Şimdi Ara

ASUS DSL-AX82U | AX5400 | VDSL MODEM | GAMING ROUTER | WiFi 6 | WPA3 | Aura RGB | IPv6 | Merlin (115. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
2.303
Cevap
60
Favori
115.990
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 112113114115116
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

tls kısmına özel dns server adresleri giriliyor. örneğin adguard dns aboneliğin var ise (bir aboneliğe 5 cihaza kadar kullanım izini veriyordu, şu an nedir durum bilmiyorum) adguard web sitesinde ayarlara girdiğinde, dns server kullanmak istediğin cihazı eklemek istediğinde sana ip veriyor, tls server ismi veriyor, bir de port no veriyor. parmak izini boş bırakıyorsun. geçen keenetic için sormuştum, ikinci ip için de aynı ayarları kullanarak ikinci kez ekleme yapman gerekiyor. sonrasına da isp dns yerine kendi özel dns sunucunu kullanmaya başlamış oluyorsun. şimdi 57 oldun galiba? ellerinden öperim, abim sayılırsın. ASUS DSL-AX82U | AX5400 | VDSL MODEM | GAMING ROUTER | WiFi 6 | WPA3 | Aura RGB | IPv6 | Merlin 

• GT-BE98 ana router ASUS RT-BE92U aimesh yapınca wifi6 da 160 mhz çalışmıyor. 1200mbps bağlanıyor. İkisi de güncel router ama desteklemiyor. Böyle bir saçmalık yok. Hala düzeltmedi bunu asus, Wifi6 80 mhz 1200 mbps kullanıyorsunuz aimesh yapınca eski wifi6 larda böyle bir sorun yoktu delirmek elde değil. Bozuk ya bunların router hakleniyor da zaten

Aynı noktada telefonum ile internet hız testi yaptığımda:

DSL-AX82U 600-700 mbps,

Türk Telekom ZTE h3600P 920-930 mbps,

Türk Telekom TP-LINK EX520V 920-930 mbps...

Aynı laptop ile modemlerin yanında wifi hızları:

DSL-AX82U 1200 mbps,

Türk Telekom ZTE h3600P 2400 mbps,

Türk Telekom TP-LINK EX520V 2400 mbps...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi truecupper -- 22 Eylül 2025; 22:22:34 >

Laptopta 2400mps ile bağlıyım. wifi 6 aktif edip 160mhz bandını açın ve 128. nolu kanala çekip deneyin.

Aimesh kullanıyorsa 160 mhz çalışmayabiliyor. Uyumsuzluk var benim routerlar da mesala

Asus DSL-AX82U ile RT-AX82U aimesh yaparak kullanıyorum....160 mhz'i aktif ettiğimde sorun çözüldü ! Teşekkürler....

Bende aimesh kullanıyorum 160 mhz ekinleştirdiğim zaman gt lerde 160 mhz etkin ama RT lerde etkinleşmiyor. Uyumsuzluk var analmadım. Benim Asus global ile görüşmem lazım hatta asus türkiye de şikayet etmem lazım çok yetersiz bir teknik ekip var boşa zaman kaybetmeme neden oluyor. wifi 7 ler sorunlu aimesh düzgün çalışmıyor.

ASUS DSL-AX82U | AX5400 | VDSL MODEM | GAMING ROUTER | WiFi 6 | WPA3 | Aura RGB | IPv6 | Merlin
    ASUS DSL-AX82U | AX5400 | VDSL MODEM | GAMING ROUTER | WiFi 6 | WPA3 | Aura RGB | IPv6 | Merlin

Aşağıdaki resme bakarak biraz aklı çalışan insan olayın ne olduğunu anlar ama yok asus türkiye tam bir vitaminsiz çıktı. Yani öyle şeyler yazıyorlar ki aklınız gider. O kadar para say. Tüm kabloları en kaliteli kendin titizlikle çek ama Asusun aptalıkları ile karşılaş.

Not: Eski routerları 160 mhz de çalışıyor ama orada da farklı sorun var ama şuanda ona değinemeyeceğim.

Ama hepsini asus aimesh yaptığımda bu altaki routerlarda 80 mhz de çalışıyor ama acsses point yaparak ayrı kurarsam 160 mhz çalıştırabiliyorum. Bu seferde aimesh olmuyor. Bu kadar para harca gel de bir daha asus kullan. Aslında vaat ettiği şeyi veremediği için tüm cihazları iade edeceksin paranı alacaksın.

