Arkadaşlar bu yıl nedense mesleğimden ötürü de (öğretmen) olsa gerek, faranjitim arttı. Son zamanlarda çok sık boğaz sorunu yaşar oldum.
Acaba bademciklerden kurtulmam gerekiyor mu?
Bademcik neden ve ne zaman alınmalıdır?
Olumlu, olumsuz yönleri nelerdir?
Teşekkürler
Bence aldırma şahsen aldırdım keşke aldırmasaydım diyorum ama bir sıkıntıda görmedim boğazım yılda 8-10 kez şişiyordu doktor alınmazsa zararlı olur dediği için aldırdım.
Çok rahatsızlık yapmıyorsa aldırma derim
ben küçükken aldırmak zorunda kaldım kışın okula gidemez olmuştum ama halen eski yerleri zaman zaman acıyor tek sıkıntım sık sık boğaz kuruması ve kuru öksürük başka bi zararını görmedim bu zamana kadar
bende aldırdım bağdemcikleri ve rahatladım.. eğer bademciklerin çok şişiyorsa ve çok ağrı yapıyorsa aldır kurtul. sorun değilse kalsın tabiiki..
Ciddi Tıp merkezlerinden, Hastane web sitelerinden vs. araştırma sizde yapabilirsiniz aslında;
" Ciddi problemlere yol açmayan ve sık infeksiyona yol açmayan bademcik ilaçlarla tedavi edilerek takip edilmesine karşın, bazen bademciğin alınması gerekir. Bademciğin alınmasına karar vermek, bazen kolaysa da bazen hastayı belli bir süre takip etmeyi gerektirir. Ameliyata karar verilmesine neden olan durumlar şunlardır:
1) Sık sık infeksiyon geçirilmesi: Genelde kabul edilen durum, birbirini takip eden yıllarda, senede 4 veya daha enfeksiyon geçirilmesidir; Enfeksiyondan Antibiyotikle tedavi edilen bir ateşli rahatsızlık anlaşılmalıdır. 3 seneye yakın bir süre bunun izlenmesi idealdir. 2) Bademciklerde enfeksiyon olmasa da yutmayı zorlaştıracak kadar büyüme olması; Geçirilen enfeksiyonlarla bademcik dokusu büyüyebilir zamanla. 3) Bademcik dokusunun tek taraflı büyümesi (kanser belirtisi olabileceğinden) 4) Bademcik üzerinde ağız kokusuna neden olabilecek şekilde sık sık birikim olması
Sık sık bademcik kökenli rahatsızlandığınızdan kuşkulanıyorsanız mutlaka bir Beta Streptokok testi yapılmasını isteyin doktorunuzdan, sonucuna göre iyi bir Antibiyotik tedavisi sıkıntınızı giderebilir. Ameliyat yukardaki belirtilen koşullarda göze alınabilir, bademcik alınması vücutta önemli bir eksikliğe neden olmazsada ancak yukardaki koşullar dahilinde yapılmısı uygundur ameliyatın.
Ne yaptınız hocam aldırdınız mı bademcikleri ? Aynı sorun bende de var. Aldırmayı düşünüyorum bu yaz. Doktorla görüştüm. Bademcik yararlı bir organdır ancak yılda 6-7 defa şişme oluyorsa yarardan çok zarar veriyor demektir.Aldırmanızı tavsiye ederim. dedi. Ne gibi olumsuz yönleri vardır dedim ara sıra boğazda kuruma ve yanma meydana gelir dedi. Bademciklerini aldıran arkadaşlar yaşadıkları olumsuzlukları yazabilirler mi? Boğaz yanması şiddetli mi oluyor? Nasıl üstesinden geliyorsunuz?
sık sık boğaz kuruması oluyor ve öksürük tutuyor elimde sürekli suyla dolaşıyorum geceleri öksürük eksik olmuyor bir de aldırınca kurtulucam diye düşünmeyin bademciğin olduğu yerler gene şişebiliyor fakat eskisi kadar şiddetli olmuyor
hayır aksine iyiki aldırmışım diyorum bademcik yüzünden kışın okula gidemezdim yazın dondurma yiyemezdim az bişey dondurma yesem şişerdi öksürük yatak döşek yatmaktan iyidir ama çok fazla sorun teşkil etmiyorsa aldırmayın diyor doktorlar birde artık bademcik ameliyetı yapılmıyor diye duymuştum
bademcik ameliyatı tabiki yapılıyor. fakat hasta oluyorum dediğinizdeki kriterler önemli. farenjitiniz oluyorsa bunun bademcikle bi alakası yok. bademcik iltihabı tonsillit olmanız lazım. ateşli daha ağır seyreden ve yıl içinde sık tekrarladığında olabilir. ama kesin bir şey değildir yani alınması şart değil. isterseniz alınır ama boş bir şey değil orda vücuda faydası olan bir şey. rahatsız etmiyorsa ve bu şekilde değilse hastalıklarınız kalsın.
Ama aldığımız antibiyotikler zararlı değilmi? Benim her boğazım ağrımaya başlayınca sonrasında 2-3 günde enfeksiyon başlıyor ve ateşim çıkıyor yutkunmakta zorlanma oluyor.Oyüzden 1000mg lık antibiyotik alıyorum 2 amoklavin kutusu 1000mg sonra geçiyor ancak bu yılda rahat 3 kere oluyor bu antibiyotiklerin zararı çok değilmi? Kışın saçımı kurutmadan her yattığımda yada saçımı kurutmadan evde otursam bile ertesi sabah kesin şişmiş bademciklerle uyanıyorum
Arabandaki hava filtresini alıp sonra yokuşları ikiyle zor çıkmak gibi bişey en sade ifadeyle... Gerçi aldırsan bi türlü aldırmasan bir türlü... Karar kullanıcıya kalmış
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme