Şimdi Ara

ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
6.437
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi

    20 Haziran Pazar günü Bimeksten aldığım Asus N61JA modelli laptopu, Asus markasının az bozulma ünvanı sebebiyle tercih ettim. Daha önceden sahip olduğum Acer 5920G laptop arıza sebebiyle büyük masraflar çıkarttı ve istemeyerek de olsa tamir yerine yeni bir laptop yolunu seçmemiz gerekti. İncelemem boyunca özellikle 5920G ile kıyaslamalar yapacağım zira o tarz bir laptopa sahip kullanıcılar Asus N61JA alırlarsa ne kazanacaklarını anlatabilmek istiyorum.

    Asusun bu yeni kasasının hem Nvidia ekran kartlı hem de Core i7 işlemciye sahip 2 farklı modeli var. Pil konusu sizler için önemliyse Optimus teknolojisine sahip modeli tercih etmeniz size bildiğim kadarıyla ekstradan 1 saatlik pil ömrü kazandıracaktır.
    Bu modelin temel özelliklerini yazmak gerekirse;


    Intel Core i5 430 M 2.2 ghz (turbo boost ile 2.5 ghz)

    ATI mobility Radeon 5730 1gb paylaşımsız ekran kartı

    2x2 gb Kingston 1333 mhz DDR 3 ram

    16” 1366x768 LED ekran, 2,8 kg kasa

     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi


    EKRAN, KASA VE KLAVYE

    Özellikleri gayet göz doldurucu olan N61JA modeli performansta da gayet başarılı, sade bir kasaya sahip olması kimilerinin hoşuna gitmeyebilir ama benim için sadeliği şıklığı getirmiş diyebilirim. 5920G’nin bana göre çok başarılı beyaz bir klavyesi vardı, aynı zamanda kasasında fişe takıldığında yanan mavi bir ışığı, Asusta ise her zaman yanan biri sağda, biri solda ve biri de açma kapatma tuşunun etrafında yanan beyaz ışıklar (mavi çıkmış fotoğraflarda) ve nümerik kısma da sahip klavyesi var. Klavye hafif esneme yapsa da bu altı boş olma durumu, kalitesizliği değil ısınmamayı getirmiş. Kullanım sırasında elinizin ve bileğinizin altında büyük ısınmalar görünmüyor, daha önceki laptopum 5920de bilek kısmı ve WASD tuşlarının olduğu yerler oyun oynamayı ısınma sebebiyle zorlaştırabiliyordu ancak Asusun klavyesi bu konuda daha başarılı. Sonuçta daha kalitelisini gördüm ancak başarılı bir klavyeye sahip Asus, artı puanı hak ediyor.

     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi  ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi


    Ekranının 16” olması Asusu rakiplerinden bir adım öne çıkarsa da asıl başarısı bu büyüklükten ziyade ekran kalitesi bana kalırsa. Verdiği renkler, ve aydınlatması son derece başarılı. Asusun ön yüklenmiş olarak verdiği bir program sayesinde yaptığınız işe uygun olarak, normal mod, vivid mod, theather mod, gamma correction gibi farklı renk modu seçmeniz mümkün. Ben gamma correction modu altında daha gerçekçi renkler görüyorum, bu sebeple bu modu kullanıyorum. Ekranla ilgili tek sıkıntım var, hatta laptopla ilgili neredeyse tek sıkıntım da bu zaten, ekran çözünürlüğü 1366x768 gibi saçma bir değer. Bu çözünürlükle 3dMark Vantage çalıştırılamıyor mesela. 720p destekli ancak bu desteği çözünürlüğü saçmalatarak vermek yerine başka yöntemler seçmelerini tercih ederdim. Ama olsun oyunlarda veya diğer işlemlerde bir sıkıntı ile karşılaşmadım. Sonuç olarak ekran konusunda kalite artı ancak çözünürlük bana göre kötü bir eksi.

     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi

    Kasanın genel yapısına değinecek olursak sadeliği başta da söylediğim gibi benim için bir şıklık unsuru olmuş, led olduğunu tahmin ettiğim kasa üzerinde pil, wifi, hdd yük ışığı, caps lock ışığı ve diğer 3 süs ışığı verdiği beyaz (pil turuncu) renk tonuyla akşamları göze hoş gelen ve rahatsız etmeyen bir görüntü sunuyor. Buradan yanlış anlaşılmasın bu ışıklar yaldır yaldır parlamıyor. Zaten resimlerde de gözün gördüğü aralıklarda pozlama ile çekmeye çalıştım. Touch pad kısmının etrafı plastik üstüne kauçuk benzeri, rahatsızlık vermeyen yumuşak bir yüzey ile kaplanmış. Sanırım aşınması zor olan bir madde olabilir. Touch pad lafı geçmişken ona da değineyim, çoklu dokunmatik (multi touch) özelliğine sahip touch pad yekpare sol ve sağ tuşlara sahip. Çoklu dokunmatik özelliği ile 3 parmağa kadar farklı kombinasyonları anlayan touch pad, kullanımı keyifli ve basit hale getiriyor. Aynı zamana söylemekte fayda görüyorum 5920gde çok karşılaştığım yanlışlıkla touch pade temas sonucunda mouseu hareket ettirmem Asusta başıma çok nadir geliyor zira program aracılığıyla hassasiyetini ayarlayabileceğiniz “bilek değmesi”ne karşı önlem seçeneği var. Bunu başarılı buldum, gerçekten işe yarıyor.

