Şimdi Ara

Araba fiyatları her yıl %25 artmıs ama enflasyon %6-10 falan (Kandırıldığınızı anlayın artık!) (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
1
Favori
3.137
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
60 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Daerohn

    birader yazdıklarını okuyorum ve gördüğüm genel ülke insanın mantığı ile aynı. bugün senin cebinde trilyonlar olsa sen bu vergi sistemine takılmaz istediğini alırdın. değil mi? zaten başımıza ne geliyorsa bu "toplum olarak" değil "birey olarak" düşünmekten geliyor. şimdi Hüseyin arkadaşım gayet güzel açıklamış. Bu ülkede vergi sistemi adaletsiz mi? adaletsiz. Toplanan vergiler bu ülkenin hiç bir işine yaramayacak köprü idi yol idi kanal idi harcanmıyor mu? harcanıyor. peki buna nasıl engel olunur? sandıkta oy vererek dersen geç onu. 4 yılda bir veriyorsun o oyu, 4 sene içinde yapılan her şey için oy veremezsin. bu durumda nasıl bir tepki göstereceksin? haksız olduğunu düşündüğün her vergiyi nasıl azaltırım mantığı ile düşüneceksin. sen, ben, o. fakiri-zengini-orta gelirlisi tek bir düşünce ile hareket edecek. Arabada vergi çok mu? almayacaksın. gel neler olur bakalım beraber. 3 ay araba alımlarının %70 düştüğünü düşünelim

    1. araba firmaları her sene sonu bir sonraki sene satabilecekleri araç adedine göre fabrikaya rezervasyon açar. der ki ben seneye her ay ortalama 8b araç satarım. Fabrika üretimini planlar ve bayinin talep ettiği aracın planlamasını yapar. renk-model bazında. (kabaca aylık rakamlar değişir ancak bir önceki sene açtığı rezervasyonu istediğinde değiştiremezsin en az 1 ay öncesinden bildirmen gerek)
    2. Ocak ayında 8b araç üretim bandından çıkmış dağıtıcı firmanın stoğuna girmiştir. Şimdi burada şu masraflar devreye giriyor, öncelikle alınan araçların bedeli, stok maliyeti (bina kirası ve görevli elemanların maaşı), ve o araçlara ayrılan para faiz vs. yatırılsa idi kazanılacak para ne kadar olurdu mantığı ile finansal yük.
    3. 8b araç çekti 2b sattı elinde 6b araç kaldı. Ocak bitti, şubat geldi tabii bu arada Şubat siparişleri de geldi. oldu mu sana 14b araç.Eski araçların yukarıda belirttiğim maliyetleri iyice arttı. Çünkü stok demek otomobil sektörü için 3 gün bile uzun süredir anla sen. 25-30 gün dersen olayın boyutunu. üstüne yeni araçların maliyeti ve stoğu girdi. muhtemelen bu aşamada stok yönetimi için ek alan kiralama söz konusu olur.
    4. hadi şubat ta 2b sattı, elinde 12b araç kaldı. Mart geldi bir 8b araç daha geldi oldu mu sana 20b araç. bu durumda hiç bir firma bu kadar stoğu yönetemez. Çünkü her gelen araç için daha fazla alana ihtiyacı var. daha fazla depolama maliyeti demek çünkü kendi alanları artık yetmez. ek alan kiralama ki dağ bayır araba olur. sadece tek bayiyi düşünme, tüm bayileri düşün.
    5. bu iş 2.ayın ortasında krize dönüşür, 3 ay artık yönetilemez boyutlara gelir, üretim azaltma, vardiya düşürme vs. yurt içi üreticiler için bahsediyorum. araçların başka ülkelere kaydırılması (ki donanım tercihleri nedeni ile her zaman mümkün olmaz, olursa da fiyatlar kırılır istenmeyen bir başka durum, kar aşırı düşer) her yerde kırmızı alarm lambaları yanar, sirenler çalar. yöneticiler toplantı üstüne toplantı yapar. hükümet ile gece gündüz beraber olunur.

