Şimdi Ara

analog elektronik mühendisliği teknikerliği yapanlara soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
1.445
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • MERHABALAR,

    benim sormak istediğim bu alanda karşınıza IC( integrated circuit) denilen devreler tasarlamanız sizden isteniyor mu ? mesele lm55 gibi, 741 gibi bir devreyi tasarlamak , veya bu devrenin giriş çıkış direncini hesaplamak gibi şeylerle uğraşıyor musunuz ?
    http://www.google.com.tr/imgres?q=oscillator&hl=tr&client=firefox-a&hs=y6W&sa=X&rls=org.mozilla:tr:official&biw=1280&bih=831&tbm=isch&prmd=imvnsb&tbnid=2JVT5QG2Lxuk3M:&imgrefurl=http://www.amateurradioreceivers.net/s4mhzosc.htm&docid=EI3pF7ZmWNgWJM&imgurl=http://www.amateurradioreceivers.net/lownoiseosc.gif&w=545&h=420&ei=tCzrTs2dO4yRsAbn-OGPBw&zoom=1&iact=hc&vpx=784&vpy=203&dur=2079&hovh=197&hovw=256&tx=143&ty=74&sig=101416835881335952096&page=1&tbnh=140&tbnw=182&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:9,s:0

    bu linkteki gibi bir devrenin empedansını hesapluıyor musunuz mesela ? piyasada iş yuapanlar bunu mu yapıyor yoksa hazır entegrelerle belli kalıplar ile mi yürüyor iş ? ben analog elektronik mühendisi olacağım diyen bir adam bu işten ne kadar anlamalı ??







  • kimse sana entegre devre tasarlayabilir misin demez. zaten projelerde hali hazırdaki entegreler kullanılarak yapılır...
  • r2d2droids hocam çok çok sağol... bu durumda mikroelektronik ile uğraşan biri için entegreleri iyi şekilde kullanmasını öğrenmek daha iyi birşey mi oluyor ? türkiye de bu tip entegre düzeyinde yani mikro ölçeklerde tasarım-üretim yok mu ?
  • Linkteki devre entegre değil , transistörlü osilatör.Çıkış empedansı çok da önemli değil.Amfi dışındaki devrelerde çıkış empedansı bu kadar da önemli değil , çok takılma.

    Lm555 , ua741 gibi klasik , kilometre taşı entegrelerin tasarımı okulda sorulabilir.Mesela bize lojik devreler dersi vizesinde BCD-7 segment sürücü tasarlatmışlardı.
    Ama piyasada her şeyin hazırı var.Datasheette gerekli her türlü bilgi var.0'dan bir şey yaptırmazlar.(Texas Instruments tarzı bir firmada çalışmıyorsan tabii ki)

    Nanoteknoloji laboratuvarı olan yerlerde tasarım yapılıyor olabilir.Tubitak ve ODTÜ yapıyordu diye biliyorum.
    Ancak bu tasarımı analog elektroniğe yıllarını vermiş insanlar yapıyor.Yani biraz uç bir durum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pea. -- 16 Aralık 2011; 15:08:32 >
  • teşekkürler pea. hocam

    kısa bir süredir bir devre için osilatör ve yükseltici üzerine uğraşıyorum.klasik 555 li kare dalga osilatörü ve cascode bağlı bir yükseltici. bunun bile analizini tasarımını yaparken güç oluyor bazen.özellikle yükseltici de. 741 gibi devrelerin iç şemasına bakınca açıkçası başım dönüyor sonra bunu da tasarlayan mühendis sende sözde mühendis olacaksın diyorum kendime..
  • pea.
    arda arda bağladığın her devre katı için çıkış empedansı önemlidir. yani 2-3 vagon raydan çıksa da önemli olan lokomotifin çekmesidir, diyemezsin.

    basit bir örnek vereyim.
    http://electronicsfreelancer.wordpress.com/2011/10/13/metal-dedektoru/

    metal dedektöründe bir karıştırıcı kat bulunmakta bunun çıkışında ise alçak geçiren bir filtre var. fakat karıştırıcı devresinin çıkış empedansı filtre giriş empedansından oldukça yüksek. dolayısı ile araya transistörlü bir buffer (empedans dönüştürme devresi) eklemez isen filtre katı karıştırıcı devresine yük olarak gelecek. oda osilatörlere bağlı olduğu için osilatör katı çıkışında yük olarak görünecek ve bu zincirleme olaydan dolayı osilatörler duracak.