     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi


    Son 3 fotoğraf, karanlık, loş ve normal ortamlarda kasa üzeri ışıklarının ne kadar parlaklığa sahip olduğunu yapay olarak yansıtmaktadır. Ortamdaki ışık yerine fotoğraf makinesi ayarlarıyla yaptım.


    Yine kasadan devam edelim, ekran kapağı menteşesiz bir şekilde kapanan piano black denilen parlak siyah boya ile boyanmış üzerine de metalik bir Asus yazısı yapıştırılmış. Daha önceki 5920g kasamın kapağı da böyle olduğu için hiç yabancılık çekmedim ve bana kalırsa çok şık bir görüntüsü var. El izine dikkat etmekte fayda var tabii :) Kasanın içinde siyah tonundan farklı olarak hoparlör kısmı ve hoparlör üzerindeki medya tuşları gri olarak tercih edilmiş ve ekranla klavye arasında hoş bir “tarafsız bölge” oluşturmuş. Güzel konumlandırılmış havalandırma çıkışı kasanın solunda yer alıyor ve gerçekten seri çalışan yapısı sebebiyle çok çok sıcak bir hava üflemese de yazın bazen sizi bunaltabilir malum havalar çok sıcak, ama kışın da sizi memnun etmeyecektir çünkü hiç kullanıcısını ısıtan bir yapısı yok :) Kasanın konumlandırmasına geri dönecek olursak sol tarafta fan çıkışından önce VGA ekran çıkışı, Ethernet girişi, Express kart girişi,HDMI ve USB 3.0 girişleri ve bluetooth ile Wi-fi’yi kapatıp açan fiziksel tuş konumlandırılmış. Sol tarafta bulunan bu USB 3.0 girişine diğer USB cihazlarınızı da takabilirsiniz, ben ilk sefer çok şaşırdım ama ilk sefer zorlamak gerekiyormuş az bir şey. USB 3.0 girişi Asusu rakiplerinden daha avantajlı hale getiriyor. Yine adaptör girişi ise sol tarafta fan çıkışının üstüne yer alıyor. Sağ tarafa baktığımızda ise en üstte bir USB 2.0 girişi, onun altında DVD + CD combo sürücü, e-sata ve bir tane daha USB 2.0 girişi bulunuyor. Sağ taraftaki son kısım ise ses girişleri. Kasanın ön tarafında ise güç, HDD kullanım, pil ve wi-fi ışığı bulunuyor, bu ışıkların solunda ise kart okuyucu yer alıyor. Daha önce değindiğim tuş takımıyla ilgili olarak sadece nümerik kısma da sahip olması sebebiyle ışıklandırma kullanılabilirmiş demek istiyorum, alışmanız biraz süre alacak daha önce kullanmadıysanız çünkü tuşlar iç içe vaziyette fakat kısa bir sürede alıştıktan sonra sorun olmayacaktır.

     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi

    Donanım, Windows ve Performans

    Göz dolduran donanıma sahip olup fabrika çıkışı hızı düşürülmesi sebebiyle bir çok diz üstü bilgisayar kullanıcılarını hayal kırıklığına uğratmıştı fakat Asus N61JA bu konuda gerçekten sizleri üzmeyecektir. Son derece performanslı bir ekran kartına sahip olan Asus zaten bu laptopu eğlence (entertainment)sınıfı olarak adlandırmakta. Bu sınıflandırmanın hakkını başarılı donanımı ve 720p destekli canlı renklere sahip (fakat saçma çözünürlüklü) ekranıyla veriyor.

    Intelin yeni nesil core i5 serisinin 430m model numaralı işlemcisinin turbo boost özelliği işlemciye duyulan ihtiyaç doğrultusunda kendisine hız aşırtma uygulayabiliyor ve performans artışı elde edebiliyor. Bana kalırsa Core 2 duo serisine göre pratikte fark edilen bir hız artışı yakalamış Core i5 serisi.

    Gelelim herkesi cezbeden ekran kartına. ATI mobility radeon 5730 ekran kartı kullanan bu model DX 11 destekli olması sebebiyle daha uzun soluklu bir model olarak karşımıza çıkıyor. Mevcut oyunların bir çoğunda gayet yeterli performans sergilemesi beni çok memnun etti. Oyun testlerine yazının en sonunda yer vereceğim.

