Şimdi Ara

Askerlik nedeniyle işten çıkış ve izlenecek yol

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
10.171
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ben 17.11.2008 tarihinden itibaren taşeron firma üzerinden bir devlet hastanesinde çalışmaktayım. Her sene sonu sigortaya çıkış/giriş yapılıyor. Ben bunu hizmet dökümünden görüyorum, bir yere imza falan atmıyorum. Askerlik nedeniyle işten çıkmayı düşünüyorum. Bir iki arkadaşımıza sorun çıkarmışlar her sene çıkış/giriş yapıldığı için sadece 1 senelik tazminat vermeye çalışmışlar. İlk olarak bunun için yani 4 senelik tazminatımı alabilmek için ne yapabilirim? Girdiğim zamandan beri aynı firma ve aynı hastanede görev yapmaktayım. İkinci olarak yeni bir yasa çıktı sanırım. Askerlik nedeniyle işten çıkanların sigortasını devlet askerden gelene kadar ödemeye devam edecekmiş. Bu yasa yürürlüğe girdi mi? Ne yaparsam faydalanabilirim? Üçüncü olarak devlet askerden geldikten sonra bana işsizlik sigortası bağlar mı? Bunun için ne yapmam gerekli? Dördüncü olarak askerlik dolayısıyla askere gitmeden ne kadar süre önce işten çıkabilirim? Hangi belgeleri temin etmeliyim ve nasıl bir sıralama ile işlemleri yürütmeliyim? Bilen arkadaşlar avukatlar varsa yardımcı olurlarsa sevinirim.

• Askere gitmeden 2 ay once yasal olarak bildirmeniz gerekli is yerinize.

Mecburi ayrilik askerlik icin yani tazminat alabilmek icin askere gitmeden 10 gun once verilen sevk belgesi (silus) vermeniz gerekli is yerinize. Herhangi birsey imzalarken dikkat edin, size yanlislikla istifa belgesi imzalatmasinlar hic bir hakkiniz olmaz uyanik olun.

Askerlik dolayisiyla isten ayrildiginizda askerlik goreviniz bittiginda ayni firma sizi geri ise almak zorundadir yasalar ve kanunlara gore. Almadigi taktirde isten ayrilirken verilen belgeler ile ISKUR a basvurup issizlik sigortasi alabilirsiniz 6 ay boyunca.

Ayrica is verenin her sene sonu girdi-cikti yapip tazminat hakkinizi oldurmeside yasal degil bu konu hakkinda is mahkemelerini kullanabilirsiniz. Is mahkemelerinde isci davalara direk 2-0 onde baslar bu yuzden cekinmeyin en fazla isinizden olursunuz baska is bulursunuz ama maddi tazminat alirsiniz hatta mahkeme ise geri alinma karari verebilir bu sekilde tekrar sizi ise almak zorundalar ve uzun bir sure sizi isten cikartamalazlar yuz kizartici suclar haricinde.

Askerlik icin isten ayrilma, mecburi ayriliktir. Is yeriniz size 1 yiliniz dolduysa tazminat vermek zorundadir. Yasalara ve kanunlara gore hic bir is veren itiraz edemez vermiyorum diye. Ve gorev bitiminde sizi ayni ise geri almak zorundadir. Almadigi taktirdede tazminat alirsiniz is verenden dava actiginiz taktirde. Sizin alacaginiz kidem tazminatidir. Ihbar tazminati alamazsiniz. Ihbar tazminati isverenin isciyi habersiz olarak cikarmasidir.

Sorulariniz olursa cevaplayabilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cloud Nine -- 14 Aralık 2012; 22:17:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Anladığım kadarıyla askere gitmeye niyetlenmeden 2 ay önce iş yerine haber vermem gerekli. En geç 2 ay mı olması gerekli? Direk silüsle gitsem olmuyor mu? Diyelim olmuyor. Asıl çıkış işlemini silüsle birlikte yapmam için silüs ile birlikte iş yerine gidip çıkışımı almam gerekli. Orada bana imzalattıklarında istifa ediyorum tarzında hiçbir belgeye imza atmıyorum. Eğer atmaya zorlarsalar atmayıp ne yapmam gerekli? Diyelim iş yeri zorluk çıkarmadı tazminatı verdi. Herhangi bir kağıt ya da belge verecekler mi işten askerlik yüzünden ayrıldığıma dair ya da almam gerekli mi? Vermezlerse ne yapmam gerekli? Yeni bir yasa çıktı sanırım 3 ay oluyor. İşten askerlik sebebiyle ayrılanların sigortasını askerlik boyunca devlet ödüyormuş. Bunun hakkında ne yapmam gerekli? Teşekkür ederim açıklamalarınız için.
  • Sigorta hakkinda bilgim yok.

Isten cikarken size belge vericekler. Belgede is aktinin mecburi askerlik gorevi nedeni ile son verilmesi gibi bir ibare alacak.

2 ay muhabbeti ise su; sizin gorevinize baskasinin getirebilmesi icin. Kilit bir gorevdeyseniz siz pat ben iste cikiyorum diye giderseniz sknti olur. Yerinize eleman bulunmasi gerek. Siradan bir is bile olsa.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Peki teşekkür ederim. Bir sorun çıkarsa yine buraya yazarım.
    1. 4857 Sayılı İş Kanununun 120. maddesi ile 1475 sayılı eski İş Kanununun halen yürürlükte olan ve kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddesi incelendiğinde, muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatına hak kazanacağı düzenlenmiştir. TDK sözlüğünde” muvazzaf” kelimesinin anlamı “askerlik, Silahlı Kuvvetlerde görev başında olan subay ve astsubaylarla askerlik hizmetini yapan erler” şeklinde belirtilmiştir. Kıdem tazminatına hak kazanmanın temel koşulu bir iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmış olmaktır. Askerlik nedeniyle kıdem tazminatı almak isteyen bir kişi de iş yerinde en az 1 yıl çalışmış olmalıdır. 1475 sayılı İş Kanununun 14 maddesine göre işçi muvazzaf askerlik nedeniyle işten ayrıldığında kıdem tazminatına hak kazanacak ise de ihbar tazminatına hak kazanamaz. Bu sebeple askere gitmek isteyen bir işçinin, daha önceden işverene bildirmemesine rağmen ani bir karar ile iş sözleşmesini feshetme ve ihbar öneli vermeme hakkı olduğu söylenebilecektir.
    2. Eğer işveren ile yaptığınız sözleşme belirsiz süreli ise işveren geçerli bir sebep göstermeden veya sizin haberiniz olmadan çıkış sigorta çıkışınızı veremez. Eğer sözleşmeniz belirli süreli ise de aynı şekilde 2. defa gerekçe göstermeden belirli süreli sözleşme yapılamaz, yapılırsa belirsiz süreliye dönüşür. Haklarınızın başlangıç tarihi ilk işe giriş tarihinizdir. İş kanunu bu konuda açık bir şekilde işçinin yanındadır.

• Cevap için teşekkürler. Böyle bir konu açtığımı tamamen unutmuştum, eskilere gittim. :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.