    demek ki giriş çıkış empedansı ampli (amfi değil, amfi başka bişey) ler dışında da önemli.

    whitehazel
    Türkiye de entegre üretimi yok fakat silikon vadisinde entegre tasarlamış veya led, transistör gibi yarı iletken tasarımlarında görev almış veya bu konulara hakim çok değerli hocalarımız var...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: whitehazel

    teşekkürler pea. hocam

    kısa bir süredir bir devre için osilatör ve yükseltici üzerine uğraşıyorum.klasik 555 li kare dalga osilatörü ve cascode bağlı bir yükseltici. bunun bile analizini tasarımını yaparken güç oluyor bazen.özellikle yükseltici de. 741 gibi devrelerin iç şemasına bakınca açıkçası başım dönüyor sonra bunu da tasarlayan mühendis sende sözde mühendis olacaksın diyorum kendime..

    741 in iç şemasına baktığında

    fark kuvvetlendiricisi, çıkış katı, sabit akım kaynağı, kısa devre koruması gibi bölümleri görebiliyorsan gerisini fazla karıştırma :)
    göremiyorsan bu yazdıklarımı bir incele...




  • r2d2droids hocam ,

    akım kaynağı ve fark kuvvetlendiricisi hakkında birşeyler biliyorum, fark edebiliyorum ama diğerlerini bilmiyorum...açıkçası pek görmedik okulda bu alanda yükseltici ve filtreleri birazda akım kaynaklarını gördük yalnıca...

    bu alanda uğraşmak isteyen, ama yolun başında olan kimselere tavsiyeleriniz olursa mutlu oluruz...
  • @r2d2droids
    Filtreleri ve çıkış katlarını da amfi sınıfı olarak gördüğüm için öyle dedim.
    Analog devre desem biraz daha doğru olurdu tabii ki.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: whitehazel

    r2d2droids hocam ,

    akım kaynağı ve fark kuvvetlendiricisi hakkında birşeyler biliyorum, fark edebiliyorum ama diğerlerini bilmiyorum...açıkçası pek görmedik okulda bu alanda yükseltici ve filtreleri birazda akım kaynaklarını gördük yalnıca...

    bu alanda uğraşmak isteyen, ama yolun başında olan kimselere tavsiyeleriniz olursa mutlu oluruz...

    bol miktarda teori + pratik.
    zaten bu tip devrelerin çok ağır bir matematiği de yok...
  • Kesinlikle katılıyorum.
    Teori ağırlıklı pratik bizlere en çok gereken şey.
    Teoriyi , bir çip tasarlamak için değil , tasarlanmış bir çipim içini , dış bağlantılarını , kullanım amacı ve alanlarını ... Daha da doğrusu , datasheet ini , application notes ini ve bir devre üzerinde ( veya şemada ! ) gördüğünüzde , anlamak ve yorumlamak için kullanacaksınız sadece. Bir entegreyi , bir tek kişi değil , bir ekip tasarlar genelde. Herbiri kendi konusunda uzman ( bizim gibi her telden biraz çalan değil !!! ) bir ekip oturur teorik şemayı çıkartır. Yine konusunda uzman bir ekip işin mutfak kısmında , fiziksel olarak hayata geçirilmesini sağlar. Bir uzman ekip de çıkan ürünün , istenen vasfa uygun olup olmadığını test eder ve üretim başlar. Üretimde istenmeyen sonuçlar çıkarsa , tüm bu ekipler hatayı giderecek yeni versiyonu aynı süreci tekrarlayarak hayata geçirir.
    Her konudan biraz bilmek , bizim gibi , teknolojiyi tam olarak kullanamayan , eğitimi zayıf ülkelere mahsustur. Gelişmiş ülkelerde , her konuda fikri olan insanlara pek raslanmaz. Bizlerde ise mecburen her konuda biraz bilgin olması şarttır. Çünkü , senin uzmanlık alanının sınırlarına ulaştığı yerde , bir uzman bulmanız çok zordur.
    Saygılar.