    Windows 7 home Premium 64bit işletim sistemiyle gelen N61JA Asusun yüklediği envai çeşit program sebebiyle ve saçmaladıklarını düşündüğüm bir hard disk bölümlendirmesi sebebiyle açılışta çok önemli olmasa da bir miktar yavaş kalabiliyor. C sürüsüne 75 GB, D sürücüsüne de 206 GB ayıran Asus, yükleme sırasında buna müdahale etmenize izin vermiyor (en azından bende bir şey çıkmadı). Ben bu sorunu “Kitaplıklar” başlığı altındaki tüm klasörleri C sürücüsünden D sürücüsüne alarak çözmeye çabaladım ama zamanla yüklenen programlar yüzünden açılış bir miktar daha yavaşlayacaktır. Açılışa çok yavaş demek hata olur zira bu bir laptop ve açılış hızı süper hızlı olamaz. Bir miktar yavaş ancak önemsenecek bir şey değil. Bunun dışında Windows ile ilgili tek bir sıkıntı dahi yok, performansı yerinde, Aero efektleri sorunsuz olarak yansıtılıyor. Bir de özel “widget” eklenmiş işlemcinin Turboboost özelliğini takip edebilmemiz için.

     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi

    Daha önce de bahsettiğim ekran renk seçenekleri Windowsa eklenen programlardan biri, yine bir diğer hoşuma giden program ise Fn+Space tuşlarıyla güç profilleri arasında geçiş yapmanıza yarayan “Power4Gear” adlı program. “Battery Saving” isimli modda Windows araç çubuğu ve arka plan dahil bir çok özelliği kapatarak pil korumasını en yükseğe çekebilirsiniz. Diğer modlar ise “High Performance” (Yüksek Performans), Entertainment (Eğlence) ve Quiet Office (sessiz ofis). Bu 2 program dışındaki programlar çok da önemli programlar değiller, silip silmeyeceğinize kendiniz karar verebilirsiniz. Benim hoşuma giden bir diğer program ise “SmartLogon Manager” basitçe birkaç surat tanımlayarak kamera aracılığıyla sisteme giriş yapabilmenize yarıyor. Lafı geçmişken söyleyeyim belki ayar yapmak gerekiyordur bilmiyorum ancak kamera gerçekten çok başarısız, görüntü 5 saniyeden daha geç geliyor (640x480 çözünürlükte dahi)

    Cihazın performans konusunda tek yakışmayan tarafı düşük kablosuz gücü. Atheros marka kablosuz bağlantı kartına sahip Asus, G modunda bağlandığı modemimde 5920g laptopuma göre ciddi düşük performans veriyor. Fakat bu sizi korkutmasın, eğer normalde de az çeken bir yerdeyseniz sıkıntı yaşayabilirsiniz, onun dışında bir performans düşüklüğü yok hız olarak.

    Ses konusuna değinmek istiyorum çünkü beni çok tatmin etti, 5920g laptopun sesi iyiydi fakat N61JA gerçekten çok daha iyi. Ben müzik kulağına sahip biri değilim ama sesin beni çevrelediğini anlayabiliyorum. Gerçekten çok beğendim, bu konuda kimsenin bir çekincesi olmasın bence (Odyofiller hariç :) onlara uyar mı bu cihaz bilmiyorum)

     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi

    Gizli işletim sistemi

    Benim çok hoşuma giden bir özellik de eğer bilgisayar kapalıyken en soldaki media centerı açmaya yarayan (esc tuşu üstündeki gri tuşların en solundaki) tuşa basarsanız Linux tabanlı bir işletim sistemi sizleri karşılayacak ve kitapçıkta yazdığına göre 8snde açılan bu işletim sisteminde, müzik dinleyebilir, Webde gezebilir, Skype ve diğer chat programlarıyla chat yapabilirsiniz. Yani çok acil bir işiniz varsa Windows yavaş açılıyor diye üzülmeye gerek yok (ki zaten çok yavaş da açılmıyor :) )


    Sıcaklık, Harddisk, Furmark, PassMark, Windows 7 puanlaması ve SüperPi test sonuçları

     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi
    Bu incelemeyi ofiste yazarken ki sıcaklık değerleri
     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi
    Hiçbir şey yapmazken, boşta
     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi
    Prime 95 ile çeşitli yük değerlerinde sıcaklıklar ve test sonunda boşta sıcaklık
     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi
    Tam yük altında
     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi
    PassMark testi sonucu
     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi
    FurMark testi sonucu ve ekran kartı sıcaklığı
     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi
    HDTune random access (rastgele erişim) sonucu (Harddisk)
     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi
    HDTune Okuma testi sonucu (Harddisk)
     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi
    HDTach sonucu (Harddisk)




    Süper Pi resimlerini tekrar upload etmem gerekecek, en kısa sürede oyun testleri ve inşallah ekran kalitesini daha net gösteren fotoğraflarla birlikte gelecek.