Asus router olarak kullanılacak bir marka değil artık benim için....

• MC.CYBER_ kullanıcısına yanıt

şöyle bir durum var. asus'un ax ve be serilerinde, 160MHz kanalı 36-64 arasında çalışır. senin verdiğin şu ikinci resimde 5GHz-2 için kontrol kanalıotomatikte de olsa 100 görünüyor. bu da 160MHz'in 80MHz'ye düşeceğinin bir garantisi bence. 100-128 arası da destekliyor ama dfs zorunlu. bu yüzden asus dfs seçeneğini sunmayıp, stabilite için 80MHz'e düşürebilir. ayrıca 5GHz ayarlarında, NSS olarak adlandırılan bir ayar var görünüyor. aşağıdaki linki incele istersen. bana göre asus'un bir hatası yok gibi görünüyor. ayrıca çevre ağları iyi etüt et. boş kanal veya en azından az kullanılan kanalları seçmelisin. bunu yapmadığın takdirde, cihaz 80MHz'i stabil olarak seçecektir. kısaca öncelikle otomatik ayarlardan kurtulman lazım.

tom's hardware forum
    Info - How to work out Asus Aimesh wifi 6 160MHZ problem with RT-AX89X
    https://forums.tomshardware.com/threads/how-to-work-out-asus-aimesh-wifi-6-160mhz-problem-with-rt-ax89x.3842272/

Teknoloji, ancak onu kullanan kadar işe yarar.
    Teknoloji, ancak onu kullanabilen kadar işe yarar.
    Teknoloji, ancak onun varlığını bilen var ise işe yarar.
    ... :D

• The souls migration kullanıcısına yanıt

Neden asusdan kaynaklanmadığını dediğini anlamadım. Aimesh olarak kullanabileceğimizi ayarları değiştirdiğimizde hepsinde değişeceği ve tek bir wifi ağı olacağını söylüyorlar. 160 mhz ve 80 mhz olarak iki ayrı wifi ağı olmuş oluyor. Acsses point den ne farkı kalıyor ki bu olayın. Akıllı evi olan arkadaşlarım var. Onlar unifi kullanıyor. Benim yaşadığım hiç bir sorunu yaşamıyorlar. Asus Aimesh işini beceremiyor. Birde güvenlik işini habire büyük açıklar oluyor. Aynı şekilde bizim ülkemizde vlan id girdiğimiz için gt modelde 10 gbit wan portunu lan olarak kullanamıyorum. Bunun için gpon cihazını sfp çevirmek zorunda kaldım. unifi de istediğin portu vlan id girsen bile kullanabiliyorsun. Asusa sorsan bu sorun değil böyle olması gerekiyor.

Bu dediğin sorun olunca ayarlarda BE 160 mhz seçemiyorsun. 20 40 80 mhz seçenekleri açılıyor. 160 seçeneği kayboluyor. Ben ayarlardan 160 mhz etkinleştirebiliyorum. Buradaki yazıda da aynı şeyi demiş. O dedirdiğin olay başıma geldi. Bu o değil. AX ve AXE leri kullanırken ben sorun yaşamadım. Yerine Yeni BE wifi7 leri aldığımda sorun yaşadım. AX ve AXE leri be ekle 80 mhz de kullanırsınız. 1 tane çok uzağı bile koysanız 80 mhz de çalışır. GT ve RT be kullanırsanız da aynı RT ler 80 mhz de çalışıyor. Yani sorun tamamen asusla ilgili bunu anlamanız için çok büyük ev ve çok fazla asus cihazı kullanmanız lazım.

Sinyal sorunu olsa GT de 160 mhz de çalışmazdı. Bendeki sorun Sorun GT ve RT lerin uyumsuz olması. Hepsi aynı model olsa sorun yaşamazsın. Bende 5 ghz, 5 ghz-1, 5 ghz-2 3 tane 5 ghz var gibi ama ara yüzde 5 ghz-1 ve 5 ghz-2 ayarı var. Ben sorunun bundan kaynaklandığını düşünüyorum.

