Şimdi Ara

Asgari Ücrete Zam Gelirse Her Şeyin Zamlanacağını Söyledik (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
160
Cevap
0
Favori
10.397
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
105 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • geçen markette pringleslere bakıyorum 14 TL bazı yerlerde 11 TL falan, sonra denk geldi 3 harfli marketlerden birine girdim marketin kendi ürünü olan çakma pringlesin fiyatı da 11 TL yazıyor. akıl oyunları oynuyorlar resmen  

  • Asgari ücret'e zam gelmesinden çok insanların asgari ücret'e tamah etmesinde sıkıntı var. Herkes sanıyor'ki asgari ücretle diğer ülkeler krallar gibi yaşıyor. Hedefiniz asgari ücretin üstü olacağına siz kendinizi geliştirmekten uzak tutup asgari ücret'e zam istiyorsunuz ve buna tamah ediyorsunuz. Asgari ücret'e zam sadece göz boyar ne kadar giriyorsa o kadar çıkar. Bu değişmez bunu yapacağınıza gireni çoğaltıp çıkanı azaltacaksınız. Tabi muhteşem halkımızın ekonomik okur yazarlığı %1 anca olduğu için bir gelişimde göremiyoruz.

  • empati duygunuz sıfır. aynı gerçeklik duygunuz gibi. asgari ücrete çalışmak zorunda kalan, özellikle üniversite mezunlarını hiç bilmiyorsunuz. sanırım standart bir düşünme-yargılama sisteminiz var, sıkışınca ona başvuruyorsunuz. maalesef sizi ciddiye alamaıyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • asgari ücret komple kaldırılmalı, tüm sorunların kaynağı bu asgari ücret. piyasa kendi dengesini bulur.

  • Handsomekont kullanıcısına yanıt
    aylarca hatta bazen yıllarca iş bulamıyor adam. dayanamayıp, asgari ücrete mahkum çalışmaya başlıyor. sen diyorsun ki, herkes kendi maaşını belirler, şaka mısın, başka bir şey mi?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 150 gram kavurma 200 gram kaşar aldim 20 lira verdim...1 hafta kahvaltıda idare etcek bizi


    Mesaj burda veriyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1234Rambo kullanıcısına yanıt

    Yanlış tercihler yüzünden iş bulamıyor. Tek bir bakış açısıyla yol alamazsın. Türkiyede işsizlik neden fazla ? Çünkü herkes beyaz yakalı olma peşinde. Herkes birilerinin gittiği izleri takip ediyor yeni bir yol arayan yok. Yeni bir yolu arayıp bu yolda emek veren kendini kurtarıyor zaten. Atanamayan öğretmenlerin olduğu bir ülkede hala öğretmenlik okuyan kişi kusura bakmasın. Mesleki öğrenimi yok ettiniz bu kafayla.

  • Handsomekont kullanıcısına yanıt
    yeni bir cevap yazmak gereksiz. ilk mesajımı okuyun, aynısını diyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 1234Rambo

    empati duygunuz sıfır. aynı gerçeklik duygunuz gibi. asgari ücrete çalışmak zorunda kalan, özellikle üniversite mezunlarını hiç bilmiyorsunuz. sanırım standart bir düşünme-yargılama sisteminiz var, sıkışınca ona başvuruyorsunuz. maalesef sizi ciddiye alamaıyorum.

    Türkiye üniversite cenneti.

    Matematikten 2 net yapamayan Türkçe okuduğunu anlamayan adamlar yata yata kız - erkek peşinde üniversiteyi bitiriyor

    Üniversite mezunu demek ne demek bir bunda anlaşalım. Sen kendi bölümünde turkiyede ilk 5 de olan üniversiteye gir bitir iş bulamazsan gel eleştir

    Bilmem anlatabildim mi.