    Evet arkadaşlar, elimden geldiğince sorulara yanıt olabilecek bir inceleme hazırlamaya çalıştım, şu ara çok fazla oyun oynayamıyorum laptopla ancak en kısa zamanda hem Dx11 hem de Dx10 oyunlarda testleri sizlerle paylaşacağım. Şimdilik 2 oyuna bakabildim. İkisi de gayet iyiydi ancak şunu belirtmeliyim bu bir masaüstü bilgisayar değil. Dx9 için üst düzey bir kart olabilir, Dx10 için orta üst olabilir ancak Dx11 için orta sınıf bir kart bunu unutmayalım. Crysis gibi oyunlarda masaüstü bilgisayarlar bile AA açmakta sıkıntı yaşıyor, laptopta bunu yapamıyorsunuz diye üzülmek çok yanlış olur. En kısa sürede oyun testlerini ve tabii 3D Mark testlerini de paylaşacağım. Elimden geldiğince sorulara da yanıt vermeye çalışacağım.


    Modelin paylaşım konusu linki ||| ASUS N61JA-JX114V (İ5-430M, HD5730) KULLANICILARI |||
    Lütfen sorularınızı ağırlıklı olarak linkteki başlıktan sorun, orada daha fazla kullanıcı size yardım edecektir.







  • Kullanıcı incelemeleri kısmına taşınmasını rica ediyorum.
  • Gayet detaylı ve açıklayıcı bir inceleme olmuş. Tek kelime ile mükemmel de diyebilirim en ince detaylara kadar girmişsiniz.

    Teşekkürler.
  • Kullanıcı incelemelerine yansıma yaratıldı. Teşekkürler...
  • Güzel bir inceleme olmuş , eline sağlık..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: The Force

    ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi

    20 Haziran Pazar günü Bimeksten aldığım Asus N61JA modelli laptopu, Asus markasının az bozulma ünvanı sebebiyle tercih ettim. Daha önceden sahip olduğum Acer 5920G laptop arıza sebebiyle büyük masraflar çıkarttı ve istemeyerek de olsa tamir yerine yeni bir laptop yolunu seçmemiz gerekti. İncelemem boyunca özellikle 5920G ile kıyaslamalar yapacağım zira o tarz bir laptopa sahip kullanıcılar Asus N61JA alırlarsa ne kazanacaklarını anlatabilmek istiyorum.

    Asusun bu yeni kasasının hem Nvidia ekran kartlı hem de Core i7 işlemciye sahip 2 farklı modeli var. Pil konusu sizler için önemliyse Optimus teknolojisine sahip modeli tercih etmeniz size bildiğim kadarıyla ekstradan 1 saatlik pil ömrü kazandıracaktır.
    Bu modelin temel özelliklerini yazmak gerekirse;


    Intel Core i5 430 M 2.2 ghz (turbo boost ile 2.5 ghz)

    ATI mobility Radeon 5730 1gb paylaşımsız ekran kartı

    2x2 gb Kingston 1333 mhz DDR 3 ram

    16” 1366x768 LED ekran, 2,8 kg kasa

     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi


    EKRAN, KASA VE KLAVYE

    Özellikleri gayet göz doldurucu olan N61JA modeli performansta da gayet başarılı, sade bir kasaya sahip olması kimilerinin hoşuna gitmeyebilir ama benim için sadeliği şıklığı getirmiş diyebilirim. 5920G’nin bana göre çok başarılı beyaz bir klavyesi vardı, aynı zamanda kasasında fişe takıldığında yanan mavi bir ışığı, Asusta ise her zaman yanan biri sağda, biri solda ve biri de açma kapatma tuşunun etrafında yanan beyaz ışıklar (mavi çıkmış fotoğraflarda) ve nümerik kısma da sahip klavyesi var. Klavye hafif esneme yapsa da bu altı boş olma durumu, kalitesizliği değil ısınmamayı getirmiş. Kullanım sırasında elinizin ve bileğinizin altında büyük ısınmalar görünmüyor, daha önceki laptopum 5920de bilek kısmı ve WASD tuşlarının olduğu yerler oyun oynamayı ısınma sebebiyle zorlaştırabiliyordu ancak Asusun klavyesi bu konuda daha başarılı. Sonuçta daha kalitelisini gördüm ancak başarılı bir klavyeye sahip Asus, artı puanı hak ediyor.

     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi  ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi


    Ekranının 16” olması Asusu rakiplerinden bir adım öne çıkarsa da asıl başarısı bu büyüklükten ziyade ekran kalitesi bana kalırsa. Verdiği renkler, ve aydınlatması son derece başarılı. Asusun ön yüklenmiş olarak verdiği bir program sayesinde yaptığınız işe uygun olarak, normal mod, vivid mod, theather mod, gamma correction gibi farklı renk modu seçmeniz mümkün. Ben gamma correction modu altında daha gerçekçi renkler görüyorum, bu sebeple bu modu kullanıyorum. Ekranla ilgili tek sıkıntım var, hatta laptopla ilgili neredeyse tek sıkıntım da bu zaten, ekran çözünürlüğü 1366x768 gibi saçma bir değer. Bu çözünürlükle 3dMark Vantage çalıştırılamıyor mesela. 720p destekli ancak bu desteği çözünürlüğü saçmalatarak vermek yerine başka yöntemler seçmelerini tercih ederdim. Ama olsun oyunlarda veya diğer işlemlerde bir sıkıntı ile karşılaşmadım. Sonuç olarak ekran konusunda kalite artı ancak çözünürlük bana göre kötü bir eksi.

