Şimdi Ara

Aynı anda aynı yerde olmak ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
572
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • iki cisim aynı anda aynı yerde olabilir mi?

• 2 tane kalemi eline alıp masanın üstüne koyarak test edebileciğin bir deney..Tek cisim olmasın o?

Şimdi kandırdım uzayzamanda aynı noktanın üstünden bahsediyorum dersen neyse gerisini yazmıyacagım
  • Kel paradoksu. ( Bir suru varyasyonu var bu paradoksun )
    Demirden bir gemi dusun. Her gun bir parca demir cikarip yerine tahta koyuyoruz. Cikardigimiz demir parcasi ile de geminin yemen yanina yeni bir gemi yapmaya calisiyoruz.
    Isin sonunda, eskiden demir geminin oldugu yerde tamamen tahta bir gemi var. Hemen yaninda da demirden bir gemi var.
    Soru su, bizim gemimiz hangizi ?

----

Cisimleri biz belirli kaliplara gore isimlendiriyoruz. Senin bulundugun yerde senin kadar bakteri hucresi var.
    Senin bulundugun yerin cogu bosluk aslinda. Bize zaten kalem olan bir yere ikinci bir kalem koyamiyormusuz gibi hissettiren sey fiziksel kuvvetler. Aslinda "madde" dedigimiz sey cogunlukla %99 u hacmen bosluk olan yapilar.
    Ayrica karadelik gibi inanilmaz bir kutlenin ayni "yerde" bulundugu yapilar var.
    Farkli yerde olmasina ragmen benzer etkileri paylasan yapilar da var. ( Kuantum Entanglement =>
    en.wikipedia.org
    Quantum entanglement - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_entanglement
    )

Bu arada kim Quantum Entanglement kelimesini Kuantum Dolanikligi diye cevirdi bilmiyorum. Oradaki Entanglement , " birliktelik " anlaminda kullaniliyor. Zaten mevzuyu bilenler de bunun ima edildigini anlayacaklardir. Halbuki dolasiklik baska bir sey. Google translate gibi cevirince hic bir sey ifade etmiyor.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• anladığım kadarıyla bi cismin aynı zamanda başka bi cisim olarak tanımlanabileceği bi yapıan bahsediyorsunuz.

mesela kalem ve silgi aynı anda aynı yerde olabilir mi diye sorsak, kalem ve silginin aynı şey olduğunu düşünmemiz gerekir diye algıladım soruyu.

o zaman kalem aynı zamanda silgi ise kalemin içinden silgi kadar bi şeyin çıkması gerekmektedir.

bunu nasıl yaparız? silgi siler kalem ise karalar ve silginin yaptığı işlevi görür. kalem aynı zamanda silgidir ancak silginin silen görevi yerine bu kere göstermemek için karalar.

bu tür yapılarda iki ayrı cisim aynı anda aynı mekanda iken fonksiyonel olarak mesela örnekteki kalemin yazı amacı dışında yazılan yazıyı karalama gibi bi fonksiyonu da mevcut olacak ise mevcuda gelen hatalı kelimenin yazılması halinde onu tekrar yazabilemek adına karalanması toplam enerji ve kütlenin azalarak ve artma göstererek azalacağına işaret eder.

yani kalem daha fazla kütlesinden kaybeder ve toplam yazım enerjisi azalır.

bu açıdan silginin de zamanla kütlesinden kaybedeceği düşünülürse kalem ve silginin aynı anda aynı yerde bulunmuş varsayımı olan karalama halinde silginin toplam enerjisini azaltmamak aslında ona enerji nakledişi gibi gözükecektir.
    yani kalem silgi gibi kullanılıdığında silginin sabit kütlesi azalmamaktadır ancak kalemle aynı bünyede bulunan silginin toplam enerjisi aslında artarak bunu gösterir. azaltmamak adına arttırılan fazla enerji miktarı aynı bünyede bulunan diğer materyali aslında destekler.

