Şimdi Ara

Bad sector'lü HDD + SSD

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.822
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhabalar,
    Cuma günü akşam saatlerinde bilgisayarımda gelişen arıza neticesinde bilgisayarımdaki HDD'nin sıkıntılu olduğunu öğrendim. HD TUNE ile yaptığım taramada %3 oranında (dağınık halde) bad sector olduğunu gördüm. (ekran görüntüsünü yükleyemiyorum bilgisayarı açmakta zorlandığım için.) Bu beni iki ihtimale yönlendirdi ancak bu güne kadar SSD ve HDD ler hakkında pek bilgi sahibi değildim. Bu sebepler sizlerin tecrübesine danışmak istedim:

    Seçenek 1: 1TB Samsung QVO SSD alıp yeni hard disc olarak onu kullanacağım.

    Seçenek 2: Kafamı kurcalayan seçenek ise bu.https://forum.donanimhaber.com/hdd-bad-sector-sorununu-nasil-cozdum-hd-tune--136787865?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber
    Bu konudaki bir çözüm ile HDD yi tekrar kullanılabilir hale getirmek. Böylece bana sanıyorum ki 800 GB civarı bir depolama sağlar. Ben de onun yanına 500 GB bir SSD alırım. Windows ve temel / kritik bileşenlerimi bu SSD içerisinde kalan şeyleri ise HDD içerisinde depolarım. Bu bana hem fiyat avantajı sağlam hem de bu sayede 860 Evo gibi bir SSD tercih etme şansım da olabilir. Ancak bu noktada şuna hakim değilim. Bu HDD ne kadar verimli kullanılabilir bundan sonra? Yoksa uğraştığına değmez QVO tak geç mi dersiniz?

    İkinci seçenek ile ilgili olarak şöyle de bir durum var. Ben oyun oynamaya ve dizi/film için kullanıyorum. Yani QVO ve Evo arasındaki performans farkını hissedecek miyim o da bir soru işareti.

    Biraz arada kaldım bu sebeple yarımcı olanlara ve görüş bildilerenlere şimdiden çok teşekkür ederim







  • Bozuk sektörler gerçek anlamda tamir edilemez yani disk plakasındaki fiziksel hasar hep orada kalmaya devam eder fakat disk genellikle bize hissettirmeden kendi içinde tamir yapar, yapamadığı durumda ise bozuk sektör hataları fark edilir hale gelir. Bozuk sektör tamir işlemi aslında bozuk sektördeki veriyi sağlam sektöre taşıdıktan sonra bozuk sektöre "burayı gözardı et" işareti konmasından başka bir şey değildir. Disk eski değilse bozuk sektörler genelde yayılır yani sağlam olan bölümleri kullanma yöntemiyle ancak bir süre disk'i kullanırsınız önünde sonunda yine hata verecektir. Teknik açıdan EVO biraz daha iyi, performans açısından ise QVO ile EVO farkı %10 civarı fakat pratikte bunu hissetmezsiniz
  • poko001 P kullanıcısına yanıt
    Hocam teşekkür ederim oldukça bilgilendirici bir yazı olmuş sorularımı da cevaplamış. Sanıyorum yorumunuzdan yola çıkarak HDD nin ileride soruna yola açabileceğini ön görmek yanlış olmaz. Sanıyorum yine de bir HDD candy alıp gittiği yere kadar kullanmayı düşünebilirim. Çünkü internetten araştırdığım kadarıyla SSD ler'in boş kısmı ne kadar yüksekse o kadar verimli çalışıyorlar. Böylece en azından bir süre, dizi, el altındaki çer çöp gibi şeyleri HDD saklamak mantıklı olacak. Ama sanırım o da yakın bir gelecekte bozulacak :)
  • ahmetnbr kullanıcısına yanıt
    HDD'yi kullanabilirsiniz fakat güvenilir olamayacağını vurguladım. SSD konusu biraz farklı, SSD'lerde TRIM, provisioning, turbo read/write gibi kaşeleme/düzenleme mantıklı teknolojiler kullanılır fakat bu %90 dolu olan SSD'nin tam olarak yavaş çalışacağı anlamına gelmez. SSD'de en önemli konu mümkün olduğu kadar az veri yazmak çünkü veri yazımı ömrü kısaltıyor.
  • poko001 P kullanıcısına yanıt
    Merhsba. Benim wd 1tb blue hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Bad sector'lü HDD + SSD Bad sector'lü HDD + SSD




  • Hocam ben de yabancıyım malesef bu konulara, oluşan arıza ile birlikte yeni yeni öğrenmeye başladım. Ancak bendeki HDD'De bad sector var ama C5 kısmı ok gözüküyor. Bende 05 kısmında failed yazıyor. Sanıyorum sizdeki farklı bir hata. Error scan kısmına da bakın bir isterseniz. Bencw current pending sector htasını da google dan araştırın.
  • ahmetnbr kullanıcısına yanıt
    Error scan kısmında bad sector yok. Yaklaşık 3.5 senedir bu hdd'yi kullanıyorum. Hdd artık uyku moduna geçmediğinden dolayı şüphelenmiştim. Yukarıda eklediğim olay mevcut. Film, dizi ve müzik arşivim var. Önemli olanların yedeğini usb harddiskime atayım.
  • Reallocated Sector Count sayısı 0, bozuk sektör yok ama durumu tam belli olmayan sektör var.
    Low level format atarsan Disk, bu kararsız sektörleri düzeltebilir veya bozuk olarak işaretler.
  • Executor Arhentir E kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler. Diski boşalttıktan sonra deneyeceğim. 2011'in sonlarında aldığım 500gb Seagate harddisk 71832 saat çalışmasına rağmen iyi durumda. Bu harddisk artık yolun sonuna gelmiştir ve kapasitesi yetmiyor diye 3.5 sene önce Wd blue 1tb almıştım.


    Bad sector'lü HDD + SSD
  • Düzeltilmeyi bekleyen bozuk sektörler var ayrıca kurtarılamaz bozuk sektörler var. Komut istemi altında chkdsk /f /r komutu ile tarama ve onarma yapın ardından HD Tune ile uzun error scan yaptırın, kırmızı kutular çıkarsa disk bir daha güvenilir hale gelmez. Kırmızı kutuların yani bozuk sektörlerin olduğu bölümleri boş bırarak partition oluşturarak disk'i kullanmak mümkün olabilir fakat büyük ihtimalle zamanla bozuk sektör hataları tekrarlanacaktır. Bu arada SMART verileri sabit değildir zamanla değişir ayrıca farklı programlar farklı uyarılar verebilir fakat her durumda o disk sorunlu.
  • Executor Arhentir E kullanıcısına yanıt
    "düzeltilmeyi bekleyen bozuk sektör var" ve "düzeltilemez bozuk sektör var" uyarıları varken düzeltilmiş bozuk sektörlerle alakalı uyarı vermemesinin bir anlamı yok. Low level format'a gerek yok, chkdsk'in düzeltemediğini low level format da düzeltemez sadece düzelmiş gibi görünür fakat zamanla hatalar tekrarlanır.
  • poko001 P kullanıcısına yanıt
    HD Tune ile tam tarama yapınca 2 bozuk sektör buldu. https://prnt.sc/sg3eqb
    chkdsk /f /r komutu ile tarattım. https://prnt.sc/sg3fsr
    Sonra tekrar tam tarama yapınca 1 bozuk sektör buldu. https://prnt.sc/sg3hek




  • Chkdsk sonrası hata veriyorsa bu hasarın düzeltilemeyeceği anlamına geliyor fakat başlangıç bölümünde olması biraz avantaj. Disk'i şu andakinden biraz daha güvenilir olarak kullanmaya devam etmek istiyorsanız hasarlı bölümü ve yayılma ihtimalini düşünerek biraz daha fazlasını boş bırakacak şekilde partition oluşturabilirsiniz. Bu HDD'nin bundan sonra güvenilir olarak çalışacağı anlamına gelmiyor fakat disk'in farklı bölümlerinde hasar oluşana kadar daha güvenilir kullanmanızı sağlar.
  • poko001 P kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler.
    quote:

    boş bırakacak şekilde partition oluşturabilirsiniz.

