Şimdi Ara

Ayasofya'da Kuran Ve Ezan Okunuyor (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
394
Cevap
1
Favori
14.400
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
160 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yuxeses

    Ben her türlü saygı içersinde tartışmaya açık birisiyimdir. Karar sizin. Son sözüm İslam ve Hristiyanlık yahudi kökenli Ortadoğu dinidir. Zamanında Arapların katliamları ile atalarımız bu dine geçmek zorunda kalmış sonrada benimsemişlerdir. Hâlen az da olsa hristiyan ve Yahudi Türkler de vardır tabi... Onun için biraz Arap dinini tarifini değilde Türkler nasıl müslüman oldu? Bunu bir araştırırsanız. Belki bu kadar bu dini ve milletini sevmez yada bakış açınız değişirdi...
    Ne kadar hoşgörülü olduğunuz üstteki yazinizdan anlaşılıyor.. Bak bakalim müslüman olmayip hala Turklugunu koruyan kac millet var. Türkler kimliklerini İslam ile korumuslar. Hadi bana goster yahudi Turklerini yada balkanlarda hala Türk kalan Hristiyanlari.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yukardaki tartışmalara bakmadım ama elbet bu konu hakkında ezan ve kuran okunmamasını söyleyen çok tip vardır. Size ispanyanın kurtuba camiide başıma gelenleri anlatıcam.

    Ben 14 yaşındayken İspanya'da Kurtuba Camii'ye gitmiştik. Burası emevi devleti döneminde cami olan 1230lu yıllarda kiliseye dönüşen bir yer. Sonradan da müze oldu heralde. Nese işte biz burayı gezerken hristiyanlar dua ediyor, rahip yada papaz orda da vaaz veriyordu. Sonra bizim grupta tartışmaya başladı bura müze değil mi, niye burda hristiyanlar ibadet yapıyor arkadaş diye. Sonra biraz zaman geçtikten sonra bi tane abi ezan okumaya başladı. Ordan da bi tane görevli geldi durdurmaya çalıştı. Gruptan biride kayıt altına alıyordu. Görevli eleman onu da sildirdi yolladı hepimizi dışarı.

    Herhalde bu olaydan ne demek istediğimi anlamışsınızdır.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 1 gram umrumda değil :)

    benim için sadece gösterişli bir yapıdır.
  • trakyAli-1986 kullanıcısına yanıt
    Valla ona da laf etsinler çünkü haklılar. Yazık değil mi başlangıçta camii olarak inşa edilmiş sonradan katedral oluyor . Bu da kabul edilebilir bir şey değil. İspanya'daki Endülüs dönemindeki camiiler kilise olmamalı. Müze ya da camii olarak kalmaya devam edilmeli. Kurtuba Camiisinin müze olması için uluslararası bir girişim olacaksa destek olmaya hazırım.

    Benim bir inancım yok. Ben dünyadaki kültürel mirasa sahip çıkmamız gerektiğini ve böyle mimari yapıların yapılış amacına uygun şekilde kullanılması gerektiğini düşünüyorum.
  • Eski düzeni bilmeyenler, tarih bilmeyenler gene toplanmış zırvalıyor.
    Bana kalırsa ayasofya açılsın cami olsun, ha açamazlaaaar orası ayrı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yil olmus 2020 hala buna sevinen yada uzulenlerin olmasi dusundurucu

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ayasofyanın cami olması için mantıklı bir tane argüman sunarmısınız bana lütfen.
    Arkadaşlar ayasofya katedral olarak inşa edilip yüzlerce yıldır kilise olarak kullanılmış bir hırıstiyan yapısı mimarisidir ve kilisedir bir kilisenin camiye çevrilmesinin tutarlı bir yanı yoktur orası hırıstiyanların ibadet yeridir öyle de kalmalıdır zira kendilerine hoşgörü dini diyenlerin insanların ibadet yerlerini işgal edip kendi ibadet yerlerine dönüştürmesinin hoşgörüyle uzaktan yakından alakası yok ki ayasofya cami yapılsın diyen primat tayfa mescidi aksa kiliseye çevirilme durumunda nasıl hissederler onu düşünüp öyle yorum yaparlarsa sevinirim. Mescidi aksanın kiliseye çevirilmesinede demiyceklerini bırakmıycaklarına eminim

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • böyle önemli devasa bir yapının müze olması sadece benim mi ilgincime gidiyor.

    kilise veya cami. ikisinden biri olsun. müze olmasindan iyidir.

    kilise olsa ecdadın kemikleri sızlar. cami olsa ecnebiler ayaklanir kardesim ora kilise idi zaten di kalsin en iyisi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MrT4ngo -- 30 Mayıs 2020; 2:46:52 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yahu şurasını camiye çevirseler de biz de rahat etsek onlarda rahat etse nedir bu tantana?18 yıldır iktidarlar hadi bunun 15 senesinde meclis-mahkeme vs bir yığın formalite vardı lakin şurada yaklaşık 3 senedir tek adam rejimi ile yönetiliyoruz tutan mı var?Tek bir kararnameye bakıyor yahu tek bir...Hem elinde gücün olacak hem de camiye çevirmeyeceksin daha sonra çıkıp burasını müzeye çeviren dönemin iktidarına sallayacaksın.Olmaz böyle şey...Ya müzeden camiye çevirin ya da bunu ajitasyonunu yapmayın yemin ediyorum bıktım bu tartışmadan.

    Not:Camiler ya da kiliseler hangi ülkenin egemenliğine girerse ona göre işlevi değişir.Mesela hrıstiyanlar ele geçirdikleri bölgelerde camiler varsa onları kiliseye çevirmişlerdir.Bugün Yunanistanda Osmanlı döneminden kalma birçok cami kilise olarak kullanılır.Türkiye'de de durum aynıdır.Önceden Doğu Roma'nın elinde olan birçok kilise bugün cami olarak işlevine devam eder.Yani burada garipsenecek bir durum yok.Sanıyor musunuz ki Ayasofya yunanlıların elinde olsaydı orasını müze olarak tutarlardı.Hayır aksine hemen kiliseye çevirirlerdi.Zaten Yunanistan laik bir devlette değil.Anayasalarında 'Helen Cumhuriyetinin resmi dini ortodoks hrıstiyanlıktır' yazar.Yani Yunanlıların tepkisi bir müzede dini ritüellerin yapılması değil aksine hala daha kilise olarak gördükleri bir yerde islami usullere göre dini ritüellerin yapılması.Emin olun Fener Rum Patriği burada ayin yapsaydı Türkiye'yi tebrik ederlerdi.Kısacası Yunanlıların tepkisi iki yüzlüce bir tepkidir.Ayasofya gibi müze yapılan Sümele Manastırında ortodoksların ayin yapmasına izin verildiğinde Türkiye'yi tebrik ediyorlardı.Eee hani müzeye duydukları hassasiyet nerede?İşlerine gelince tebrik işlerine gelmeyince kınama...




  • Ölüyen Yürüler kullanıcısına yanıt
    O Zaman Yunanlıların ve Avrupalıların Ayasofya içinde cami olmaması için sarf ettikleri çaba dini mi yoksa kültürel mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Karşı çıkanlar balkanlarda neden cami kalmadı yada ispanyada bi zahmet açıklayıversin

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Camiye çevrilsede şu akp lilerin istismarından kurtulsa şu yer artık. Her gün mağdur olacak bişey buluyorlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Persona_6 -- 30 Mayıs 2020; 2:20:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yok Fatih'in mirasıymış da, yok kılıç haklıymış da. Yunan"a ders vereceksek önce işgal edilen adalara sahip çıksak ya. Tarihi eserleri mahvetmesek ya. Bazen Yunanları gördükçe Ayasofya'nın Müslüman ibadetine açılmasını istiyorum ama bunların şovmenliğini gördükçe ilelebet müze kalması yeğ.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-AB1E07F87 -- 30 Mayıs 2020; 3:39:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Milliyetçi ve tutucu bir aileden geliyorum . Sol elle yemek yiyorum diye çocukken babamdan az buz dayak yemedim düşünün artık siz gerisini . Şu anda kırk yaşındayım . Bu haberi 15-20 yaşlarımda görseydim göğsüm kabarır ve iyi hissederdim . Şimdi ise , hele bi de bu AKP yönetiminin 18 yıldır görüntüde milliyetçi-islamcı ama arka planda !!tamamen duygusal!! tavırlarını çözdükten sonra bu hareketlerin ne kadar boş ve anlamsız olduğunu anlıyorum .
    Cem Özeri hatırlar mısınız Fatih'i eleştirmişti bir tiyatro oyununda ve hakkında linç kampanyası başlamıştı . Şu anda hiç bir yerde ismi cismi duyulmuyor . O zamanları bende herife gıcık olmuştum "ne diyo lan bu densüz" diye . Halbuki adam geçmişte yaşamıyor ve dünyaya at gözlüğüyle bakmadığını anlatmaya çalışıyormuş .
    500-600 yıl önceki atalarımızın yaptıklarıyla övünüyorsak ve sadece bize anlatılanları dinleyip te bizden saklanan(sormazsanız anlatılmayan) bazı tarihi gerçekleri araştırmıyorsak çoban ölünce yeni çobanlar aramaya devam ederiz .
    İstanbul'u Türkler aldı . Evet bizim için iyi ama bir taraftan şunu da bilin ; müthiş bir geçmişi ve birikimleri olan bir medeniyeti yok etmiş atalarımız .
    2020 yılında bir siyasetçi tarihi bir yapıyı tekrar camiye çevirerek bu işten oy devşirme peşindeyse durum vahim . O siyasetçinin SLOBODAN MİLOŞEVİÇ'ten ne farkı vardır ? Adam srebrenitza katliamı hakkında röportaj yapan gazeteciye "1392 Kosova yenilgisinin intikamını aldık" diye bahsediyordu .
    Şekilci Din ve milliyetçilik boş işler . Türk örf ve adetlerimize biraz özen göstersek yetiyo . Başka bir milletin yenilgi , kayıp ve acılarından biz kutlama yapabiliyorsak o zaman bizim milli vijdanımızda da sıkıntı var .
    Şu anda Türkiye'de gençlik AKP'nin hiç te istemediği bir yönde ilerliyor . Bakalım bi 10 yıl sonra fethi kutlayacak kalabalık bulabilecekler mi !? Daha ileri gideyim hatta ; camilerde cemaat olacak mı !?
    Şu hayatta sabit olan tek şey var ; o da değişimdir . Herşey değişmeye mahkumdur . Toplumlar , dini gelenekler bile . Gençler hayatınızı dolu dolu yaşamaya bakın . Bakın benim gençliğim ayıp - günah diye elimden gitti . Siz aynı hataları yapmayın . Hacıya hocaya takılıp boş işlerle zamanınızı harcamayın .
    O çok sevdiğimiz Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon Rum İmparatoru ve ailesine yaptıklarını okumanızı tavsiye ederim .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sıçuruk Kedi -- 2 Haziran 2020; 5:30:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ayasofya'da hep ezan okunurki. Yeni bir şey değil bu.

    Ayasofya'nın müzeye neden çevrildiğini, bu ülkenin %99'u bilmez. Stratejik bir karardır ve durduk yerde verilmemiştir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi myfranco -- 30 Mayıs 2020; 4:0:12 >
  • vollkan59 kullanıcısına yanıt
    Merak etme hocam bir süre yerli turist namazına maruz kalıp, sonrasında diğer camiler gibi büyük bir kısmı boş kalır. Sonra karşısındaki cami gibi olur gider.

    Ulaşılamayan büyür insanın gözünde malum, ulaştıktan sonra bi ehemmiyeti kalmıyor maalesef.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dini ayırarak söylüyorum iyi olmuş kudursun yunanlar. Dini açıdan bakmayıp siyasi olarak bakarsak bal gibi olmuş bu hareket.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.