     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi

    Kasanın genel yapısına değinecek olursak sadeliği başta da söylediğim gibi benim için bir şıklık unsuru olmuş, led olduğunu tahmin ettiğim kasa üzerinde pil, wifi, hdd yük ışığı, caps lock ışığı ve diğer 3 süs ışığı verdiği beyaz (pil turuncu) renk tonuyla akşamları göze hoş gelen ve rahatsız etmeyen bir görüntü sunuyor. Buradan yanlış anlaşılmasın bu ışıklar yaldır yaldır parlamıyor. Zaten resimlerde de gözün gördüğü aralıklarda pozlama ile çekmeye çalıştım. Touch pad kısmının etrafı plastik üstüne kauçuk benzeri, rahatsızlık vermeyen yumuşak bir yüzey ile kaplanmış. Sanırım aşınması zor olan bir madde olabilir. Touch pad lafı geçmişken ona da değineyim, çoklu dokunmatik (multi touch) özelliğine sahip touch pad yekpare sol ve sağ tuşlara sahip. Çoklu dokunmatik özelliği ile 3 parmağa kadar farklı kombinasyonları anlayan touch pad, kullanımı keyifli ve basit hale getiriyor. Aynı zamana söylemekte fayda görüyorum 5920gde çok karşılaştığım yanlışlıkla touch pade temas sonucunda mouseu hareket ettirmem Asusta başıma çok nadir geliyor zira program aracılığıyla hassasiyetini ayarlayabileceğiniz “bilek değmesi”ne karşı önlem seçeneği var. Bunu başarılı buldum, gerçekten işe yarıyor.

     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi


    Son 3 fotoğraf, karanlık, loş ve normal ortamlarda kasa üzeri ışıklarının ne kadar parlaklığa sahip olduğunu yapay olarak yansıtmaktadır. Ortamdaki ışık yerine fotoğraf makinesi ayarlarıyla yaptım.


    Yine kasadan devam edelim, ekran kapağı menteşesiz bir şekilde kapanan piano black denilen parlak siyah boya ile boyanmış üzerine de metalik bir Asus yazısı yapıştırılmış. Daha önceki 5920g kasamın kapağı da böyle olduğu için hiç yabancılık çekmedim ve bana kalırsa çok şık bir görüntüsü var. El izine dikkat etmekte fayda var tabii :) Kasanın içinde siyah tonundan farklı olarak hoparlör kısmı ve hoparlör üzerindeki medya tuşları gri olarak tercih edilmiş ve ekranla klavye arasında hoş bir “tarafsız bölge” oluşturmuş. Güzel konumlandırılmış havalandırma çıkışı kasanın solunda yer alıyor ve gerçekten seri çalışan yapısı sebebiyle çok çok sıcak bir hava üflemese de yazın bazen sizi bunaltabilir malum havalar çok sıcak, ama kışın da sizi memnun etmeyecektir çünkü hiç kullanıcısını ısıtan bir yapısı yok :) Kasanın konumlandırmasına geri dönecek olursak sol tarafta fan çıkışından önce VGA ekran çıkışı, Ethernet girişi, Express kart girişi,HDMI ve USB 3.0 girişleri ve bluetooth ile Wi-fi’yi kapatıp açan fiziksel tuş konumlandırılmış. Sol tarafta bulunan bu USB 3.0 girişine diğer USB cihazlarınızı da takabilirsiniz, ben ilk sefer çok şaşırdım ama ilk sefer zorlamak gerekiyormuş az bir şey. USB 3.0 girişi Asusu rakiplerinden daha avantajlı hale getiriyor. Yine adaptör girişi ise sol tarafta fan çıkışının üstüne yer alıyor. Sağ tarafa baktığımızda ise en üstte bir USB 2.0 girişi, onun altında DVD + CD combo sürücü, e-sata ve bir tane daha USB 2.0 girişi bulunuyor. Sağ taraftaki son kısım ise ses girişleri. Kasanın ön tarafında ise güç, HDD kullanım, pil ve wi-fi ışığı bulunuyor, bu ışıkların solunda ise kart okuyucu yer alıyor. Daha önce değindiğim tuş takımıyla ilgili olarak sadece nümerik kısma da sahip olması sebebiyle ışıklandırma kullanılabilirmiş demek istiyorum, alışmanız biraz süre alacak daha önce kullanmadıysanız çünkü tuşlar iç içe vaziyette fakat kısa bir sürede alıştıktan sonra sorun olmayacaktır.

