Şimdi Ara

Anlaşmalı Boşanma ve Sık Yapılan Hatalar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
27
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Anlaşmalı Boşanma Sürecinde Yapılan En Kritik Hatalar

Anlaşmalı boşanma, tarafların evlilik birliğini karşılıklı mutabakatla sona erdirdiği bir süreçtir. Ancak bu süreç her ne kadar hızlı görünse de, yanlış ya da eksik hazırlanan protokoller yıllar süren uyuşmazlıklara yol açabiliyor.

Benim mesleki deneyimime göre, en çok hata yapılan kısım boşanma protokolü oluyor. Çünkü taraflar çoğu zaman sadece boşanmayı hedefleyip protokoldeki detayları gözden kaçırıyor. Oysa mahkeme, sadece boşanma talebini değil, bu protokolün hukuka uygunluğunu ve uygulanabilirliğini de değerlendiriyor.

Bana en sık sorulan sorulardan biri şu:

“Anlaşmalı boşanmadan vazgeçebilir miyim?”

Evet, taraflardan biri karar kesinleşinceye kadar anlaşmadan dönebilir. Bu durumda dava artık anlaşmalı boşanma olmaktan çıkar ve çekişmeli boşanma olarak devam eder. Ancak bu hakkın kötüye kullanılmaması, sürecin doğru yönetilmesi gerekir.

Protokol hazırlanırken yapılan küçük bir hata bile sonrasında büyük mağduriyetlere yol açabiliyor. Örneğin, “Babanın çocukla görüşme hakkı vardır.” gibi belirsiz ifadeler infazda ciddi sorun yaratıyor. Hâkimin kararını uygulayabilmesi için her maddenin açık, net ve tarih–saat belirterek yazılması gerekiyor.

Protokole uyulmadığı durumlarda ise mahkeme kararı ilam niteliğinde olduğundan, taraflar doğrudan tapu iptali–tescil veya alacak davası açabiliyor.

Anlaşmalı boşanma süreci doğru yürütüldüğünde birkaç hafta içinde sonuçlanabiliyor. Ancak bunun için protokolün kişiye özgü hazırlanması şart. Özellikle çocuğun üstün yararı, velayet ve kişisel ilişki düzeni mutlaka açık ve net biçimde yazılmalı.

Ben her zaman şunu söylüyorum:

“Boşanma kısa sürede biter, ama yanlış hazırlanmış bir protokolün sonuçları yıllar sürer.”

Bu konuda hazırladığım ayrıntılı rehberi buradan inceleyebilirsiniz:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Avarzuyilmaz -- 20 Ekim 2025; 13:36:59 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.