Şimdi Ara

Ayasofya’yı neden müze yaptılar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
111
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 1453 te alınan ve 1934 yılına kadar camii olan bu mekan neden müze yapıldı?

Selam ve dua ile

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Bununla ilgili 2 değerlendirme yapılabilir :

1 - Batı - Hristiyan dünya için Ayasofya bilindiği gibi çok önemli bir mekan, yeryüzünde Kabe , Kudüs ve İstanbul - Ayasofya üçlemesinden en nadide yeri. Roma - ve Batı dünyası için İstanbulun alınması, ayasfoyanın İslam hakimiyetine geçmesi çok travmatik bir olaydır. 500 yıl gibi uzun süre Türklerin hakimiyetinde kalması onlar için çok büyük bir itibar kaybıdır, Batı bu olayı hiç unutmamıştır.

Ayasafoya'nın müzeye çevrilmesi İslam hakimiyetinin bittiğinin, Yeni Devletin Eskinin devamı olmadığı ve tüm egemenlik iddilarından vazgeçtiğinin bir simgesel bir ifadesi olarak yorumlanabilir. Bu o dönemki koşullarda zorunlu bir adım olarak değerlendrilmedilir.

2- 2nci dünya savaşı rüzgarlarının esmeye başladığı yıllar , Ayasofya'nın Dini kavganın merkezi olmaktan çıkarılarak İstabul'u ve Türkiyeyi hedef olmaktan çıkarmak, beladan uzak durmak olarak yorumlayanlar da mevcut.

Ben 1nci yorumu gerçeğe daha yakın buluyorum ve her halükarda bu kararı alanları eleştirenlerden değilim ve Camii olarak açılmasından çok memnun olanlardanım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.