Şimdi Ara

Antik Yunan Medeniyeti (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
2
Favori
28.084
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sparta

     Antik Yunan Medeniyeti

    Eski Yunan uygarlığında Atina sanat, devlet yönetimi, siyaset, edebiyat, felsefe, eğitim ve bilim alanlarında ün kazanmıştı. Sparta ise savaşçılıkta önde geliyordu.

     Antik Yunan Medeniyeti

    İlk Spartalılar 3.000 yılı aşkın bir süre önce Korint Körfezi'ni geçen Dorlar'dı. Yunanistan'ın güney ucundaki Peloponnesos (Mora) Yarımadası'ında, Evrotas Irmağı vadisinde köyler kurarak buraya Lakonia adını verdiler. Eskiden Lakedaimon olarak bilinen Sparta kentini başkent yaptılar. Sparta'nın gücünü Lykurgos adlı bir yasa koyucuya borçlu olduğu kabul edilir. M.Ö 8. yüzyıl dolaylarında Lykurgos'un, sonradan Sparta adını alacak olan askeri bir devlet modelini oluşturduğu söylenir. Herodot ve pek çok başka tarihçiye göre, Sparta'da anayasayı hazırlama, yasa koyma, toprak dağıtımı gibi birçok düzenlemeyi Lykurgos gerçekleştirmiştir. Lakin, bunun doğruluğunu kanıtlayan hiçbir belge yoktur. Lykurgos, öncelikle güçlü bir askeri örgütlenmeye dayanan Sparta kent devletinin kurucusu olarak tanınır. Bu devleti, M.Ö 6. yüzyıldan başlayarak iki kral, beş yargıçtan oluşan ephoros ve 30 üyeli yaşlılar kurulu olan gerousia ile birlikte yönetti.

    Lykurgos ayrıca katı bir eğitim sistemi de Kurmuştu. Buna göre devlet bireyden çok daha önemliydi. Sağlıklı ve güçlü doğan Spartalı erkek çocukların yaşamları devlete adanırken, sağlıksız bebekler dağlarda ölüme bırakılıyordu. Ana babalar yedi yaşına kadar olan çocuğun bakımından sorumluydu. Çocuklar bu yaştan 12 yaşına kadar, 15 kişilik bir ekibin üyesi olur, kurallara uymakta başarı gösterenler önderliğe seçilirdi. Hep birlikte yaşanır, çocuklar yalınayak yürüyüp, çıplak gezerek vücutlarını güçlendirir, savaşa hazırlanırlardı. 12 yaşına gelince yeniden ekiplere ayrılır, her ekip 20 yaşında bir önderin yönetimine verilirdi. Sıkı bir beslenme düzenleri vardı. Dha çok yemek isteyen bunu ancak çalarak elde edebilirdi. Çocuklar sadece uzun kollu, kısa bir tunik giyerler, kendi yaptıkları kamıştan sert yataklarda yatarlardı. Spora büyük önem verilir, koşu, güreş, atlama ve atış eğitimi yapılırdı. Okuma yazma önemli sayılmaz, müzik ve edebiyata pek ilgi duyulmazdı.

    Çocukluktan çıkıp erişkin yaşa geldiklerinde herkesin aynı masada oturup yemek yediği, bir örnek giyindiği 15'er kişilik birlikler oluşturulurdu. Birliklerinde eşlerinden ve ailelerinden ayrı yaşarlardı. Avlanır, askeri eğitime katılır ve savaşırlardı. Savaşta başlarına yabandomuzu dişi kakılmış demir tolgalar giyer, ayaklarına tozluk takarlardı. Ancak önderliğe seçilirlerse siyasetle ilgilenirlerdi.

    Bir Spartalı 30 yaşına geldiğinde yetişkin bir yurttaş sayılırdı; yaklaşık 60 yaşına kadar askerlikten başka uğraşı olmazdı. Bu yaştan sonra ya eğitim ya da kamu hizmetlerinde görev alırlardı.

     Antik Yunan Medeniyeti

    Sparta yurttaşlarının (Spartiates) el emeğine dayanan işlerde çalışmaları yasaktı. Zanaat ve ticaretle ilgili işlerle perioikhos adı verilen ve köle ile yurttaş arası sayılan insanlar uğraşırlardı. Bunlar Evrotas vadisinin yerli halkının torunlarıydı. Tarımda ya da el emeğine dayanan işlerde helot'lar (köleler) kullanılırdı. Bunlar Spartalılar'ın M.Ö 8. yüzyılda fethettiği komşu Messenia topraklarının halkıydı. M.Ö 7. yüzyılda Messenia halkı başkaldırınca, Spartalılar bu isyanı acımasızca bastırarak onları köleleştirmişlerdi.