    Uyduruk üniversiteden uyduruk bölümden mezun olmak zaten vasıfsız olmanın bir göstergesidir


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bir tane de siz asgari ücretliler başlık açsın hemen.. memura zam gelince, herşeyin zamlanacağını söyledik diye.. altta kalanın canı çıksın    


    nitekim sidikli, sümüklü, doğru dürüst hiç bir iş yapmayıp devletin dairesinde popişini büyüten devasa sayıdaki memurcuk kesimine devlet zam yapınca, özel sektörün iştahı kabarıyor ve fiyatlar artıyor.. yattığı yerden para harcayan kesim memurlar, gariban asgari ücretli ise anca boğaz tokluğuna çalışıyor bu ülkede. hani ekmeğe zam gelse anlayacam, asgari ücretli yüzünden diyecem  


    çok sayıda gereksiz memur olmasaydı ve memura zam yapılmamış olsaydı, devlet bu kadar para basmazdı ve türk lirası değer kaybetmemiş olurdu.. işiniz gücünüz garibana giydirmek aq..


    hadi dağılın şimdi  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Z-Klavye -- 22 Ocak 2021; 1:42:59 >




  • Tamam işveren 100 Avro teklif edemez ama yasanın kıyısından köşesinden geçer 101 Avro yapar, hadi utansın 110 Avro yapsın ücreti. Türkiye'de yaşıyoruz hocam, ahlâk, etik, vicdan hak getire. Ayrıca buna bile gerek yok, işveren sen vasıfsızsın der işi tam bilmiyorsun der hakkın bu der yine ödemez. Hatta buna bile gerek yok. İşsiz çok işine gelirse der yine ödemez, bunu söylerken utanmaz da.

    Ben asgari ücrete yapılan zammın ürün fiyatlarını bu kadar zıplattığını düşünmüyorum. Burada bir algı çalışması, bir fırsatçılık, bir günah keçisi arama durumu var. Asgari ücretten önce bir ürün 10 defa zam görüyor ama asgari ücretli sadece bir sonraki yılın başında zam alıyor. Ayrıca asgari ücretli zammını zaten gerçek enflasyonun bile altında alıyor. Ya şimdi asgari ücretli %20 zam aldı ondan bu zam diyorlar ama ürün %100 zam görmüş misal. Bunun asgari ücret zammıyla ne alakası var? Ayrıca tamam bu son asgari ücrete yapılan zam yüzünden ürünlere zam bindi diyelim. Bak koca bir yıl boyunca asgari ücret aynı kalacak değil mi? O zaman 1 yıl boyunca tüm ürünlerin fiyatlarının aynı kalmasını beklersin değil mi? Peki sence böyle bir şey olacak mı? Yani bu 1 yıl boyunca bu ürünlere birden fazla kez zam gelmeyeceğini sanıyor musunuz? Ben sanmıyorum. E maaş da yıl içinde ara ara artmadığına göre demek ki asgari ücretin artışının bu zamlarla çok da büyük bir ilgisi yok. Ya buna zam filan diyoruz da zaten bu, yıl içinde enflasyonda eriyen, kaybolan emek değerinin resetlenerek yıl başında bir kereye mahsus geri alınmasıdır. 1 kereye mahsus diyorum çünkü bu bahane edilerek daha yılın başında ürünlere, hizmetlere zam döşeynip sonra yıl içinde tekrar tekrar bir şeylere zam gelince bu maaş yine erimeye devam edecek. Memur ve orta gelirli için söyledikleriniz haklı onlarda benzer oranlarda zam almalı. Buna itirazım yok.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 22 Ocak 2021; 2:49:8 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Aslında söylenecek o kadar çok şey var ki ama kelimeler bitti yani gerçekten bitti

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Borakhan

    bu ülkede asgari ücret düşse bile her ieye zam gelir neden?