Günün sonunda o kadar para veriyorsun. wifi 5 hızında çalışıyor bu kabul edilebilir bir şey değil benim için...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MC.CYBER_ -- 2 Ekim 2025; 18:38:30 >

sen epey sinirlenmişsin, dolayısıyla bazı durumları göz ardı ediyor ve görmezden geliyor olabilir misin? mesela ben dedim ki "160MHz kanalı 36-64 arasında çalışır. senin verdiğin son resimde 5GHz-2 için cihaz 104 nolu kanalı kullanıyor. kontrol sende değil görünüyor yani. önce bunu ortadan bir kaldır. otomatik ayarlardan vazgeç. buradaki amaç 160MHz'i görünür hale getirebilmek zaten. unifi'yi asus ile zaten kıyaslayamazsın ki. biri bildiğiin üst düzey de olsa diğeri daha kurumsal bir ürün, yazılımı ile yetenekleri daha iyi. bir de şunu anlatamadım galiba. çevre ağların kullandığı kanallar senin 160MHz'i kullanmana engel teşkil ediyorsa eğer, elindeki cihazları daha iyi manuel ayarlaman gerekebilir. seçeneklerin tamamını değerlendirdiğine emin misin? mesela şöyle bir durumda olabilir. ben de bir asus router gördüğüm, benzer şekilde "on" durumda görünen bir özelliği kapatabilmek için menude geziniyorsun ama kapatmak için yer yok. fakat bir özelliği kapatınca ancak o özelliği kapatabileceğin menu açılıyordu. kısaca asus da mükemmel değil. ama unifi, aruba, mikrotik gibi ürünler, daha gelişmiş özelliklere sahip. bunları asus, tp-link, keenetic vs home/ofis tipi ürünlerle bir tutamazsın. bence biraz daha uğraş pes etme.  

• The souls migration kullanıcısına yanıt

Hayır göz ardı etmiyorum. Sinirlenmem sana değil asusa yanlış anlaşılmasın. Yardım etmek istediğini anlıyor ve teşekkür ediyorum.

Sinirlenme kısmı da derdini anlatamadığım için sinirleniyorum.

160 mhz 36 ile 64 de 160 mhz çalışır diyorsun. Zaten 5 ghz-1 ne ad verirsem RT ler de O ad oluyor. RT lerin de 36 64 de 160 mhz çalışması lazım. Ama RT ler de çalışmıyor. Bu kanal olayını denedim hatta denerken 160 mhz etkinleştiremediğim yerler oldu. O dediğini anlıyorum. Bu olay o değil. Kanal dan kaynaklı olursa 20/40/80 Kanal doğru ise 20/40/80/160 çıkıyor. ve 160 tek seçebiliyorsun.

Bir ikincisi sinyalerle ilgili olmadığı

GT lerde 5 Ghz-1 ve 5 Ghz-2 160 mhz çalışıyor. RT lerde 160 olmuyor. Senin dediğin olsa GT lerde 160 mhz çalışmıyor. Ben bunları kurcalayarak farkı anladım.

5 Ghz-2 de kanal aralığı 100 ile 128 zaten 160 mhz çalışıyor. Orda sorun yok.

Ya ben sizin gördüğünüz anlatmak istediğinizi anlayamıyorum. Yada ben anlatamadım. Bunu nasıl anlayacağım veya anlatacağım bilmiyorum...