    Spartalılar'ın yaşamları çok sadeydi; her türlü lüksü küçümserlerdi. Para olarak gümüş ve altın yerine demir çubuklar kullandılar. Bunlarla alışveriş etmek ve biriktirmek oldukça zordu.

    Spartalılar M.Ö 6. yüzyılda Eski Yunan'da büyük bir güç durumuna gelerek Peloponnesos Yarımadası'nın tümünü elegeçirdiler. Lakin, dar görüşlülükleri ve demokratik olmayan yönetimleri yüzünden Yunanistan'ın tümüne önderlik edemediler. Pers Savaşları sırasında Sparta, yandaşlarından çok kendi topraklarını savundu. Atinalılar Pers ordusunu yenerek büyük bir zafer kazandılar. Sparta Kralı Leonidas ise M.Ö 480'de komutasındaki küçük bir birlikle, güçlü Pers ordusuna karşı Thermopilai Geçidi'ni üç gün elinde tutmayı başardı. Son askeri ölünceye kadar geçidi bırakmadı.

     Antik Yunan Medeniyeti


     Antik Yunan Medeniyeti


    Sparta ve Atina arasında zorlu bir rekabet başlamıştı. Peloponnesos Savaşı'nda Spartalılar Atinalılar'ı yendi. Böylece Sparta Eski Yunan'ın en güçlü devleti durumuna geldi. Ama, öbür Yunan kent devletlerine karşı acımasız tutumuyla bu devletlerin başkaldırısına neden oldu. Sparta M.Ö 371'deki Leuktra Çarpışması'nda kesin bir yenilgiye uğradı. Bu savaşın sonucu olarak, tüm Yunanistan Thebai kent devletinin egemenliği altına girdi.

    Leuktra Çarpışması'ndan sonra helotlar özgürlüğüne kavuştu. Lykurgos'un katı kuralları artık neredeyse tümüyle göz ardı ediliyordu. Gene de Sparta, Makedonya Kralı II. Philippos'a boyun eğen son Yunan kent devletlerinden biri oldu. Sparta'nın son Kralı Nabis eski disiplini geri getirerek M.Ö 2. yüzyıldaki Roma saldırısına karşı kenti ayakta tutmayı başardı. Nabis'in öldürülmesiyle birlikte Sparta Romalılar'ca işgal edildi ve M.ö 146'da tarihin karanlıklarına gömüldü.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *Bozkır* -- 29 Ağustos 2008; 15:34:09 >




  • konu eskiymiş ama ödevim için arama yaparken, okuduğum bölümle ilgili bu başlık dikkatimi çekti. konuyu açan arkadaşa teşekkür ederim

    ben Eski Yunan dili ve Edebiyatı okuyorum, teknik olarak bakarsak çok zor bir alan fakat içerik ve kültür olarak ele alırsak fazlasıyla zengin içeriği var.

    arkadaşın birisi birden fazla Zeus var demiş. birden fazla olan Zeus değil de, tapındıkları tanrılarıdır. Zeus, bütün bu tanrılarının başı, lideridir. resimler ve diğer paylaşımlar çok güzel ve gerçekçi. Spartalıların kalkanlarının üzerindeki L (lambda) harfi Spartalıların ülkeleri Lakedaimon'un baş harfidir.
  • Güzel ve faydalı paylaşımınız için teşekkür ederim.
  • Yok kültürü onlar başlattı yok şöyle dmokratiktiler yok Persler çok kötü idiler çok güçlü olmalarına rağmen askeri zekası ile persleri yendi İskender bunları şimdi geçelim


    Kültürü onların başlattığı falan yok i.Ö.7 yyıldan itibaren bakarsanız heykel sanatında tek cepheli heykellerin yapıldığını görürsünüz batılı bilim adamları gibi Yunanlılar efsanedir türünden olaya bilip bilmeden bakmayalım Kültürün ana kendi Anadoludur Dünya sanat tatihinin başlangıcı bir çok devşirme Filozofun yetiştiği yerde Anadoludur Dünya sanat tarihine milet torzosu adında bir eseri Atina ile Persler Atinada birbirlerini yerken yapmışlardır evet O çok barbar dediğiniz perslerin hakimiyeti altında çok garip geldi dimi