    kabaca tarif ettim. satış adetleri ilk ay düştü mü fabrikalara açılan rezervasyonlar azaltılır. yeniden gözden geçirmeler ve planlamalar yapılır. yurt içi ve yurt dışı bir çok üst düzey firma yöneticisi ile toplantılar. planlama değişiklikleri, yurt içi firmalar için üretim planı değişmesi demek işçi azaltmak anlamına da gelir. misal egea aylık 26b adet üretliyor (sedan). adamlar ek vardiya koydu ve eleman aldı. aylık üretim 10b'e düşerse önce vardiya azaltılır ve ücretsiz-ücretli izinler verilir. eğer sürekli olur ise vardiya sürekli olarak düşürülür ve izindeki elemanların işine son verilir burada ek bir işsizlik oranlarında artış, gelir azalması, gelir nedeni ile harcamada azalma ve en nihayetinde vergilerde düşüş olur.

    bu aşamada ne olur, otomobil bayileri önce kendi firmalarını sıkıştırmaya başlar, stok kaydırma, üretimi azaltma falan. ki hepsi ek maliyet. fabrika 1 senelik plan yapmış sen yıl içinde istediğin adetleri azalt bakalım sana ayrılan araçlar nerelere yönlendirilecek, nasıl yönetilecek ortalık karışır. mevcut stoğun kaydırılması, yani araç satışı yüksek olan farklı yerlere yollanması. yurt içi için ek maliyet (ki istenmeyen bir durum, kara taşımacılığı kar marjını iyice düşürür) ama yapılabilir. Yurt içinde satış her ilde düştü ise yurt dışı kaydırma ki çok çok vahim bir durum kimse bunu göze almaz.

    bu durumda otomobil üreticiler ve dağıtıcıları hükümeti sıkıştırmaya başlar. satamıyoruz, batıyoruz, biz batarsak binlerce insan işsiz kalır vs.

    hükümet kanadında ise vergi toplama hedefi var. otomobilde %70 düşüş demek vergi gelirlerinin en az %25 düşmesi demek. ki ülkenin içinde bulunduğu durumda bu miktar göze alınamaz.Önce vergi teşviği gelir. kısa süreli vergi indirimi. ancak vatandaş uyanıklık edip mağazalara hücum etmez ise ve bu perhizi sürekli hale getirir ise o vergiler kalıcı olarak indirilir. tabii bu durumda da halkın yine uyanık olup "ben zaten 90b para ayırmıştım, hazır vergiler inmişken mercedes alayım" dememesi lazım. cari açığı arttırmaya devam edersek 2 gün sonra o vergiler tekrar gelir.

    Şimdi yukarıdaki senaryo halk olarak bizim nasıl bir gücümüz olduğunu gösterir. eğer biz bu gücü kullanmayıp "ulan parayı ben kazanıyorum, dilediğim gibi harcarım" dersen, ki bizim halkımız bu mantıkta, o vergiler asla düşmez. hatta bindikçe biner.

    şahsen bugün çok zengin olmasam da hatırı sayılır bir kazancım ve mal varlığım var. istesem gider 100-200 istediğim aracı alırım. ancak gerek yok. zaten iş-ev arası servisim var. kapıdan alıp kapıda bırakıyor, üstelik trafik denen o rezilliği de çekmiyorum. evde bir tane 2012 model araç var, bir 5 sene daha yenilemeyi düşünmüyorum. arabayı da hanım kullanıyor zaten. günlük 5-10km ancak. değmez yılda bir-iki uzun yola gideceğiz, rahat edeceğiz diye araba değiştirmeye. MTV'si düşmüş hazır. yeni araba alsam 300 liralık MTV olacak 1500 lira. ne gerek var. kendi adıma konuşuyorum bilgisayar, otomobil benim hobilerim. severim yani. ama bu fiyatları görünce mecbur kalmadıkça değiştirmem. bilgisayar da aynı muhabbet. ekmeği oradan kazanıyorum, program olsun tasarım olsun analiz olsun bilgisayar bana lazım. 2012 senesinden beri onu da değiştirmiyorum, 2. el parça alıyorum şart ise. yetiyor bana.

    Ülkedeki her birey bu mantıkta olsa bu hükümet bu vergileri koyamaz. al en basitinden geçen sene sonu MTV oranlarında artış dediler. gelen tepkiler fazla olunca biraz düşürdüler. düşünce de bizim millet "ha iyiymiş" dedi, tepkiyi bıraktı. o tepkiyi bırakmasaydı o vergiler de gelemezdi. şimdi arabada ötv fazla mı? almayacaksın kardeşim. alırsan şu demek "ben memnunum, daha da arttır" bilmem anlatabildim mi? yapacağın olay da en fazla 4 ay. hadi vergi indirimi vs. sürekli olmasını istiyorsan 6-8ay. bak 8 ay araba almasan bir şey kaybeder misin? kazanacakların ile bir kıyaslasana. hadi fazla fazla 1 sene perhiz yapacaksın. olay bu kadar basit.

    Birader, (nefret ettiğim bir hitap biçimi)



    Bak okuduğumuzu anlamaya çalışalım..



    Arkadaş o yazısında ne vergiyi eleştiriyor.. Ne vergi koyanı eleştiriyor.. Ne vergi koyana, zulüm edene tek bir laf ediyor..



    Dediği tek bir şey var..



    Pasta bulamıyorsan ekmek ye..



    (bu lafın orijinali tersidir ama)



    Teslimiyet yazısıdır o.. Pes etme yazısıdır.. Mecburiyetten, zevk aldığınız metalardan vazgeçin, başka şeyler yapın diyor.



    Marifetmiş gibi, bilmem kaç model arabaya biniyorum, hiç de bi şey olmuyor diyor..



    Vergilerin düşmesi amaçlı, toplu bir hareket, bir bilinç uyandırma, bir eyleme geçme yazısı değil o.. Ona çağırmıyor insanları..



    "ne yapalım bu böyle, yapacak bir şey yok.. Onu almayın.. Bunu alın.. Hepsi pahalı değil, başka başka hobiler edinin" diyor...



    Ben de diyorum ki, "kardeşim bu vergiler, insana saygılı, emeğe saygılı, vatandaşını koruyan ülkelerde neyse, o mertebeye düşecek.. O kadar"



    Koşun gidin, galerileri yağmalayın demiyorum..



    Ben araba tutkumdan vazgeçmeyeceğim..



    Araba alamıyorum diye, camış yetiştiriciliğine vurmayacam kendimi.



    Napalım kaderimiz buymuş, çekerim altıma bi Şahin, balığa malığa çıkarım, bu devran değişmez demeyeceğim..



    Bize bu zulmü yaşatanları her fırsatta eleştireceğim..



    Otomobil sevdalılarını değil..



    Toplu bir hareket için elimden geleni yapacağım.. Almayın diye konuşacağım..



    Araba yerine model uçakla ilgilenin o da çok zevkli demiycem..



    İkisi farklı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: asdzxcas3507

    Herkese iyi akşamlar öncelikle...
    Ben Kıbrıs'ta okuyan 21 yaşında bir gencim.Elimden geldiğince ilgili konulara yazıyorum.İnsanlar görsünler bilgilensinler diye...
    Ben bu ''Adacık''ta okurken ayrıca solistlik yapıyorum ve buradan kazandığım parayla 2 sene içinde bir c200 sport coupe aldım 2006 model(19 bin tl ye evet 2006 model ve 19 bin tl).
    Bu 5 sene önce çok pahalı denilen ''Kıbrıs'' varya,şuandaki bazı günlük ihtiyaçlarımızın fiyatları şöyle(2018 ocak itibari ile);
    18 lt damacana su 4 Tl
    1 KG DANA Eti 30-35 Tl
    1 LİTRE BENZİN 3.67
    1 KG Muz 3 Tl
    1 KG Limon 1 Tl
    Alkol Fiyatları 1/2-1/3
    Araba fiyatlarını söylememe gerek yok zaten

    Okuyun abilerim,kardeşlerim.Düşünün,sorgulayın



    Çok iyi yapıyorsun. Okulu bitirmek için uğraşmana gerek yok. 15 sene dayan Kıbrıs'ta,yapabilirsen vatandaşlığını da al, okulu bile bitirmene gerek yok, bir E63 AMG alırsın solistlik yaparken.
    Ekli resimdeki soruyu cevaplarsan okumaya devam et, yoksa hiç debelenme okuyacağım diye!Araba fiyatları her yıl %25 artmıs ama enflasyon %6-10 falan (Kandırıldığınızı anlayın artık!)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: pej


    quote:

    Orijinalden alıntı: asdzxcas3507

    Herkese iyi akşamlar öncelikle...
    Ben Kıbrıs'ta okuyan 21 yaşında bir gencim.Elimden geldiğince ilgili konulara yazıyorum.İnsanlar görsünler bilgilensinler diye...
    Ben bu ''Adacık''ta okurken ayrıca solistlik yapıyorum ve buradan kazandığım parayla 2 sene içinde bir c200 sport coupe aldım 2006 model(19 bin tl ye evet 2006 model ve 19 bin tl).
    Bu 5 sene önce çok pahalı denilen ''Kıbrıs'' varya,şuandaki bazı günlük ihtiyaçlarımızın fiyatları şöyle(2018 ocak itibari ile);
    18 lt damacana su 4 Tl
    1 KG DANA Eti 30-35 Tl
    1 LİTRE BENZİN 3.67
    1 KG Muz 3 Tl
    1 KG Limon 1 Tl
    Alkol Fiyatları 1/2-1/3
    Araba fiyatlarını söylememe gerek yok zaten

    Okuyun abilerim,kardeşlerim.Düşünün,sorgulayın



    Çok iyi yapıyorsun. Okulu bitirmek için uğraşmana gerek yok. 15 sene dayan Kıbrıs'ta,yapabilirsen vatandaşlığını da al, okulu bile bitirmene gerek yok, bir E63 AMG alırsın solistlik yaparken.
    Ekli resimdeki soruyu cevaplarsan okumaya devam et, yoksa hiç debelenme okuyacağım diye!Araba fiyatları her yıl %25 artmıs ama enflasyon %6-10 falan (Kandırıldığınızı anlayın artık!)

    Ters çevir 87 sanırım bu :)
    E63 Amg nasıl alalım ya :) Tamam vergi yokta döviz karşısında paramız kuş gibi yinede...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Daerohn

    şimdi sana bir soru soracağım vergiyi eleştirsen ne olacak? yani bu medyada ya da farklı yerlerde "tü kaka olmaz bu kadar" desen ne değişecek? hiç bir şey. peki ne yaparsan değişir? eylemle. Bu arkadaş gibi ben de defalarca bu mecrada ve farklı yerlerde aynı şeyleri savundum. ancak lafı anlattıkça karşına o kadar saçma insanlar çıkıyor ki. gir buraya bak bakalım "parayı kazanırken yanımda mıydın" diyenden tut, yok amerika'da okudum, babam memurdu ama ben bok gibi para kazanıyorum, mercedesimle geziyorum diyen okumuş ama adam olamamış o kadar çok fazla insan var ki. bir kere insanların yani senin benim fark etmez herkesi bu araba ile adam oldum imajını bırakması lazım. adam mercedesim var diyor ya. yani mercededi kadar adam. mercedes yoksa adamın kendisi de yok. bütün mevcudiyetini sahip olduğu "villası", sahip olduğu "mercedesi" ile ilişkilendirmiş. sanki başka bir arabaya binse apartman dairesinde otursa adam olamayacak. bu tarz insanlara söylenecek tek şey var seni belirleyen seni adam eden sahip oldukların değildir. bu dünyada senden çok daha zengin çok daha varlıklı milyarlarca insan geldi, geçti en sonunda hepsi o malı mülkü burada bıraktı ve çekti gitti.

    bu arkadaş diyor ki bırakın araba, mal, mülk fetişistliğini. eğer mutlu olmak istiyorsan çok daha basit, çok daha ucuz hobiler ile de mutlu olabilirsin. varlığını ve mutluluğunu ve karakterini bir arabaya bağlama. tepkini almayarak göster ki ekonomi kilitlensin. kilitlensin ki artık bu vatandaşı "yolunacak kaz olarak" görmekten vazgeçip çeki düzen versinler kendilerine. ama tabii bu söylediklerini anlamak için onun gibi düşünüyor olmak lazım.

    bak ben bu arkadaşın yazılarını uzun zamandır takip ediyorum. ne iş yaptığını bilmem. ne eğitim aldığını da. ancak burada yazdığı cümlelerden şunu söyleyebilirim genel olarak kendini iyi geliştirmiş, gördüklerini süzerek mantıklı çıkarımlar yapabilen, kafası da gayet güzel çalışan bir arkadaş. oku geçmiş paylaşımlarını göreceksin ki ülkenin içinde bulunduğu halden memnun değil, mantıklı olan bir çözüm geliştirmiş ve bunu kendi adına uyguluyor. ve yazılarında hafiften bir eğlenme de sezebilirsin. anlattım yukarıda o kadar gereksiz insanla muhatap oluyorsun ki artık bir süre sonra laf anlatmayı bırakıp işi biraz da eğlenceye vuruyorsun.

