Şimdi Ara

Apple M1 Mac [ANA KONU] (175. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir (1 Mobil) - 5 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8.920
Cevap
235
Favori
394.665
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
27 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 173174175176177
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • alimmm78 kullanıcısına yanıt

    mac i aldığımdan beri twittera hep safariden girdim. bunun için uygulama indirmedim. ilk zamanlarda otomatik şekilde olduğunu hatırlıyorum. belki sürüm güncellemeleriyle alakası vardır.

  • Arkadaşlar çok enteresan bir durum var bir kaç gündür, en son bugün son güncellemeyi yapmama rağmen değişiklik olmadı. Malum sarı sitede gezmek bir ilanın resimlerine bakmak işkence oldu. Chrome dan da açtığımda farlı değil. Diğer girip çıktığım sitelerde böyle bir yavaşlık yok.

    Bilgisi olan var mı ? M1 air

  • bibbifok kullanıcısına yanıt
    Hocam selamlar. Büyük geçmiş olsun öncelikle ☺️

    İntel macbook airlerin 2019 modeli ısınma konusunda sıkıntılı cihazlar. Kız arkadaşıma 2020 başında cihaz bakarken macbook air i sırf bu sebepten elemiştim. Sebebi şu. 2019 airlerde fan var (çok ilginç) ancak dahiyane(!) mühendislik eseri olarak o fanın işlemci ile teması yok. Yani heatpipe denilen bakır borularla fan işmeciden sıcaklık transferi yapmıyor. Fanın amacı içerideki sıcak havayı dışarı atmaya çalışmak. Bunu yaparken içeride oluşan hava değişimiyle de işlemci üzerindeki pasif soğutucu plakanın işlemciyi soğutmasını "ummak". Ummak diyorum çünkü hayal. Testlerde termal darboğaza düşüldüğü net görülüyor. Çünkü sadece işlemci ısınmıyor. Yüksek hızlı ssd, ramler, devreler ve piller de ısı ürettiği için 5mm alanda dolaşmaya çalışan hava işlemci üzerinden geçene kadar zaten ısınmış oluyor. Bu da kısır döngüyü başlatıyor. İşlemci ısındıkça blower a daha fazla dönmesi talimatı gidiyor. Bu devam ettikçe maksimum fan gücüne kadar çıkıyor cihaz. Ki aksilik bu blowerlar normal laptoplardaki gibi dakikada 2000-3000 devir ulaşan normal blowerlar gibi değil. Dakikada 7000-8000 arası devir yapıyor. Ve kalkışa hazırız. Deli gibi motor bağıttıran ama uçamayan uçağınız hazır. Bu süreç öyle bir noktaya ulaşıyor ki uçamayan uçak motorunuzun tüm çabası ısıyı düşürmeye yetmiyor ve diğer süreç başlıyor. Burada da işlemci zarar görmemek ve kritik eşiği geçip kapanmamak için hızını düşürmeye başlıyor. Eğer O arada yoğun işlem de yapıyorsanız hoşgeldiniz termal darboğaz manzarasına.

    Sırf bu sebeplerden kız arkadaşıma huawei matebook aldırdım. Çift blowerlı ve işlemci ile temaslı 10.nesil intel. Buna rağmen zamanında amdye yaftalanan şeyi söyleyeceğim. Cihaz yine ısınıyor. Ama en azında çift blower başlangıç seviyesinden çok yukarılara çıkmadan bu ısıyı kontrol altında tutuyor.

