Şimdi Ara

anakartta 4 pinli sistem fanı nedir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
7.623
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • cpu fanından ayrı olarak sistem fanı var 4 pinli normalde 3 pinli sistem fan girişi var bir tanede 4 pinli olanı var bu ne anlama geliyor? cpu fanı gibi biostan sıcklık kntrolümü yapıyor ki sistem fanı olarak? cpu fanı sıcaklığa göre 4 pinli girişi ile kontrol ediyorda ok ama ya sytem fanı 4 pin olan bunu anlamadm ayrıca power fan ve sistem fan farkı nedir? birinde power fan ikisinde de sistem fan yazıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vicentees -- 22 Ekim 2011; 5:57:06 >

• Bazı anakartlarda dediğiniz gibi CPU ısısı gibi anakartın ısısını ölçen sensörler vardır. Isıya göre kasa içerisine takılan fanın devir ayarıda yapılabilmektedir. Ayrıca Power fan yazan soket ise bazı gelişmiş PSU ların fanlarını kontrol etmek amacıyla kullanılırlar.
  • 4 pin sitem fanı o zaman cpu fanı gibi sensör ile biostan sıcaklık ölçüyor yada bios kntrolü dışında ? (cpu fanı mauel olarak biostan ayrlanıyor çnkü) .. power fan psu ların fan hızına bakıyor ha? genelde psu ların kendi özelliği var ısısını kendi ayarlayıp fanı kontrol yapan bu saçma gibi braz.. ben power fan yazan 3 pnli yere normal kasa fanı bağladım bi sıktı olmz heralde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vicentees -- 22 Ekim 2011; 21:22:14 >
  • peki kasa fanının devir hızı biosta gözüküyormu cpu gibi? 4 pnli olana kasa fanı taksam fan hızı ayarlaması ve devir hızları biostan gözkürmü?

Orijinalden alıntı: vicentees

4 pin sitem fanı o zaman cpu fanı gibi sensör ile biostan sıcaklık ölçüyor yada bios kntrolü dışında ? (cpu fanı mauel olarak biostan ayrlanıyor çnkü) .. power fan psu ların fan hızına bakıyor ha? genelde psu ların kendi özelliği var ısısını kendi ayarlayıp fanı kontrol yapan bu saçma gibi braz.. ben power fan yazan 3 pnli yere normal kasa fanı bağladım bi sıktı olmz heralde

Hayır herhangi bir sorun olmaz. Dediğin gibi PSU lar kendi içlerinde fan kontrol devreleri var. Ancak bunu bir şekilde anakarta aktarabilmesi gerekiyor ki programla PSU değerlerini ve Fan hızlarını görebilesiniz. Power fanı daha önce bende PSU ile kullanmadım. Ama bir PSU nun içinden çıkan kullanım klavuzunda buna benzer yazılar vardı. Ordan aklımda kaldığı kadarıyla yazdım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

peki kasa fanının devir hızı biosta gözüküyormu cpu gibi? 4 pnli olana kasa fanı taksam fan hızı ayarlaması ve devir hızları biostan gözkürmü?

Eğer devir kontrollü bir fan bağlarsan bir çok anakartın BIOS'unda görebilirsin. Hatta alarm ayarlaması bile yapabilirsin.

Orijinalden alıntı: @TRANSMEDYA

quote:

peki kasa fanının devir hızı biosta gözüküyormu cpu gibi? 4 pnli olana kasa fanı taksam fan hızı ayarlaması ve devir hızları biostan gözkürmü?

Eğer devir kontrollü bir fan bağlarsan bir çok anakartın BIOS'unda görebilirsin. Hatta alarm ayarlaması bile yapabilirsin.

3 pnlilerde dahilmi yoksa prgramlamı gözüküyor hepsinin devr hızları

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vicentees -- 22 Ekim 2011; 21:44:48 >

Orijinalden alıntı: @TRANSMEDYA

Hayır hız kontorlunu sadece 4 pinlerde yapabiliyorsunuz. Dolayısıyla anakartınızda 4 pinli Power Fan konnektörü olmalıdır.

4 pnliler ok ama sadce hızları görmek için 3 pnlide olanlar prgramlamı yoksa biostan gözkürmü yani biostan devir hızını görmek içinde 4 pinli olması şartmı fanın
  • Karaduman'ın ve Ayşe Nur'un da dediği gibi

2 pin - Sadece güç verir
    3 pin - Güç verir ve faz hızını izleyebilirsin
    4 pin - Güç verir, fan hızını kontrol eder ve izleti ve fan devir kontrolünü yapar.

BIOS ta Hatırladığım kadarıyla CPU ve Sistem fanlarının hızlarını gösteriyor. Power fan hızını izleyen bir BIOS varmı bilmiyorum. Ancak bütün fanların hızlarını özel yazılımlarla windows içerisinden izleyebiliyorsun. Bu programlarda anakartın Driver CD si içerisinde çıkması gerekiyor. Yada Google'a sorarsan belki başka programlarda gösterebilir sana :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi @TRANSMEDYA -- 22 Ekim 2011; 21:54:40 >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vicentees -- 22 Ekim 2011; 21:56:40 >
  • Dört pinli bazı fanlardada pwm özelliği olmayabiliyor, buna dikkat etmek lazım. Benim başıma geldi ve çok sıkıntı çektim, durumu eski cpu fanını taktığımda pwm özelliğinin devreye girmesiyle anladım. Aldığım fanda dört pinli yazıyordu buna aldandım, meğersem dört pinli pwmsizde fan oluyomuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi anadoluparsı -- 19 Kasım 2011; 14:06:15 >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.