Şimdi Ara

ANLAMLI İPLİK KAVRAM KARMAŞASI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
33
Cevap
0
Favori
2.691
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bekir Avşar dediki, anlamlı iplik rna nın bağlandığı ipliğin karşısındaki ipliktir.Eba özetinde tam tersi yazıyo.Nedir bu biri açıklayabilirse sevinirim.

• Yapay Zekanın Yanıtı

ANLAMLI İPLİK KAVRAM KARMAŞASI

Kalıp iplik, hücrelerin genetik bilgisini depolayan ve ileten DNA'nın yapı taşlarından biridir. İpliklerin bir kısmı anlamlıdır, yani hücrelerin işleyişi için gerekli olan proteinleri kodlar. Ancak bazı iplikler anlamsızdır ve hücrenin işleyişine doğrudan katkıda bulunmaz.

Anlamlı iplikler, hücrenin ürettiği proteinlerin sırasını belirten genetik şifreyi içerir. Bu proteinler, hücrenin büyümesi, gelişmesi ve işlev görmesi için gereklidir. Anlamsız iplikler ise bu genetik kodu içermez ve genellikle hücresel işlevlere doğrudan katılmazlar.

Kalıp olmayan iplikler, anlamlı ipliklerin aksine, hücrenin protein üretmek için kullandığı şablon olarak hizmet etmezler. Bunun yerine, DNA yapısına kararlılık ve destek sağlarlar. Kalıp olmayan iplikler, genellikle düzenleyici elementler içerir ve gen ifadesinin düzenlenmesine yardımcı olurlar.

DNA'daki anlamlı ve anlamsız iplikler arasındaki fark önemlidir, çünkü bu fark hücresel işlevleri belirler. Anlamlı iplikler, hücrenin protein üretmesini sağlarken, anlamsız iplikler yapısal destek sağlar ve gen ifadesini düzenlemeye yardımcı olur.

Özetle, kalıp iplik, DNA'nın yapı taşlarından biridir ve anlamlı ve anlamsız olarak ikiye ayrılır. Anlamlı iplikler, proteinleri kodlarken, anlamsız iplikler yapısal destek sağlar ve gen ifadesini düzenlemeye yardımcı olur. Bu iplik türleri arasındaki ayrımın anlaşılması, hücresel süreçlerin ve genetik hastalıkların anlaşılması için çok önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • up
  • bekir avsar yanlıs söylemiş hocam anlamlı ipliği alıcaz diye biliyorum

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • bekir avşar b*k yemiş sen bakma ona. beni dinle.
  • meb kitabında şifre veren ipliğe kalıp iplik (karşıt anlamlı iplik) şifre vermeyene anlamlı iplik diyor.
  • hiçbirşey111 H kullanıcısına yanıt
    hocam o zaman eba özetiyle meb çelişiyor.Bu ne saçmalıktır anlamadım
  • 1skender 1 kullanıcısına yanıt
    eba özeti dediğin ne hocam kitaba göre bakmak lazım bence
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Siz bunu tartışıyorsunuz ama YKS de kalıp iplik ve kalıp olmayan iplik diye yazacak soruda görürsünüz çıkarsa

• Şuan tartışma olduğu için ona dikkat ederler ama geçen senede yanlış soru çıktı sınavda belli olmaz.Bekir avşarın dediği doğruymuş bu arada .Fen lisesi kitabında öyle yazıyor.Anadolu kitabında tam ters yazıyor.O yüzden dikkat ederler yada iptal olur soru
    Aynen ama Anadolu liseli kitabına göre hazırlanmıyor mu kazanımlar

• hocam selin hoca denemesini çözdüm aynı bu tarz soru vardı transkripsiyonu anlamlı zincirden yaptı.. ilk defa karsıt zinciri alacağımızı görüyorum

ne saçma bir olay bu ya 2 kitapta da farklı yazıyor
  • senin biyolojin kanalında bu konuyla ilgili güzel bi video vardı hem anadolu kitabından hem fen lisesi kitabından hem de ösym sorusundan bahsedip olayı anlatıyordu ona bakabilirsiniz hocam
  • Onu da izledim ama net bir şey söylemiyor ki şurada şöyle burda böyle yazıyor diyor.En son kalıp zincir kelimesi kullanılırsa fen lisesine göre kullanın diyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çorba ettiler cidden bunu tüm sene. 3’ 5’ anlamlı (kalıp)

5’ 3’ tamamlayıcı

Diye öğrendim. Biri çıkıp şunun doğrusunu açıklasın artık 5 gün kaldı her kafadan ayrı bir ses çıkıyor...

UP !

• Hocam 5'3' geçen sene kaldırıldı zaten 2 senedir çıkmıyor.Oyle öğrenirsen şaşırabilirsin soruda yazmayacak çünkü.

• kalip iplik icin
    meb anadolu: anlamli
    meb fen: karsi anlamli
    meb tekrar testleri: karsi anlamli

sonuc: cikmaz

• shelveyy S kullanıcısına yanıt
    Selin hocanın hangi videosu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SilentOfDeath -- 21 Haziran 2020; 10:43:28 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: shelveyy

bekir avsar yanlıs söylemiş hocam anlamlı ipliği alıcaz diye biliyorum
    yanlış biliyosun kanka anlamlı iplik şifre verenin karşısındaki ipliktir.Biz şifre veren ipliği kalıp iplik olarak alacağız.Bence fazla konu çalışma hocalar karışık anlatmış meb kitabını oku biraz.Senin biyolojin anlatmış ama bilene unutturur valla .
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.