiniz. Diyelim ki sesiniz detone oluyor, istediğiniz çıkışları yapamıyorsunuz veya biraz sesimi kalınlaştırmam lazım diyorsunuz. Helicone vb. aygıtlar kullanabilirsiniz. Autotone vb. yazılımlar kullanabilirsiniz. Bunlar çok eskiden beri var ve pek çok sanatçı kullanıyor, çekinmeyin. Önemli olan aynı ayarlara sadık kalmanız. Dinleyici aynı ses tonunu duymalı, her şarkı da farkl ıayar yapmayın. Ya da yapay zeka seslendirmesini kullanabilirsiniz. yine bu noktada kullanacağınız sesi kişiselleştirmeniz gerekiyor. Bu bahsettiklerimi nasıl yapacağınızla ilgili pek çok video mevcut. Mastering Şarkınız hazır, her şey mükemmel. Bitmedi. Mastering şart. Ama sadece ses seviyesi yükseltmekten bahsetmiyorum. Platformlarda şarkınızın diğer şarkıalrın yanında sönük kalmaması için yeterli ses seviyesine yükseltmeniz, streo genişliğini ayarlamanız şart. Bitti mi ? Hayır. Ufak donuşlar gerekiyor. Frekans aralıkları ile oynamalısınız, şarkıya nefes vermelisiniz. Uzun süre dinlemede dinleyiciyi yormamalı. Kulaklarını rahatsız etmemeli. Aslında çoğu kişi bu düzenlemeleri fark etmez bile. Öncesi ve sonrası için "ya bunlar aynı" diyebilir. Ama değil işte. Bir şarkıya mastering yapmak ortalama iki saatimi alıyor. Boşuna değil bu uğraş. Donanım Eğer yapay zeka seslendirmesi kullanmıyorsanız stüdyo kalitesinde şarkı vokaliniz olmalı. Bunun için de kaliteli mikrofon ve ses kartına ihtiyacınız var. Rode NT1 5th kondanser mikrofon, Focusrite Scarlet 2i2 4th ses kartı, Behringer DT 770 stüdyo kulaklık yeterli oluyor. Ben bu şekilde kullanıyorum. Oda akustiği önemli. Pahalı ürünlere gerek yok, uygun fiyatlı ürünler var oda akustiği için, yeterli geliyor. Yapay zeka seslendirmesi yapıyorsanız gerek yok tabi ki. Mastering yaparken ise bambaşka masraflar var. Özellikle farklı kulaklık ve farklı hoparlörler ile dinleme yapmanız şart. Monitoring hoparlör şart. Ben genelde Sennheiser HD600 kulaklık + FiiO K5 PRO kulaklık amfisi kullanarak şarkıları hazırlıyorum. Müziği olduğu şekilde en net bu şekilde duyuyorum. Bazen K5 PRO yerine Scarletti kullandığım oluyor, özellikle uzun süre çalışıyorsam K5 PRO'yu kullanmıyorum. Ama finalde yine onunla dinlemeden karar vermiyorum. Farklı bir kaç kulaklık ile test yapıyorum. Farklı hoparlörler ile test yapıyorum. Son günlerde aldığım Edifier S3000MKII monitoring modunda çok başarılı bence. Ama odanız küçükse önermem. Müziğinizin her yerde kusursuz olduğundan emin olmalısınız. Herşeyiyle mükemmel olarak hazırladığınız o muhteşem şarkınız yine de telefon hoparlörü ile veya ucuz dandik kulaklıklar ile güzel gelmeyebilir, tamamen normal bir durum. Dağıtım Şarkılarınız hazır. Peki nasıl yayınlayacaksınız? Ücretsiz olsun derseniz Routenote ile başlangıç yapın derim. Şöyle videolu bir anlatım bırakayım: #routenote #ücretsizmüzikyayınlama #şarkıyayınlama #musicdistribution #spotify #applemusic #youtube #tiktok #bağımsızsanatçı #indieartist #müziküretimi #musicpromotion #şarkınasılçıkarılır #digitaldistribution #bedroomproducer #homestudio #keşfet #youtubeturkiye #viral #müzik https://youtu.be/3D9NH_dcjfwİlk defa yapıyorsanız dağıtım için para harcamaya gerek yok. Ama sonrası için ileride ücretli firmaları illa ki araştıracaksınız. Ben