  • Tıp nasıl cerrahi, dahiliye, göz, kadın doğum vb. alt dallara ayrılmışsa; elektronik mühendisliği de çeşitli uzmanlık dallarına ayrılmış durumda. Sorduğunuz konu (IC tasarımı) elektronik mühendisliğinin mikroelektronik / VLSI tasarım dalına giriyor. Mikroelektronikte aslında alt dallara ayrılıyor: full custom IC tasarımına yönelik asic tasarım ile ilgili konular, üretime yönelik proses mühendisliği, tam olarak IC tasarımı olmasa da genelde bu konu ile ilgili gruplarca çalışılan olan FPGA/VHDL/Verilog kullanarak (standart cell e yakın sayılır) sayısal IC tasarımı. RF IC tasarımı ap ayrı bir uzmanlık.

    Mikroelektronik/VLSI konusunda Türkiye'de belli başlı üniversitelerde iyi sayılabilecek eğitim veriliyor. Mikroelektronik proses mühendisliği üzerine uzmanlaşmış bir müh. için MAM Yital ve bir iki üniversitedeki MEMS lab. ları dışında biryerde iş imkanı yok. Full custom ASIC tasarımı eskiden telekom (Netaş/Alcatel/Siemens) ve savunma sanayiinde kullanılırdı, artık türkiyede telekom diye bir sektör kalmadı. FPGA tabanlı sayısal IC tasarımı savunma sanayiine iş yapan Aselsan,Tübitak,Mikes,Havelsan vb. kuruluşlar ve kaldığı kadarıyla telekomcularda hala kullanımı var. Zaman zaman güç elektroniğinde de fpga kullanılırdı çok eskiden, işlemciler dsp ler epey hızlandı, ucuzladı hala kullanılır mı bilmiyorum. Bir iki yabancı firma TR'de mikroelektronik tasarım grupları kurdu, kapattı bir kısmı isim başka firma oldu falan.

    Her neyse uzun lafın kısası sorduğun soruya gelirsek, pratikte TR'de piyasada digital/analog asic tasarım yapan (FPGA leri asic saymıyorum) mühendis ve bu konuda iş imkanı çok çok az. Dolayısıyla analog IC tasarlayan kişi sayısı ihmal edilebilecek kadar. Analog elektronik ile uğraşacağım diyen mühendis sorduğun şeylerden anlamalı. Bunlar IC tasarımına yetmez, ama hazır analog IC veya ayrık elemanlar ile analog devre tasarlamak için gerekli şeyler.




  • untayk ve i386 hocam teşekkürler çok ufuk açıcı bilgiler oldu benim için.

    Şöyle ki lisans eğitiminde bize herşeyden biraz tattırıyorlar sanki.Mikroelektronik , haberleşme kontrol ve anten teorisi görüyoruz ama konuya giriş mahiyetinde. Bu kadar bilgi ile uzman olarak kimse direk piyasa da iş yapamaz sanırım.

    Bölüm mezunlarının çoğu ya kontrol işi ile uğraşıyor ya da haberleşme ile.Okuduğum okulda çok kaliteli elektromagnetik alan teorisi ve anten teorisi mikrodalga tekniği hocaları var. Programlama üzerine pek kendini geliştirme imkanı yok. Yani ya mikroelektronik ile uğraşacağım ya elektromagnetige kayacağım ya da biraz kontrol plc bilgisi ile KOBI tarzı işletmelerde çalışacağım.

    Hoşuma giden mikroelektronik ve analog tasarım olsa da bu alanlar çok kısıtlı görünüyor. Anten teorisi ve mikrodalga üzerinde uzmanlaşmak bana ne katar ? Bu alanda çalışan mühendis abilerimiz varsa ve tecrübelerini paylaşırlarsa mutlu oluruz.Cevaplayanlara tekrar teşekkürler..




  • Mikroelektronik ve analog tasarımı birbirinden ayrı düşünmek lazım. Şu an piyasada -benim değerlendirmem, ne kadar doğru olduğu tartışılır- donanım tasarımcısı , hele hele analog devre tasarımcısı kolay temin edilebilen çalışanlar değil. Önüme iki yeni mezun gelse, biri analog devre tasarımını diğeri de XX işletim sistem üzerinde mikroişlemci program yazma üzerine uzman olsun, analog çuyu diğerinden %20 fazla maaşla işe alırım. Şu an için biraz meraklı olan birini alıp donanımcı olarak yetiştirmek dışında bir şansın yok.

    Analog IC değil ama analog devre tasarımı, biraz da embedded (mikroişlemcili mikrokontrolorlü) sistem donanım tasarımı öğrensen iş bulabilirsin bence. Yazılımcı pozisyonları için daha çok kişi aranıyor ama yazılımcı olma isteyen sayısı da çok fazla. Donanım genç mühendis arkadaşlara pek çekici gelmiyor, bu alanda rekabet daha az.