    Bu sanat eserlerini yapanda Birkez bile adını bahsetmediğin Ege bölgesinde yaşayan İonlardır arkadaşım Eseri aşağıya koyucam eserin tarihi İ.Ö.550 yani o senin büyük efsane dediğin Yunanlıların eser vermeden 70 yıl önce Bu sanat nasıl bu noktaya geldi açıklamak gerekirse Mısırlılar İlk tek cepheli heykelleri yaparak sanata damga vurmuşlardır o küçük idoller yerlerini büyük heykellere bırakmışlardır bu Mısırdan 2400 lerde Hitite kabartma ve heykeltraşlık eserleri olarak geçmiştir Hititlerden İ.Ö.8 lerde Friğe geçen bu eserler Ana tanrıça Kybele inancı ile birlikte büyük bir gelişim safhasına girmiştir daha sonrada Ege de şehir devletleri şeklinde yaşayan ve çok zenginleşen İonlara geçmiştir İonlardan hellenler ticaret yolu ile almış ve bir çok ionlu ustaya para ile bu eserleri kendi şehirlerinde bu eserleri yapmaları için para vermiştir gelelim İskenderin büyüklüğüne İ.Ö. 380 den sonra Perslerle Atinalılar arasında en ufak savaş olmadı Spartalılar ile birbirlerini yemeye başladılar İ.Ö.350 de Spartalılar Perslilere saldırarak egede ve trakyada büyük bir toprak ele geçirdi(özet geçiyorum hepsini yazmaya kalksam yaz yaz bitmez)Bundan kurtulmak için Atinayı destekledi persler topraklarını geri aldılar daha sonra büyük satrap ayaklanmasına maruz kaldılar ve yıkılmaya geçtiler İ.Ö.470 İmparatorluğun içi iice geçmişti artık nitekim Atina ile Sparta arasındaki çekişmelerden faydalanmaya çalışan Makedon iskender Aiskinesin (vatan haini) Hellenleri satması ile atinayı çok rahat kontrol altına aldı çanakkaleden anadoluya geçti çanakkalede ki Pers birliğini yok ederin Eski pers kentlerine kadar geldi ve orada pers ordusunu yenilgiye uğrattı ki zaten eski gücünde değildi persler(İ.Ö.334)Nitekim iskender öldükten sonra güya çok güçlü imparatorluk param parça oldu İskenderin kentlere getirdiği Adalet anlayışından çok memnunmuşki Anadolulular hemen un ufak ettiler güçlü İskenderi


    Şunu unutmayın Dünya da adı bile edilmeyen Anadolu toprakları bir çok şeyin öncüsüdür ne yazıkki vakti zamanında bizi temsil eden bilimden çok parayı önemseyen Hocalar Anadolunun hiç sayılmasına ön aya olmuşlardır Birçok din kavramı Hellenlere Anadoludan geçmiştir Hititlerdeki iştar çavuşkanın sonradan Athena ana tanrıça kubabanın demeter olması gibi birçok mitolojik hikaye mısır ve Hititlerde mitolojik hikayelerin karışımıdır bu hikayelere Anadolu halkınında büyük katkısı olmuştur bundan ayrı olarak da bir çok Tanrı ismide hellenceden gelmemiştir


    Milet torzosunu küçülteyim buraya atarım gerçi googleden yazsanız da çıkar ben beceremedim




  • Yunanlardaki toplumsal dönüşümü sağlayan en önemli şey falanks sistemi gibi.Bireylerin öne çıkma içgüdüsünün yerine polisi korumak için toplumsal olarak hareket etme önem kazanıyor.Falanksta bir kişi kahraman olmak için önemli bir hata yaparsa tüm falanksın sonunu getirebilir.Lükse düşkünlük gibi şeyler de evvelden sık rastlanan,alışıldık bir şeyken kent devletlerinin bireylerden önemli kılınması lükse düşkünlüğün toplumda ayıplanan bir durum olmasına neden oluyor.Bugünkü Batı dini inanışı İbranilerden aldığı gibi,politikasını da Yunanlardan alıyor.

    Tanrılarla ilgili öykülerin ve destanların çelişkilerinin toplumda bir kesime inandırıcı gelmemesi sonucu,tanrıdan bağımsız olarak evrenin yasalarını açıklamaya çalışan filozofların ortaya çıkışı da önemli.

    William McNeill'in Dünya Tarihi kitabında güzel anlatılmış bu konu.Kitap sadece Yunanları anlatmadığı için biraz dağınık aslında,Yunanlara gidiyor geliyorsun,sonra tekrar Yunanlara geliyorsun,sonra tekrar gidiyorsun.Toplu anlatmasa da iyi bir kaynak.




