Şimdi Ara

araçta aktif güvenlik önlemleri mi,pasif güvenlik önlemleri mi daha iyi korur?..tartışalım..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
891
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhabalar arkadaşlar..
    malum artık piyasada kötü araba kalmadı..üretilen tüm modeller birçok güvenlik sistemleriyle donatılıyor..
    sizce araçta aktif güvenlik önlemleri mi daha verimlidir(abs,esp,hava yastığı v.s.)
    yoksa pasif güvenlik önlemleri mi daha verimlidir.(kapı içi barlar,merdiven şase,rollbar v.s.)

    tartışmaya açık bir konu adamakıllı tartışalım..



  • Aktifler yol şartları altında yani günlük yaşantıda sizi hayatta tutar. Pasifler ise daha ekstrem durumlarda yüksek hızlarda gerekli olabilir.
  • Peki kaza testlerinde neden 64 km gibi hızlarda test yaparlar?
    64 ile yamulan araçlar 90 ile çarpsa ne olur?
    Kaza esnasında darbe aracın kokpitine ulaşıyorsa airbagın ne esprisi var?
    Bir otomobil uzmanı gelse de merakımızı giderse

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam siz 100 km ile bodoslama kaza yaparsanız hava yastığı napsın. Hava yastığı ne işi yarar 60-70 km ile kaza yaparsaniz kolunuzu dizinizi sağa sola çarpmaktan kırılmaltan kurtarır, ön havayastığı darbenin şiddetini emer. Veya benim gibi kaza yapmadan önce kemer takmayan insanın camdan fırlayıp paramparça olmamasını sağlar( kemersiz tabi o kadar güvenli değil daha kötü sonuçlar da doğurabiliyor.

    Demem o ki belli hızlarda yediğiniz g kuvveti olsun bedeninizin ağırlığı olsun vb derken ölüm Allahın emri şu ayrılık olmasaydı :)

    Aktifin pasifin yeri çok ayrı atıyorum abs kaza yapmanızı engeller ama yaparsanız da pasif devreye girer yaşam alanını korur..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • o zaman pasif güvenlik önlemi daha yararlı..mesela airbag olmayan şaseli bir araçla,25airbag olan şasesiz bir araç aynı hızlarda kaza yapsa hangisinin kurtulma şansı daha yüksek?
  • Aktif güvenlik donanımları kaza yapmanızı engellemeye yöneliktir(hava yastığı hariç). Pasif olanlar ise kaza yaptiktan sonra hayatta kalmanıza yönelik.

    Kaldı ki bu sistemler genelde birbiriyle koordine olarak çalışır. Örnek vermek gerekirse ani frenaj sırasında sizi kesinlikle bırakmayan emniyet kemeri, darbe anında sizi kısmen bırakarak, hava yastigiyla koordine bir şekilde geriye çekmektedir.

    İşin özü şudur, bütün güvenlik önlemleri olan bi aracın hava yastıklarını soküp kaza yapar ve olurseniz arkanızdan HAVA YASTIGI OLSA YASARDI derler. Yada tam tersi sadece havayastigi olan bir arabayla kaza yaparsanız, arabanın kaportasi (şasesi) sağlam olsa yaşardı diyebilirler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • airbag olmayan şaseli bir araçla,airbag olan şasesiz bir araç kafa kafaya carpışsa hangisinin kurtulma şansı daha yüksek?

    Böyle bir kazada hangisi daha güvendedir?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bence pasif güvenlik önlemleri daha önemli oluyor çünki 100-120 km ile giderken esp sizi yola bağlar fakat takla atmaya başladığınız anda abs esp falan hiç fayda etmez işte o zaman şasenin sertliği rol oynamaya başlar.
  • ikisi de olsa daha güzel olur.
  • Aktif ve pasif sistemler bir bütündür ayrı ayrı pek bir işe yarayacağını düşünmüyorum. Kaza yapana kadar aktif sistemler kazayı engellemeye çalışır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • o zaman arabaları neden kara kutunun yapıldığı maddeden yapılmıyor ve uçaklar içinde geçerli der kaçarım
  • o zaman neden bizim milletimiz 25-30 airbagi olan araçlara sağlam diyor?aracın sağlamlığı airbag sayısıyla mı ölçülüyor?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: falken34

    airbag olmayan şaseli bir araçla,airbag olan şasesiz bir araç kafa kafaya carpışsa hangisinin kurtulma şansı daha yüksek?

    Böyle bir kazada hangisi daha güvendedir?

    Şasesiz araç ne demek?
  • biri merdiven tip veya kanal tip şase üzerine karoser bağlantısıyla oluşur.bu araç pisyasada şaseli araç olarak adlandırılır..örn: pick-uplar,

    diğeri ise aracın tüm gövdesi parça parça saclardan kaynatılarak oluşur.bu tip de monokok şase olarak geçer...örn: birçok otomobil..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.