    Bir de çok beylik bir laf olacak ama, iş imkanlarıdan önce hangi konu üzerine kaabiliyetin var ve hangi konu üzerine çalışırsan mutlu olursun ona bak. Sonrasında uygun iki üç dal arasında iş imkanlarına göre seçim yaparsın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i386 -- 17 Aralık 2011; 14:18:50 >




  • i386 hocam çok sağol
    dediklerine hak veriyorum , pekçok elektronik müh. Mezunu arkadaşım yazılımcı oldu. Kimi yazılım kursuna gitti kimi veritabanı kursuna yazıldı birçoğu bilgisayar müh den çapa falan başladı. Ben tek bir alanda yoğunlaşmak istiyorum. Piyasayı kurtaracak kadar bilgi beni mutlu etmez sanırım. Insanın çalıştığı iş işkence olmamalı severek yapabilmeli. Analog da ısrar edeceğim gibi bir süre daha.
    Bu aralar pekçok kişiden de gömülü sistemle uğraş tavsiyesi aldım. Elektronikciler için gelecek bu diyorlar. Hakkımızda hayırlısı :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: i386

    Mikroelektronik ve analog tasarımı birbirinden ayrı düşünmek lazım. Şu an piyasada -benim değerlendirmem, ne kadar doğru olduğu tartışılır- donanım tasarımcısı , hele hele analog devre tasarımcısı kolay temin edilebilen çalışanlar değil. Önüme iki yeni mezun gelse, biri analog devre tasarımını diğeri de XX işletim sistem üzerinde mikroişlemci program yazma üzerine uzman olsun, analog çuyu diğerinden %20 fazla maaşla işe alırım. Şu an için biraz meraklı olan birini alıp donanımcı olarak yetiştirmek dışında bir şansın yok.

    Analog IC değil ama analog devre tasarımı, biraz da embedded (mikroişlemcili mikrokontrolorlü) sistem donanım tasarımı öğrensen iş bulabilirsin bence. Yazılımcı pozisyonları için daha çok kişi aranıyor ama yazılımcı olma isteyen sayısı da çok fazla. Donanım genç mühendis arkadaşlara pek çekici gelmiyor, bu alanda rekabet daha az.

    Bir de çok beylik bir laf olacak ama, iş imkanlarıdan önce hangi konu üzerine kaabiliyetin var ve hangi konu üzerine çalışırsan mutlu olursun ona bak. Sonrasında uygun iki üç dal arasında iş imkanlarına göre seçim yaparsın.

    Hocam donanım konusunda kendimi yetiştirmek istiyorum. Yazılım işini yetecek kadar kullanabiliyorum ama bazı spesifik uygulama düşündüğümde Analog tasarım işin içine giriyor. Özellikle de frekans aralığı yukarılara çıkarsa iş çıkılmaz hal alıyor. Bu konuda önerebileceğiniz maddeler, kaynaklar yöntemler varmı acaba ?

    Bilgi için Teşekkürler..




  • Ne tip bir uygulama üzerine çalışmak istediğinizi biraz daha açabilir misiniz? Eğer anladığım bir konu ise kaynak önermeye çalışırım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: i386

    Ne tip bir uygulama üzerine çalışmak istediğinizi biraz daha açabilir misiniz? Eğer anladığım bir konu ise kaynak önermeye çalışırım.

    Hocam genel olarak DSP bilgimi artırma yönüne çalışıyorum bu aralar. Ama ne kadar dijital uğraşsamda analog kısmı bilmeden tam olmuyor.

    Örneğin geçenlerde Sample olarak istediğim ADC entegresinin devresini tasarlamaya kalkışma konusunda bile çok tereddüt yaşadım. 16 bit ve datasheet te 700Mhz BW olduğu belirtilmişti..

    Örneğin linkte verdiğim tip bir ADC chipini FPGA için kullanabileceğim düzeyde kart tasarlamayı öğrenmek istiyorum.
    http://www.linear.com/product/LTM9011-14

    El becerim ve çizim bilgim az çok var ama nelere dikkat etmem gerektiği gibi konularda, Filtre tasarımı gibi konularda çok eksiğim olduğumu düşünüyorum.

    Teşekkürler hocam..




  • Karışık bir konu, bir kısmının teorisine hakim değilim. Yanlız sorduklarının bir kısımı bildik analog içerisine girmiyor. Yani kuvvetlendirici, osilator, PLL vs. tasarımı. Daha çok sayısal elektroniğin analog kısmında, yani yüksek hızlı sayısal devrelerin doğru düzgün çalışacak şekilde analog problemlerini (supply, decoupling, signal integrity, layout vs.) çözmekten bahsediyorsun gibi anladım. DSP'li bir kart tasarımı ile FPGA li yahut hızlı 32-bit işlemcili bir kart tasarlamak HW açısından birbirine biraz benzer.

    Şöyle 4 bloğa bölelim DSP işini:

    1) DSP ile yapacağın işin algoritmasını çıkartma ve DSP'ye program yazma.
    2) Devre için uygun destek bloklarını (güç katı, filtreler, izolatörler vs.) tasarlama
    3) PCB layout çizimi.filtreleme, a
    4) Bu tip devrelerin uyması gereken güvenirlik ve EMC standartlarına uyumlandırma.

    DSP ye ve ADC ye veri nerden nasıl geliyor bir kenara bıraktım. Bu 4 maddeden hangisinde bilgiye ihtiyacın var ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: i386

    Karışık bir konu, bir kısmının teorisine hakim değilim. Yanlız sorduklarının bir kısımı bildik analog içerisine girmiyor. Yani kuvvetlendirici, osilator, PLL vs. tasarımı. Daha çok sayısal elektroniğin analog kısmında, yani yüksek hızlı sayısal devrelerin doğru düzgün çalışacak şekilde analog problemlerini (supply, decoupling, signal integrity, layout vs.) çözmekten bahsediyorsun gibi anladım. DSP'li bir kart tasarımı ile FPGA li yahut hızlı 32-bit işlemcili bir kart tasarlamak HW açısından birbirine biraz benzer.

    Şöyle 4 bloğa bölelim DSP işini:

    1) DSP ile yapacağın işin algoritmasını çıkartma ve DSP'ye program yazma.
    2) Devre için uygun destek bloklarını (güç katı, filtreler, izolatörler vs.) tasarlama
    3) PCB layout çizimi.filtreleme, a
    4) Bu tip devrelerin uyması gereken güvenirlik ve EMC standartlarına uyumlandırma.

    DSP ye ve ADC ye veri nerden nasıl geliyor bir kenara bıraktım. Bu 4 maddeden hangisinde bilgiye ihtiyacın var ?

    Hocam o maddelerin hiçbirinin uygulaması okulda gösterilmemesinde aşağı yukarı hepsi eksik.

    Madde madde açarsak.

    1. DSP görmedik. Son dönem konusu yüzeysel geçilecek. Yüzeysel FPGA görmüştük(En son kontrol lojiği tasarladık kapı seviyesi) ve ben kendi çabalarımla birde VESTEL LCD Arge merkezinde staj sırasında çalışarak az çok birşeyler yaptım. Görüntü işlemede sıkıntı yaşadıkça deneme yapa yapa, soru sora sora en azından işlemleri process'lere dağıtarak etkili kod yazma işini az çok öğrendim. Fakat algoritmaları ve uygulama şekillerinin bir çok detayını bilmiyorum. Örneğin bir haftaya yakın FFT algoritmalarına bakıyorum. Sistemi kafamda kuruyorum. Hatta tasarımı yapacaktım vazgeçip hazır toollarla başlayayım dedim ama bağlantı noktaları yani uygulamayı bilmediğimden bir işlem yapamadım.. Açıkçası ezbere de bir işlem yapmak istemedim.

    2. Bu kısımın belirli bir kısmını (güç katı, pasif filtreler vs. gibi) halledebilirim. Ama aktif filtre işlemleri hakkında çok detay bilgim yok..

    3. PCB çizme işleminde Proteus ve biraz Eagle kullandım. Fakat yüksek frekans yani RF devre çizerken nelere dikkat edilmeli nasıl hesaplanmalı bilmiyorum ve önceliklerim arasında..(Hocaya çok ısrar etsemde bu konulara girmekten kaçındı)

    4. Bu konuda neredeyse hiç bilgim yok.

    Hocam aslında çalışmak istiyorum geliştirmek için ama yardımcı ve yol gösterecek birini bulmak pek kolay olmuyor..

    Sizin alanınıza giren konularda vaktiniz oldukça bilgi almak isterim açıkçası..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kralsam -- 21 Aralık 2011; 22:17:33 >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.