    Gelelim cihaz arayışınıza. Yakın zamanda macbook pro m1 aldım. Kendi çapımda değerlendirirsem cihazım "bozuk". Yine kendi çapımda diye vurguluyorum, ne yaptıysam cihazın fan sesini hiç duymadım hatta çalıştıramadım. Yine kendi çapımda herbirinde 5-6 sekme olan 6 safari penceresi (toplamda 30) 8-10arka planda pages numbers müzik whatsapp gibi uygulamalar açtım. Full ekran ekran kaydı başlatıp safariden 4k hdr video açıp izledim. 10 dk boyumca bu testi sürdürdüm. 8gblık baz model takılma yapmadı(ki takılsaydı şaşırmazdım) işin ilginci ısınma belirtisi gösterip fan da açmadı. Kendi çapımda diyorum çnkü şimdi bilemem belki primer ile render yaparken açar, photoshop ile raw dosya düzenlerken açar. Onları da kullanan arkadaşlar paylaşsın ben bilmediğimden deneyimlemedim :)

    Yazı işleri ile uğraşırım. Safaride 5-6 sekmem vardır. Öyle ağır program kullanmam. Video editi ne ola ki diyenlerdenseniz. Yeni macbook air m1 çipli baz model dahi işinizi görür. 512gb da düşünebilirsiniz. Bunda hiç fan yok. Sıfır ses. Ama yine tabi güçlü zorlamalada ısıya bağlı fren yapıyor testlerin gösterdiği kadarıyla.

    Birader sen o zaman neden macbook pro aldın derseniz. Birincisi baz model aldım. İkincisi benim için asıl önemli olan pil süresiydi o büyük etken oldu. Üçüncüsü touchbar seviyorum. Sizin her ihtiyacınızı karşılar mı bilmiyorum ancak bir çok işlemi touch bara koyabiliyorsunuz. Misal ekran kaydı al, ekran fotosu al, masa üstünü göster (trackpadde anime hareketleri yapmadan) gibi benzer belli başlı seneryoları touchbara atayabiliyorsunuz. Bir diğer etken de yine de işlemciye sevgiyle dokunan bir fan olması traftarı olmamdı :)

    Kısaca m1 işlemci sizi üzmez. Değişik bir deneyim. Videolarda anlatılıyordu yav he he diyorsum. Gerçekten he imiş :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UglyOwl -- 18 Haziran 2021; 17:20:37 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • UglyOwl U kullanıcısına yanıt

    Yani kismetsizlik diyelim 2019 magduru diyelim ...

    olan olmus onumuzdeki maclara bakicaz bizim cocuklar gibi :)


    Bu cihazi minimum zararla elimizden cikarmaya bakacagiz artik

    Bu arada bu cihazda touchpad cift kademeli olarak tiklatilabiliyor, kusur mu bu? Yoksa zaten oyle mi? Sanki eskisinde tek kademeli tiklama oluyordu. Yani misal sol el parmak el ile bastirip sag el parmak ile secim yapacagim ekran goruntusu almak icin, bastirinca bir tik yapiyor sonra bir tik daha derine.. rahatsiz edici bir durum. Yani kusurlu ise bir umut geri veririm belki :) neticede garantisi devam ediyor hala.



    Neyse anladigim kadariyla M1 uzmeyecek beni bu kez,


    Peki o zaman pro mu air mi ?


    minimum 512GB hafiza alacagim, bu kesin:

    RAM konusu ilginc ama 8 ile 16 arasinda 400 euro civari fark var, biri 1200€ digeri 1600€, o farka deger mi bilmiyorum,

    8gb beni 5 yil uzmez gibi,


    Sorum su M1 8GB/512GB kombinasyonu air ile pro arasinda ne fark var tam olarak: Bu ikisi arasinda da fiyat farki: 200€,


    Yazi isleri ile ugrasiyorum ama safari sevmiyorum, chrom ya da yandex kullaniyorum, 10 a yakin google extension ile birlikte kullaniyorum browversi, ve 2, 3 ayri sekmede icabinda toplamda 30-40 acik sayfa ile islerimi gormeyi tercih ediyorum, windows office yuklu macimde, ona alistim yillardir, o da cok akici calisiyor diyemem,


    Bu dediginiz tek tusla ekran kayi, fotosu al, tek tusla delete yap ( malum normalde mac in oyle bir tusu yok, cok aptalca) bu ozellikleri klavye kisayollari ozelliklerinden ust siradaki F tuslarina kendim tanimliyorum; bu yonuyle touchbarin bir artisi yok sanki ? M1 prolarda fan var mi? o kismi anlamadim?





  • bibbifok kullanıcısına yanıt
    Söz konusu derin tıklama ne yazık ki bir sorun değil:) 8-16gb arasındaki fark sizin işinize kalmış hocam. Ben sözünü ettiğim testlerde bir sıkıntı görmedim 8gb da. Çok da yüklü işlemlere ihtiyaç duyan bir kullanıcı olmadığımdan fazlasına ihtiyaç duymadım açıkçası.

    200euro farka gelince sanırım yurtdışındasınız ve oradan alacaksınız. Eğer maaşınızı euro ile alıyorsanız tabiki çok etki etmekyecektir size. Ama Türkiye de fark 2500tl +vergi olunca baya artıyor.

    Dediğim gibi aslında macbook air ile pro arasındaki farklar touchbar ve soğutucu. Grafik ile işinizin olmadığını düşünerek macbook profaki 1 fazla olan grafik çekirdeğinin size etkis olmaz diye düşünüyorum.

    M1 macbook proda fanlı aktif soğutma mevcut. Macbook air in normal kullanımda bir sıkıntı çıkarmadığını ve ısınmadığını söyleyen kullanıcılar burada da internette de mevcut. Ama uzun süreli yüklü kullanımda ısınmaya bağlı "birazcık" frene bastığını söylemekte fayda var. Touchbar zevk meselesi biraz. Açıkçası benim işimi kolaylaştırıyor. Ek olarak dinamik bir yapı. Belirli bölümlerinde bazı tuşladir sabit kalıyor. Büyük bölümü kullandığınız uygulamaya göre tuşlar butonlar haline dönüşüyorum. Atıyorum safari açık iken bir bölümü sekmeler oluyor. Trackpade dokunmadan oradan da geçiş yapılabiliyor. Bu ve benzeri özellikler. Ama Fonksiyon tuşlarına alışıksanız size nasıl gelir bilemem. Ben normalde neredeyse hiç kullanmam fonksiyon tuşlarını ondan bana büyük kolaylık gibi geldi touchbar. Bence birebir ürünleri gidip görebiliyorsanız deneyimleyip alın :)

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • UglyOwl U kullanıcısına yanıt
    Force Touch-Kuvvetli Tıklama özelliğini yüzeysel geçmişsiniz gibi geldi bana. ☺️

    Detaylı bilgi için ⬇️

    https://support.apple.com/tr-tr/HT204352



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi freedom77 -- 18 Haziran 2021; 22:33:4 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Tesekkurler arkadaslar, katkilariniz cok degerli:


    Kuvvetli tiklama detayini ilk kez okuyorum, vakit olsa daha ne inceliklerini ogrenecegiz demek ki cihazin da iste, onlara bile vakit ayirmak zul geliyor bana :), biraz da o yuzden mac bagimliligi, yeni bir sisteme gecemem asla, touchbar da belki o yuzden ilgimi cekmiyor, yeni bir seyler ogrenmek icin vakit ayirmak ayrica luks benim icin :) Sadece sorun ciktiginda google layanlardanim :):


    200 euro evet cok dokunmaz bana ama touchbar icin vermem o farki, ustune ustluk fansiz ve sessiz macair tercih ederim, daha ince ve hafif olmasi da cabasi, sanirim bu durumda "macbook air M1 8/512" kombinasyonu benim icin ideal cozum, iyi oldu bir acidan, ben 2000€ yu gozden cikarmistim aslinda :)

  • bibbifok kullanıcısına yanıt
    F tuşlarını hangi program ile özelleştiriyorsunuz?

    Uzun ömür için fan olması sebebiyle pro tercih ederdim ben yerinizde olsa

    M1 air kullanıyorum ama fansız çok uzun ömürlü olmaz gibi geliyor.

    Chrome ve çok tab açıyorsanız 16 gb almayı da düşünebilirsiniz
    8gb çok swap yapıyor, hep yük altında çalışmış oluyor.

    Ben f/p olarak iyi olduğu için ve ilk kez mac im olacağı için düşükten gireyim diye 8gb m1 air aldım

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • bibbifok kullanıcısına yanıt
    aslında aceleniz yoksa ve bütçeniz varsa biraz bekleyip yenilenmiş macbook 14 ( 13 ün üst modelleri bununla değişecek gibi duruyor) da düşünebilirsiniz
    4 port vb olacaktır. 2-4 aya duyurulur herhalde

    Ama sizin için ekstra ne kadar :)
    Anladığım kadarıyla bir şey katmaz gibi

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • bibbifok kullanıcısına yanıt
    Hocam macbook pronun fanını programla tamamen kapatabilirsin aire döner 😂

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alimmm78

    F tuşlarını hangi program ile özelleştiriyorsunuz?

    Uzun ömür için fan olması sebebiyle pro tercih ederdim ben yerinizde olsa

    M1 air kullanıyorum ama fansız çok uzun ömürlü olmaz gibi geliyor.

    Chrome ve çok tab açıyorsanız 16 gb almayı da düşünebilirsiniz
    8gb çok swap yapıyor, hep yük altında çalışmış oluyor.

    Ben f/p olarak iyi olduğu için ve ilk kez mac im olacağı için düşükten gireyim diye 8gb m1 air aldım
    Apple M1 Mac [ANA KONU]

    program kurmaya gerek yok, App shortcuts tan yapabilirsiniz. Gorsel ekledim.


    Yani kullanmadan bazi seyleri kestiremiyorsunuz tabi,

    dediginiz gibi chromda 30-40 sekme acinca kasacak mi,

    es zamanli yaninda office ve belki de zoom gorusmesi yapinca kaacak mi vs..

    ama neticede anladigim kadariyla

    her turlu mevcut 2019 fanli macbook airimden kat be kat daha akici ve sessiz ve soguk bir laptop olacak.

    Soguk olmasi da cok onemli aslinda, cogunlukla kucakta kullaniyorum cunku.


    Uzun omurlu olmasi derken 5 yil gotursun yeter benim icin.

    Hatta belki 3 yilda bir degistiririm artik :) cok ustun bir model gelir vs..

    Sigaram yok kumarim yok, 5 yilda bir de olsa macbook umuzu da degistiremeyeceksek :)


    swap terimini de ilk kez duyuyorum bu arada:)

    kisaca ne demek ?





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bumpuss

    Hocam macbook pronun fanını programla tamamen kapatabilirsin aire döner 😂

    Bu konuyu 2013 macbookair icin arastirmistim.


    2015 te satin almistim macbook 2013 air imi.

    Aradan 1 ya da 2 yil gecti, guncelleme yaptim Yosemit tan sierra ya gecmistim sanirim

    sonrasi fecaat

    oyle bir kasmayaz baslamisti ki alet

    illallah dedirtmisti

    hatta yeni mac bakmayza baslamistim


    neyse sonra allahtan aklima

    google amca geldi

    o bilir dedim

    girdim tarif ettim sorunumu

    megersem herkeste ayni dert


    el capitana downgrade ettim sistemi

    rahatladi cihaz

    sonrasinda eski preformansi ile 2-3 yil daha kullandim

    el capitandan sasma biibifok dedim


    neden sonra 2020 baslari sanirim

    yine kasmaya basladi ve muthis bir fan sesi

    non-stop


    dondum yine google amcaya

    fan hizini manuel ayarlayan bir program yukledim

    bir de performansla alakali sanki ikinci bir program daha

    unuttum ama

    biraz toparlar gibi olmustu

    ama artik eski tadi yoktu tabi


    attim kenara emektari

    duruyor ama hala evde

    hanim aldi bunu

    reset atti falan

    simdi goruyorum kullaniyor arada

    gecen bir bakim ne durumda dedim

    baktim akiyor alet

    naptiysa artik :)


    velhasil fani manuel olarak hizini acmak ayarlamak vs

    cok onerilen bir konu degil bildigim kadariyla

    neticede alet kendi performansina gore

    onu ayarliyor

    cok mudahil olmak isteyecegim bir konu degil.


    Bu arada yine beni sinir edecek bir seyler mutlaka cikiyor,

    noktaya bastigimda iki nokta cikiyor once

    ancak ikinci tiklamamda nokta geliyor

    geri gidip iki noktayi silmem gerekiyor

    sirf bunun icin gidicem hazir garantisi varken

    iade taleo edicem simdi


    cok takintiliyim cook :)





  • bibbifok kullanıcısına yanıt
    Hocam m1 işlemciler zaten ısınmıyor. Belki önceki deneyiminizden farklı bir deneyim olabilir. Ben daha macbook almadım, ancak elimde m1 ipad pro var. Ne yaptıysam cihazı ısıtmayı beceremedim 😂 Bayağ zorladım olmadı 😄 Ben de 16gb ramli macbook air ile 8gb ramli macbook pro arasında gidip geliyorum. Muhtemelen proyu seçeceğim. Ondan dolayı sizlerin yazdıklarını okuyup öğrenmeye çalışıyorum 👍🏻

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Merhaba arkadaşlar

    MacBook Air M1 sahibiyim. 2 aylık. İlk aldığımdan beri konuk kullanıcı oturumuna geçerken sıkıntı çıkarıyordu yani farklı oturumlara geçmiyordu, geçmeye çalışınca ekran donuyordu, kendi oturumuma falan da geri geçemiyordum, anca güç tuşuna 10 sn basılı tutup o şekilde tekrar başlatıyordum bilgisayarı. Servise gönderdim tekrar kurulum yapıp verdiler. Şu an geçiyor farklı oturumlara ama uzun sürüyor baya bu işlem yani konuk oturuma geçerken bi 15 sn çıkarken de bi 5 10 sn de geçiyor. Sizlerde durum nasıl acaba oturum değiştirme hızınızı öğrenebilir miyim? Karşılaştırma amaçlı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bumpuss

    Hocam m1 işlemciler zaten ısınmıyor. Belki önceki deneyiminizden farklı bir deneyim olabilir. Ben daha macbook almadım, ancak elimde m1 ipad pro var. Ne yaptıysam cihazı ısıtmayı beceremedim 😂 Bayağ zorladım olmadı 😄 Ben de 16gb ramli macbook air ile 8gb ramli macbook pro arasında gidip geliyorum. Muhtemelen proyu seçeceğim. Ondan dolayı sizlerin yazdıklarını okuyup öğrenmeye çalışıyorum 👍🏻

    Bugun aldim cihazi

    MacBook Air M1 16GB/512GB tercih ettim 1600€

    Pronun islemcisi ayni

    Batarya omru de yalnizca 2 saat fazla

    Bir tek touchbar avantaji var dediler

    Ben de kalsin dedim


    Ayni urunun 8gb modelinde kampanya yapmislar

    1200€ satiyorlardi

    ama bu kez kampanya tuzagina dusmeyecegim dedim :)


    Diger bir kampanya da eskisini getir yenisini al idi

    sordum 2013 MacAir icin ne verirsiniz diye max 140€ cikti

    Kalsin dedim


    Gecen yil aldigim cihazi da verdim

    Anlattim durumu

    Apple a gonderecekler

    Bakalim ne diyecek apple


    Neyse su an yenisinden yaziyorum

    kucagimda

    Isinmiyor dediniz ama bir sicaklik hissediyorum :)


    Diger geri donuslari ileride yazarim


    syg

    bibbifok :)





  • bibbifok kullanıcısına yanıt
    O sizin sıcaklığınızdır hocam 😎

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • bibbifok kullanıcısına yanıt
    Hocam ben ipad pro m1 için ısınmıyor dedim 😄 Isınsa da kucağa koyunca smart folio keyboard olduğu için ben hissetmem zaten. Macbook almadım daha kampanya vs bakınıyorum. Macbook pronun da bazı avantajları var. Hoparlör daha kaliteli, mikrofonlar stüdyo kalitesinde, fan var, batarya süresi, adaptörü daha büyük ve son olarak touch bar var.

    Özellikle stüdyo kalitesinde mikrofon çok ilgimi çekiyor. Ben üniversitede çalışıyorum, cihaz üzerinden ders ve sunum da yaparım muhtemelen. Şuan ipad pronun mikrofonlarından çok çok memnunum. Yine onda da stüdyo kalitesinde mikrofon var.

    Cihazın tozlanmaması açısından fansız olması bir avantaj. Ama tersten düşününce 3-4 sene sonra cihazın ısındığı senaryoda soğutacak bir sisteme de sahip değil. Burada beni düşündüren konu 16gb ramli air ile 8gb ramlı pronun aynı fiyat olması. Rame de takıntılıyım. Daha önce hep windows kullandığım için, 8gb ram gözüme az geliyor 😄. Deneyimlerinizi bekliyorum. En az 1 ay daha düşünürüm ben 😂 Siz euro kurundan fiyat söylediğinize göre avrupadasınız. Tl kurunda bu cihazlar çok pahalı olduğu için almadan önce düşünmek lazım 😄



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bumpuss -- 19 Haziran 2021; 22:36:25 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • iPhone dan MacBook a ekran yansıtma isini beceremedim.illa wi-fi mı bağlı olması gerekiyor.misal iPhone daki Netflix yada Vodafone tv deki bir filmi MacBook a nasıl yansıtırım?

    MacBook sistem tercihlerinde ekran kısmında AirPlay ekran kapalı gözüküyor bunu da açamadım.

  • Evet ilk izlenimlerimi paylasayim,


    kisa ozet: hayal kirikligi

    sebep: yuksek beklenti


    Kiyas bir onceki 2019 Mac air 8gbRam 1,6 ghz i5 ile yapilacaktir:


    Isinma ve fan konusunda sunu soyleyeyim bir onceki 2019 MAC airden bir farki yok, yaniyor alet :)

    Tek farki fan sesi yok, onemli bir fark yine de:)


    Performans konusunda gorsel ekliyorum, o da hayal kirikligi, M1 ve 16gb RAM dedik ucurur dedik, dosyalari tasima surecinde bile kasti alet, ama genel olarak elbette bir oncekinde iyi,


    Sarj suresi bir artisini goremedim simdilik ; 10 saati gecmiyor, birak 18 i falan :) Bir oncekinin sarj kablosu ile sarj ettim, yenisinin voltaji falan mi farkli yoksa?


    Ozetle ilk izlenim negatif, ama bir iyilestirme elbette goze batiyor :) Buna da sukur.


    Bir tuyo:

    Ekranda gordugunuz avast cleanup 60 gun ucretsiz deneme hakki veriyor, diger ozellikleri arasinda cihazdaki duplicate dosyalarinizi bulup silebilirsiniz.


    Bu arada mac kullanicilari olarak kullandiginiz bir face grubu var mi? Program paylasimi, tuyo, sorun, problem cozme paylasimlarinin yapildigi bir grup falan? .










    Apple M1 Mac [ANA KONU]


    Apple M1 Mac [ANA KONU]




  • bibbifok kullanıcısına yanıt
    Hocam nasıl bir kullanım tarzınız var?

    5nm işlemci kolay kolay ısınmıyor benim kendi gözlemim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 173174175176177
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.