< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qu4dro -- 4 Mayıs 2020; 4:51:44 > |
Bildirim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qu4dro -- 4 Mayıs 2020; 4:51:44 > |
Merhaba, telsizcilik artık gelişen diğer teknolojik araç gereçlerle birlikte kaybolmaya yüz tutmuş bir hobi aslında. 80 lerin 90 ların gençleri için ise lüks bir sosyal cihazdı. Ben de 90 ların ortalarında lise döneminde telsiz kurmuştum evime ve çok sayıda yüzünü hiç görmediğim arkadaşım olmuştu. Müthiş bir zevktir aslında. Uzun uzun seviyeli sohbetler ederdik. Kimisi yollarda sıkılmış bir nakliyecidir, kimisi marinada bir balıkçı, kimisi de okul dışı sosyal çevre arayan genç kitle. Ha birde o dönemlerde hızla artan ve sohbetinizin ortasına dalan tüpçüler...
Neyse kullandığımız cihazlara eklediğimiz pahalı ekolu mayklar, mandalla aktif olan racır bip tonları çatıya kurulan upuzun antenler vs.. Gelelim sorularınıza; 1-Anten bu işin en önemli kısmı, o yüzden gerçek verim ancak uzun mobil antenlerle alınır ama diğer kısa modellere göre ucube gibi durur. 2-Bu işin hesabını kitabını bilen teknisyenler anten ve anten kablosu boyunu bir katsayıya uygun seçerler ve swr metreye gerek kalmazdı ben hiç ihtiyaç duymadım. Hatırladığım kadarıyla doğru seçilen bir anten ve 1.1 metrenin katları şeklinde hazırlanan çok damarlı 75ohm koaksiyel kablo ile ayara gerek kalmaz. 3-Takoz adı verilen sinyal yükseltici daha ziyade şehir dışı hatta farklı bantlarda yurtdışı kullanımlarda tercih edilirdi ancak yüksek sarkma sebebiyle serbest kullanıma izin verilmiyordu sanırım. Standart bir araç telsizi ortalama 4w çıkış gücüne sahiptir ve 30 km civarı bir yarıçapta etkindir. Şehir içinde yeterlidir yani. |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |