Şimdi Ara

Apple M1 Ultra vs M1 Max vs M1 Pro vs M1 karşılaştırması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
792
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Apple M1 Ultra vs M1 Max vs M1 Pro vs M1 karşılaştırması



    Yonga dünyasını alt üst etmeye devam eden Apple, dün ki tanıtımda sahneye çıkardığı Apple M1 Ultra yonga seti ile çıtayı adeta arşa çıkardı. Bir kişisel bilgisayar yongasında görülmüş en yüksek transistör sayısına sahip Apple M1 Ultra ve diğer Apple M1 serisi yonga setlerini bir araya getirdik.



    Apple M1 Ultra özellikleri neler?



    Apple M1 Max yongasında yer verilen özel bir bağlantı ara yüzü sayesinde iki yonga bir araya gelerek Apple M1 Ultra yongasını oluşturuyor. UltraFusion mimarisi adı verilen bu bağlantı teknolojisi devre kartlarını on binin üzerinde sinyalle birbirine bağlayan silikon bir aracı kullanıyor. Bu yolla 2.5 TB/s’lik devasa bir düşük gecikmeli bant genişliği sunuyor.



    İki yonganın bileşenleri de bir araya geliyor. Toplamda 114 milyar transistör bulunan yonga setinde, 16 performans çekirdeği yanında 4 verimlilik çekirdeği yer alıyor ve 64 grafik çekirdeği çıtayı daha da yukarı çekiyor. 



    Ayrıca Bkz.Apple M1 Ultra benchmark testlerinde ezip geçiyor



    M1 Ultra yonga seti ile Apple’ın birleşik bellek mimarisi de seviye atladı. Bellek bant genişliği 800 GB/s'ye yükseldi. Üstelik, Apple M1 Ultra yonga seti, 128 GB birleşik bellekle de yapılandırılabiliyor.



    En fazla 48 GB bellek sunabilen en güçlü PC grafik kartlarıyla karşılaştırıldığında, üst düzey 3D geometri işlemleri ve devasa sahneler için render alma gibi grafik birimini yoğun bir şekilde kullanan Apple M1 Ultra yonga seti oldukça dikkat çekici.



    Apple M1 Ultra vs M1 Max vs M1 Pro vs M1 karşılaştırması



    Apple M1 Ultra yonga setinin işlemci kısmında 16 performans çekirdeği için 48MB Seviye 2 ön bellek, 4 verimlilik çekirdeği için ise 8MB Seviye 2 toplam ön bellek paylaştırılmış durumda. Performans çekirdekleri ultra geniş 192KB komut seti ön belleği ile desteklenirken 128KB veri ön belleğine yer veriliyor. Verimlilik çekirdekleri ise 128KB geniş komut seti ön belleği ve 64KB veri ön belleği ile destekleniyor. 



    Grafik çekirdeği ise toplamda 8192 işlem birimine sahip. Çekirdek toplamda 21TFLOPS performans değerine ulaşabilirken saniyede 330 gigapiksel işleyebiliyor. Ayrıca 196608 ardışık izleğe kadar da çıkabiliyor. M1 nöral ağ motoru da 22 TOPS performans seviyesine ulaşabiliyo. 



    Apple M1 Ultra vs M1 Max vs M1 Pro vs M1 karşılaştırması



    Karşılaştırmalara baktığımızda 16 çekirdekli Core i9-12900K işlemci, GeForce RTX 3090 ekran kartı ve DDR5 RAM barındıran bir bigilsayara göre işlemci tarafında watt başına performans yüzde 90 daha fazla. Ayrıca 100W daha az enerji tüketiyor.



    Grafik birimi ise bu sisteme göre 200W daha düşük seviyede. Böylece fansız ancak çok performanslı yapılara imkân tanınıyor. Geekbench 5 skorları da Intel Xeon işlemcilerin belirli senaryolarda tehlikeye girdiğini gösteriyordu.



    Apple M1 Ultra vs M1 Max vs M1 Pro vs M1 karşılaştırması



    Apple M1 Ultra vs M1 Max vs M1 Pro vs M1 karşılaştırması



    Apple M1 Ultra yongası bir nevi Apple M1 Max türevi olduğu için aslında seride 3 farklı yonga tasarımı olduğunu söyleyebiliriz. Firma artık biraz daha fiyat ve performansa göre cihazlarında farklılaşmaya gidebilecek. Önümüzdeki dönemde Apple cihazlarında bu farklılaşmayı daha net bir şekilde görebileceğiz.



    Apple M1 orijinal yonga setinde hatırlanacağı üzere 4 performans ve 4 verimlilik çekirdeği yer alıyordu. 14 milyar transistör sayısı ile artık biraz daha giriş seviyesi ürünlere hitap edecek. Apple M1 Pro yonga setinde 8 adet performans ve 2 adet verilmlilik çekirdeği yer alırken transistör sayısı da ikiye katlanarak 33.7 milyar oluyor. 



    Apple M1 Max ise aynı çekirdek sayısını korurken transistör sayısı 57 milyara ulaşıyor. Burada 32 grafik çekirdeği etkili oluyor. 64GB birleşik bellek ile tek yongalı Apple işlemcilerin en güçlüsü sayılıyor.



    Apple M1 Pro ve Apple M1 Max biraz daha üst seviyedeki ürünleri hedefleyecek. Apple M1 Ultra ise performans odaklı premium ürünlerde yerini alacak. Gelecek dönemde Mac Pro ve daha güçlü Mac modellerinde bu yongayı sıkça göreceğiz. 



    Apple M1 Ultra vs M1 Max vs M1 Pro vs M1 karşılaştırması

    Özellikler Apple M1 Apple M1 Pro Apple M1 Max Apple M1 Ultra
    Üretim süreci TSMC 5nm TSMC 5nm TSMC 5nm TSMC 5nm
    Transistör sayısı 16 milyar 33.7 milyar 57 milyar 114 milyar
    İşlemci çekirdeği 4 verimlilik + 4 performans 2 verimlilik + 8 performans 2 verimlilik + 8 performans 4 verimlilik + 16 performans
    Grafik çekirdeği 8 çekirdek 16 çekirdek 32 çekirdek 64 çekirdek
    Birleşik bellek 16GB 32GB 64GB 128GB
    Yapay zekâ çekirdeği 16 16 16 32
    Bellek bant genişliği 70GB/s 200GB/s 400GB/s 800GB/s
    Watt değeri 39W maksimum 67W (MacBook değeri) 96W (MacBook değeri)       -


     









  • yeni apple islemcileri bilmem ama su an m1 işlemci fiyat performans yine de fazla abartmamak gerekir. Bundan daha güçlü Intel ve AMD işlemciler var. Tabii o işlemcilerle kasa toplamaya kalksan ya da laptop almaya kalksan daha pahalıya gelir bazı apple m1'li cihazlar performansı daha ucuza veriyor ama işlemci gücüne ihtiyaç yoksa render falan gibi o kadar da sey etmemek lazım bir de sunu da ekleyeyim MacOS igrenc gercekten kullanım kolaylığı olsun, font keskinliği olsun, ekran ölcekleme falan olsun, Windows'un yanına bile yaklasamaz.. Windows'u her kosulda her sey icin tercih ederim.. upgrade olanakları da apple'da sınırlı tabii hatta apple cihazlar artık hic upgrade edilemiyor..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Übermensch24 -- 9 Mart 2022; 18:6:19 >
  • SÖZÜN BİTTİĞİ ZAMAN DİLİMİ BU TEKNOLOJİLERİN GELİŞMESİ NVİDİA YI İNTELİ BAYAĞI ZORLUYACAK B PLANLARI YOKSA.

  • Apple'ın M1 ultra ile birkez daha gösterdiği en büyük şey PC tarafında tasarım/mimari değişikliklerin cıvık halde ilerletildiğinin kanıtıdır, yoksa Apple işlemciyi yeniden keşfetmediğine göre başta intel'in sonra AMD ve Nvidia gibi paydaşların kim bilir kaç yıldır yattığının tablosunu testlerde görüyoruz hepsi bu.
    Ben bu noktada hiç Apple'dan gelen hamlenin büyüklüğünü hesap etmedikleri için gelişmeyi kaçırdıklarını ama geç açılan arap atı gibi ilerleyeceklerini ve önce performans sonrada tasarım olarak apple'a olan farklarını yansıtacaklarını düşünüyorum, o zamana kadar da apple bu saydığım firmalara her nesil'de vuracak kırbacı vuracak kırbacı.
    12900K + 3090ti'inin yenilmesinin başka bir açıklaması yok :)

  • M1 Ultra-Max olarak 4'lüsünü bekliyoruz :)

  • Ben en çok 60w harcamasına takıldım, tüm yayını izledim ama pek açıklamadılar nasıl oluyor da 2 tane m1 max'tan oluşmasına rağmen m1 pro'dan bile daha az harcıyor, helal olsun adamlara ne diyelim.

  • LaciRomantik kullanıcısına yanıt
    Böyle bir şey mümkün değil. Sizin takıldığınız CPU tablosu, M1 Max'in CPU kullanımı max gücünde 30 watt. M1 Ultra, M1 Max'tan kaba tabirle max halde iki katı enerji harcıyor. Doğal olarak iki katı performans veriyor.

    GPU tablosunu da ayriyeten verdiler.https://www.apple.com/newsroom/2022/03/apple-unveils-m1-ultra-the-worlds-most-powerful-chip-for-a-personal-computer/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esmerbuyucu -- 9 Mart 2022; 19:10:32 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Übermensch24 kullanıcısına yanıt
    Bu kadar kısa bir yazıda bu kadar yanlışı toplamak da büyük başarı 🏅

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • worldpartner W kullanıcısına yanıt

    bastım engeli uğraşamam Apple M1 Ultra vs M1 Max vs M1 Pro vs M1 karşılaştırması 

  • 60w derken, matematiğe aykırı bu mümkün olamaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Romeo84 -- 9 Mart 2022; 19:57:27 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Apple M1 Ultra vs M1 Max vs M1 Pro vs M1 karşılaştırması

    GPU: i9-2900K+RTX 3090'ın 320 watt güç tüketimiyle aynı performansta olduğu belirtilmiş. 200 watttan daha az bir güç tüketimi söz konusu.

    Apple M1 Ultra vs M1 Max vs M1 Pro vs M1 karşılaştırması

    CPU: i9-2900K'dan 100 wattan daha az güç tüketimiyle daha çok performans olduğu söylenmiş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esmerbuyucu -- 9 Mart 2022; 20:25:57 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • m1 ve serileri performansında bir laptop yada masa üstü toplasam, zaten fiyatı apple'a denk geliyor. hatta geçebilir bile.. bu durumda performans beklentisi içinde olan birinin apple bilgisayar alması mantıklı bence. hem Mac OS, güzel bir işletim sistemi.

  • Apple 20 çekirdekli işlemci yapıyor 16 Performans+4 verimlilik.
    İntel 13900K'da 24 Çekirdek kullanacak 8 Performans+16 verimlilik
    Bu kafayla daha çok arkadan nal toplarsın INTEL.

  • Übermensch24 kullanıcısına yanıt

    Bu kişinin hayatında hiç macOS kullanmadığına o kadar eminim ki anlatamam.

  • scientia kullanıcısına yanıt

    sen kisa pantolonla gezerken kullaniyordum hala da kullaniyorum Apple M1 Ultra vs M1 Max vs M1 Pro vs M1 karşılaştırması 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Übermensch24 kullanıcısına yanıt
    Windows kullanıcısıyım ancak Apple Arm mimarisini o derecede verimli kullanıyor ki watt başına performansta hiç bir Intel ve AMD işlemcisi yanına bile yaklaşamıyor. Taşınabilir sistemlerde bu hayati derecede önemli. Zırıl zırıl ses eden fanların yokluğu, ısınmayan bilgisayar ve gün sonuna kadar giden pil ömrü pek çok kullanıcıyı cezbediyor.

  • enon_485 kullanıcısına yanıt
    TDP'yi iyice arşa çıkarmamak için yapıyorlar lakin x86'nın da yaşını ve verimsizliğini iyice belli ettiği aşikar.

  • yc#1 kullanıcısına yanıt

    ben islemciye laf etmem zaten bende de m1 mini var o islemciyi kullandım denedim ve gercekten muhtesem buldum o fiyata oyle bir pc toplasam ancak islemciyi satin alirim fakat macos gercekten tiksinc bir olay haline geldi 10 yil once tek isletim sistemim olarak os x kullaniyordum fakat gittikce bozuldu ve windows bana gore one gecti o yuzden daha pahaliya da gelse fan sesi de olsa kasa yer kaplasa da masaustu pc ve windows diyorum laptop alacak olsam da fikrim degismezdi sirf macos kullanmamak icin yine pc alirdim alacağım cihaz da thinkpad x1 carbon olurdu


    eğer ki microsoft bu apple arm islemciler icin tam fonksiyonel bir windows sürümü olustursa ve yazılım desteği de olsa o zaman apple laptop da düsünürdüm ama bunun yakın bir zamanda olabileceğini sanmıyorum ilerde de olmaz gibi geliyor..


    macos sevmedigim icin mac bana uymuyor.. satın aldım ama apple arm islemciyi incelemek ve bir süre deneyimlemek icin mac mini aldım.. bunu da elden cıkartacagım zaten..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Übermensch24 -- 10 Mart 2022; 8:29:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • esmerbuyucu kullanıcısına yanıt
    Hatta tablodaki Macbook için olan değerler şarj adaptörü değerleri. Şarj adaptörü tüm sistemin enerjisinden de fazla olur genellikle. Bunun sebebi ek USB bileşen taktığınızda gücün onlara da yetebilmesi, saniyeden de daha kısa süreliğine anlık enerji taleplerini karşılayabilmesi için. Bilgisayar kasalarına taktığımız 700 Wattlık güç kaynakları gibi. 700-800 Wattlık güç kaynağı takıyoruz, IDLE kullanımda 40-100W arası, yoğun işlerde işine göre 150-300 Watt civarı, oyunlarda 250W+ gibi. PSU gücü ile işlemci güç tüketimi dolayısıyla alakasız şeyler.

    Apple tanıtımında şu kadar saatten yılda toplam şu kadar tüketimi olacak demişti. Tam sayıları hatırlamıyorum ama böldüğümde kasanın istediği gücün 110-140 Watt arası olduğunu hesaplamıştım. Bu da aynı işi RTX ekran kartlı bir kasada yapmak istediğinde 3*4 kat daha fazla güç gereksinimi demek.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.