    Bu yöntem nasıl olacak? Bozuk sektörleri kapatacak şekilde kullanamaz mıyım?
  • Chkdsk'in yapmaya çalıştığı zaten bu yani bozuk sektörlere işaret koyup devre dışı bırakmak fakat yapamamış. İki seçenek var, partition oluştururken bozuk sektörlerin bulunduğu alanı ya unallocated olarak boş bırakacaksınız ya da bu bölüme bir partition oluşturup ardından temiz olan bölüme ayrı bir partition oluşturacaksınız. Unallocated yani partition olmayan alana veri yazılıp okunmayacağından devre dışı kalacak haliyle bozuk sektörlere veri yazma ihtimali olmayacak. Bozuk sektörlü alana ve sağlam alana farklı partition'lar oluşturursanız disk C ve D gibi iki farklı sürücü olarak görünecek bu sayede siz bozuk sektörlü alanı riski bilerek kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu işlemleri Windows Disk Yönetimi veya Macrorit gibi yazılımlarla yapabilirsiniz.
  • Wd-seagate hikaye hitachi var bende 90bin saat ama tık yok.
  • ahmetnbr kullanıcısına yanıt
    Hocam ssd'lerin yıpranması hdd'ye göre çok daha zor ya çok büyük miktarlarda veri yazacaksınız misal 75tbw 256gb nvme m2 ssd için. markadan modele çok değişir bu durum. Ya da çok uzun yıllar mesela 5-7 yıl kullanacaksınız ki performans düşsün ancak şunu söyleyebilirim ki işi sürekli veri yazma silme olmayan insanın bence standart bir ssd alması yeterli. marka model seçiminde ne kadar uzun ömürlü ve fiyatı göz önünde bulundurmak daha mantıklı. 970 evo, xpg sx8200 pro ve 750 evo kullandım. windows açılış süreleri dahil aradaki fark çok az. yüzlerce gb veri yazmadıktan sonra inanın ben fark göremedim.
  • Androge0s kullanıcısına yanıt
    Hocam teşekkür ederim cevabınız için, güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş :) Ben tercihimi QVO 1TB'den yana kullandım. Dediğiniz gibi uzun ömürlü olmasını istiyordum ve samsung hakkında genelde güzel yorumlar okuduğum için tercihimi oradan yana kullandım. Belki de dediğiniz gibi, aralarındaki farkları pc'yi çok daha ağır işlerde kullanacak kişiler hissedecektir :) Yanlız bilgisayar formatlandı SSD takıldı ve şuanda bir yüksek CPU kullanımı sorunu ile baş ediyorum. Şuanda bile sadece chrome açık ve kullanım %30'dan aşağı ya inmiyor, sık sık %100'e pik yapıyor. Bu donanım değişikliği ile alakalı olabilir mi? Ben pek ihtimal vermiyorum benim düşüncem ya driver'da bir sorun var ya da W10 kaynaklı bir sorun.
  • ahmetnbr kullanıcısına yanıt
    Benim eski ultrabook'umda da hdd'nin sürekli %100 kullanılması durumu vardı. Sorun büyük ihtimalle yazılımsal. İlk önce ayarları sıfırlayın olmaz ise bir format atabilirsiniz. Açıkçası hakim olmadığım konuda ahkam kesmek istemem. Bazı kötü amaçlı yazılımlar bitcoin madenciliği yapabiliyor arka planda. Ona da bakmak lazım ancak o yazılımlar genelde %100 kullandırır.
  • Windows 10 bilgisayarınızdaki Microsoft ajanıdır, çok sayıda veri toplar ve Microsoft'a gönderir. Chrome ise Google ajanıdır arkaplanda veri toplar ve Google'a gönderir. Yüksek CPU kullanımlarında Görev Yönetici'sinden hangi hizmet veya programların bu kullanımları yaptığına bakın, Microsoft Compatibility Telemetry'yi kesinlikle kapatın (gerçek anlamda kapatmak biraz karışıktır araştırmanız gerek), virüs programı ve zamanlanmış görevler de CPU kullanımına sebep olabilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.