Şimdi Ara

Anlam inceliği nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
1
Favori
14.703
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Anlam inceliği nedir açıklayabilecek var mı? Ne olduğunu bilmediğimden bu soruyu da çözemedim haliyle.

"Savunmak" sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde anlam inceliğine dikkat edilmeden kullanılmıştır?
    A) Her yurttaş, yurdumuzu düşmana karşı savunmak zorundadır.
    B) Ünlü yazar, kendini savunmak için gazeteye açıklama yapmış.
    C) Avukat, mahkemede katili savunmak istemediğini söyledi.
    D) Öğrenciler testteki bazı soruların yanlış olduğunu savundular.
    E) Çocuk yanlış yapıyor, göz göre göre onu savunuyorsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epicurus -- 24 Temmuz 2013; 22:06:24 >

Anlam İnceliği Nedir?

Anlam inceliği, bir sözcüğün veya deyimin, gerçek anlamının yanı sıra mecazi veya örtük bir anlam daha taşıması durumudur. Bu örtük anlam, sözcüğün veya deyimin kullanıldığı bağlama göre değişebilir.

Anlam İnceliği Anlatım Bozukluğu

Anlam inceliğine dikkat edilmeden kullanılan sözcükler, anlatım bozukluğuna neden olabilir. Örneğin, "akıllı telefon" deyiminde "akıllı" sözcüğü gerçek anlamda kullanılmamış, telefona insanlara özgü bir özellik yüklenmiştir. Bu kullanım, anlam inceliğine örnektir.

Anlam İnceliği Örnekleri

• "Yüreği ağzına geldi." (Gerçek anlam: Korkudan kalbi hızla atmaya başladı.)
    • "Güneş doğdu." (Gerçek anlam: Güneş ufuk çizgisini geçti.)
    • "Bu işin altından kalkarım." (Gerçek anlam dışı: Bu işi başarırım.)

Anlam İnceliğine Dikkat Edilmeden Kullanılan Sözcükler

Aşağıdaki sözcükler, anlam inceliğine dikkat edilmeden kullanıldığında anlatım bozukluklarına yol açabilir:

• Aktif
    • Ağır
    • Canlı
    • Hafif
    • Keskin

Örneğin, "Ağır sözler söylemek" yerine "sert sözler söylemek" ifadesi kullanılmalıdır. Çünkü "ağır" sözcüğü burada gerçek anlamıyla değil, mecazi anlamıyla kullanılmıştır.

Anlam inceliği, anlatımın zenginleşmesine ve etkili olmasına katkıda bulunur. Ancak, sözcüklerin ve deyimlerin anlam inceliklerine dikkat edilmezse anlatım bozuklukları oluşabilir. Bu nedenle, yazılı ve sözlü anlatımlarda anlam inceliklerinin doğru kullanılması önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Çıkmaz böyle soru.

Orijinalden alıntı: latterrevo

Çıkmaz böyle soru.

hocam öyle deme bu sene "integralden çok zor çözmeyelim,bu kadar zor olmaz" dedik,sınavda gördük hakkaten anlam inceliği ne demek yahu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brsykslr -- 24 Temmuz 2013; 22:13:02 >

son kararım D ama.

TM 2 - 5K
  • Keşke "Böyle soru çıkar mı?" diye sorsaydım bak hiç de aklıma gelmedi, hem cevabın boşa gitmemiş olurdu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    12 yıl önce açıldı
    Bu işaretin anlamı nedir?
    3 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Cevap D ben de anlatım bozukluğu gibi düşünerek D olur dedim ama asıl sorun anlam inceliğinin ne olduğu internette 1 yer çıktı o da eski kelimeler falan bir şeyler anlatmış anlamadım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: halil953

Hocam anlam inceliği aynı anlama gelen sözcükleri anlatım bozukluğu ve anlam kargaşası olmayacak şekilde kullanmaktır. Cevap d olduğu kanaatindeyim.

çok sağol hocam cevap doğru
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.