Şimdi Ara

Atatürk'ün Son Sözü : Aleykümesselam mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
1
Favori
531
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar gerek sarızeybek belgeselinde gerek tarihçilerin sözlerinde son sözünün bu olduğu söyleniyor Doğru mudur ?

Atatürk son kez komaya girmeden önce başını yatağın sağ tarafına çevirmiş ve Aleykümesselam demiştir ardından girdiği komada 38 saat sonra vefat etmiştir.

Bu konuda din bilginlerinin yorumları şu şekilde

nahl suresi 32. ayette geçen meleklerin selamına karşılık verilmiş bir cevap olma ihtimali vardır.

kurandakidin. net adresinde ilgili ayetin 6 farklı çevirisi şu şekilde belirtilmiştir:

ali bulaç: ki melekler, güzellikle canlarını aldıklarında: 'selam size' derler. 'yaptıklarınıza karşılık olmak üzere cennete girin.'

diyanet vakfı: (onlar,) meleklerin, "size selâm olsun. yapmış olduğunuz (iyi) işlere karşılık cennete girin" diyerek tertemiz olarak canlarını aldıkları kimselerdir.

edip yüksel: iyi durumdayken melekler canlarını almaya geldiklerinde, "selam size olsun. yaptıklarınızın karşılığı olarak cennete giriniz," derler.

elmalılı hamdi yazır: onlar ki, melekler, onların canlarını hoşça davranarak alırlar. "selam size, girin cennete, çünkü çalışıyordunuz." derler.

süleyman ateş: melekler, iyi insanlar olarak canlarını aldığı kimselere de: "selam size, yaptıklarınıza karşılık cennete girin!" derler.

yaşar nuri öztürk: melekler, canlarını temiz insanlar olarak aldıklarına şöyle derler: "selam size, yapıp ettiklerinize karşılık olarak girin cennete!"

• Atatürk'ü bunlarla aynı yerde düşünemiyorum.
    Hayir, eskiden "Aleykumesselam" dedigini bilmelerine ragmen dini bir seye tepki olsun diye sansur falan yaptilar ve okullarda boyle ogrettilerse cok feci giydiriyorum bunu yapanlara.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 11 Kasım 2016; 2:00:47 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Donald Trump

Atatürk'ü bunlarla aynı yerde düşünemiyorum.

ismini neden değiştirdin önceki daha güzeldi

• quote:

Orijinalden alıntı: Sabah Yıldızı

quote:

Orijinalden alıntı: Donald Trump

Atatürk'ü bunlarla aynı yerde düşünemiyorum.

ismini neden değiştirdin önceki daha güzeldi

Bir konuda gaza geldim "Trump kazanamaz, kazanırsa nickimi Trump yaparım." dedim sonuç bu.

• Donald Trump kullanıcısına yanıt
    büyük lokma ye

büyük lokma ye

Tecrübe oldu artık

Orijinalden alıntı: Mephalay

Oyle diyorlar ama, kucukken bize "Saat kac" diye ogretmislerdi ilkokulda.
    Oturup ciddi ciddi arastirmak lazim.
    Hayir, eskiden "Aleykumesselam" dedigini bilmelerine ragmen dini bir seye tepki olsun diye sansur falan yaptilar ve okullarda boyle ogrettilerse cok feci giydiriyorum bunu yapanlara.

Olayı bizzat kaynağından, Kılıç Ali'nin hatıralarından aktarayım (kalite için kusura bakmayın):

Atatürk'ün Son Sözü : Aleykümesselam mı ?  Atatürk'ün Son Sözü : Aleykümesselam mı ?  Atatürk'ün Son Sözü : Aleykümesselam mı ?

• Yillardir saat kaç diye biliyordum ben bunu, itiraf edeyim. Araştiracağim. Sağol, geçen gün de bellek diyen adami öğrendim senden :)

Bu sayfalari okuyunca duygulandim ayrica, kitabin adini sorabilir miyim ?

Şu mu:http://www.dr.com.tr/Kitap/Ataturkun-Sirdasi-Kilic-Alinin-Anilari/Edebiyat/Turk-Gunluk-Ani/urunno=0000000170839

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Mephalay

Yillardir saat kaç diye biliyordum ben bunu, itiraf edeyim. Araştiracağim. Sağol, geçen gün de bellek diyen adami öğrendim senden :)

Bu sayfalari okuyunca duygulandim ayrica, kitabin adini sorabilir miyim ?

Şu mu:http://www.dr.com.tr/Kitap/Ataturkun-Sirdasi-Kilic-Alinin-Anilari/Edebiyat/Turk-Gunluk-Ani/urunno=0000000170839

Evet, o kitap

• Kemalist Türkiye K kullanıcısına yanıt
    Acik bir sekilde nahs suresindeki meleklere yanit veriyor ki.

Melekler sadece cennete gonderecekleri insanlara selam verirmis.

ancak kendi alanıma bakan yönüyle değerlendirecek olursam..islam inancında son nefes çok ama çok önemli yer tutar..

her şeyi belirleyen son nokta ..verilen son nefesdeki haldir..

mustafa kemalin son nefesini verirken yanında olanlar kimlerdi..

o meclisde bulunanların içinde aksi yönde beyanı-şahitliği olan var mı ? buna bakılır..aksi yönde bir idaa ve şahit-kanıt yoksa

aktarılan olayı reddetmem için mantıklı hiç bi gerekçe olamaz..şüphe ancak meşru gerekçelere dayanırsa anlamlıdır..aksi halde şizo olur çıkar insan

gelelim bu son derece aykırı gibi görülen olaya..

evet mümkündür..neden olmasın nice din düşmanının son akıbetlerinin düzeldiğine islam tarihi şahitlik etmekte..

halid bin velid..hz ömer ki kendisi hz peygamberi öldürmek amacıyla evinden çıkmıştı..yolda işler değişti..

ebu cehilin oğlu ikrime..yapmadığı zülm kalmamıştı..ama akıbet şehid oldu..

hatta uhud savaşı sanırım öyle hatırlıyorum..müşriklerden biri kılıcından kan damlar halde hz peygamberin çadırına kadar yaklaşıyor..sahabe tam öldürmek kastı ile davrandıklarında ..hz peygamber engel olmuş ..bırakın gelsin..demiş

ya muhammed ilk önce iman edip savaşamı döneyim..yoksa savaşıp sonra iman mı edeyim demiş..

hz peygamber ilk önce iman et sonra savaş..

neyse olan oluyor bu savaş alanına dönüyor..ve şehid oluyor...cesedini sahabe peygamberin huzuruna getirmiş..hz peygamber tebessüm etmiş ve ..az çalıştı çok kazandı demiş..cenazesini kıldırmış ve onun için dua etmiş..

hatta bu insan üzerinden darbı mesel bile ortaya çıkmış hiç namaz kılmadan oruç tutmadan haccetmeden cennete giden kimse diye..

sonuçta kulların sahibi Allah..dilediği gibi tasarruf eder..iman ile ölmüş ise ebedi hayatı kurtuldu..ama ettiği zülmlerin elbet karışılığı olacak bundan kaçış yok..

• < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

bu meseleyi daha önce işitmiş.ama araştırma ihtiyacı hissetmemiştim..halada öyle..

ancak kendi alanıma bakan yönüyle değerlendirecek olursam..islam inancında son nefes çok ama çok önemli yer tutar..

her şeyi belirleyen son nokta ..verilen son nefesdeki haldir..

mustafa kemalin son nefesini verirken yanında olanlar kimlerdi..

o meclisde bulunanların içinde aksi yönde beyanı-şahitliği olan var mı ? buna bakılır..aksi yönde bir idaa ve şahit-kanıt yoksa

aktarılan olayı reddetmem için mantıklı hiç bi gerekçe olamaz..şüphe ancak meşru gerekçelere dayanırsa anlamlıdır..aksi halde şizo olur çıkar insan

gelelim bu son derece aykırı gibi görülen olaya..

evet mümkündür..neden olmasın nice din düşmanının son akıbetlerinin düzeldiğine islam tarihi şahitlik etmekte..

halid bin velid..hz ömer ki kendisi hz peygamberi öldürmek amacıyla evinden çıkmıştı..yolda işler değişti..

ebu cehilin oğlu ikrime..yapmadığı zülm kalmamıştı..ama akıbet şehid oldu..

hatta uhud savaşı sanırım öyle hatırlıyorum..müşriklerden biri kılıcından kan damlar halde hz peygamberin çadırına kadar yaklaşıyor..sahabe tam öldürmek kastı ile davrandıklarında ..hz peygamber engel olmuş ..bırakın gelsin..demiş

ya muhammed ilk önce iman edip savaşamı döneyim..yoksa savaşıp sonra iman mı edeyim demiş..

hz peygamber ilk önce iman et sonra savaş..

neyse olan oluyor bu savaş alanına dönüyor..ve şehid oluyor...cesedini sahabe peygamberin huzuruna getirmiş..hz peygamber tebessüm etmiş ve ..az çalıştı çok kazandı demiş..cenazesini kıldırmış ve onun için dua etmiş..

hatta bu insan üzerinden darbı mesel bile ortaya çıkmış hiç namaz kılmadan oruç tutmadan haccetmeden cennete giden kimse diye..

sonuçta kulların sahibi Allah..dilediği gibi tasarruf eder..iman ile ölmüş ise ebedi hayatı kurtuldu..ama ettiği zülmlerin elbet karışılığı olacak bundan kaçış yok..

vay be, Allah in kulu cezayi kesmis, hic suphesi de yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kemalist Türkiye

Dediği söyleniyor. Demiş olabilir. Uydurma da olabilir. Atatürk ateist bir insandı. Ölmeden bir süre önce imana geldiyse bilemem ama ben videolarını, sözlerini ve hayatını uzun bir süre inceleyen biri olarak kendisinin Müslüman olmadığını söyleyebilirim. Dediğim gibi fikri sonradan değiştiyse bilemem. Bu yüzden böyle bişey dediğini açıkcası sanmıyorum.

