Şimdi Ara

Aynı anda hem psu hemde hdd göçtü!!!Acil YARDIM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
578
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • kasanın içini ve kablolarını temizleyim, düzenleyim dedim yaptığıma bin pişman oldum. psu dan gelen kırmızı kablo ile sarı kabloyu ek olarak çıkartıp kasadaki fana takmıştım sonra fanı iptal edince bu sarı ve kırmızı kabloları bantladım ama iyi bantlayamamışım!!! ve sonuçta ikisi bir şekidle temas etmiş..
    temizliği yapıp pc yi açmaya çalıştığımda cpu fanı 1-2 döndü sonra durdu yani psu güç kesti. ve o anda hafif bir yanık kokusu oluştu. şu an pc hiç açılmıyor!!!.

    önce psu yu söküp başka pc de denedim pc yi çalıştırmadı. psu yu söküp sigortasını kontrol ettim sigorta sağlam.
    diğer pc nin psu sunu alıp kendi pc me taktım(HDD, DVD vb hariç), pc açıldıama hdd olmadığı için biosta kaldım, sonra hdd sini taktım yine psu durdu tamam dedim 2. psu yu da yedik!!!. sonra Hdd yi çıkartıp tekrar açtım açıldı. anlaşılan HDD yi de bozmuşum, HDD yi alıp harici disk kutusuna takıp denedim ondada çalışmadı sanki kısa devre varmış gibi kendisine gelen gücü kesiyor. şu anda 120 TL verdiğim Thermaltake marka psu ve 250 gb lık HDD sizlere ömür. sizce tamir imkanı var mı?, alalı 2 seneyi geçti garantileri bitti yani.







  • hdd nin tamir olma olasılığı çok düşük ama power suplly tamir edilir
  • Benim anlamadığım thermaltake gibi marka bir psu nun böyle bir kısa devre olayında nasıl oluyorda HDD ye zarar verdirebiliyor!, kısa devre koruması var en fazla sigortasının atması lazım olacak iş değil.
  • dıştan gelen dalgalanmalara karşı psu koruma yapabilir
    ama siz elle kısa devre yaparsanız bir yere kadar koruma sağlayabilir
    siz diğer parçaların yanmadığına şükredin
  • ayrıca HDD ki dosyalarımı kurtarmanın bir yolu yok mu?, hadi yenisini alırım ama dosyalarım benim için önemliydi.
  • Hocam psu tamir etmeye bile deymez kısa devre korması olsaydı eğer bu sorun zaten yaşanmazdı.

    Hdd konusuna gelince servis yaparmı bilemiyorum yani hdd nin kartını çıkarıp yerine yeni bir kart takmak. İhtimal çok düşük. Neden dersen benim garantili olan hdd arızalandı ve disk sağlam eminim kart da arıza var.
    Götürdüm servise işte hdd böyle böyle arızası var. Fakat içinde veriler kurtarılabilirmi. Yani servis kartı çıkarıp sağlam kart taksa. Bana verdiği yanıt yok böyle bişey yapılmaz tamamen hdd nin yenisi verilir. Peki dedim hdd nolcak yurt dışına gidiyor :/

    Eğerki yeni hdd ile bozuk hdd mi geri verseydi ben yeninin kartını takar çalıştırırdım


    Sizin durumda çok farklı değil. Ama veri kurtaran şirketler var

    http://www.verikurtarma.com/?gclid=CMbsivWa5JkCFRSRZgodnmUlRw




  • haklısınız ama ben psu ya 110 TL vermiştim, 10-15 TL lik psu olsa önemsemem, ayrıca dandik bir psu da değil thermaltake in kısa devre korumalı psu su. buna rağmen HDD gitti. ayrıca daha diğer donanımları kontrol etme imkanım olmadı, biosu görebildiğime göre anakart çalışıyor sanırım ama bu pc ye xp yüklü ide bir HDD taktım HDD yi gördü ama tam yükleme esnasında mavi ekran hatası verdi ve resetledi. açıkçası diğer donanımlarda da arıza var mı bilemiyorum.