    1. Yarı mamul ve hammadde ithal. Yani tohum, gübre, yem vs. hepsi ithal. Neden? AKP geldiğinde yüskek faiz düşük kur politikası uyguladı. Değerli TL yüzünden üreticinin rekabet şansı kalmadı. Fabrikalar kapandı, o zamanlar bangır bangır söyledik bunları dinlenmedi. üretimi bitirirsen olacak olan budur
    2. Taşımacılık karayolu ile. Galasinin en verimsiz taşıma sistemi karayoludur. ilk inşaat maliyeti yüksektir. bakım maliyeti yüksektir. Üzerindeki taşımacılık için kullanılan araç ithaldir, yedek parçası ithaldir, lastikler yüksek sürtünmeye sahiptir ve enerji kaybı fazladır, kullanılan yakıt ithaldir. Üstüne yollar 1 liraya mal olur ama 10 lira gösterilir, üzerine bir de geçiş ücreti ödersin. Kabaca bugün Antalya'dan İstanbul'a gelen bir ürünün kg'da 1-2 lira taşımacılık maliyeti vardır
    3. Enerji üretimi ithal hammaddeye bağımlıdır. Ülkede güneş gibi her mervsim faydalanabileceğin enerji kaynağı varken sen her yere doğalgaz, kömür termik santralleri kurdun. bunun hammaddesi yani kömür ve doğalfgaz ithal. üstüne üzerinde aşırı, yaklaşık 10 kat kadar, vergi yükü var.
    4. Üretim tüketimi karşılamıyor. misal tereyağı üretimi yerli talebin %60'ını anca karşılıyor, %40 ithal. yağlık ayçiçek keza aynı. daha geçen haber vardı, devlet çitçiden 1600 lira/ton maliyetle arpa almıyor ama yurtdışından 2000tl/ton maliyetle ithal ediyor diye.


    Bütün bunların içinde işçilik maliyeti %10 bile değildir. Yani hammadde, enerji, taşımacılık, hammadde olmak üzere 3 kalemin maliyetlerini %10 düşürebilirsen ki şu ortamda mümkün değil, işçilik artışından kat kat fazla bir indirim olur.


    ikinci olarak şu "paramız var ki ithal ediyoruz" mantığından bir an önce vazgeçmemiz gerekiyor. taiımacılığı acilen tren yoluna kaydırmamız gerekiyor tabii bu durumda o 5 müteahhite ballı çdemekler yapılamaz, 5 müteahhite yapılan vergi indirimlerini, sıfırlamalarını kaldırmamız gerekiyor, bu paraları çiftçiye aktarmamız gerekiyor. da gerekiyor. yapılması gereken o kadar çok şey var ki mevcutr iktidar ile bu işlerin olmayacağı aşikar.


    edit: üretimi bilmeden, Türkiye gerçeklerinden bir haber yaşayarak olayları basit bir "asgari ücret artışı" na bağlamak çok sığ bir yaklaşım. Asgari ücretin düşükl olması yanında pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Bugün 4 kişilik ailenin açlık sınıır 2860 lira. Asgari ücret çalışan kesimin %40'ının aldığı para ki bunların çoğu daha da düşük para alıyor. Sen halkı açlığa mahkum edersen insanlar para harcayamaz. sisteme para giremez. tüketim kısılır. tüketim kısılınca üretim de düşer, ki bizdeki ana sorun üretimin devletin uyguladığı politikaların etkisi ile çok daha fazla kısılması. bu durumda işsizlik artar, gelirler düşer, vergi toplayamazsın ancak talebin azalmasına rağmen fiyat artışına engel olamazsın çünkü 1. maddede anlattım. buna stagflasyon deniyor, yani durağan ekonomi, yüksek işsizlik ama yüksek enflasyon. bu bir kriz değildir. stagflasyon uzun süreli bir durumdur. diğerleri konuşur AKP yapar.

    Edit bölümü olmasaydı iyiydi baştaki bölüm ise forum seviyesinin çok üstünde iyiydi


