Şimdi Ara

Arabaya Telsiz Taktırmak - YARDIM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
1
Favori
779
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle forumda telsizcilikle ilgili fazla konu olmamasına üzüldüm.Amatör telsizcilik belgesi almadan da arabaya cb halk bandı(27Mhz) telsizi koyulabiliyor.Cb radyo telsizi kullananların çoğu tır şoförü,taksi şoförü veya off-road yapan arkadaşlar.Ben de aracıma cb telsiz almak istiyorum.President markasının teddy modelini 2. el olarak mic(mayk) dahil 250 tl ye buldum.Linkini koyuyorum telsizin. Açıkçası araştırmayı severim ama cb telsizlerle ilgili pek kaynak bulamadım youtube veya internet sitelerinde arabaya nasıl takılır, neler gerekir gibi.Daha önce pmr telsiz ve rtl-sdr kullandım.Cb almak istiyorum ama bazı sorularım var, cevaplarsanız sevinirim.

1-Cb telsizime nasıl bir anten seçmeliyim?(araç üstü mıknatıslı anten olacağı kesin ama yaylısı var, uzunu var, kısası var,2 metre olanı var, 15 cm olanı var, motorlu olanı var vs.)

2-Anten taktıktan sonra Swr metre ile ölçüm ve ayar yapmak gerekir mi?
    Swr metre ile ölçüm gerekiyorsa ben bu swr metre cihazından almalı mıyım yoksa tek seferlik anteni kurarken mi ölçüm yapmak gerekiyor?(çünkü swr metre cihazı telsizle aynı paraya geliyor)

3-Bazı yerlerde takoz adında bir cihaz duydum sanırım rf anten amplifikatörüymüş.Bunu taktığımda daha uzaktaki sinyalleri alabilir miyim veya cihazımın verdiği watt benim için yeterli olur mu? Yada şehir içi kullanımda(20-30km) bana gerekir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qu4dro -- 4 Mayıs 2020; 4:51:44 >

• Merhaba, telsizcilik artık gelişen diğer teknolojik araç gereçlerle birlikte kaybolmaya yüz tutmuş bir hobi aslında. 80 lerin 90 ların gençleri için ise lüks bir sosyal cihazdı. Ben de 90 ların ortalarında lise döneminde telsiz kurmuştum evime ve çok sayıda yüzünü hiç görmediğim arkadaşım olmuştu. Müthiş bir zevktir aslında. Uzun uzun seviyeli sohbetler ederdik. Kimisi yollarda sıkılmış bir nakliyecidir, kimisi marinada bir balıkçı, kimisi de okul dışı sosyal çevre arayan genç kitle. Ha birde o dönemlerde hızla artan ve sohbetinizin ortasına dalan tüpçüler...

Neyse kullandığımız cihazlara eklediğimiz pahalı ekolu mayklar, mandalla aktif olan racır bip tonları çatıya kurulan upuzun antenler vs..

Gelelim sorularınıza;
    1-Anten bu işin en önemli kısmı, o yüzden gerçek verim ancak uzun mobil antenlerle alınır ama diğer kısa modellere göre ucube gibi durur.

2-Bu işin hesabını kitabını bilen teknisyenler anten ve anten kablosu boyunu bir katsayıya uygun seçerler ve swr metreye gerek kalmazdı ben hiç ihtiyaç duymadım. Hatırladığım kadarıyla doğru seçilen bir anten ve 1.1 metrenin katları şeklinde hazırlanan çok damarlı 75ohm koaksiyel kablo ile ayara gerek kalmaz.

3-Takoz adı verilen sinyal yükseltici daha ziyade şehir dışı hatta farklı bantlarda yurtdışı kullanımlarda tercih edilirdi ancak yüksek sarkma sebebiyle serbest kullanıma izin verilmiyordu sanırım. Standart bir araç telsizi ortalama 4w çıkış gücüne sahiptir ve 30 km civarı bir yarıçapta etkindir. Şehir içinde yeterlidir yani.
  • Merhaba, telsizcilik artık gelişen diğer teknolojik araç gereçlerle birlikte kaybolmaya yüz tutmuş bir hobi aslında. 80 lerin 90 ların gençleri için ise lüks bir sosyal cihazdı. Ben de 90 ların ortalarında lise döneminde telsiz kurmuştum evime ve çok sayıda yüzünü hiç görmediğim arkadaşım olmuştu. Müthiş bir zevktir aslında. Uzun uzun seviyeli sohbetler ederdik. Kimisi yollarda sıkılmış bir nakliyecidir, kimisi marinada bir balıkçı, kimisi de okul dışı sosyal çevre arayan genç kitle. Ha birde o dönemlerde hızla artan ve sohbetinizin ortasına dalan tüpçüler...

Neyse kullandığımız cihazlara eklediğimiz pahalı ekolu mayklar, mandalla aktif olan racır bip tonları çatıya kurulan upuzun antenler vs..

Gelelim sorularınıza;
    1-Anten bu işin en önemli kısmı, o yüzden gerçek verim ancak uzun mobil antenlerle alınır ama diğer kısa modellere göre ucube gibi durur.

2-Bu işin hesabını kitabını bilen teknisyenler anten ve anten kablosu boyunu bir katsayıya uygun seçerler ve swr metreye gerek kalmazdı ben hiç ihtiyaç duymadım. Hatırladığım kadarıyla doğru seçilen bir anten ve 1.1 metrenin katları şeklinde hazırlanan çok damarlı 75ohm koaksiyel kablo ile ayara gerek kalmaz.

3-Takoz adı verilen sinyal yükseltici daha ziyade şehir dışı hatta farklı bantlarda yurtdışı kullanımlarda tercih edilirdi ancak yüksek sarkma sebebiyle serbest kullanıma izin verilmiyordu sanırım. Standart bir araç telsizi ortalama 4w çıkış gücüne sahiptir ve 30 km civarı bir yarıçapta etkindir. Şehir içinde yeterlidir yani.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• istediğin kaynağı, antrak sitesinde bulabilirsin.

antrak web sitesi
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Tecrübe edemeyeceğim bilgiler yazmışsınız :) Verdiğiniz bilgiler benim için çok değerli teşekkür ederim.Bir iki kişiye daha sordum ve yakın zamanda cb telsiz aldıklarını ama istanbul ve ankara dışında konuşan kimse bulamadıklarını söylediler.Bu yüzden amatör telsize dönmeye karar verdim. Aslında amatör telsizle uğraşmak istemiyordum sınavına vs. ama cb kullanan sanırım kalmamış. Son yıllarda amatör telsizciliğin reklamı daha iyi yapıldı sanırım, amatör telsiz kullanan sayısı daha fazla gördüğüm kadarıyla.Bir adet de el telsizim var 400-470 mhz arası. Sanırım normale dönünce sınava girip bir amatör belgesi alacağım.
  • qu4dro Q kullanıcısına yanıt
    Rica ederim, kolay gelsin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.