Şimdi Ara

Antika Radyoya Yayın (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
1
Favori
10.745
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak. Burada da böyle maalesef. Özellikle dil bilmeyen kullanıcılar için, bir kaynak olarak görülen bu forumun, bu tür tartışmalarla dolmasını üzülerek izliyorum.

Geçen gün "Türkçe kaynaklar yetersiz" dediğimde, birisi cevap yazdı. "Araştırmadan sallama, bilmemkimin kitapları var, her türlü temel bilgi orada var!" Hakikaten siteye baktım, temel konular üzerinde bir yığın kitap yazmış adam. Ama sitedeki yazarın reklam sloganı beni bitirdi : "Elektriği Edison bulmuştur, kitabını da bilmemkim yazmıştır" Temel bilgilerin kitabını yazanlar böyle ise, gerisini düşünün artık.

Tartışmaya gelirsek, uzatmak istemem ama "Genlik modülasyonlu vericilerde Ses trafosu standarttır" ya da "genlik modülasyonu genlik değişiminde frekans değişimi anlamına gelir" yazılan bir yerde doğru bilgi almak hayaldir bana göre.

Kolay gelsin hepinize...

• quote:

Başlık 1:
    http://forum.donanimhaber.com/m_41183545/mpage_1/f_/key_//tm.htm#72852060
    -"...Kondasatör de ise gerilim geçirilmeyip akım geçirilir.."
    Başlık 2:
    http://forum.donanimhaber.com/m_5850943/mpage_1/key_/tm.htm
    -"...300 mW ı 92 metreye düşüren çok güçlü vericiler var karşımızda !" bu cümle neyi anlatıyor?????
    Aynı başlıkta bazı arkadaşlarımız tarafından Yayınların çıkış gücü için hakkında uyarılmış....-"..Gigawatt değil, megawatt."
    -"...Yayının kalitesi o kadar çok ki en az 15W olduğunu düşünüyorum.." bu nasıl yayın kalitesini ifade etmektir...
    Başlık 3:
    http://forum.donanimhaber.com/m_69194118/mpage_1/f_/key_//tm.htm#72731942

Cevap 1: Sen hiç gerilim bölücü diye bir ifade duymadın mı acaba? Direnç gerilim bölücüdür direçler bu özelliği ile gerilimleri çoklarlar, fakat geçen akımı da sınırlarlar, kondansatörler ise akım bölücüdür, akımı çoklayıp gerilimin şiddetini sınırlarlar. buradaki bölücü, zaman periyotu üzerinde katlamak anlamındadır yani istersen akımı veya gerilimi 2 katına istersende 3 katına kullandığın malzemeye göre çıkarabilirsin.
    Cevap 2: 300 mW çıkışa sahip bir FM vericim var hiç yayın vericisi olmayan köylük bir yerde 300 metre yayın yapabilirsin anlamına gelir fakat İstanbul da Çamlıca verici merkezi ve kınalı ada verici merkezlerinin kuvvetleri nedeniyle boş frekans a bu vericiyle yayın yaptığınızda sadece 92 metre kadar mesafede etkili oluyor diğer vericiler yan band kuvvetleri ile belli bir mesafeden sonra bastırıyor! zaten cümlenin devamını okusaydın sadece bir bölümünü kesip yapıştırmasaydın ne demem istediğimi anlardın! Gerçi senin işine gelmemiştir ya neyse.
    Cevap 3: Yayın Kuvvetiyle yayın kalitesi doğru orantılıdır kuvvet arttıkça kalitede artar ama herşeyin fazlası da zarar bir müddet sonra yine kötüye gidecektir. Ayrıca orada 15W ile kast ettiğim yakaladığım kaçak yayındı ayrıyetten ordada belirttiğim gibi 15W ı tahmin olarak söyledim kesin bişey olarak belirtmedim.
    quote:

Bir arkadaşımız şemasını da verdiği FM alıcı devresi için diyorki...-"arkadaşlar bu radyo devresini yaptım ses geliyor ama çok düşük ."
    Aldığı cevap:
    -"...Arkadaşım senin radyo devrende bence anfi katı sorunlu veya alıcında hiç anfi yok.
    Bence Devre süper 1W ın üstünde bir güce sahip bir devre ve çok sağlam çalışacağına eminim.
    Yanlız bu devre çok akım çeker o yüzden güç kaynağı ile beslemek daha doğru ve bu devre 1.5V ile ancak pasif olarak çalışır
    en az 3V vermek lazım 9V a kadar çıkartabilirsin..."

Cevap 4: BF199 Kuvvetli bir transistördür toplam çıkış gücü 500mW tır ve be devrede 3 tane var sonuçta devredeki BF199 ların toplam gücü 1500mW yani 1.5W gücünde bu durumda devre zate 1W ın üzerinde bir güce sahip.(inanmayan BF199 un kataloğuna bakabilir, npx ve datasheetcatalog sitelerinde belirtilmiş)
    Ayrıca devlerinin 4 tane transistöre sahip olması nedeniyle 1.5V yetmeyebilir normal bişey 3V la denenebilir nesi yanlış ayrıca malzemelerin dayanıklılığı sebebiyle 9V a da çıkılabilir ama 10V tan sonrası her devre için sağlıklı değildir şahsen ayarlanabilir güç kaynağım var ve bu tip devreleri çoğu kez denedim,ayrıca bu işler denemeden öğrenilmez denemezsen bilemezsin kitaptakinin aynısını yaparsın devre çalışmaz ama deneyerek çalıştırabilirsin bu işler senelerdir böyle yürüyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: harti212
    .
    .
    Cevap 4: BF199 Kuvvetli bir transistördür toplam çıkış gücü 500mW tır ve be devrede 3 tane var sonuçta devredeki BF199 ların toplam gücü 1500mW yani 1.5W gücünde bu durumda devre zate 1W ın üzerinde bir güce sahip.(inanmayan BF199 un kataloğuna bakabilir, npx ve datasheetcatalog sitelerinde belirtilmiş)
    Ayrıca devlerinin 4 tane transistöre sahip olması nedeniyle 1.5V yetmeyebilir normal bişey 3V la denenebilir nesi yanlış ayrıca malzemelerin dayanıklılığı sebebiyle 9V a da çıkılabilir ama 10V tan sonrası her devre için sağlıklı değildir şahsen ayarlanabilir güç kaynağım var ve bu tip devreleri çoğu kez denedim,ayrıca bu işler denemeden öğrenilmez denemezsen bilemezsin kitaptakinin aynısını yaparsın devre çalışmaz ama deneyerek çalıştırabilirsin bu işler senelerdir böyle yürüyor.

quote:

Orijinalden alıntı: Teknomani.com
    .....Tartışmaya gelirsek, uzatmak istemem ama "Genlik modülasyonlu vericilerde Ses trafosu standarttır" ya da "genlik modülasyonu genlik değişiminde frekans değişimi anlamına gelir" yazılan bir yerde doğru bilgi almak hayaldir bana göre.

Başka ne denir....ama maalesef "davul, zurna az" hesabı hala yürürlükte.....Ve diyorum ki:
    -Bir alıcı devre için bu şekilde yorum yapılan bir yerde doğru bilgi alma şansı nedir? (diğerlerini söylemiyorum...) işte yeni yorum.....
    -"...BF199 Kuvvetli bir transistördür toplam çıkış gücü 500mW tır ve be devrede 3 tane var sonuçta devredeki BF199 ların toplam gücü 1500mW yani 1.5W gücünde bu durumda devre zate 1W ın üzerinde bir güce sahip..."

Bir alıcı için böyle bir hesap yöntemi, böyle bir ifade şekli var mıdır?

Yine, söylediklerimin arkasındayım......Tekrar ediyor ve bekliyorum. Lütfen, bu yazdıklarım yanlış ise beni cezalandırın. Yada Lütfen gereğini yapın. Gereksiz yere bir çok insanın aklı karışıyor. Yazıktır.Hem Foruma, hem üyelerine...

• quote:

Alıcının tamamı şu kadar watt diyen mi oldu ! Alıcının kuvveti 1W ın üzerinde dedim.
    Kazancından bahsetmediğimizde göre dB cinsinden hesaplamamıza gerek yok şu anda, zaten kazancı şu kadar diyen olmadı, gücünden bahsettik.
    madem bu kadar iddalısın doğrusunu sen yapta bizden görelim! yazdığımız yazıları eleştiriyorsun ama doğrusunu da belirtmiyorsun kaç mesajımı alıntı yapmışsın ve eleştrimişsin doğrusu şöyle diyememisin çünkü bence sen yalancı ve insanlara karşı karalama kampanyası yapan birisin. Çünkü milletin yayın yapmanın sırlarını ve radyo yapmanın sırlarını öğrenmesini istemiyorsunuz, çünkü sizin çalıştığınız şirketin para kaybetmesinden korkuyorsunuz bu yüzden buraya yazan gönüllü elektronikçileri aşağılıyorsunuz.size söylenebilecek tek şey var, bu yaptığınız ayıptır !!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi harti212 -- 14 Nisan 2013; 13:21:55 >

• quote:

quote:

Alıcının tamamı şu kadar watt diyen mi oldu ! Alıcının kuvveti 1W ın üzerinde dedim.
    Kazancından bahsetmediğimizde göre dB cinsinden hesaplamamıza gerek yok şu anda, zaten kazancı şu kadar diyen olmadı, gücünden bahsettik.
    madem bu kadar iddalısın doğrusunu sen yapta bizden görelim! yazdığımız yazıları eleştiriyorsun ama doğrusunu da belirtmiyorsun kaç mesajımı alıntı yapmışsın ve eleştrimişsin doğrusu şöyle diyememisin çünkü bence sen yalancı ve insanlara karşı karalama kampanyası yapan birisin. Çünkü milletin yayın yapmanın sırlarını ve radyo yapmanın sırlarını öğrenmesini istemiyorsunuz, çünkü sizin çalıştığınız şirketin para kaybetmesinden korkuyorsunuz bu yüzden buraya yazan gönüllü elektronikçileri aşağılıyorsunuz.size söylenebilecek tek şey var, bu yaptığınız ayıptır !!!

Forum Yetkililerine tekrar tekrar ve son defa sesleniyorum.......

Yani söyleyecek söz bulamıyorum. Konudan bu kadar uzak, kulaktan dolma bilgilerle, insanların zarar görebileceği bilgileri sorumsuzca yazmaktan çekinmeyen, insanlara hitabet konusunda da terbiye hadlerini de aşan, hatta abuk subuk iddialarla işin ucunu tam bir paranoya içinde

-"...çünkü bence sen yalancı ve insanlara karşı karalama kampanyası yapan birisin. Çünkü milletin yayın yapmanın sırlarını ve radyo yapmanın sırlarını öğrenmesini istemiyorsunuz, çünkü sizin çalıştığınız şirketin para kaybetmesinden korkuyorsunuz bu yüzden buraya yazan gönüllü elektronikçileri aşağılıyorsunuz.size söylenebilecek tek şey var, bu yaptığınız ayıptır !!!"

iftira boyutlarına kadar getirme cür'etinde bulun birinin hala bu forumda yazmasına müsaade ediyorsanız/edecekseniz ben bir daha yazmayacağım.

• quote:

Orijinalden alıntı: ahapan

quote:

quote:

Forum Yetkililerine tekrar tekrar ve son defa sesleniyorum.......