    fakat edit bölümünde emekli-memur maaşları gibi asgari ücretin artırarak piyasayı para pompalayıp tüketimi ve sonuçta üretimin artırılacağı yanılgısı var. AKP 16 yıl boyunca emekli-memur maaşları ve asgari ücreti artırdı sonucu görüyoruz. İktisatta böyle teori varsa yanlış bu.. Arabayı çalıştırmak için 5 kişi ittirebilir yada belli süre akü ile çalışabilir ama sürekli bunlara ihtiyaç varsa bu motorlu araba sayılmaz aynı şekilde ekonomi eğer emekli-memur ve asgari ücretlinin parasına sürekli ihtiyaç duyuyorsa bu ülkede kalifiye eleman yoktur müteşebbis yoktur zengin adam yoktur veya bunlar oluşamaz. Asgari ücretli sayısı zaten %3-5-10 olmalı eğer 2300 lira alan çalışanların yarısıysa diğerleri de 1 tık üstü alıyorsa bu ülkede milyonlarca otomobil satılamaz 10 milyonlarca aile tatil yapamaz. Asgari ücret yükseldikçe işsizlik artar yada işsizlik yüksekse bir ülkede üstelik 3 tarafı denizle çevrili enerji kaynakların ve zengin ülkelerin dibinde ( sonuçta burası moğolistan değil angola değil paraguay değil ) o zaman asgari ücret yüksek demektir


    Asgari ücret artmazsa ''sisteme para giremez. tüketim kısılır. tüketim kısılınca üretim de düşer'' demişsiniz. Sisteme para girmesi asgari ücret artmasına bağlı değil ki. Sisteme para girmesi ihracat, turizm ve üretimle olmaktadır . Üretimin olması için asgari ücretin artması gerekmez zaten 10 milyon işsiz var 10 milyon işsizin iş bulması ve çalışıp üretimin artması için hem vergilerin hem de asgari ücretin düşük olması gerekir ( şu an gerçek asgari ücret 5bin liraya yakındır . Gerçek asgari ücret işverenden çıkan paradır) asgari ücret 3500-4000 liraya düşse daha çok çalışan olur üretim artar bu ihracatı da etkiler ve sonuçta sistemde daha çok para olur çünkü ihracat ve turizm geliri de artacaktır




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 22 Ocak 2021; 4:43:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: power-pc

    asgari ücret komple kaldırılmalı, tüm sorunların kaynağı bu asgari ücret. piyasa kendi dengesini bulur.

    Tabi canım acaba piyasa nerede dengelenir 1500 lirada mı? İş kanunu da kalkmalı öyle 8 saat mesai nedir 12 saate razı olanlar varken.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vanished Man

    Liberaller şu asgari ücretlilere fakirlikten başka ne vaat ediyor? Hiçbirşey. Asgari ücrete zam gelmesinmiş. Oldu o zaman enflasyonda sıfır olacak değil mi?

    Liberaller asgari ücretliye zenginlik vaat etmiyor olabilir ama çalışanların %90ına asgari ücretin üstünde gelir vaat edebilir veya işsizlere iş vaat edebilir


    Tabii mesele maaşların %60ını devlet ödemesi şu an hatta asgari ücreti de devlet belirlediğinden %80 maaşı devlet belirliyor . Liberaller için tek mesele asgari ücret olamaz bu ortamda bir çalışan 7 bin liralık üretim yapıyorsa ve devlet 4binini alıyorsa çalışan devlet maaşımı 2300 lira yaptı diye sevinmemeli . Ömür boyu asgari ücrete mahkum eden sistemle ne ev ne sıfır otomobil alabilecektir...


    İnsanlar enflasyonun kaynağının kamu harcamaları olduğunu artık bilmelidir tartışmaya gerek yok 2001 öncesini bilmeyenler için belki tecrübeleri yoktur ama KİTler nedeniyle oluşan açık Ecevit'li IMF dönemindeki özelleştirmelerle kapandı ama sonra memurlar emekliler YİD yolsuzluk nedeniyle yine oluştu


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: power-pc

    asgari ücret komple kaldırılmalı, tüm sorunların kaynağı bu asgari ücret. piyasa kendi dengesini bulur.

    Bu durumda işveren 500 lira maaş verdiğini söylese ne olacak? Bu adamın emekliliği ne olacak sağlık pirimi ne olacak?