  • Truva savaşından sağ kalan Türkler önce Manisa - Aydın yöresine geçtiler. Bir kısım Truvalı Türk buradan gemilerle Akdeniz' e açılıp bugünkü Roma şehrine geldiler ve Roma Cumhuriyetinin kurulmasını sağladılar.
    O Cumhuriyet birkaç yüzyıl sonra büyük bir imparatorluk olup Yunanistanı ele geçirdi.
  • @Dreatlord

    Çok aradım ama burada Perslerin çok kötü ezik olduğuna dair en küçük bir şey bulamadım. Bu arada Türk insanının perlseri bu kadar çok sevmesinin nedenini anlayamıyorum. Sanırım Yunan düşmanlığından gelmekte bu.

    Her neyse, mimari falan bilmem ama, Felsefenin ilk başladığı yer Antik Yunan topraklarındadır. Felsefeyle birlikte bilimin ilk başladığı yerde burasıdır doğal olarak.
    Büyük İskenderse küçük görülecek bir lider değildir. Gözümde dünyanın en büyük liderlerinden birisidir. Yaptığı şeyler dışında bilime ve felsefeye verdiği değer, gittiği her yerde felsefe okulları açması onu gözümde oldukça değerlendiriyo. Bu arada Anadolu topraklarında bir çok uygarlık bulunmuştur. İyonyada bunlardan biridir(felsefe ve bilimde en çok gelişen yer). Anadolu kültür birikimi bakımından inanılmaz bir yerdir tabiki. Ama Antik Yunan'da Anadoluya'da yayılmıştır. Bunu unutmayalım.

    Ayrıca evet demokrasinin ilk temellerini atanlar Yunanlılardır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TuVNeRa

    Truva savaşından sağ kalan Türkler önce Manisa - Aydın yöresine geçtiler. Bir kısım Truvalı Türk buradan gemilerle Akdeniz' e açılıp bugünkü Roma şehrine geldiler ve Roma Cumhuriyetinin kurulmasını sağladılar.
    O Cumhuriyet birkaç yüzyıl sonra büyük bir imparatorluk olup Yunanistanı ele geçirdi.

    Kızılderililerde Türkmüş hemi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Arukard

    @Dreatlord

    Çok aradım ama burada Perslerin çok kötü ezik olduğuna dair en küçük bir şey bulamadım. Bu arada Türk insanının perlseri bu kadar çok sevmesinin nedenini anlayamıyorum. Sanırım Yunan düşmanlığından gelmekte bu.

    Her neyse, mimari falan bilmem ama, Felsefenin ilk başladığı yer Antik Yunan topraklarındadır. Felsefeyle birlikte bilimin ilk başladığı yerde burasıdır doğal olarak.
    Büyük İskenderse küçük görülecek bir lider değildir. Gözümde dünyanın en büyük liderlerinden birisidir. Yaptığı şeyler dışında bilime ve felsefeye verdiği değer, gittiği her yerde felsefe okulları açması onu gözümde oldukça değerlendiriyo. Bu arada Anadolu topraklarında bir çok uygarlık bulunmuştur. İyonyada bunlardan biridir(felsefe ve bilimde en çok gelişen yer). Anadolu kültür birikimi bakımından inanılmaz bir yerdir tabiki. Ama Antik Yunan'da Anadoluya'da yayılmıştır. Bunu unutmayalım.

    Ayrıca evet demokrasinin ilk temellerini atanlar Yunanlılardır.


    Perslerinde antik yunan kadar etkileyici bir tarihi ve yerleşik şehirleri var.

    National Geographic hangi sayısıydı hatırlamıyorum ama mezopotamyada ki en eski yerleşim yerinden daha eski şehir kalıntıları günümüzdeki küçükçekmece de bulunmuştu.Demek ki anadoluya geçiş balkanlardan başlamış.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasaza -- 31 Ekim 2009; 21:56:40 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sariemir06

    quote:

    Orijinalden alıntı: Arukard

    @Dreatlord

    Çok aradım ama burada Perslerin çok kötü ezik olduğuna dair en küçük bir şey bulamadım. Bu arada Türk insanının perlseri bu kadar çok sevmesinin nedenini anlayamıyorum. Sanırım Yunan düşmanlığından gelmekte bu.

    Her neyse, mimari falan bilmem ama, Felsefenin ilk başladığı yer Antik Yunan topraklarındadır. Felsefeyle birlikte bilimin ilk başladığı yerde burasıdır doğal olarak.
    Büyük İskenderse küçük görülecek bir lider değildir. Gözümde dünyanın en büyük liderlerinden birisidir. Yaptığı şeyler dışında bilime ve felsefeye verdiği değer, gittiği her yerde felsefe okulları açması onu gözümde oldukça değerlendiriyo. Bu arada Anadolu topraklarında bir çok uygarlık bulunmuştur. İyonyada bunlardan biridir(felsefe ve bilimde en çok gelişen yer). Anadolu kültür birikimi bakımından inanılmaz bir yerdir tabiki. Ama Antik Yunan'da Anadoluya'da yayılmıştır. Bunu unutmayalım.

    Ayrıca evet demokrasinin ilk temellerini atanlar Yunanlılardır.


    Perslerinde antik yunan kadar etkileyici bir tarihi ve yerleşik şehirleri var.

    National Geographic hangi sayısıydı hatırlamıyorum ama mezopotamyada ki en eski yerleşim yerinden daha eski şehir kalıntıları günümüzdeki küçükçekmece de bulunmuştu.Demek ki anadoluya geçiş balkanlardan başlamış.





    Bilmediği için arkadaşın yunan hayranı olması normal Persler ele geçirdikleri yerlerde kişilerin Diline Dinine ırkına karışmıyorlardı hatta gönderdikleri satraplar öldüklerinde Onların dili olan likçeyi yada bölgesine göre karcayı vsvs kullanıyorlardı halkın sempatisini kazandıkları için bu gölgede 600 ile 334 yılları arasında tutunabildiler senin iskenderin geldi kendinin bile olmayan bir dili zorla yaymaya çalıştı 50 yıl geçmeden bi bakmışsın o büyük iskenderin püfffff gitmiş

    Demokrasinin nasıl temellendiğinide söylüyüm sana halktan toplanan vergiler büyük heykellere gidiyordu halk sıkıntı çekmeye başlamıştı tanrı olarak gördükleri varlıkların kendilerine yararı olmadığını görmeye başlamışlardı resmen bir kast sistemi vardı şehir aşağı ve yukarı olarak ikiye ayrılmıştı vergi vergi diye insanların burnundan gelmişti hayat tüm yapılanlarda din adnıya yapılıyordu bizi şöyle koruyo böyle koruyo vs ama ne oldu İ.Ö.480 de Persler akropolün altına üstüne getirdi geri çekildi halk artık bu heykellerin bi işe yaramadığını düşünmeye başladı bunu ilk dile getiren sokrates zindanlara atıldı tabi zamanla Pers tehlikesi kalkıp Meclis başkanı Aiskinesin Hellenleri Makedonlara satması ister istemez bir demokrasi hareketini doğurdu unutmadan Susa persopholis gibi pers yapılarını incelediğinde yapıların 3 dilli olduğunu görüceksin ne kadar imparatorluk olsalarda etlisine sütlüsüne karışmamışlar unutmadan Egeyi bilmem ama Anadoluyu elde tutmak mümkün değildir Zulüm etmediklerinide surdan anlıyoruz o dönemde Anadoluda ele geçen heykeltraşlık eserleri çok nitelikli yok illa anlamam ben diyorsan kanıtları powerpoint yaptım mail adresini ver sana göndereyim o 300 sparta filmide saçmalıktan ibaret söylüyeyim dedim




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Infidel_


    quote:

    Orijinalden alıntı: TuVNeRa

    Truva savaşından sağ kalan Türkler önce Manisa - Aydın yöresine geçtiler. Bir kısım Truvalı Türk buradan gemilerle Akdeniz' e açılıp bugünkü Roma şehrine geldiler ve Roma Cumhuriyetinin kurulmasını sağladılar.
    O Cumhuriyet birkaç yüzyıl sonra büyük bir imparatorluk olup Yunanistanı ele geçirdi.

    Kızılderililerde Türkmüş hemi?





    Troya savaşından kaçan Aineiastı sanırım Topladığı gurup ile ilk olarak afrikaya daha sonrada buraları yeterli görmedikleri için Romaya göç etmişlerdir valla Türk oldukları hakkında bilgimiz yok ama İtalyanlarla tanıştınızmı bilmem bize çok benziyorlar kültür olarak Amerikalı bir profesörün dediğine göre etrüskler Türkmüş ancak şunu atlamamakta fayda var Etrüskler Roma halkını oluşturan ve kültürünü Romaya birebir geçiren bir halk olmuştur bilmem anlatabildim mi ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dreatlord


    quote:

    Orijinalden alıntı: sariemir06

    quote:

    Orijinalden alıntı: Arukard

    @Dreatlord

    Çok aradım ama burada Perslerin çok kötü ezik olduğuna dair en küçük bir şey bulamadım. Bu arada Türk insanının perlseri bu kadar çok sevmesinin nedenini anlayamıyorum. Sanırım Yunan düşmanlığından gelmekte bu.

    Her neyse, mimari falan bilmem ama, Felsefenin ilk başladığı yer Antik Yunan topraklarındadır. Felsefeyle birlikte bilimin ilk başladığı yerde burasıdır doğal olarak.
    Büyük İskenderse küçük görülecek bir lider değildir. Gözümde dünyanın en büyük liderlerinden birisidir. Yaptığı şeyler dışında bilime ve felsefeye verdiği değer, gittiği her yerde felsefe okulları açması onu gözümde oldukça değerlendiriyo. Bu arada Anadolu topraklarında bir çok uygarlık bulunmuştur. İyonyada bunlardan biridir(felsefe ve bilimde en çok gelişen yer). Anadolu kültür birikimi bakımından inanılmaz bir yerdir tabiki. Ama Antik Yunan'da Anadoluya'da yayılmıştır. Bunu unutmayalım.

    Ayrıca evet demokrasinin ilk temellerini atanlar Yunanlılardır.


    Perslerinde antik yunan kadar etkileyici bir tarihi ve yerleşik şehirleri var.

    National Geographic hangi sayısıydı hatırlamıyorum ama mezopotamyada ki en eski yerleşim yerinden daha eski şehir kalıntıları günümüzdeki küçükçekmece de bulunmuştu.Demek ki anadoluya geçiş balkanlardan başlamış.





    Bilmediği için arkadaşın yunan hayranı olması normal Persler ele geçirdikleri yerlerde kişilerin Diline Dinine ırkına karışmıyorlardı hatta gönderdikleri satraplar öldüklerinde Onların dili olan likçeyi yada bölgesine göre karcayı vsvs kullanıyorlardı halkın sempatisini kazandıkları için bu gölgede 600 ile 334 yılları arasında tutunabildiler senin iskenderin geldi kendinin bile olmayan bir dili zorla yaymaya çalıştı 50 yıl geçmeden bi bakmışsın o büyük iskenderin püfffff gitmiş

    Demokrasinin nasıl temellendiğinide söylüyüm sana halktan toplanan vergiler büyük heykellere gidiyordu halk sıkıntı çekmeye başlamıştı tanrı olarak gördükleri varlıkların kendilerine yararı olmadığını görmeye başlamışlardı resmen bir kast sistemi vardı şehir aşağı ve yukarı olarak ikiye ayrılmıştı vergi vergi diye insanların burnundan gelmişti hayat tüm yapılanlarda din adnıya yapılıyordu bizi şöyle koruyo böyle koruyo vs ama ne oldu İ.Ö.480 de Persler akropolün altına üstüne getirdi geri çekildi halk artık bu heykellerin bi işe yaramadığını düşünmeye başladı bunu ilk dile getiren sokrates zindanlara atıldı tabi zamanla Pers tehlikesi kalkıp Meclis başkanı Aiskinesin Hellenleri Makedonlara satması ister istemez bir demokrasi hareketini doğurdu unutmadan Susa persopholis gibi pers yapılarını incelediğinde yapıların 3 dilli olduğunu görüceksin ne kadar imparatorluk olsalarda etlisine sütlüsüne karışmamışlar unutmadan Egeyi bilmem ama Anadoluyu elde tutmak mümkün değildir Zulüm etmediklerinide surdan anlıyoruz o dönemde Anadoluda ele geçen heykeltraşlık eserleri çok nitelikli yok illa anlamam ben diyorsan kanıtları powerpoint yaptım mail adresini ver sana göndereyim o 300 sparta filmide saçmalıktan ibaret söylüyeyim dedim


    Sayın Dreatlord
    Öyle bir yazmışsınız ki slayt konusunda üstüme alınsan mı alınmasam mı diye epey düşündüm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasaza -- 31 Ekim 2009; 22:59:18 >




  • Hiç bir devlet yokturki Küçük gördüğünüz bu Dünyanın Merkezi olan topraklar üzerinde 300 yıldan fazla durmuş olmasın bizden önce hiç bir millet bu topraklarda perslerden fazla tutunamadı ondan sonra biz geldik yaklaşık 1000 yıldır burdayız sunu kafanıza sokun artık Türkü Kürdü kalmadı Dincisi Laiği kalmadı sen bu topraklara ne getirirsen getir sen sadece bu beşikte eriyip giden diğer unsurlardansın sadece aksini iddaa eden varsa kuramını koysun ona göre örnekler vermeye başlıcam ondan sonra bunlar nerden geldi diye sorup vaybe lafını ağızlarından döküldüğünü göreceksiniz