     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi

    Donanım, Windows ve Performans

    Göz dolduran donanıma sahip olup fabrika çıkışı hızı düşürülmesi sebebiyle bir çok diz üstü bilgisayar kullanıcılarını hayal kırıklığına uğratmıştı fakat Asus N61JA bu konuda gerçekten sizleri üzmeyecektir. Son derece performanslı bir ekran kartına sahip olan Asus zaten bu laptopu eğlence (entertainment)sınıfı olarak adlandırmakta. Bu sınıflandırmanın hakkını başarılı donanımı ve 720p destekli canlı renklere sahip (fakat saçma çözünürlüklü) ekranıyla veriyor.

    Intelin yeni nesil core i5 serisinin 430m model numaralı işlemcisinin turbo boost özelliği işlemciye duyulan ihtiyaç doğrultusunda kendisine hız aşırtma uygulayabiliyor ve performans artışı elde edebiliyor. Bana kalırsa Core 2 duo serisine göre pratikte fark edilen bir hız artışı yakalamış Core i5 serisi.

    Gelelim herkesi cezbeden ekran kartına. ATI mobility radeon 5730 ekran kartı kullanan bu model DX 11 destekli olması sebebiyle daha uzun soluklu bir model olarak karşımıza çıkıyor. Mevcut oyunların bir çoğunda gayet yeterli performans sergilemesi beni çok memnun etti. Oyun testlerine yazının en sonunda yer vereceğim.

    Windows 7 home Premium 64bit işletim sistemiyle gelen N61JA Asusun yüklediği envai çeşit program sebebiyle ve saçmaladıklarını düşündüğüm bir hard disk bölümlendirmesi sebebiyle açılışta çok önemli olmasa da bir miktar yavaş kalabiliyor. C sürüsüne 75 GB, D sürücüsüne de 206 GB ayıran Asus, yükleme sırasında buna müdahale etmenize izin vermiyor (en azından bende bir şey çıkmadı). Ben bu sorunu “Kitaplıklar” başlığı altındaki tüm klasörleri C sürücüsünden D sürücüsüne alarak çözmeye çabaladım ama zamanla yüklenen programlar yüzünden açılış bir miktar daha yavaşlayacaktır. Açılışa çok yavaş demek hata olur zira bu bir laptop ve açılış hızı süper hızlı olamaz. Bir miktar yavaş ancak önemsenecek bir şey değil. Bunun dışında Windows ile ilgili tek bir sıkıntı dahi yok, performansı yerinde, Aero efektleri sorunsuz olarak yansıtılıyor. Bir de özel “widget” eklenmiş işlemcinin Turboboost özelliğini takip edebilmemiz için.

     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi

    Daha önce de bahsettiğim ekran renk seçenekleri Windowsa eklenen programlardan biri, yine bir diğer hoşuma giden program ise Fn+Space tuşlarıyla güç profilleri arasında geçiş yapmanıza yarayan “Power4Gear” adlı program. “Battery Saving” isimli modda Windows araç çubuğu ve arka plan dahil bir çok özelliği kapatarak pil korumasını en yükseğe çekebilirsiniz. Diğer modlar ise “High Performance” (Yüksek Performans), Entertainment (Eğlence) ve Quiet Office (sessiz ofis). Bu 2 program dışındaki programlar çok da önemli programlar değiller, silip silmeyeceğinize kendiniz karar verebilirsiniz. Benim hoşuma giden bir diğer program ise “SmartLogon Manager” basitçe birkaç surat tanımlayarak kamera aracılığıyla sisteme giriş yapabilmenize yarıyor. Lafı geçmişken söyleyeyim belki ayar yapmak gerekiyordur bilmiyorum ancak kamera gerçekten çok başarısız, görüntü 5 saniyeden daha geç geliyor (640x480 çözünürlükte dahi)

    Cihazın performans konusunda tek yakışmayan tarafı düşük kablosuz gücü. Atheros marka kablosuz bağlantı kartına sahip Asus, G modunda bağlandığı modemimde 5920g laptopuma göre ciddi düşük performans veriyor. Fakat bu sizi korkutmasın, eğer normalde de az çeken bir yerdeyseniz sıkıntı yaşayabilirsiniz, onun dışında bir performans düşüklüğü yok hız olarak.