    kendi yaptığını örnek gösteriyor misal benim imkanım var ama 15 senelik arabaya biniyorum, değişen bir şey de olmuyor. evet haklı. ben geçmişte Mercedes'te kullandım, şartlar elverdi. BMW'da kullandım. Bugün şartlar elvermiyor ve bunun ana kaynağı da son 16 senede kişi başı vergi yükünü %300 arttıran hükümet, ancak ben şartlar elvermiyor diye ağlamıyorum. karakterimi ve mevcutiyetimi 3 gün sonra bırakıp gideceğimi bildiğim şeylere bağlamıyorum. ve bu arkadaş en doğru çözümü bulmuş. bu hükümet eğer bizi para için eziyorsa ona karşı yapılacak en güzel eylem para kaynaklarını kapatmaktır. eğer bu hükümet sıfır arabada %60-%160 vergi uyguluyorsa, ve vergiyi genele yaymak yerine vatandaşın sırtına biniyorsa vatandaş ta onun sırtına binmek için aynı silahı kullanmak zorunda. yani almayarak vergi musluklarını kapatmak zorunda. kapatsın ki bu hükümet "koyun" gütmediğini anlasın ve artık kangren olan bu vergi sistemini daha adaletli bir sistem ile değiştirsin. arkadaşın dediği bu.

    ha sen yanlış anlammış olabilirsin. ancak arkadaşın önceki yazılarını da incelersen hepsinin bir sistem dahilinde yazdığını ve savunduğu şeylerin boş olmadığını görürsün. ve inan bana bu arkadaş bu sitede yazan binlerce kişi içinde doğru, mantıklı ve akıllı yazı yazan bir kaç kişiden biridir, hakaret etmeden belli bir seviyede. Küstürmeyin bu arkadaşı. kalmadı onun gibiler.

    eleştiri demişsin. gir twitter'a ya da istediğin mecraya insanlar hükümet temsilcilerinin hesaplarına neler yazmış kim sallıyor? sen hükümeti eleştirsen ne olacak? adamlar sallamıyor bile hatta biraz fazla laf edersen "fetöcü" oluveriyorsun. eleştiri karşında o eleştiriyi anlayacak ve uygulayacak biri varsa faydalıdır. eğer eleştiriden laf anlamıyor ise anlayacağı tek laf eylemdir. artık halk olarak "araba fiyatları şu kadar arttı, benzin yine zamlandı, yok elektrik fiyatları uçtu" diye burada, orada yazmak zamanı geçti. herkes biliyor bunu. herkes yaşıyor. eğer gerçek anlamda düzelmesini istiyorsan eyleme geçeceksin arkadaşım. herkes ben sen o, zengin fakir demeden top yekün bir "perhiz" uygulayacaksın. ayakkabı mı lazım eskiden tamir edilirdi gerekir ise sen de tamir ettireceksin bir sene daha giyeceksin. elbise mi elzem değil ise almayacaksın, ev mi, kira geliri 10 senede amorti etmiyor ise almayacaksın kiraya çıkacaksın elindeki parayı farklı alanlara yatıracaksın. elektrik mi? led ampül alacaksın gerekir ise en az yakmanın yollarını arayacaksın. vs. en güzel eleştiri budur. yoksa gir foruma eleştir, gir twitter'a yaz bunların hiç bir faydası yok. adam "ben %50 almışım, OHAL de var istediğim gibi at koştururum" diyor. senin yazdığın eleştiri vız gelir tırıs gider. Eylem olmadan yapılan eleştiri lütuftan öte gitmiyor çünkü.

    birader lafından neden nefret ettiğini de anlatsan süper olur. bana göre samimiyet ifadesi.

    Kardeş insan babasını böyle savunmaz yahu hayırdır..



    Bak 1500 satır yazacak vaktim yok..



    Adam orada "şu vergileri topyekün eleştirelim, boykot edelim, araba almayalım, kimse almasın" de mi yor..