karalama ile silme arasında bağ olsa idi karalama sayısı arttıkça aslında silginin de kütlesi artıyor ise zamana tabi bi fonksiyon ile ifade edilebilecek başka bi enerji boyutu devreye girecektir. kalem karaladıkça t kadar süreliğine silgiye kütle aktarımında bulunmuş ve bu t süresi kütle ve enerji ile anılan bi ivmesel rol üstlenmiştir.

kalem ne kadar karalarsa ivme o kadar artar. kalem bittiğinde kalemin silgi fonksiyonu da biteceğinden silginin arttırılan toplam enerjisinin t kadar fazlalaştığını ancak t süresinin artık sona erdiğini görürüz. bu açıdan sınırlı t sürelerindeki kütle artışı pozitif yansımaz yani mesela silginin kütlesi fiziken değişmez diyebiliriz.

zaman kazandırma amacı vardır dersek zaman fonksiyonu ile beslenen enerji ve kütle kazanan yapılarda bu kazanım t kadar süreye tabi olduğunda ve süre sınırlı olduğundan anlamsız olacağından, kütlesini fiziken artırmamakla birlikte farazi kütle artışına sebeb olan her ikili cisim birlikteliği bir anda ve mekanda bulunmuş kabul edilebilir.

• Olamaz.
  • Paralel evrende olur, hatta aynı anda farklı yerdede olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vatikanli Mumin -- 26 Eylül 2017; 0:22:45 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hard diskimizi full doldurduk varsayalım elimizde ekstradan bir 30 gb alan var. biz hard diskimizden bu 30 gb lik alana 3 farklı 20 ser gblik dosyayı rarlayarak aktarabiliriz. lakin aynı biçimde kalmazlar. tekrar kullanabilmek için bu alandan hard diske taşınıp unrar edilmeleri gerekir. aynı şey fiziksel açıdan bakıldiginda da gecerlidir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Cisimden kastın quantum parçacıkları ise spin numarasıyla ilgili diye biliyorum. Ama konuya çok hakim değilim.

Yoksa atomlardan oluşan bildiğimiz maddeler aynı anda aynı yerde olamaz. Mümkün değil.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • BİR CİSİM İÇİN AYNI ANDA AYNI YERDE OLMAK

Aynı anda aynı yerde olmak dalgalara ait bir özelliktir. Örneğin elektromanyetik dalgalar. Parçacıkların ise bir yeri ve bir konumu vardır. Ama şu anki fiziğe göre (bkz. de Broglie Dalga Boyu) her parçacığın ayrıca bir dalgaboyu vardır. Ama bu bizim gibi varlıklar için yok denebilecek kadar azdır. Kütlesi bizden yaklaşık 10^30 kat küçük olan elektronlar uygun şartlarda birer dalga gibi aynı anda aynı yerde olabiliyor (bkz. Elektronlarda Çift Yarık Deneyi). Herhangi bir madde için bunun hesaplanmasını da kendimiz yapabiliriz;
    λ=h/m.ν
    Burada
    • λ dalgaboyu (metre)
    • h, Planck Sabiti 6,626*10^-34 (j.s)
    • m cismin kütlesi (kg)
    • v ise cismin hızı (metre/saniye)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mstferngzl -- 2 Ocak 2018; 0:58:40 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İKİ CİSİM İÇİN AYNI ANDA AYNI YERDE OLMAK

Bu fiziksel olarak imkansızdır. Şöyle ki, maddeler atomlardan oluşur ve her atomda belirli bir elektron vardır. Ve bu elektronlar tabiri caizse bir ters bir düz olarak yerleşirler. Buna Pauli Dışarlama İlkesi denilir. İki elektron aynı yerde aynı spin sayısına sahip olamaz. Kısacası böyle birşey mümkün değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mstferngzl -- 2 Ocak 2018; 0:57:44 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Shrödinger'in Kedisi Paradoksunda iki olasılığın aynı anda gerçekleşmesi gibi bir durum söz konusu.Yani kedinin hem ölü hem de hayatta olması.Biraz derine inince maddenin gözlemciye göre kararlı bir yapısı olduğuna kanaat getirilebilir.Tabi bu sadece bir varsayım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burak.t001 -- 18 Ocak 2018; 1:30:45 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.