Yani söyleyecek söz bulamıyorum. Konudan bu kadar uzak, kulaktan dolma bilgilerle, insanların zarar görebileceği bilgileri sorumsuzca yazmaktan çekinmeyen, insanlara hitabet konusunda da terbiye hadlerini de aşan, hatta abuk subuk iddialarla işin ucunu tam bir paranoya içinde

-"...çünkü bence sen yalancı ve insanlara karşı karalama kampanyası yapan birisin. Çünkü milletin yayın yapmanın sırlarını ve radyo yapmanın sırlarını öğrenmesini istemiyorsunuz, çünkü sizin çalıştığınız şirketin para kaybetmesinden korkuyorsunuz bu yüzden buraya yazan gönüllü elektronikçileri aşağılıyorsunuz.size söylenebilecek tek şey var, bu yaptığınız ayıptır !!!"

iftira boyutlarına kadar getirme cür'etinde bulun birinin hala bu forumda yazmasına müsaade ediyorsanız/edecekseniz ben bir daha yazmayacağım.

Bence bu kadar kolay pes etmeyin. Forumu izleyenler bir süre sonra kimin tutarlı ve doğru yazdığını anlamaya başlıyorlar. Size tavsiyem bu arkadaşa cevap vermeyi kesmeniz sadece. Yazdıklarına ben sadece gülümseyerek geçtim, aslında bilgisizliğe bir miktar da acıyarak.

•  Antika Radyoya Yayın

Üstteki resimde 3 tane taşıyıcı dalga grafiği mevcut
    aradaki farkı anlamanız için resim olarak koymak daha iyi olur diye düşündüm,
    Öncelikle Standart kelimesi ile neyi ifade ettim, Standart zorunluluk değildir ancak olması gerektiği gibi anlamına gelir yani bir işi standart ına göre yaparsanız o iş düzgün olur anlamında.
    Bu arada bişeye daha dikkat çekmek isterim burada ses sinyalini testere dişi gibi gösterdim ama normalde sesin şiddetine göre şekli değişen bir dalgadır ama genel olarak sinüzoidal olarak ifade edilir ben çizimi basit olsun diye üçgen dalga olarak ele aldım.
    *Herneyse 1. şekilde Ses Trafosu bağlanan GM vericinin taşıyıcı dalgaya zarar vermeden sağlam bir şekilde gittiğini görmekteyiz bu sayede uygun mesafeye kadar sinyal ulaşmaktadır ses trafoları 2 amaçla kullanılır birincisi yüksek ses sinyalini taşıyıcıya sığacak hale getirmek için sinyalin şiddetini düşürmektir bu sayede bilgisayar gibi yüksek kuvvetli ses kartına sahip cıhazların 5.5 MHz lik ses sinyali istenilen seviyeye düşürülebilir.
    Ses trafosunun ikici amacı ise sesi yükseltmektir Mikrofon vb. gibi alçak kuvvetli ses sinyalleri bu trafo vasıtası ile yükseltilir.
    Peki ses tafosunun yükseltme ve alçalma görevini ne belirler diye soracak olursanız primer ve sekonder sarım sayısı ile alakalıdır.
    *Arkadaşlar 2. grafikte ise ses trafosuz bir GM vericinin ses şiddetini sınırlayan bir trafo bulunmadığından ses sinyalinin kafasına göre yani verilen sesin şiddetine(şarkı vb.) göre yukarı aşağı salınım yaptığı görülüyor bu grafikte sesin şiddeti yüksek olduğu için sesteki ani değişimler taşıyıcıdan taşıp, taşıyıcı dalga formuna zarar vermekte ve böylece hem alıcı bakımından bağzı yerler anlaşılmaz olmakta hemde gideceği mesafeyi bozulmadan dolayı tam kapsayamamaktadır(Yani bu verici 1000 metreye kadar etkiliyse ses verildiğinde 500 metre gider gibi)[Ses dalgasının taşan kısımları kırmızı ile gösterilmiştir]
    *3.grafikte ise yine ses trafosu olmadığı için sesin şiddeti azdır bu da istenmeyen bir durumdur, bu durumda ses belli bir mesafeye kadar duyulacak fakat bu mesafeden sonra sadece vericinin modülatör sesi duyulacaktır.(Yani verici 1000 metreye kadar etkiliyse ses sadece ilk 200 metrede az bir şekilde duyulacak ve bu mesafeden sonra vericinin kendi sesi(Vericinin yapısına göre bınn diye bir ses veya sağlam yapılıysa sessizlik sesi) duyulacaktır,Dikkat bu mesafe örnek olarak verilmiştir vericinin yapısına göre değişiklik gösterir).{3.grafiği resme sığmadığı için küçük yaptım}

Arkadaşlar bu size bıraktığım son yazıdır ,malesef bu sitede okumuş insanların yerine cahil insanlar bilgili gösterilmektedir ben aldığım eğitimim ile size yardımcı olmaya çalıştım fakat cahiller okumuşları yine anlamadılar bu yüzden artık bu siteye yazmayacağım çünkü Okuduğum bilgileri yansıtmak bu sitede bazı kişilerce saçma olarak gösterildi demekki bu ülkede Üniversite mezunları bu yüzden limon satıyor çünkü okumayan zengin insanlar başa okumuşların geçmesini istememekte yani bir süre daha bu ülke cahil kalacak .
    Çünkü hala bu ülkede okuyan insana: Bilgisiz,saçmalayıcı gözüyle bakılırken, Okumayan insanlar Paşa yapılıyor, bu yüzden ben bu mesleği okuduğum için ,bu alanda defalarca uygulamalar yaparak tecrübeli olduğum için ve dünya çapında bu işler nasıl yapılıyor diye araştırma yaptığım için ben bilgisizim, o yüzden siteyi birakıyorum bu da okumak isteyenlere son yazım olsun,İnşallah günün birinde beni anlarsınız!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi harti212 -- 23 Nisan 2013; 16:30:22 >

• Kenan Hocam, anlatmak istediğim olaya bire bir örnek...şimdi gel de sesini çıkarma bu yazılanları kabullen.

Module eden sinyalle, modüle edilen sinyali tamamen ters söyleyecekler...sessiz kalacağım. İşte bunu yapamıyorum.

Doğru anlatım...Ses sinyali taşıyıcı sinyali module eder. Ama bir sürü laf kalabalığı (hiç gereği olmayan ithamlarla) yapılarak tam tersi anlatılıyor.

Ses sinyali (alçak frekans), taşıyı frekansı (yüksek frekans) modüle eder.

Yani, basit bir anlatımla yüksek frekans, alçak frekansın şeklini alıyorsa; nasıl taşar yada küçük kalır?

işte örnekler.....şekiller her şeyi anlatıyor.(Hangi sinyal, hangi sinyale ne yapıyor)

Antika Radyoya Yayın Antika Radyoya Yayın

Not: Bilgiler, internetten alınmıştır. Başka forumların adını vermemek için yazmıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahapan -- 24 Nisan 2013; 0:40:32 >

• Gülsem mi, ağlasam mı, gerçekten bilemedim. İçinde 5.5 Mhz'lik ses sinyali (!) geçen açıklamalar, düzeltmeye çalışanlara cahil yakıştırmaları.