    Adam orda "araba pahalıysa siz de koyun yetiştirin, balık tutun, ip atlayın" gibi millete "hobi" öneriyor..



    "Ben yaptım çok zevkli, vazgeçin araba sevdasından, kendinizi börtü böcüğe verin" diyor..



    Bunu anlamıyor musunuz yahu.. Görmüyor musunuz..



    Rica ediyorum, han duvarları şiiri gibi cevap yazma 6500 satır.. Zira okumuyorum.. Biraz denedim, retinam kanadı..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi superegoid -- 19 Ocak 2018; 22:22:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Araba fiyatı veya herhangi bir emtia fiyatı teoride maliyetler, arz-talep dengesi ve de benzer ürünler ile rekabet koşullarına göre tespit edilir. Bazen de piyasa payını arttırabilmek için sürümden kazanma amaçlı cazip fiyatlar/satınalma koşulları sunulabilir.

    Yoksa müşteriye ayıp olur fiyatı arttırmayalım diye bir düşüncede olmaz satıcılar. Nasıl olsa satılıyor diye Mercedes, BMW ve Audi gibi araba distribütörleri fahiş fiyat koymazlar, birbirlerinin fiyatlarına göre fiyat tespit ederler. Zaten bu tür araba müşterisi büyük ölçüde fiyat artışına duyarsızdır, arttı diye almamazlık yapmaz, büyük olasılıkla serbest meslek mensubudur, bedelini vergi metrajından düşecektir.

    Bakın, şimdi trilyonlarca lira gömülmüş gayrimenkul piyasasında satışlar düşüp bitmiş bina stoku artmaya başlayınca fiyatları fazla düşürmeden konut satabilecek yaratıcı yöntemler geliştiriyorlar. Tüm TV ve gazeteler konut reklamları ile doldu, kira garantisi veriyorlar, birkaç sene faizsiz vade yapıyorlar v.s.

    Meselenin özü 2001 den başlayan AKP iktidarında dünya konjonktürün (ucuz para) ve AKP'nin bu konjonktürden yararlanan doğru politikaları Türkiye'nin milli geliri artıyordu.

    Ama son 3-4 senedir bu süreç tersine döndü ve tasarruf/cari açığı olan Türkiye,sıcak paranın gelişmiş ülkelere geri dönmeye başlaması ile milli gelirde düşüş dönemine ve bunu dengelemek için yüksek faizlerle borçlanan hükumetin vergileri arttırmak zorunda kalması sonucunda faiz ve döviz kurları arttı,alt-orta sınıf giderek fakirleşme sürecine girdi. Şu anda 4 kişilik bir ailenin fakirlik sınırı olan gelir seviyesi 5.100 TL/ay ki bu da Türkiye nüfusunun %60'ından fazla.

    Hükümette oy aldığı seçmenin geçim yükünü azaltmak için Suriyeliler dahil 21 milyon kişi ye karşılıksız maaş, kömür, tarım subvansiyonu, bedava sağlık hizmeti v.s. yardımı yapıyor.Bunu da elbette Avrupa'nın en yüksek vergileri ile subvanse ediyor.

    %11 büyüdük diyoruz da işsizlik, faizler, döv,z kuru artışı ve iç-dış borç artışındaki benzer ülkelerin %100 fazlası olan değerler bu hormonlu büyümeyi desteklemiyor.Bu büyümeyi sağlamak için piyasalara sürdükleri milyarlarca TL kredi eninde sonunda para basma ile enflasyon veya daha fazla vergi ile vatandaşın cebinden çıkacak.

    Ekonomi politikalarının ne kadar yanlış olduğunu battı denilen Yunanistan veya sınırlı ekonomisi olan Gürcistan gibi ülkelerde bile araba dahil birçok ürün ve hizmetin Türkiye'den ciddi oranda düşük olduğundan görebiliriz. Bu durumda bile hükumet mal ve hizmet alımlarında son derece müsrif davranmaya devam ediyor; üst kademe makam arabaları olarak zırhlı Mercedes Maybach modelleri kullanılıyor.

    Rekabete dayalı gelişmiş kapitalist sistemde elbette halkın üreticiler tarafından monopol yaratan veya çeşitli taktiklerle kazıklanmasını önleyen gelişmiş bir hukuk sistemi vardır. Böyle hukuk sisteminin olduğu tüm batı ülkeleri, belki kaynakları ziyan eden ve çevreyi kirleten bir aşırı tüketim sistemi olsa bile, insanlarına yüksek gelir seviyesi sağlayabilmiştir.

    Son örneği Apple'ın eski model I-Phone'ların çalışmasını yavaşlatıp yeni pil veya model telefon almaya zorlaması açığa çıktı. Açılan binlerce dava ve yaygın tepki üzerine I-Phone pil fiyatını 74 $'dan 24 $'a düşürdü. Ama bu ABD'deki etkili hukuk sisteminin sonucudur. Aynı olay binlerce defa farklı şekillerde Türkiye'de olmuştur ama vatandaş kıçındaki kazığın acısı ile kalakaldı sadece.

    Araba veya ev fiyatları yüksek diye almadığınızda satıcılar bize cazip gelen yöntemlerle yine satış yapmaya çalışacaklardır. Son örnekte devlet beyaz eşya ve konutta bir süre için KDV/ÖTV düşürdü, satışlar ciddi oranda arttı ama devlette kaybettiği vergi gelirlerini sonrasında vergileri arttırarak telafi etti.

    Vatandaş beyaz eşya aldı ama sonraki dönemde daha fazla fakirleşerek bunun bedelini ödedi ve kredi kartı/banka borcu ile kalakaldı.

    Bu arada artan döviz kuru ve faizlerin üretim maliyetlerini arttırması sonucunda enflasyonun daha fazla yükselmesini engellemek için hükumet artık herşeyi, saman dahil,ithal etmeye başladı. Tabi köylü bu arada perişan oluyor ama hesap oy hesabı, köylü oylarının önemli bir bölümü nasıl olsa ceplerinde diye düşünüyorlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pej -- 19 Ocak 2018; 22:37:7 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: asdzxcas3507


    quote:

    Orijinalden alıntı: pej


    quote:

    Orijinalden alıntı: asdzxcas3507

    Herkese iyi akşamlar öncelikle...
    Ben Kıbrıs'ta okuyan 21 yaşında bir gencim.Elimden geldiğince ilgili konulara yazıyorum.İnsanlar görsünler bilgilensinler diye...
    Ben bu ''Adacık''ta okurken ayrıca solistlik yapıyorum ve buradan kazandığım parayla 2 sene içinde bir c200 sport coupe aldım 2006 model(19 bin tl ye evet 2006 model ve 19 bin tl).
    Bu 5 sene önce çok pahalı denilen ''Kıbrıs'' varya,şuandaki bazı günlük ihtiyaçlarımızın fiyatları şöyle(2018 ocak itibari ile);
    18 lt damacana su 4 Tl
    1 KG DANA Eti 30-35 Tl
    1 LİTRE BENZİN 3.67
    1 KG Muz 3 Tl
    1 KG Limon 1 Tl
    Alkol Fiyatları 1/2-1/3
    Araba fiyatlarını söylememe gerek yok zaten

    Okuyun abilerim,kardeşlerim.Düşünün,sorgulayın



    Çok iyi yapıyorsun. Okulu bitirmek için uğraşmana gerek yok. 15 sene dayan Kıbrıs'ta,yapabilirsen vatandaşlığını da al, okulu bile bitirmene gerek yok, bir E63 AMG alırsın solistlik yaparken.
    Ekli resimdeki soruyu cevaplarsan okumaya devam et, yoksa hiç debelenme okuyacağım diye!Araba fiyatları her yıl %25 artmıs ama enflasyon %6-10 falan (Kandırıldığınızı anlayın artık!)

    Ters çevir 87 sanırım bu :)
    E63 Amg nasıl alalım ya :) Tamam vergi yokta döviz karşısında paramız kuş gibi yinede...

    Doğru cevap, tebrikler. Benimki şaka idi tabii, sen de kızmadan olgunlukla cevapladın.

    Geçenlerde dünyanın en zengin 10 kişisi içinde olan Warren Buffet'in Bloomberg'de bir röportajı vardı. Sunucu gençlere ne gibi tavsiyelerde bulunacağını sordu. O da gençler sevecekleri ve tutku ile yapacakları bir iş yapsınlar dedi. İlk birkaç sene hedefledikleri gelirin %20 sini bile kazansalar sonrasında sevdikleri iş onlara çok daha fazla mutluluk ve tatmin getirecek ve yedek kapasitelerinin önemli bir bölümünü de devreye sokabilecakları için performanları ve elbette kazançları da artacak dedi.

    Benim deneyimlerimde insan yüreğini koyarak çalışırsa normal kapasitesini %100 ve hatta daha fazla arttırabilir. Komando eğitimi almış olanlar bilirler, subaylar bu kapasiteyi ortaya çıkarmayı iyi bilirler ve normalde bir insanın dayanamayacağı zannedilen fiziki/mental limitlerin çok üzerine çıkarabilirler insan kapasitesini. Beyin sizin yapmayı arzuladığınız şeye göre vücudu organize eder, yapamam dediğiniz şeyde de sizin kapasitenizi düşürür.

    Sonuç: Okulu bitirdikten sonra yapacağın işi ya da müziği severek tutku ile yap, E63 AMG bunun yan ürünü olarak doğal sonucu olur, yoksa E63 AMG alacağım diye hedefini sadece maddi tatmine dayalı çizme.

    Bunu 45 senedir çalışan, bazı şeyleri elde etmiş, bazı şeyleri elde edememiş, elde edemedikleri için de strese girmiş, bunun içinde bir dönem çılgınca sigara tiryakisi olup kendini cezalandırmış bir ağabeyin olarak anlatıyorum.

    Son 20 senedir de elde edebileceklerimi realist olarak değerlendiriyorum,spor ve beyin egzersizleri ile vücudumu ve mental kapasitemi fit tutmaya çalışıyorum, gücüm yettiği kadar da hoşlandığım işlerde ve ortamlarda çalışacağım.




  • almayın diyerek işi çözenlere hayranım doğrusu :)
    adamlar araba fiyatına zam yapmıyor (üreticiler) bizde döviz ve enflasyon arttığı için fiyatlar artıyor
    ya yazık bunlara deyip zararına bize araç mı satacaklar ?

    almazsan araba üreticisi olan yabancılar ,fiyatı düşürecekmiş
    tebrik ederim bu kafaları ,bizim düşünmediğimizi düşüne biliyor :)
  • yani dolar ,euro biz kazandığımızdan fazla harcadığımız için mi yükseliyor ?
    yoksa üretim yerine ,tüketim yaptığımızdan mı ?
    tl.nin değer kaybetmesi demek iç piyasada çok harcanmasından mı oluyor yani ?

    ithalat ,ihracat-arz,talep falan boş mu yani ?

    eğer harcamayarak paranın değeri artsa, o zaman K.Kore en değerli paraya sahip olması gerekmez mi ?
    vatandaşlarına her şey yasak ,adamların dünyadan haberi yok

    yani almayın demek kadar saçma bir söz olamaz ,almazsan ekonomi dönmez ,o sektörde çalışanlar işsiz kalır ve zaten kimse almayın denildi diye alacağından vazgeçmez (para bulduğu sürece ,kredi dahi olsa)

    vatandaştan önce devlet zaten bizim borçlandığımızdan misli misli borçlanıyor ,devlet borcunu ödeyebildiği sürece ülkeye bir şey olmaz ,sadece fertler olarak batışlar yaşanır (hesapsız harcayanlar için)
  • Yıl 2015
    Araba fiyatları her yıl %25 artmıs ama enflasyon %6-10 falan (Kandırıldığınızı anlayın artık!)
    Yıl 2018https://www.dogusoto.com.tr/audi-a3-sedan-16-tdi-116-hp-design-s-tronic-pi-24e40

    Enflasyondan falan biri bahsederse kalbini kırarım.
    Benim maaşım 3 yılda 1/5 oranında bile artmadı.
    Artistlik yapacaksa biri durumu iyi olmalı. Sen avrupaya meydan okursan ‘’afedersiniz kıçı kirli’’ şekilde onlarda senin refah seviyenin içine eder. NOKTA ama son NOKTA
    2015de çok araştırmıştım ama çıkışmadı bende juke almıştım 60a. Ekonominin süper olduğunun kanıtıhttp://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=100928990 konusundan mesajımı görürsünüz 87bine deri koltuklusuna fiyat almıştım. Keşke borca girip alsaymışım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xkingx42 -- 23 Ocak 2018; 1:54:39 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.