LANDR ve Mitas Müzik kullanıyorum. Her ikisinin de artıları ve eksileri var. Hatta bu konuda ileride video çekip paylaşacağım. Dağıtım kısmı ayrı bir olay. Şarkıları talep edilen formatta yollamanız gerekiyor. Kapak resminizin belirli şartları taşıması gerekiyor. Bazı firmalar ai müzik olur ise kısıtlamalar koyuyor. Bazı firmalar yayın tarihi geliyor, şarkınız yayınlanmamış. Pek çok sorun olabiliyor. Mükemmel yada işini dörtdörtlük yapan firma yok bence. Bu konuda sorularınız olursa çekinmeden sorabilirsiniz. Telif Hakkı Şarkılarınız size özel, ilmek ilmek işlediniz, saatlerinizi harcadınız. Tabi ki yayınlamadan önce telif hakkı almalısınız. Kültür Bakanlığına internet üzerinden başvurarak telif hakkı alıyorsunuz. Güncel bedel 1765 TL olması lazım hatırladığım kadarıyla. Şarkılarınızı mp3 formatında gönderebilirsiniz. Ayrıca PDF olarak sözlerini eklemeyi unutmayın. Bu noktada sizin gerçe kad soyad bilgilerini kullanılacak. Dilerseniz şarkılarınızı yayınlarken sahne adı kullanabilirsiniz ancak şarkı sözü ve beste kısmında gerçek adınızı kullanmanız gerekiyor şarkılarınızı yayınlarken. Bunun dışında MESAM veya MSG'ye kayıt olabilirsiniz. Sanatçılar birliği. Şart değil ama olmanızda fayda var. Telif hakkı ise olmazsa olmazınız. PR / Reklam X, Tiktok, Instagram, Threads, Facebook, Youtube sayfalarınız mutlaka olsun. Buralarda resim veya video paylaşımını aktif olarak yapın. Şarkı söylerken çekilmiş kısa videolar şart. Yapay zeka kullanarak resmini yükleyip dilediğiniz gibi video oluşturabilirsiniz. Bu da yapay zekanın bizlere sunduğu muhteşem bir şey. Bot Kullanımı Şarkılarım daha çok dinlensin hemen çok para kazanayım diye bir düşünceniz olmasın. Müzik sektörü zordur. Öyle hemen para yağmaz. Bot kullanarak dinleme kasarsanız şarkılarınız mağazalardan kaldırılır, dağıtım firmasındaki hesabınız iptal edilir, içerideki paralar ödenmez. Tüm emeğiniz çöğe gider. Bu yüzden size çok dinlenme vaad eden yerlerden uzak durun. Pitch Şarkınızı 30 gün sonra yayınlanacak şekilde gönderin. Bu sayede bol bol vaktiniz olacak. Dağıtım firmasının şarkıyı onay süreci var. Spotify'a ulaşması tamamlanınca Artist sayfasından Pitch başvurunuzu yapın. Eğer beğenilir ve onay alırsa listelere gireceksiniz. Bu da harika bir şey! Tabi bu listelere girmek çok zor. Neden bu kadar süre koyduk? Çünkü şarkınız editörlerin curatorlerin önüne gelsin. Hergün binlerce şarkının yüklendiği bir ortamda şarkılarının değerlendirilebilmesi için zaman önemli. Tabi Pitch önemli değilse ertesi gün yayınlansın deyip direk gönderebilirsiniz. Bağımsız Listeler Şarkınızı bağımsız playlistlere ekletebilirsiniz. Dayanışma içinde olanlar var. Ayrıca Groover, Submithub vb. ücretli olanlar var. Ücretli olanlarda şarkınızı yollar ve bir ücret ödersiniz. Beğenirlerse listelerine eklerler, beğenmezlerse feedback gönderirler. Paranız her türlü gider. Listeye girmek de dinleme getirisi garantili değildir. Mesela ben bir şarkı için Groover'da 10 kişiye yolladım, bir kişi ekledi ama hiç dinleme gelmedi. Playlistbooker denedim bir şarkıya da. Sadece 200 civarı dinleme geldi, bitti. Tabi bot olur diye korkmadım da değil playlistboooker için. Dikkatli olmak şart. Bugün Telegram'da grup kurdum. Şarkısı olanlar bir şarkı eklenmesini isteyebilir. Burada günlük birbirine destek amaçlı dinleme yapılarak algoritmada büyüme sağlanabilir. Dilerseniz şarkınızı dahil edebilirsiniz. Bunu örnek olarak ekliyorum. Buna benzer çalışma yapan çok var. Araştırıp beğendiğinize dahil olabilirsiniz. Şarkılarınız gerçek dinleyici tarafından dinlenmeli. 