  • harbiden ha. adamlar mısırdan veya baska toplumlardan gemiyle ne gelirse kabul etmişler bu efsane dedimiz zeus tur meus tur hepsini yazmıslar miş gibi.cok meraklılarmıs zaten ole seylere.
  • @Dreatlord
    Yunan hayranı falan olduğumu söylemedim. Ben hayran duyulabilecek her tarihe hayran olurum o ayrı konu. Bence Yunan tarihi oldukça ilgi çekici. Perslerin tarihinin kötü olduğunu onların barbar olduğunu söylemedim. Evet belki onlarında süper şeyleri vardır.

    Siz 3000 sene evvel kusursuz bir demokrasi bekliyorsanız o ayrı konu tabi. Yunan demokrasisini eleştirmeniz normal. Bu 3000 sene önceki köleliği eleştirmek gibi bir şey sanırım. Her neyse ben Yunan tarihini oldukça seviyorum ve çok ilgimi çekiyor. Büyük İskenderde en çok saygı duyduğum liderlerden birisi. Yani sizin persler hakkında dillere destan yazılarınız bunu reddetmemi sağlamıyacak. Kimin bu toprakta çok tutunduğu veya çok tutunamadığı ilgilendirmiyor beni. O kadar genç yaşında ve o kadar kısa ömürde onca şeyi yapan adama bence saygı duyulması gerekir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Arukard

    @Dreatlord
    Yunan hayranı falan olduğumu söylemedim. Ben hayran duyulabilecek her tarihe hayran olurum o ayrı konu. Bence Yunan tarihi oldukça ilgi çekici. Perslerin tarihinin kötü olduğunu onların barbar olduğunu söylemedim. Evet belki onlarında süper şeyleri vardır.

    Siz 3000 sene evvel kusursuz bir demokrasi bekliyorsanız o ayrı konu tabi. Yunan demokrasisini eleştirmeniz normal. Bu 3000 sene önceki köleliği eleştirmek gibi bir şey sanırım. Her neyse ben Yunan tarihini oldukça seviyorum ve çok ilgimi çekiyor. Büyük İskenderde en çok saygı duyduğum liderlerden birisi. Yani sizin persler hakkında dillere destan yazılarınız bunu reddetmemi sağlamıyacak. Kimin bu toprakta çok tutunduğu veya çok tutunamadığı ilgilendirmiyor beni. O kadar genç yaşında ve o kadar kısa ömürde onca şeyi yapan adama bence saygı duyulması gerekir.





    O sen birde genç Kyrosun yaptıklarına bak 100 de 100 demokrasiymiş onu bir 3000 yıl daha geçse bulamazsın ama suanki Amerika İskenderi değilde Nedense aşağıda tuttuğu Persleri örnek alıyo adama demezlermi sen ne ayaksın yok efendim yabanilermişte yok efendim barbarlarmışta Yunanlılardan geldiğine inanır avrupalılar atalarının doğal olarak yalan yanlışta olsa yüceltmek isterler hadi onları anladım olmayınca olmuyoda bizimkilere ne oluyo ???? Okumayan cahil bireyler topluluğu olmuşuz ne yazıkki




  • en nefret ettiğim şey de sözde kahraman Spartalılar...

    etraflarındaki kabileleri köleleştirip sırtlarından geçinerek, yanında 7-8 tane yardımcıyla savaşa giderek, hiç çalışmadan kölelerin emeğiyle yaşayıp bir de kendisini özel saymakla kahramanlık olmaz.

    şimdi de olmaz geçmiş tarihte de olmaz bence. üstüne kalkıp bir de şişirme Hollywood filmi yaptılar hepten şiştiler.

    nedense o saçma filmde bile krallarını sanki tanrıymış da, dünyanın en kahraman adamıymış gibi gösterirler, ama sonunda Perslerin, onun kafasını kesip mızrak ucuna takıp gövdesini köpeklere yem ettiklerinden hiç bahsetmezler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tuintu

    en nefret ettiğim şey de sözde kahraman Spartalılar...

    etraflarındaki kabileleri köleleştirip sırtlarından geçinerek, yanında 7-8 tane yardımcıyla savaşa giderek, hiç çalışmadan kölelerin emeğiyle yaşayıp bir de kendisini özel saymakla kahramanlık olmaz.

    şimdi de olmaz geçmiş tarihte de olmaz bence. üstüne kalkıp bir de şişirme Hollywood filmi yaptılar hepten şiştiler.

    nedense o saçma filmde bile krallarını sanki tanrıymış da, dünyanın en kahraman adamıymış gibi gösterirler, ama sonunda Perslerin, onun kafasını kesip mızrak ucuna takıp gövdesini köpeklere yem ettiklerinden hiç bahsetmezler.




    Spartalılarda erkek asla çalışmaz köleleri çalışır ayrıca evli olsalar bile asker olanlar ordugahta yatar kalkarkar kadın yoktur zamanla kendi aralarında ilişki kurmaya kadar gitmiştir bu olgu yani sandığınız gibi kahraman falan değildirler




  • Toruva'yı 55 yıl önce gördüğümde, yapıştırmış olduğunuz resimlerin benzerinin çoğu yoktu. O zamanlar var olanların çoğu da günümüzde Toruva'da yoktur. Çok eser oradan alınmış!

    Çok yerde, hatta her yerde: Antik Yunan medeniyeti veya Yunan medeniyeti diye yazılmaktadır.

    Oysa, Fransız yazar: Jean-Paul Roux, Çeviriye ve yayıma katkı programı çerçevesinde yayımlanan bu yapıt, Fransız Dışişleri Bakanlığı'nın, Türkiye'deki Fransız Büyükelçiliği'nin ve İstanbul Fransız Kültür Merkezi'nin desteğiyle gerçekleştirilmştir. Diyor. "Türklerin Tarihi" kitabının, sayfa: 422'de

    "Yakub (1857) özgürleşme hareketinin başını çeker ve Kaşkar, Yerkent, Hoten, Aksu ve Kuça'yı ele geçirir. Peşinden Cungarları ve YÜZYILLARDIR (Çin'in) YUNNAN bölgesinde TECRİT edilmiş olarak YAŞIYAN içinde Çinlilerin de bulunduğu TÜM ÇİN MÜSLÜMAN topluluklarını batıya sürükler. YUNAN DEVLETİ İNGİLTERE tarafından tanınır."

    1. Yüzyıllardır tecrit edilmiş ve 1856-57'de tanınmış bir millte batı medeniyetini nasıl mal edebilirsiniz?
    2. Uydudan Çin'e girerseniz, Kunmik şehirinin sol üstünde YUNNAN yazısını/bölgesini görebilirsiniz. Yunanlıların ANA yurdu burasıdır!

    Saygılarımla




  • quote:

    Orijinalden alıntı: birturk


    Toruva'yı 55 yıl önce gördüğümde, yapıştırmış olduğunuz resimlerin benzerinin çoğu yoktu. O zamanlar var olanların çoğu da günümüzde Toruva'da yoktur. Çok eser oradan alınmış!

    Çok yerde, hatta her yerde: Antik Yunan medeniyeti veya Yunan medeniyeti diye yazılmaktadır.

    Oysa, Fransız yazar: Jean-Paul Roux, Çeviriye ve yayıma katkı programı çerçevesinde yayımlanan bu yapıt, Fransız Dışişleri Bakanlığı'nın, Türkiye'deki Fransız Büyükelçiliği'nin ve İstanbul Fransız Kültür Merkezi'nin desteğiyle gerçekleştirilmştir. Diyor. "Türklerin Tarihi" kitabının, sayfa: 422'de

    "Yakub (1857) özgürleşme hareketinin başını çeker ve Kaşkar, Yerkent, Hoten, Aksu ve Kuça'yı ele geçirir. Peşinden Cungarları ve YÜZYILLARDIR (Çin'in) YUNNAN bölgesinde TECRİT edilmiş olarak YAŞIYAN içinde Çinlilerin de bulunduğu TÜM ÇİN MÜSLÜMAN topluluklarını batıya sürükler. YUNAN DEVLETİ İNGİLTERE tarafından tanınır."

    1. Yüzyıllardır tecrit edilmiş ve 1856-57'de tanınmış bir millte batı medeniyetini nasıl mal edebilirsiniz?
    2. Uydudan Çin'e girerseniz, Kunmik şehirinin sol üstünde YUNNAN yazısını/bölgesini görebilirsiniz. Yunanlıların ANA yurdu burasıdır!

    Saygılarımla


    2. madde komikten öte bir şey. Yunnan eski bir Çin devletidir, şu an ise bir Çin eyaleti. Yunan kelimesinin kökeni ise İyonya'dan türetilmiştir, Yunan halkına batılılar Greek, doğu medeniyetleri ise İyonya kelimesinden türemiş Yunan şeklinde seslenirler. Kendileri ise Helen olduklarını öne sürerler ve Hellenic olarak çağırırlar.




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.