peki, sen sorunun hangisinde olduğunu düşünüyorsun? sorunu aşabilmek için daha çok hangisiyle meşgul oldun? aimesh ana yönlendirici üzerinden (yani sende gte oluyor) yönetiliyor malum. bu ayarlar da kendisine bağlı olan düğümlere iletiliyor. her iki üründe de nvram var görünüyor. bence denemelerinde mutlaka temiz kurulum yap. mobil veya web ara yüzünden mi yaparsın sen karar ver. belki de yapmışsındır. her iki router'da da nvram ayarlarına bak ve her iki ayarları karşılaştır. hangi ayarlar var? : kanal genişliği ve no, dfs durumu, ülke kodu, kanal listesi, aimesh parametreleri vb. cihazlara ssh il bağlanıp bu bilgileri temin et. daha sonra ana router veya rt'ye odaklanırsın. yani hangi cihaz 160MHz'yi iptal etti? sorusuna cevap rt dersek bu yanıltıcı olabilir. yani rt ben 160MHz istemiyorum diyemez ama ana router'dan gelen ayarları uygulayamam da diyebilir. örneğin sorun kaynağı dfs olabilir. ülke kodu olabilir mi? sanmıyorum. ayrıca donanımların özelliklerine bakınca rt'nin 160MHz özelliği ana router'a göre daha sınırlı. (anten özellikleri) parazit ve zayıf sinyal durumlarında 160MHz'i 80Mhz'ye düşürüyor belki de. bunu tespit etmek için cihazları birbirine yakın konumlandır ve yine sıfır kurulum dene. hala 80MHz'de kalırsan eğer, sınırlama vardır deriz. (firmware/nvram veya aimesh sınırlaması) ayrıca rt modelin iki farklı sürümde aimesh ile ilgili güncelleme almış. eski sürüm firmware'ler ile deneme yapmaya değer mi diye düşünüyorum, neden olmasın. ben rt'de bunu da denerdim. tam bir tespit yaparsan eğer, sosyal medyadan paylaşım ile 160MHz'de seni tutacak yeni bir firmware isteyecek olman, daha etkili olabilir. hem herkes sorunu görmüş olur hem de çözümün gelip gelmeyeceğini de. sağlam veriler ile yüklenirsen asus'a, ses getirir diye düşünüyorum. havada asılı kalırsa sorunun, ya bu yapamıyor, acemi diye seni her türlü geçiştirebilirler.

• ben bir deneme yaptım az önce bir router'da. nvram show ile tüm ayarlar görüntüleniyor. uzun bir liste çıkıyor tabi. sadece wifi ayarlarını görüntülemek mümkün. sadece ülke kodunu da görmek mümkün.

man@Asusxxxxxx:/tmp/home/root# nvram show | grep country 

fb_country= 

modem_country= 

wl0_country_code= 

wl0_country_rev= 

wl1_country_code= 

wl1_country_rev= 

wl2_country_code=US 

wl2_country_rev=634 

size: 113912 bytes (82696 left) 

wl3_country_code=US 

wl3_country_rev=634 

wl_country_code= 

wl_country_rev= 

wl0 (5GHz)

wl1 (2.GHz)

boş olanlar tanımlanmamış durumda. istersem ülke kodu tanımlayabilirim.

nvram set wl0_country_code=TR

nvram set wl1_country_code=TR

nvram commit

reboot

şu listeyi bir karşılaştır bakalım (eklemeyi unuttum. bu arada sadece wl0 için örnekleme yaptım. 2.4 wl1, hatırlatayım)

kanal genişliği bilgisi

nvram show | grep wl0_bw

kanal ve mod bilgişi

nvram show | grep wl0_chanspec

yan kanal yönü (160MHz'de hangi kanal)

nvram show | grep wl0_nctrlsb

ülke kodu

nvram show | grep country

nvram get wl_country_code

aimesh backhaul ve kanal genişliği

nvram show | grep mesh_backhaul_chanspec

nvram show | grep mesh_bw_limit

her iki router'dan çıktı al ve karşılaştır bakalım. biz de görelim sonuçları. ASUS DSL-AX82U | AX5400 | VDSL MODEM | GAMING ROUTER | WiFi 6 | WPA3 | Aura RGB | IPv6 | Merlin  farklar için ivedi AI'ye danış (chatgpt) ASUS DSL-AX82U | AX5400 | VDSL MODEM | GAMING ROUTER | WiFi 6 | WPA3 | Aura RGB | IPv6 | Merlin  ASUS DSL-AX82U | AX5400 | VDSL MODEM | GAMING ROUTER | WiFi 6 | WPA3 | Aura RGB | IPv6 | Merlin 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 4 Ekim 2025; 18:37:51 >

• görünen o ki daha fazla parametre var. :D sen şunlara da bak en iyisimi

PHY ve TX parametreleri

wl0_phytype PHY tipi ve standardı (Wi-Fi 5/6, MIMO düzeni)

wl0_txpwr Transmit gücü, düşük güç → 160 MHz fallback olabilir

wl0_nctrlsb Yan kanal yönü (Lower/Upper)

wl0_antcfg veya wl0_txchain Hangi antenler aktif, MIMO kullanımı

backhaul parametreleri

mesh_backhaul_chanspec Node’un backhaul kanalı + bandwidth’i (gerçek bağlantıyı gösterir)

mesh_bw_limit Node’un backhaul’da izin verilen maksimum bandwidth

mesh_backhaul_txpwr Backhaul TX gücü, parazit veya mesafe nedeniyle 160→80 fallback’e sebep olabilir.