    bir de HDD nin garantisi 5 yılmış henüz 3 senesi bile olmadı. garantiden dolayı tamir yada değiştirme imkanı olur mu?
  • Sarı +12 Volt ile kırmızı +5 Volt'u kısa devre ettiğinizde, bu kısa devre şaseye karşı olmadığı için hiçbir PSU kısa devre korumaya (aslında geçer fakat tam koruma yapamaz) geçmez. Sonuç olarak + 5 Volt ile beslenmesi gereken bütün yerlere + 12 Volt gitmiş olur. Burada sadece HDD arızası ile kurtarmış olmanız tabii şu durumda iyi bişey sayılır.
    Bu HDD'nin kontrol kartında + 5 Volt girişinden + 12 Volt gelmesi durumunda HDD'yi koruyan bir ZENER diyot mevcuttur. Bu gibi durumlarda bu ZENER kısa devre olur. Sadece bu ZENER Diyodun (bu diyot iptal edilebilir, yani diyot olmadan da çalışır) değiştirilmesiyle HDD'yi kurtarabilirsiniz. PSU ise + 5 Volt kısmındaki kondansatör, filtre, Hızlı diyot gibi parçaları kısa devre olur. Bu parçalar değiştirilerek tamir edilebilir.
  • nihat arkadaşım teşekkür ederim. daha henüz HDD ve psu ile kurtardığımı bilmiyorum, aynı kablolar üzerinde ikinci bir 320 GB lık HDD daha vardı ayrıca dvd vb. diğer donanımlarda bundan etkilendimi bilmiyorum, bilmeye de korkuyorum açıkçası.

    HDD kartı üzerinde ben o işlemi kontrol edemem yada yapamam, uzman birisinin yapması lazım veya aynı seri numaralı(ST3250620AS) başka bir HDD bulup onun kartını buna takmam lazım. yada garantiye verip sonuç bekliycem ki o da çok belirsiz. dün psu yu tamir edebilecek 6 yere baktım hiçbiri ben anlamam yada uğraşamam tarzında yaklaştılar. 10 Tl lik dandik psu dan olsa uğraşılmaz tabi thermaltake 420 w psu su ise Ankara'da yok daha yüksek watt değerlerinde olanlar var onlarda uçuk fiyatlarda, aynı şekilde diğer kaliteli markalarında öyle. ufak bir hata neye mal oldu inanamıyorum.
  • garantisi zaten bittiğine göre psu tamiri için bilgisayarcı yerine elektrik elektronik tamircilerine götür. onlar devre ve sarım olayından daha iyi anlarlar. bilgisayarcılar malum hazır bileşenlerin uyumu konusunda bilgililer. (bazıları ondan bile anlamaz ya hadi neyse.)

    hdd ye gelince dediğin gibi aynı marka model ve chipli bir hdd kartı ile içindeki verileri kurtarabilirsin. (benim için paha biçilmez değerdeki verileri bu yolla kurtarmıştım. kızımın doğduğu günkü hastane çekimleri ve fotoları vs.)

    bu arada daha önce başıma gelen olay. işyerimde prizdeki topraklama hatasından kaynaklı dandik kasa içindeki dandik psu ya verdiği arıza nedeniyle birincisinde 2 parça ram den bir tanesi hariç (anakart-işlemci cd rom hdd floppy vs) tüm bileşenleri yakmıştı. ikinci kez aynı olayı aynı prizde yaşadık bu kez o tek parça ram i de kurtaramamıştık. felaket tellallığı yapmak gibi olmasın. aksine anakart işlemci ve ekran kartı sağlam. umarım 320 gb hdd de sağlamdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teyology -- 11 Nisan 2009; 3:33:56 >




  • Güç kaynağını elektronik tv tamiri yapan birine verdim, zaten koca Ankara'da bunu yaparım diyen birini bulmakta zor!. eski psu 420 w gücündeydi, idareten bir yerden asus marka 300 w lık psu buldum ve sıfırdan 500 GB HDD aldım. yalnız psu yeni versiyon değil yani ATX power kablosu 24 pinlik benim anakart ise 24+4 pin EATX12v luk, bu şekilde sisteme takıp xp kurdum şu an ne anakartta ne de diğer donanımlarda bir problem görünmüyor, yalnız nedenini anlamadığm şekilde explorer göçmeleri, oturum açılır açılmaz sistem hataları, hatta kendi kendine resetlenmeler var. şimdiye kadar 100 e yakın xp formatlayıp yeniden yükledim hiç böyle bir şey başıma gelmedi. bunun nedeni psu dan mı yoksa arızalı bir donanımdan mı nasıl anlayabilirim???
  • değişken birden fazla olduğu için kesin kanıya varılamaz. eğer 24+4 pin bir psu ile çalıştırmış ve bu problemle karşılaşmış olsaydın donanımsal ihtimalleri saymaya başlardık. ama şu an bir şey demek güç

    yine de ben şansımı denemek istiyorum. sorunun psu dan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. büyük ihtimalle.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.