Evet son nefesini verirken herhangi bir inanca sahip miydi bilmiyoruz ama burasi kesinki Ataturk ateist degildir.Deist veya en fazla agnostik olmustur.

Mühendis
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr.Lucky

quote:

Dediği söyleniyor. Demiş olabilir. Uydurma da olabilir. Atatürk ateist bir insandı. Ölmeden bir süre önce imana geldiyse bilemem ama ben videolarını, sözlerini ve hayatını uzun bir süre inceleyen biri olarak kendisinin Müslüman olmadığını söyleyebilirim. Dediğim gibi fikri sonradan değiştiyse bilemem. Bu yüzden böyle bişey dediğini açıkcası sanmıyorum.

Evet son nefesini verirken herhangi bir inanca sahip miydi bilmiyoruz ama burasi kesinki Ataturk ateist degildir.Deist veya en fazla agnostik olmustur.

Ateist olmasının da mümkün olduğunu düşünüyorum

"Hayat her hangi bir doğa dışı etkenin müdahalesi olmaksızın dünya üzerinde doğal ve zorunlu bir kimyasal ve fiziksel olaylar dizisi sonucudur. Hayat sıcak, güneşli ve sığ bir bataklıkta başladı. Oradan sahillere ve denizlere yayıldı. Denizlerden tekrar karalara geçti. İlk hayvan denizlerde balık ve karalarda muhtelif kemikli yaratıklar oldu. Bunlar devirlerde şekilden şekile tekamül ettiler. İnsanlar sularda kaynaşıp çırpınan bir varlıktan bu günkü şekline geldi."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lews Therin Telamon -- 14 Kasım 2016; 12:47:35 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Lews Therin Telamon

quote:

Orijinalden alıntı: Mr.Lucky

quote:

Ateist olmasının da mümkün olduğunu düşünüyorum

"Hayat her hangi bir doğa dışı etkenin müdahalesi olmaksızın dünya üzerinde doğal ve zorunlu bir kimyasal ve fiziksel olaylar dizisi sonucudur. Hayat sıcak, güneşli ve sığ bir bataklıkta başladı. Oradan sahillere ve denizlere yayıldı. Denizlerden tekrar karalara geçti. İlk hayvan denizlerde balık ve karalarda muhtelif kemikli yaratıklar oldu. Bunlar devirlerde şekilden şekile tekamül ettiler. İnsanlar sularda kaynaşıp çırpınan bir varlıktan bu günkü şekline geldi."

Bunu daha once gormemistim.Evet bu cumlelere gore ateist olmasi da pek mumkun.Ama genel olarak baktigimizda deist veya agnostik bir cizgi izledigini dusunuyorum.

Mühendis

• antisocial77 A kullanıcısına yanıt
    zilzal 7-8

dikkat edersen bu ayette mumin kafir müşrik münafık ayırımı yok ..herkes ettiğini görecek ..ve çok ilginç bir şekilde zerre miktarı ön plana çıkarılmış..

ve bende iman ile ölebilirsem eğer ki akıbetimi bilmiyorum ..aynı duruma bende muhattab olacağım ..iman etmiş olmak öte hayatta paçayı tamamen kurtardığın anlamına gelmiyor..

kimin kimde hakkı varsa..kim kime zulmettiyse..neticesine katlanacak..işte bu yüzden ölmeden önce helallik almak mühim..

en kötüsü ise kafirin hakkına girmek..düşünsene ..müslümana zülmettin ikinizde imanla öldünüz..helalleşmek nispeten daha kolay ..ama kafir helal eder mi

etmez..zaten çok zor durumda olacak sana acır mı ?

yani demem o ki sadece m.kemal değil hepimiz ettiklerimizin karşılıklarını göreceğiz..

ha şehit olursan eh bi nebze ..o vakitde kul hakları konusunda kolaylık var..ama iptal olmuyor..hadislerden anladığım kadarı ile şehidden hakkı olanı Allah huzuruna çağırıp bir takım lutuflar sunuyor ve şehid kuluma hakkını helal et diye aracı oluyor..

şehid böyle yırtıyor paçayı yoksa onunda işi çok zor olacaktı..

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.