100 tane telefon alırım, 100 tane üyelik alırım, kendi şarkımı dinletirim, para kazanırım diye düşünmeyin. Yakalanıyor ve ban yiyorsunuz. emeğiniz çöpe gider. Ama küçük gruplara dahil olabilirsiniz. Şarkınız listeye dahil olur. Diğer bağımsız sanatçılar şarkınızı beğenir ve arada açar dinler. Bunu sizde yaparsınız. Karşılıklı birbirinizi yükseltirsiniz. Ama burada amaç para kazanmak değil. Amaç şarkınızın save sayısını arttırmak, gerçekten dinlenmesini sağlamak, dinleme sayınızın artması, dinleyici sayısının artması olmalı. Bu sayede belirli bir süre sonra Spotify algoritması şarkınızı ilk önce Radyoda test edecek ve farklı kişilere ulaştıracak. Zaman ve sabır istiyor. Öyle listeye girdim yarın çok dinleneceğim yok. Bu tarz listelerde siz başkalarının şarkısını beğenilen şarkılarınıza ekleyeceksiniz ve dinleyeceksiniz, onlar da sizin şarkınız için aynısını yapacak. Karşılıklı güven önemli ve kesinlikle şarkınızın uçacağını düşünmeyin. Buradaki amaç algoritmaya şarkınızı göstermek için ilk ivmeleri yakalamak. Müziğiniz ne kadar kaliteli olursa olsun başarıya ulaşmak için hedef kitleye ulaşabilmek için algoritmaya müziğinizi gösterebilmelisiniz. Artist Sayfaları Ben ilk önce single yayınlanmasını, artist sayfaları alındıktan sonra albüm yayınlanmasını öneriyorum. Spotify, Apple Müzik, Amazon Müzik, Deezer, Audiomack vb. platformlarda her biri için ayrı ayrı başvuru şartları var. Aslında çok kolay. Ama yapamazsanız yardımcı olurum. Şarkı Sözleri ve Canvas Spotify için 8 sanıyelık ses olmayan bir video kullanabilirsiniz. Profesyonel görünmek için şart. Diğer mağazalarda böyle bir şey yok. Mutlaka ekleyin. Şarkı sözleri için de musixmatch üyeliği şart. Sakın ha ücretli üyelik almayın. 30 gün bekliyorsunuz ama ücretsiz şekilde hallediliyor. Ücretli üyelikte artı avantajalr var ama çok da gerekli değil. Üyeliğiniz aktif olup sanatçınız onaylanınca şarkı sözlerini yükleyin ve SYNC yapmayı unutmayın. Vakit alıyor ama değer. Profesyonel görünmek için şart. Burası tüm mağazalara şarkı sözünüzü gönderiyor, ekstra birşey yapmanıza gerek yok. Uzun bir yazı oldu. Umarım faydası olur. Anlatılacak pek çok şey var. Ama elimden geldiği kadar kısa tutmaya çalıştım. Sorularınız var ise çekinmeden sorabilirsiniz. Herhangi bir adımda yardıma ihtiyacınız olur ise ulaşabilirsiniz. Örnek olarak aşağıya benim beş profili bırakıyorum. Gökyüzü Göktürk benim, diğerleri ise yapay zeka karakterlerim. Karakterlerime tubitaktan zaman damgası aldım. Şarkı sözleri ve besteler bana ait, telif hakkı aldım ve MESAM'a kayıtlıyım. Resim ve video için yapay zeka kullanıyorum. https://linktr.ee/gokyuzugokturk https://linktr.ee/gokcegokturk https://linktr.ee/selingokturk < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi azazel85 -- 28 Haziran 2026; 3:52:36 > |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler