Şimdi Ara

ARAÇLARDA CNG KULLANIMI HAKKINDA SON GELİŞMELER

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
3
Favori
18.551
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • CNG yi halkımız yavaş yavaş tanımaya başladı,özellikle anadolu da bazı istasyonlar göze çarpıyor ama yinede bu istasyonlar hakkında halkımız yeterli bilgiye sahip değil.
    genel olrak size bazı bilgiler yazacağım.

    1. CNG nedir: Sıkıştırılmış doğal gaz
    2. CNG 'Yİ aracımda kullanabilir miyim:Evet dünyanın bir çok ülkesinde ve ülkemizde, otomobil,kamyonet,minibüs,otobüs,kamyo,iş makinaları,forklif,jeneratör de cng kitleri montaj yapılarak güvenle kullanabilirsiniz.
    3. CNG güvenli midir: LPG ye göre daha güvenli diyebiliriz,sıvı olmadığı için herhangi bir hasarda yanma riski yoktur,her hangi bir hasarda CNG havadan daha hafif bir gaz olduğu için hava ile temas ettiğinde kaybolur,tankları LPG ye göre daha güvenli dikişsiz çelikten oluşmaktadır (kompozit tanklarda mevcuttur)
    4.CNG aracımda performans kaybına yol açar mı: Araca göre değişiklik gösterir,küçük motorlu araçlarda bu değişimi hissedebilirsiniz, büyük motorlu araçlarda bunu hissetmeyebilirsiniz,ancak yapılan testlerde 10 beygirlik bir kaybın olduğunu gözlemlemekteyiz otomobiller için.
    5.CNG sadece benzinli araçlar da mı uygulanıyor:Hayır dizel araçlarda da uygulanabilir ancak maliyet artar,eğer aracınız dizelticari araç değil dizel binek ise,aracınıza CNG taktırmak mantıklı değil,bunu yerine benzinli araç alıp CNG yi rahatlıkla montaj yaptırabilirsiniz.
    5.CNG ne kadar tasarruflu. CNG bu mesajı yazdığım tarih yani 07.02.2014 tarihinde benzine göre %65 LPG ye göre de %30-35 arası daha tasarrufludur. fiorino ile 240 km
    yolu 40 TL ile gidebilirsiniz 17 kuruş(70 lt lik tank) .Ortalama hızınızın 85 km olması gerekir. minibüs ile bu rakam 41 kuruşa gelmektedir.
    6.CNG ile ne kadar yol gidebilirim:Genelde otomobillere 60,70 ve 100 lt lik tanklar konulmaktadır,unutmayın bagajınızın kapasitesi bunda çok büyük etkendir,bu yüzden büyük bagajlı araçlar daha avantajlıdır. Örnek VOLVO S60.70 lt lik tankla 240 km rahat gidersiniz.
    7.CNG yi ticari araçlarda nasıl kullanabiliriz:Ülkemizde yavaş yavaş ticari araçların dönüşümü başladı,kamyonlar,kamyonetler,otobüsler,minibüslerin CNG dönüşümü yapılıyor,ticari araçlar da ki dönüşüm otomobillerde biraz farklı.2 çeşit dönüşüm var
    a:çift yakıt sistemli dönüşüm:Araç common rail(direk enjeksiyon sistemli) olması gerekiyor,araç hem dizel hemde CNG ile çalışıyor Dizel kullanma yüzdesi düşürülüyor ve kalan yakıt CNG ile çalıştığında tasarruf yapmış oluyor,ancak bu tasarruf %10-15 seviyelerinde oluyor.yani günde 300 tl lik yakıt harcayan bir araç günde ortalama 30-35 tl para tasarruf ediyor.
    b:tek yakıt sistemli dönüşüm:Ticari aracın tamamen yakıt sistemi değiştirliyor ve CNG ye uyumlu hale getiriliyor,araç bundan sonra sadece CNG ile çalışabilir (eğer gaz biterse araç yolda kalır) ancak tasarruf oranı çift yakıt sistemine göre daha fazladır.%30 tasarrufu yakalamış firmalar mevcuttur. %30 tasarruf ticari için çok ciddi bir tasarruftur,eğer araç belli bir yol üzerinde gidiyor sürekli bu yolda çalışıyorsa ve çevresinde CNF istasyonu varsa CNG dönüşüm mantıklıdır.
    8.CNG İLE ticari aracım performans kaybına yol açarmı:Beygir,güç kaybı olur ama bunu anlamazsınız.Düşük motorlu araçlarda hissettirir.1,2-1,3
    9.CNG ile ticari aracımla ne kadar yol katedebilirim:Aracınız yetkili firmalarca incelenir,günlük yol katetme isteğinize bağlı olarak tanklar montaj edilir.örnek veriyorum aracınız bir kamyon ve hergün gittiğiniz yol belli istanbuldan Konyaya gidiyor,714 km ,bu araca 800 km yol yapacak tank ekleniyor,eğer 1000 km lik tank eklenirse montajda daha fazla parayı gereksiz olarak ödemiş bulunuyorsunuz.
    10.CNG Yİ Aracımın ruhsatına işletebilirmiyim:Evet eğer montaj yaptırdığınız yer CNG projesi verrebiliyorsa,aracınıza CNG montajı yapıldıktan sonra rahatlıkla sızdırmazlık ve muayene istasyonundan geçirip aracınızın ruhsatına CNG yi işletebilirsiniz.(zaten eğer CNG Ruhsatınıza işli değil ise istasyondan CNG alamazsınız.
    11.Aracıma CNG montajı yaptırmak istiyorum maliyet ne kadar: aracınıza yerleştirilecek olan tankın ölçüsü maliyetleri etkiler:4 silindirli benzinli araçların dönüşümü 2500-3500 TL arasındadır.karbüratörlü araçların dönüşümü 2000-2500 TL arasındadır.
    Kamyonet-minibüs:tek yakıt sistemli maliyet 12000-14000 tl arasındadır(montaj yapılacak tank maliyeti değiştirir) çift yakıt sistemi ise 5000-7000 TL arasındadır.
    Kamyon-Otobüs:4 silindirli araçların dönüşümü 20000-24000 arasındadır(daha çok tank daha çok yol yapmanızı sağlar fakat montajda daha fazla para ödersiniz.
    Tavsiyelerim:eğer istasyon yakınında oturuyor ve istasyon olan bölgelere çok sık gidiyorsanız aracınıza CNG dönüşümü mantıklı
    İstasyon olan illerde araç filonuz var ise ve araçlar her zaman belli bir rutta dolaşıyorsa CNG dönüşümü mantıklı.
    Dizel yerine fİORİNO,TRANSİT,DOBLO gibi araçların benzinli modellerini satın alıp CNG montajı yaptırmak mantıklı.
    Eski model peugeot j9,Karsan j9 markası olan araçlar CNG YE çok uyumlu.
    Benzinli araçlarda Volvo s60,Toyota Corolla,Honda,Lınea,renault(scenic,megane) gibi araçlar CNG ye uyumlu.
    Taksiciler eğer bağaj sorununuaşarlarsa CNG ye dönmemek için bir neden yok.
    Mercedes AXOR 1840,BMC,Ford cargo(özellikle eski model kamyonlar CNG ye çok uyumlu)

    Markalar:bir çok lpg firmasının elinde CNG kitleri mevcut ancak ülkemizde Kamyonlara Naturelgas ve GASİTALY firması değişim yapıyor.Benzinli ve Hafif ticari araçlarda ise pazar lideri GASİTALY firması,firma bu konuda çok deneyimli ve her türlü ürünü hazır.Diğer firmaların hazır olduğunu söylemek çok zor.




    .Her ilde istasyon var mı:İstasyon sayısı her gün artıyor olan istasyonlar aşağıdadır.

    1.İstanbul Alibeyköy(Belediye otobüsleri için kurlan istasyonda fakat saat 15.00 dan sonra normal araçlarda yararlanabilir) Şekerpınarda da yakında açılacak
    2.Ankara:siteler gülverende petrol ofisi istasyonu
    3.Konya:hayvanat bahçesi arkası
    4.Kayseri :2 tane var,karpuzatan mevkii
    5.Afyon:Ankara yolu
    6.Antalya:döşemealtı
    6.Aydın germencik(henüz araçlara cng satışı yok diye biliyorum)
    7.tekirdağ-çorlu:Lüleburgaz yolunda
    8.Bolu:terminalin orada,en rahat gaz alınan yer
    9.Bursa.cmabazlar köyü:merkeze çok uzak kötü bir yol
    10:Çorum:organize sanayi bögesinde Tez oksijen,araçlara gaz vermeye başladı mı bilmiyorum
    11İZMİR:Torbalıda
    12.Manisa, Saruhanlıda
    13.Sakarya:bekirpaşa da,E5 yakın
    14.Osmaniye:toprakkalede
    15.adana
    16.gaziantep
    17.izmit
    18.ordu
    19.düzce(2014)
    20erzurum(proje aşamasında)
    21Sivas (proje aşamasında)
    22 Van
    23 Aksaray(Konya yolunda açılacak)
    24,Uşakta(proje aşamasında)
    25.Denizli(araçlara gaz vermiyorlar şu anda)
    26.Eskişehir(proje aşamasında9
    27 Mersin(proje aşamasında)
    28 Giresun (proje aşamasında)
    29.ŞANLIURFA(proje aşamasında



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi silverado -- 12 Şubat 2014; 16:40:33 >







  • Cng ye zam gelecek diyorlar?
  • Şu kompresör olayı olsa tutar ama boyle zor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • nasıl 70 lt ile 240 km gidilir...ne anladım bu işten..hiç yoktan 500 km gitmeli..
  • Bi ara arastirmistim. Evde dolum yapilabiliyormus bi aparatla. Dusunsenizd bi, hadi 2000 motor araciniz olsa cekis sikinti olmaz. Bittikce hortumla evden depoyu fulle. Avrupada boyle bi sistem suan kullaniliyormus sanirim. Dusunmesi bile guzel :/

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Honda'nın CNG araçları var ama burada değil tabii ki
  • ya en güzeli kızartma yağı. al kardeşim bi vw golf mk1 yada mk2 mis gibi, yap mazot+kızartma karışımını.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Thomassee

    Honda'nın CNG araçları var ama burada değil tabii ki

    CNG istasyonları açılmadan ölü bir yatirimdir.cng istasyonları açılması gerek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eren15935

    Bi ara arastirmistim. Evde dolum yapilabiliyormus bi aparatla. Dusunsenizd bi, hadi 2000 motor araciniz olsa cekis sikinti olmaz. Bittikce hortumla evden depoyu fulle. Avrupada boyle bi sistem suan kullaniliyormus sanirim. Dusunmesi bile guzel :/


    CNG nin depolama basıncı yaklaşık 200 bar kadar bildiğim kadarıyla, bu basınçta araç tankına depolamak için kullanılan ev tipi dolum ünitesi ortalama bir kombi büyüklüğünde ve aracın deposunu 5 - 6 saatte doldurabiliyor.

    Bu ünitenin fiyatı 5000$ civarında; asıl bomba ise Türkiyeye sokulması yasak!! Vatandaş kendi evden doğal gazı doldurursa arabaya ne olur?, ben söyliyim 7 Liraya 100 km gideriz ortalama!.. Bişey demiyorum..
  • Herşey güzelde , cng araçlarda kullanılmaya basladıktan sonra ötv + kdv lere hazır olun.aylık gelen 250 tl dogalgaz faturası 700-800 e çıkmasında
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ahmtıl

    nasıl 70 lt ile 240 km gidilir...ne anladım bu işten..hiç yoktan 500 km gitmeli..

    70 litre tank hacmi. 20-30 kilogram cng alir bu.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hobi amaçlı bir tane lada ya da doğan alıp taktıracaksın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • avrupa uyum yasalarınca,tüm belediye araçları CNG ye geçiyor, bu yüzden CNG ye ağır vergiler beklenmiyor.
  • sight S kullanıcısına yanıt
    yasak değil,sadece böyle bir mevzuat yok,bununla ilgili ilerleyen günlerde yeni konu açacağım,evden dolum ve cng istasyonu açma hususunda
  • ahmtıl kullanıcısına yanıt
    14 m3= 70 litre 1m3 ,2,60 TL 36,40 TL=240 KM
  • ÇOK YAKINDA OLACAK,MEVZUAT İÇİN ÇALIŞIYORUM
  • 36 liraya 240 km cok da avantajli gorunmuyor. Bunun arac ve ev kitini de hesaba kattigimizda. Ha taksici olur bisey olur tamam. Normal kullanici icin uzun vadede anca.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu memleketin insanlarına ucuz yakıt yok.

    sanki benzinin vergisiz fiyatı çok pahalı da böyle abidik gubidik şeylerle uğraşıyoruz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eren15935

    36 liraya 240 km cok da avantajli gorunmuyor. Bunun arac ve ev kitini de hesaba kattigimizda. Ha taksici olur bisey olur tamam. Normal kullanici icin uzun vadede anca.

    km de 150 kuruş gayet iyidir,elbette günde çok az km yapan araçlar için çok geçerli değildir.
  • karbüratörlü araçlarda nasıl olacak acaba

    lpg kiti komple sökülüp yerine cng takılacak, yine anahtar ile benzin/cng seçeriz heralde

    iyice yaygınlaşsın 2.0 taunusuma yaptırırım dönüşüm

    ama ustaların iyi eğitilmesi lazım, arabayı bozup kötü cng reklamı olmasın

    avansı nasıl ayarlanacak vs. falan
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.