kısaca, tam bir cevap bu şekilde elde edebiliriz. deriz ki örneğin: re cihazının 160MHz'si aimesh ile hikaye ASUS DSL-AX82U | AX5400 | VDSL MODEM | GAMING ROUTER | WiFi 6 | WPA3 | Aura RGB | IPv6 | Merlin 

• aslında olayı şöyle özetleyebiliriz sanırım. rt'yi ana cihaz, gt'yi de düğüm (node) yani ikinci cihaz yap. 160Mhz'i sorunsuz aldın diyelim. bu durumda, ilk ayarda yani gt ana cihaz ve rt de ikinci cihaz konumundayken 80Mhz'i sana veren ayarlarda sorun var deriz. yani konfigurasyonda sorun var deriz. bu da rt'nin firmware'inde sınırlama var anlamına gelir.  

• nasıl gidiyor, deneme yapıyor musun? epeydir kayıpsın. umarım ilerleme vardır. ASUS DSL-AX82U | AX5400 | VDSL MODEM | GAMING ROUTER | WiFi 6 | WPA3 | Aura RGB | IPv6 | Merlin 

@MC.CYBER_

• DSL-AX82U modemde tivibu kullanır iken telefon ile internet hız testi yaptığımda, görüntüde bozulmalar oluyor....Aynı olayı Türk Telekomun verdiği TP-LINK ex520V routerda denediğimde herhangibir sorun olmuyor....Bu sorunu nasıl çözerim ?

Asusa Geri bildirim Gönderdim RT koyduğum yerde gt çekmiyor. Sadece gt 2.4 ghz çekiyor onlar ayrı MLO değil. Defalarca sıfır kurulum yaptım. Daha önce GT ile AX ve AXE lerde bu sorunu yaşadım.

Wifi6 da bir türlü 160 alamadım. RT leri acsess point yani mesh den çıkarınca 160 mhz çalışıyor. O zamanda Mesh özelliğini kaybediyorum hiç anlamı yok. 6 Ghz de hiç bir cihazda sorun olmuyor Wifi6e ve Wifi7 ler de Dediğim gibi sorun wifi6 160 mhz de Benim cihazlarımda en performanslı çalışan da wifi6 5 ghz Asusa tüm verileri gönderdim hem türkiye hemde globale globalden emin değilim. Tespit etsinler.

bunu düşündüm ama RT ana cihaz istemiyorum. Wifi ağımda 165 cihaz bağlı görünüyor. Belki 300 dür. Ben şey yaptım alt katta ayrı ana router ve aimesh üst katta ayrı bir router ve aimesh yaptım. Alt katta daha fazla router var Yerleri aynı hemen hemen ax ve axe ler bir arada 160 mhz çalışıyor. ve alt katta daha az duvar var. Sinyal kaybı çok az. Fazla aimesh olmasının nedeni alt katta akıllı cihazların fazla olması.

Şunu denemek istiyorum. RT ile axe ve ax ileri aimesh yapmak. 160 mhz de çalışırsa böyle bir kurulum yapabilirim. Gt ler sadece bilgisayar odası ve vr oynadığım ve sinama odasında full performans çalışır.

RT lerin performansı bana terasta lazım ikisi aimesh olduğu için performanslı çalışır. Bu şekilde çalışırsa sorun GT lerin 5 ghz-1 ve 5 ghz-2 kaynaklı olur ve aynı şekilde gt lerin diğer modellerinde 6 ghz-1 ve 6 ghz-2 de bu sorunlar wifi 7 de yaşanacak demektir. Dediğim çıkar.

Bu işlerle uğraşmak zor ipler vs değişiyor 0 kurulum demek ip leri sabitleyeceksin yedek atınca temiz kurulum olmuyor.

Ben rahat yaşamak için alıyorum cihazları. Asusu tercih sebebimde oyun oynamam yoksa öyle bir ağ kurarım ki evime

• 
Sayfa: önceki 112113114115116
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.