Arkadaşlar merhaba, Full body çalışıyorum bu gün bir bacak hareketi yapayım dedim ve bacak günümü LUNGE hareketi ile taçlandırmak istedim ve ağırlıklarla girdim. Salondan çıktığımda çok sorun yoktu ama soğuduktan sonra bişeylerin ters gittiğini anladım. Fırına ekmek almaya gittim basamağa adımımı attım ve diz çökerek yere düştüm, yerden kalkmak için de bayağı uğraştım kapının kolundan destek aldım(Bir yandan da kollarım da ağrıyor, hamlığı atamadım). Neyse eve geldim kahvaltı yaptım kahvaltı sandalyesinden kalkamadım emekleyerek gittim odama. Endişelenecek bir durum var mıdır acaba ? Pek sanmıyorum ama yine de sormak istedim. |
Bacak Antrenmanı Sonrası Yürüyememe
Bacak antrenmanı sonrası yürüyememe, "ağrı gecikmesi" olarak bilinen yaygın bir durumdur. Zorlu bir bacak antrenmanından sonra bacak kasların çok fazla yırtılmış ve hasar görmüş olabilir. Bu da yürümeyi zorlaştıran şiddetli ağrı ve sertliğe yol açar.
Bu ağrı genellikle antrenmandan 12-48 saat sonra başlar ve birkaç gün sürebilir. Ciddiyet derecesi, antrenmanın yoğunluğuna ve kasların önceden ne kadar çalıştığına bağlı olarak değişir.
Nedenleri:
- Kas liflerinde yırtılma ve hasar
- Kas hücrelerinde sıvı birikmesi (ödem)
- İnflamasyon
Belirtileri:
- Bacaklarda şiddetli ağrı ve sertlik
- Yürüme ve hareket etme güçlüğü
- Kaslarda şişme ve hassasiyet
- Merdiven çıkma veya sandalyeden kalkma zorluğu
Tedavisi:
Ağrı gecikmesinin tedavisi genellikle semptomatiktir, yani ağrıyı ve rahatsızlığı gidermeyi amaçlar. Bunlar şunları içerebilir:
- Dinlenme
- Buz uygulaması
- Kompresyon
- Yükselti
- Asetilsalisilik asit veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler
Önleme:
Ağrı gecikmesini önlemek için şu önlemler alınabilir:
- Yavaş yavaş antrenman yoğunluğunu ve süresini artırmak
- Uygun ısınma ve soğuma egzersizleri yapmak
- Antrenmanlar arasında yeterince dinlenmek
- Su içmek ve elektrolitleri yenilemek
Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz:
Çoğu durumda ağrı gecikmesi ciddi bir durum değildir. Ancak aşağıdaki belirtiler varsa tıbbi yardım almalısın:
- Ağrı birkaç günden fazla sürerse
- Ağrı dayanılmaz hale gelirse
- Kaslarda morarma veya şişme varsa
- Ayakta dururken veya yürürken zorluk çekiyorsan
Bacak antrenmanı sonrası yürüyememe genellikle geçici bir durumdur. Ancak antrenman yoğunluğunu artırmadan önce iyice dinlenmek ve kasların iyileşmesine izin vermek önemlidir.