Atomu uyarma yollarından biri de fotonla uyarmadır. Foton atomla etkileştiğinde ya enerjisinin tamamını atoma aktarır ya da enerji kaybetmeden yoluna devam eder. Fotonun atomu uyarabilmesi için enerjisinin atomun enerji seviyelerinde olması gerekir. Fotonun enerjisi atomun enerji seviyelerinden birine eşit değilse atom uyarılmaz.
Arkadaşlar atomun elektronla uyarılmasını anladım ancak fotonla uyarılmasını anlamadım yukarıda meb kitabında yazan yer. Benim anladığım foton ya hep ya hiç prensibine göre hareket eder yani enerjisi az ise uyaramaz çok ise uyaramaz sadece enerji seviyelerine eşit ise uyarabilir.
Gelen fotonun enerjisi, atomun iyonlaşma enerjisinden büyük ise enerjisinin iyonlaşma enerjisi kadarlık kısmı ile atom iyonlaştırır. Artan enerji kopan elektrona aktarılır ve atom fotonu soğurur.
Anlamadığım kısım ise yazının devam olan bu kısım yukarıdaki ile çelişmiyor mu diyorki daha fazla enerjisi olursa uyarır. Anlayamadım bi yardım ederseniz :)
Hocam atomun iyonlaşma enerjisi o verilen tablolardaki en üstteki taralı alanı ifade ediyor. O kadar enerjisi varsa zaten iyonlaşır.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
XLTRN
kullanıcısına yanıt
Tamam hocam saolasın ben uyarılma ve iyonlaşmayı aynı almışım