Moderasyonun daha sıkı yapılması ve bu tür yanıltıcı bilgilerin silinmesinden yanayım. Söz uçar, yazı kalır, yarın öbürgün arama yapan birileri bu yazılara ortasından dalacak ve yanıltılmış olacak. Lütfen müdahale edilsin...
  • Arkadaşlar Orta dalga vericiye sahip olmak çok kolay.Radyodan verici yapmayı anlatıyorum.Orta dalgada çalışan vericinizle yayın yapabileceksiniz.Hemde kendi kullandığınız küçük el radyosu orta dalga AM-MW çeken çalışan bir radyodan dahi verici yapabiliyorsunuz.Ve yayın yapıyorsunuz .hemde istediğiniz frekansta. Nasılmı?
    Bir taneorta dalga radyoyu çalıştırın sesini kısın.yanına bir başka orta dalga radyo getirin ve frekansı karıştırın ilk açtığınız çalıştırdığınız radyo diğerine yayın göndermektedir.OCC deniliyor. Normalı herbiri 455khz gönderir ve açtığınız banda ekleniyor örneğin uzun dalga açıksa200khz ayarlıysa açıksa 455 artı 200 diyelim 655 KHze bakın orada sinyal taşıyıcı radyo sinyali göreceksiniz ve içini radyonun açıp bir tane jak çıkarın dirençleri deneyerek ses verecek biçimde ölçün,karşıdaki taşınan sinyalin üzerine jakın ucunu bilgisayara bağlayıp müzik verin.Ve orta dalgada yayın yapmaya başlarsınız.Anteni radyonun üzerindeki ferrit kendi antenidir. verici olarak açtığınız radyonun ibresini çevirdiğinizde alıcı olarak dinlediğiniz orta dalgadada frekans değişecektir.Bu havadaki sese bindirme ile yayınınız alıcıda radyonun yönüne
    göre gidecektir. ve bu taşıyıcı yayın bir üretilmeyle uzağa gittiğinden yakında bazı yerde duymanız mümkün olmasada
    çok uzaklara gittiğini bilin.Denenmniştir.Numara verdiğimde çok uzak şehirden aradılar.El radyosuyla daha küçük verici yapabilirsiniz.Büyük radyoyla daha güçlü verici yapabilirsiniz.

• Arkadaşlar Antika radyodan Orta dalga vericiye sahip olmak çok kolay.Radyodan verici yapmayı anlatıyorum.Orta dalgada çalışan vericinizle yayın yapabileceksiniz.Hemde kendi kullandığınız küçük el radyosu orta dalga AM-MW çeken çalışan bir radyodan dahi verici yapabiliyorsunuz.Ve yayın yapıyorsunuz .hemde istediğiniz frekansta. Nasılmı?
    Bir taneorta dalga radyoyu çalıştırın sesini kısın.yanına bir başka orta dalga radyo getirin ve frekansı karıştırın ilk açtığınız çalıştırdığınız radyo diğerine yayın göndermektedir.OCC deniliyor. Normalı herbiri 455khz gönderir ve açtığınız banda ekleniyor örneğin uzun dalga açıksa200khz ayarlıysa açıksa 455 artı 200 diyelim 655 KHze bakın orada sinyal taşıyıcı radyo sinyali göreceksiniz ve içini radyonun açıp bir tane jak çıkarın dirençleri deneyerek ses verecek biçimde ölçün,karşıdaki taşınan sinyalin üzerine jakın ucunu bilgisayara bağlayıp müzik verin.Ve orta dalgada yayın yapmaya başlarsınız.Anteni radyonun üzerindeki ferrit kendi antenidir. verici olarak açtığınız radyonun ibresini çevirdiğinizde alıcı olarak dinlediğiniz orta dalgadada frekans değişecektir.Bu havadaki sese bindirme ile yayınınız alıcıda radyonun yönüne
    göre gidecektir. ve bu taşıyıcı yayın bir üretilmeyle uzağa gittiğinden yakında bazı yerde duymanız mümkün olmasada
    çok uzaklara gittiğini bilin.Denenmniştir.Numara verdiğimde çok uzak şehirden aradılar.El radyosuyla daha küçük verici yapabilirsiniz.Büyük radyoyla daha güçlü verici yapabilirsiniz.

• biriside sormuş acaba bebek telsizi yada oyuncak telsizden radyo yayını yapabnilirmiyim diye evet yapabilirsiniz bir jak bağlayın deme yanılmaile ve içindeki kristal 27 mhzi cekecek alıcıdan yaptıgınız yayını dinleyin.

FM verici varken bence gereksiz...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.