    şu durumda devlet işverenin cebinden en az 5bin lira çıkacak diyor. 5 bin çok olabilir ama mutlaka bir rakam olmalı yada asgari ücret değil işletmelerde ortalama ücret olmalı ortalama ücretin belli oranı da asgari ücret olabilir


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Söylediklerinizde doğruluk payı var tabii. Ancak ülkenin ihraç ettiği mallara baktığınızda katma değeri yüksek ürünler değil. bu da ihraç ettiğiniz ürünlerden kazancınızın düşük, emeğin yoğuın olduğu anlamına gelir. Bu da ihracat artışını gelir artışı sağlama konusunda yeterli olmayacağını anlamına gelir. ve tabii ki bir de küresel krizi de dikkate almamız gerek. Şu anda pandemi nedeni ile oluşan daralma ve gelir kaybının düzelmesi en az2-3 sene sürecek deniyor. bu 2-3 sene boyunca ihracat artışı ve gelir artışı düşük kalacak demektir. Bütün analizler belli bir süre kendi yağımız ile kavrulacağımızı gösteriyor da ne yağ var ne de yemeklik malzeme.


    ikincisi zaten ülkenin ana sorunu tükettiğini üretememesi. yani geçtim ihracı daha kendi ihtiyacımızı görmekten aciziz. 2002'den beri dış ticarette zarar etmemiz de bunun delili. öncelikle üretimi arttırarak iç piyasya yeter seviyeye gelmemiz gerektiğini düşünüyorum. burada da kastettiğim buğday, arpa, pamuk, et, süt, yem, gübre, tohum vs. gibi daha önce yeterli üretilip te bugünlerde dışa bağımlılı olduğumuz kalemlerde ithalatı bitirmemiz gerek. iç piyasa canlı olursa, yani üretici ürerttiğini rahat satabilirse bu durumda daha fazla üretebilecektir.


    ek olarak gerek üreticinin, gerek tüketicinin üzerindeki vergi yükü çok yüksek. bu vergi yükü ürünün fiyatını rekabet edilebilir seviyerlere çekilmesini engelleyen bir unsur. devletin çiftçiye verdiği teşvik, çiftçinin kullandığı mazottan aldığı vergiyi karşılamıyor daha. burada vergi reformu lazım. ÖTV+KDV gibi vergilerden acilen vaz geçip gelir üzerinden adil bir vergilendirme sistemi kurulmalı. bu sayede hem ürerticinin rekabet gücü artacak hem de tüketcinin maaşına zam olmasa dahi alım gücü artacaktır.


    bunları toplarsak eğer, yurtdışı taleplerin düşük olması, üreticinin rekabet imkanının kısıtlı olması nedeni ile iç piyasanın üretimi desteklemesi durumunu oluşturuyor. Bu da hane halkının gelirinin arttırılması ile mümkün. Ülkenin kalkınması için topyekün bir üretim hamlesi yapması gerek. Bu üretimi de hem yurt içine hem de yurt dışına çok rekabetçi fiyatlara sarabilmesi gerek.


    Tabii ki hem yurt içinde gelir yaratmamız gerek hem de yurt dışından dış ticaret fazlası ile gelir oluşturmamız gerek. Fakat önümüzdeki 1-2 sene boyunca pandemi nedeni ile yaşanan ihracat düşüşünü hane halkı gelirini arttırarak iç talep ile desteklememiz gerek. bunu yaparken de ithalat miktarını da mümkün olduğu kadar düşürmemiz gerek. yani hane halkı gelirinin daha fazla dış ticaret açığına sebep olmamasını sağlamalıyız. Bunun sebepleri de belli ancak burada anlatarak daha da uzatmayayım yazıyı.


    tabii aşı mevzusu da var. umarım aşılama sonuç verir ve 2021 turist sezonunu boş geçmeyiz yoksa halişiz daha da harap olacak.


    edit:imla




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Borakhan -- 22 Ocak 2021; 8:43:32 >




  • ozbey08 kullanıcısına yanıt

    Kardeş dolar nerde düşüyor ya?1gün düştü diye fiyatlar şaaakkk diye düşecek mi sanıyonuz? Sene başı ve sene sonu dolar fiyatına bak ve düşüşü beklemekte ne kadar haklısın gör. Saçma sapan yorumlar yapmayın şuraya lütfen


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.