Şimdi Ara

Ay Nasıl Oluştu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
711
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ay'ın Oluşumu Üzerine Bilinen ve En Mümkün olan 3 Hipotez vardır.

1.si:

Big Bang'den sonra dünyanın oluşumu sırasında dünyaya yakın geçen Ay; Dünyamızın Çekim Kuvvetine girerek tabiri caizse bağlanmış ve uydu olmuştur.

2.si:

Yine Big Bang'den Sonra Dünya'nın oluşumu sırasında yaşanan reaksyonların birinde Dünya'dan bir parça kopup uzaklaşmış ve oluşumu sürecince yine çekim kuvveti sebebiyle Dünya'nın uydusu olmuştur.

3.sü:

Dünya Plazma Halindeyken büyük bir gök taşı dünyaya çarpıp Ay'ı koparır çekim gücü sayesinde uzaklaşamayıp uydu halini alır.

Bu üçü de Ay'ın Oluşumunu destekleyen hipotezler fakat hangisi ne derece mümkün İşte onu hep beraber mantık çerçecesi içinde tartışalım ve yargılayalım diye sunuyorum...

Ay Nasıl Oluştu?

• paylaşım için teşekkürler.İçlerinden 1.simantıklı geldi.
  • quote:

Orjinalden alıntı: schumyeah

paylaşım için teşekkürler.İçlerinden 1.simantıklı geldi.

Önemli Değil, Ne demek...

----------------------------------------------

• benim bildiğim bir teori dünyaya dünyanın yarısı kadar bir gezegen çarpıyor ama tam değil teğet geçiyor ve oluşan çarpışma sonucu çarpan gezegen ufak parcalara ayrılıyor dünyada kütlesinden bir kısmını kaybediyor oluşan parçacıklar dünyanın etrafında çekim gücüne girerek dönmeye başlıyor artık ne kadar süre döndüğünü bilmiyorum ama bu parçalar bir araya gelerek ayı oluşturuyor belgeselde izlemiştim aynı ogame deki giib
  • quote:

Orjinalden alıntı: schumyeah

paylaşım için teşekkürler.İçlerinden 1.simantıklı geldi.

Orda yazılanların içerisinde en mantıklısı olmakla beraber yine de çok mantıklı sayılmaz. Güneşten bir kaç parça koptu bunlar çeşitli büyüklüklerde idiler ve her nasılsa hepside yuvarlaktı. Bu garipliklerden biri de satürnün bütün ufak parçaları kendi etrafında toplaması yine aynı şekilde aynı yıldızdan kopmasına rağmen sadece dünyanın atmosfer ve su gibi maddeleri içermesi diğerlerinin ise bunlardan mahrum kalmasıdır. Diğer yandan jüpiter gibi büyük bir gezegenin yörüngesine yerleşebilecek kadar küçük olan ve gezegenlik ehliyeti elinden alınan plütonunda oraya kadar nasıl ulaştığı dikkati şayandır. Bu arada en sevdiğim gezegen ismi plüton, en sevdiğim gezegen donanımı ise satürndür( tabı etrafında diski andıran parçalr bulunan gezegeni karıştımıyorsam )

Benim yaklaşımımı nasıl buldunuz ?

• quote:

Orjinalden alıntı: etusch
    Orda yazılanların içerisinde en mantıklısı olmakla beraber yine de çok mantıklı sayılmaz. Güneşten bir kaç parça koptu bunlar çeşitli büyüklüklerde idiler ve her nasılsa hepside yuvarlaktı.

Kopan parçalar yuvarlak değildi, akışkan haldeydi. Bu akışkan kütleler yörüngelerine oturduktan sonra kütle merkezlerindeki çekim sebebiyle yuvarlak şekilde aldılar (yerçekimsiz ortamdaki su damlası gibi) ve bu şekilde yavaş yavaş soğudular. En azından ben böyle biliyorum.

quote:

Bu garipliklerden biri de satürnün bütün ufak parçaları kendi etrafında toplaması yine aynı şekilde aynı yıldızdan kopmasına rağmen sadece dünyanın atmosfer ve su gibi maddeleri içermesi diğerlerinin ise bunlardan mahrum kalmasıdır.

Bence diğer gezegenler "neden bende su yok?" diye endişelenmiyorlardır Ona baakrsanız bizim gezegenimizin etrafında da Satürn'ünkü gibi bir hale yok. Ya da Jüpiter'deki gibi milyonlarca senedir süren, toplam yüzölçümünün oldukça büyük bir oranını yaplayan bir fırtına yok. Yani her gezegenin koşulları farklı. Bu kadar doğal birşey olabilir mi? Neden size bu kadar inanılmaz geldi, anlayamadım.

quote:

Diğer yandan jüpiter gibi büyük bir gezegenin yörüngesine yerleşebilecek kadar küçük olan ve gezegenlik ehliyeti elinden alınan plütonunda oraya kadar nasıl ulaştığı dikkati şayandır.

Plüton'un da Jupiterin yörüngesine girmesi için tek kriter tabi ki büyüklük değil. Eğer öyle olsaydı bütün gezegenlerin çevresinde meteor bulutları olurdu. Pluton Jüpiter'e uygun bir açı ve hızda yaklaşmadığı sürece onun uydusu olarak yörüngeye oturması mümkün değil. Günümüzde de uzaya gönderilen uyduların pozisyonları ince ayarla düzeltilir ve yörüngeye oturması bu şekilde sağlanır. Yani tesadüfen ordan geçerken yörüngeye oturmak o kadar da kolay değil aslında.

O yüzden bana 1. ihtimal pek güçlü görünmüyor ama elimizdeki sınırlı bilgiyle mantık yürütüyoruz sadece. Aydan alınan toprak örnekleri hakkında bilgisi olan var mı mesela? Eğer Dünya'nın oluşumu esnasında fazla bulunmayan elementler içeriyorsa dışardan gelmiş olma olasılığı artar. Tabi araştırmayı yapanlar da bunu düşünmüşlerdir de, kendi aramızda bir fikir alış-verişi diye söylüyorum.

• quote:

Orjinalden alıntı: Hasbi 81

quote:

Orda yazılanların içerisinde en mantıklısı olmakla beraber yine de çok mantıklı sayılmaz. Güneşten bir kaç parça koptu bunlar çeşitli büyüklüklerde idiler ve her nasılsa hepside yuvarlaktı.

Kopan parçalar yuvarlak değildi, akışkan haldeydi. Bu akışkan kütleler yörüngelerine oturduktan sonra kütle merkezlerindeki çekim sebebiyle yuvarlak şekilde aldılar (yerçekimsiz ortamdaki su damlası gibi) ve bu şekilde yavaş yavaş soğudular. En azından ben böyle biliyorum.

Bu fena değil
    quote:

Orjinalden alıntı: Hasbi 81

quote:

Bu garipliklerden biri de satürnün bütün ufak parçaları kendi etrafında toplaması yine aynı şekilde aynı yıldızdan kopmasına rağmen sadece dünyanın atmosfer ve su gibi maddeleri içermesi diğerlerinin ise bunlardan mahrum kalmasıdır.

Bence diğer gezegenler "neden bende su yok?" diye endişelenmiyorlardır Ona baakrsanız bizim gezegenimizin etrafında da Satürn'ünkü gibi bir hale yok. Ya da Jüpiter'deki gibi milyonlarca senedir süren, toplam yüzölçümünün oldukça büyük bir oranını yaplayan bir fırtına yok. Yani her gezegenin koşulları farklı. Bu kadar doğal birşey olabilir mi? Neden size bu kadar inanılmaz geldi, anlayamadım.

Bence burada anlaşılmayacak bir şey yok. Bu gezegenler benzer şartların sonucu oluştukları iddiası benzer sonuçların doğmuş olması gereğini doğurur. Önce olanı sonrakinin sebebi saymanın temel sonucudur bu. Bu durumda dünyada bir buzul çağı olmuşsa bunu biraz daha ileri bir evresinin marsta olmasını beklemek mantıksız değildir, eğer mantığı önce olanlarla sonra olanlarda bu oluşlara uygun ilişkileri görebilmek olarak tanımlarsak. Marsta şu anda en azından marsın ekvatoruna yakın paralellerde yaşama uygun en azından soğuğa dayanıklı canlılar için uygun bir yer olması gerekirdi.
    Bence yani...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi etusch -- 26 Kasım 2007; 15:18:50 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ben national geographic te gordugum 3. secenekti sanırım.. aslına bakarsan ay bizim için buyuk bi tehdit.. biraz fizikten anlayanlar istenildiğinde ayın yorungeden cıkarılabileceğini farkederler =)..

ki boyle bişeyi biz bi arkadasımla filan dusunmustuk.. tabi biraz sermaye lazım.. sermayen olduktan sonra ayı dunyaya dusurebilir yada kopup gitmesini sağlayabiliriz.. ne kadar korkunç değil mi

ama merak etmeyin.. henuz milyar dolarlarımız yok
  • NGC de en son ve en geçerli hipotezin; daha dünya gaz ve toz bulutu halindeyken Ay' ın da bu gaz ve toz bulutundan aynı anda oluştuğu olduğu anlatılmıştı.
  • quote:

Orjinalden alıntı: desci

ben national geographic te gordugum 3. secenekti sanırım.. aslına bakarsan ay bizim için buyuk bi tehdit.. biraz fizikten anlayanlar istenildiğinde ayın yorungeden cıkarılabileceğini farkederler =)..

ki boyle bişeyi biz bi arkadasımla filan dusunmustuk.. tabi biraz sermaye lazım.. sermayen olduktan sonra ayı dunyaya dusurebilir yada kopup gitmesini sağlayabiliriz.. ne kadar korkunç değil mi

Başka bir belgeselde Ay olmasaydı Dünya üzerine hayatın olmayacağı anlatılmıştı.

• quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

quote:

ben national geographic te gordugum 3. secenekti sanırım.. aslına bakarsan ay bizim için buyuk bi tehdit.. biraz fizikten anlayanlar istenildiğinde ayın yorungeden cıkarılabileceğini farkederler =)..

Başka bir belgeselde Ay olmasaydı Dünya üzerine hayatın olmayacağı anlatılmıştı.

ya hayat bence olurdu da belki başka şekilde evrimleşirdik.. boyle 3 ayaklı 5 gozlu değil de belki o zaman 2 gözlü 2 ayaklı filan olurduk

• Güzel Teoriler var Evet...
  • ! sindeki gibi olsa o zaman dünyamısın çekim gücüne giren herşey dünyamızın uydusu olurdu değil mi bu yüzden 1. si bana mantıksız geldi...ben 3 sü diyorum...
  • Ay olmasaydı,
    Mehtap, yakamoz, milyonlarca şiir ve serenad olmazdı...

Ayrıca O, dünyanın gökte asılı zaman sarkacı...
    Binlerce yıldır, çölde, denizde, gece kervan yollarında zamanı ve yolu gösterici aydınlatıcı olmuş,
    Hüznün, aşkın ve sevgiliden uzaklığın duygusunu harlandırmıştır.
  • quote:

quote:

quote:

ya hayat bence olurdu da belki başka şekilde evrimleşirdik.. boyle 3 ayaklı 5 gozlu değil de belki o zaman 2 gözlü 2 ayaklı filan olurduk

Hergün göktaşlarıyla bombardıman edilince pek hayat gelişmezdi heralde.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Hergün göktaşlarıyla bombardıman edilince pek hayat gelişmezdi heralde.

Zaten her dakika göktaşlarıyla bombardıman ediliyoruz TuVNeRa.

İnanmazsanız etrafta ışık kaynağının olmadığı zifiri karanlık bir ortamda gökyüzüne bakın (Yaz gecelerinde ıssız sahiller bunun için çok uygun olabilir). Sürekli yıldız kayması dediğimiz şeyin olduğunu görürsünüz. Yani bizi göktaşlarından kurtaran ay değil, atmosfer. Ay belki küçük bir bölümünü üstüne çekiyor olabilir (sonuçta kütlesi Dünya'nınkinden çok daha az) ama o çektiği ufak kısım da Dünya'ya gelse yine de bir zararı dokunmaz gibime geliyor. Ne dersiniz?

• quote:

Orjinalden alıntı: was

Ay olmasaydı,
    Mehtap, yakamoz, milyonlarca şiir ve serenad olmazdı...

Ayrıca O, dünyanın gökte asılı zaman sarkacı...
    Binlerce yıldır, çölde, denizde, gece kervan yollarında zamanı ve yolu gösterici aydınlatıcı olmuş,
    Hüznün, aşkın ve sevgiliden uzaklığın duygusunu harlandırmıştır.

Bu Olaylardan Ziyade Ay'ın Dünya Üzerinde Yapmış Olduğu ''Gel-Git'' Olayı çok ilgincime gitmiştir hep...
  • Neyse biraz daha NGC seyretmenizi tavsiye ederim.
  • Ben bahsettiğiniz belgeselin saatini tutturana kadar siz anlatsanız daha iyi olmaz mı? Burda fikir yarıştırmıyoruz ki, doğru dürüst tartışıyoruz. Bozulmaya gerek yok yani

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasbi 81 -- 7 Aralık 2007; 17:35:48 >
  • Ay olmasaydı hayat olmazdı demek çok iddalı geldi bana. Sonuçta dünyanın manyetik ekseni bile değişiyor hatta bazen yok oluyor, manyetik ekseni yok olduğunda bile dünya üzerindeki hayat bir şekilde devam etmeyi başarmışsa ayın yokluğunda neden devam edemesin? Ayrıca dinazorlar göktaşı yüzünden yok oldu ama onlar yok olurken belki milyonlarca başka tür hayatta kaldı veya onların yerini farklı türler aldı.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.