    Ses konusuna değinmek istiyorum çünkü beni çok tatmin etti, 5920g laptopun sesi iyiydi fakat N61JA gerçekten çok daha iyi. Ben müzik kulağına sahip biri değilim ama sesin beni çevrelediğini anlayabiliyorum. Gerçekten çok beğendim, bu konuda kimsenin bir çekincesi olmasın bence (Odyofiller hariç :) onlara uyar mı bu cihaz bilmiyorum)

     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi

    Gizli işletim sistemi

    Benim çok hoşuma giden bir özellik de eğer bilgisayar kapalıyken en soldaki media centerı açmaya yarayan (esc tuşu üstündeki gri tuşların en solundaki) tuşa basarsanız Linux tabanlı bir işletim sistemi sizleri karşılayacak ve kitapçıkta yazdığına göre 8snde açılan bu işletim sisteminde, müzik dinleyebilir, Webde gezebilir, Skype ve diğer chat programlarıyla chat yapabilirsiniz. Yani çok acil bir işiniz varsa Windows yavaş açılıyor diye üzülmeye gerek yok (ki zaten çok yavaş da açılmıyor :) )


    Sıcaklık, Harddisk, Furmark, PassMark, Windows 7 puanlaması ve SüperPi test sonuçları

     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi
    Bu incelemeyi ofiste yazarken ki sıcaklık değerleri
     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi
    Hiçbir şey yapmazken, boşta
     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi
    Prime 95 ile çeşitli yük değerlerinde sıcaklıklar ve test sonunda boşta sıcaklık
     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi
    Tam yük altında
     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi
    PassMark testi sonucu
     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi
    FurMark testi sonucu ve ekran kartı sıcaklığı
     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi
    HDTune random access (rastgele erişim) sonucu (Harddisk)
     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi
    HDTune Okuma testi sonucu (Harddisk)
     ASUS N61JA-JX114V kullanıcı incelemesi
    HDTach sonucu (Harddisk)




    Süper Pi resimlerini tekrar upload etmem gerekecek, en kısa sürede oyun testleri ve inşallah ekran kalitesini daha net gösteren fotoğraflarla birlikte gelecek.


    Evet arkadaşlar, elimden geldiğince sorulara yanıt olabilecek bir inceleme hazırlamaya çalıştım, şu ara çok fazla oyun oynayamıyorum laptopla ancak en kısa zamanda hem Dx11 hem de Dx10 oyunlarda testleri sizlerle paylaşacağım. Şimdilik 2 oyuna bakabildim. İkisi de gayet iyiydi ancak şunu belirtmeliyim bu bir masaüstü bilgisayar değil. Dx9 için üst düzey bir kart olabilir, Dx10 için orta üst olabilir ancak Dx11 için orta sınıf bir kart bunu unutmayalım. Crysis gibi oyunlarda masaüstü bilgisayarlar bile AA açmakta sıkıntı yaşıyor, laptopta bunu yapamıyorsunuz diye üzülmek çok yanlış olur. En kısa sürede oyun testlerini ve tabii 3D Mark testlerini de paylaşacağım. Elimden geldiğince sorulara da yanıt vermeye çalışacağım.


    Modelin paylaşım konusu linki ||| ASUS N61JA-JX114V (İ5-430M, HD5730) KULLANICILARI |||
    Lütfen sorularınızı ağırlıklı olarak linkteki başlıktan sorun, orada daha fazla kullanıcı size yardım edecektir.



    kardes bi sorum olcak;

    bu laptolla mesela call of duty 4 veya gta4 ü high ayarlarda oynayınca kasma gibi bir problemle karşılaşma ihtimalımiz varmı teşekkürler.




  • güzel olmuş ellerine sağlık
  • Oldukça güzel bir inceleme olmuş eline sağlık. Ya pavilion dv6 ya bu artık son günler
  • Çok bekledin ya :D Ne zaman geliyor.
  • Güzel inceleme olmuş. Eline sağlık.
  • Tüm teşekkür mesajlarına ben teşekkür ederim, yakında oyun testleri gelecek, henüz dirt 2 ve alien vs predator dışında oyun oynamadım, dirt 2 Dx11 olması sebebiyle karışık sahnelerde orta-üst ayarlarda sıkıntı yaratabiliyor ama çok değil,şimdilik paylaşayım merak kalmasın çok. En yüksek ayarlar her zaman bir laptop için zorlu olacaktır ancak hangi oyunlarda kasma yapar yüksek ayarlarda test etmediğimden bilemiyorum şu anda. Ayrıca kullanıcı başlığında da oyun oynayanlar oynadıkları oyunlara değinmişler.


    quote:

    Orijinalden alıntı: visceroid

    Kullanıcı incelemelerine yansıma yaratıldı. Teşekkürler...



    Ben teşekkür ederim.
  • verdiğin emeğe zamana değmiş. Eline sağlık, güzel inceleme
    ilerleyen zamanlarda oyun testlerini de bekliyoruz
  • inceleme için sağolun. ben de bu laptoptan aldım gayet başarılı. 1-2 sorum olacak. Açılışta bilgisayarı yavaşlattığı için kurulu birçok programı kaldırdım fakat klavyeyi kullanırken elim bazen touchpade çarpıyor. Bunu önlemek için bir program var demişsiniz hangisi o acaba? Birde ben bir aptallık yapıp memory stick pro duo kartı sd yuvasına soktum ama çıkaramıyorum bunu için önerisi olan varmı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: catador

    inceleme için sağolun. ben de bu laptoptan aldım gayet başarılı. 1-2 sorum olacak. Açılışta bilgisayarı yavaşlattığı için kurulu birçok programı kaldırdım fakat klavyeyi kullanırken elim bazen touchpade çarpıyor. Bunu önlemek için bir program var demişsiniz hangisi o acaba? Birde ben bir aptallık yapıp memory stick pro duo kartı sd yuvasına soktum ama çıkaramıyorum bunu için önerisi olan varmı.


    Asusun yüklü olarak gelen touch pad driverı sağ aşağıda, saatin olduğu kısımda sürekli olarak çalışıyor, oradan hassasiyet ayarını yaparsanız çarpmalarda sorun kalmaz. Sıkışan kartınız için uzun cımbızlarla çekmenizi öneririm ancak dikkatli olun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: The Force


    quote:

    Orijinalden alıntı: catador

    inceleme için sağolun. ben de bu laptoptan aldım gayet başarılı. 1-2 sorum olacak. Açılışta bilgisayarı yavaşlattığı için kurulu birçok programı kaldırdım fakat klavyeyi kullanırken elim bazen touchpade çarpıyor. Bunu önlemek için bir program var demişsiniz hangisi o acaba? Birde ben bir aptallık yapıp memory stick pro duo kartı sd yuvasına soktum ama çıkaramıyorum bunu için önerisi olan varmı.


    Asusun yüklü olarak gelen touch pad driverı sağ aşağıda, saatin olduğu kısımda sürekli olarak çalışıyor, oradan hassasiyet ayarını yaparsanız çarpmalarda sorun kalmaz. Sıkışan kartınız için uzun cımbızlarla çekmenizi öneririm ancak dikkatli olun.


    ben aynı aptallığı bi kez yaptım :)
    önce bi karton buluyosun, kartvizit olabilir.
    üstine bi bant alıp üst tarafa çift taraflı olaeak yapıştırıyosun. yani üst tarafı da yapışkan oluyo.
    sonra o kağıdı msin altına sokuyosun, çekiysun. voila! kart çıkıyo :)
    belki 2 saat harcadım bunu düşünürken ama bandı sonra buldum :)
    bu arada cımbızla da çok dikkatli olman lazım ordaki pimlere zarar verebilirsin.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: BrightDaggers

    Oldukça güzel bir inceleme olmuş eline sağlık. Ya pavilion dv6 ya bu artık son günler



    bence bu kardeşim dv6 nın buna göre +ları tasarımı ve hdd nin 7200 rpm olması bence. asusun da 16 inç ekranı ve sessizliği ısınmaması ve arıza verme oranında marka olarak son sıralarda yer alması.ekran kartları yakın.hdd nin 5400 rpm olması da çok mesele değil benim için çünkü ssd ucuzlayınca alıcam sistem hızlansın. sonra da usb 3.0 bi harici 2.5 inç 1 tb yada 640 herneyse keyfime bakıcam inşallah sana önerim asus al tabi herkese önerim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blackcountry -- 2 Temmuz 2010; 2:10:38 >




  • Hımm bu nvidia nın optimus özelliği batarya konusunda o kadar fark verir mi ki ?
  • Merhaba.Bende Bu Markayı Almayı Düşünüyorum.Gerçekten Çok Teşekkür Ediyorum İncelemeniz İçin.Yalnız Bir Şey Soracağım Bu Modelle İlgili;

    1- Ram ve HDD Kapasitesini Sonradan Artırabiliyor Muyuz?Yani Daha Sonra Ram leri İstersem 6 Gb Yapabilir miyim?Yada HDD yi 1 TB ?

    Sorumu Yanıtlarsanız Çok Memnun Olurum.İyi Günler...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi synaptic -- 2 Temmuz 2010; 19:23:22 >
  • Ram kapasitesi 8gb zaten. HDD ise arttırabilirsin tabi.
  • @synaptic

    Ram 8Gb'a kadar arttırılabilir kapasitede, yani alacağınız DDR3 ramler ile 8gb'a kadar arttırma yapabilirsiniz, 64bit işletim sistemi ile gelmesi sebebiyle 4gb ve üzeri ram miktarlarını da görebilmekte. HDD'de tabii ki arttırılabilir durumda. İster SSD ister HDD, tercihe göre kullanılabiliyor.

    @nasozby

    Nvidia Optimus özelliği sanırım bu modelde 4 saate kadar pil ömrü sağlıyor, bununla ilgili bir araştırma yapmanızı öneririm. Bu teknoloji Macbook serisinde de kullanılıyor ve 10 saate varan pil kullanımı sunuyor. Tabii pil teknolojileri bildiğim kadarıyla farklı ama bu teknolojinin katkısı gerçekten ciddi. Optimuslu modeli bizzat kullanmadığım için tam kullanım süresi veremiyorum, internetten incelemeleri okumanız faydanıza olacaktır.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.