Şimdi Ara

AMD, Zen 6 mimarisini TSMC 3nm sürecinde üretebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
673
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • AMD, Zen 6 mimarisini TSMC 3nm sürecinde üretebilir
    Dünyanın önde gelen yarı iletken üreticilerinden AMD, gelecek yeni nesil Zen 6 mikro mimarisinde üretim süreçleri temelinde önemli değişiklikler yapabilir. Daha önce AMD hakkında doğru bilgiler paylaşan ChipHell forumundaki bilgilere göre Zen 6’nın CCD kalıbı TSMC’nin 3nm N3E sürecinde üretilebilir. Ayrıca I/O yongalarının (cIOD ve sIOD) da 4nm N4C üretim sürecinde yenileneceği ifade ediliyor.



    Zen 6 için TSMC N3E iddiası



    TSMC'nin N3E üretim süreci, mevcut N5 sürecine kıyasla yüzde 20 hız artışı, yüzde 30’dan fazla enerji tasarrufu ve yaklaşık yüzde 60 mantıksal yoğunluk artışı sunuyor. Bu süreçte EUV çift desenleme tekniği kullanılarak bu iyileştirmeler mümkün kılınıyor. Mevcut Zen 5 işlemci çekirdeklerinde kullanılan TSMC N4P ise N5’e göre sınırlı iyileştirmeler sunuyor.



    Eğer AMD, Zen 6 ile işlemci alanındaki liderliğini devam ettirmek istiyorsa TSMC’nin gelişmiş N3E üretim sürecine geçmesi en doğru tercih olacaktır. Öte yandan bir diğer dikkat çekici yeniliğin ise I/O yongalarında olacağı iddia ediliyor. AMD, bu yongaları mevcut 6nm üretim süreci yerine 4nm N4C sürecinde üretmeyi değerlendiriyor. Bu geçiş, özellikle masaüstü işlemcilerde dikkat çekici yeniliklere olanak sağlayabilir. Örneğin daha gelişmiş bir entegre GPU (muhtemelen RDNA 3.5 mimarisi), daha güçlü entegre NPU veya DDR5 bellek kontrolcülerinin daha yüksek hızlara ulaşan CUDIMM’ler için optimize edilmesi gibi avantajlar elde edilebilir.



    Ayrıca Bkz.AMD Ryzen 5 7400F sessizce tanıtıldı: İşte özellikleri



    AMD, bilindiği gibi bir sonraki işlemci neslinde de AM5 soket ile devam edecek. Dolayısıyla PCIe cephesinde herhangi bir güncelleme öngörülmüyor. Bu platform, cIOD’un 28 adet PCIe Gen 5 hattı sunmasını sağlıyor. Ancak, işlemcinin USB arayüzünde bir güncelleme yapılabilir ve on-die bir kontrolcü sayesinde USB4 desteği eklenebilir. AMD'nin Zen 6 tabanlı işlemcilerinin 2026 sonunda çıkması bekleniyor.




    Kaynak:https://www.techpowerup.com/331230/amd-to-build-zen-6-ccd-on-tsmc-3nm-process-next-gen-ciod-and-siod-on-4nm







  • "Zen7 TSMC 2nm'ye göz kırptı."

  • Sayın Editör şu ifade nedir?
    "TSMC'nin N3E üretim süreci, mevcut N5 sürecine kıyasla yüzde 20 hız artışı, yüzde 30’dan fazla enerji tasarrufu ve yaklaşık yüzde 60 mantıksal yoğunluk artışı sunuyor."

    Başlıkta hata içerikte hata özensiz çeviri derken yine bir haberi kontrol etmeden haber girmişsiniz, anlaşılan o ki umurunuzda değil.

  • mehmet_clk M kullanıcısına yanıt
    Takıldığınız yeri anlayamadım: "The TSMC N3E node offers a 20% speed improvement, over 30% power savings, and approximately 60% logic density increase over TSMC N5"

  • Metin Yasir Akpınar kullanıcısına yanıt
    Kral editör sen misin? Döverek mi yaptırıyorlar editörlüğü? Bir çok okuduğum makalede aşırı bir özensizlik var. Araştırmaları daha doğrusu makale demiyelim de anilizlerde ki araştırmaları sizde yapmıyorsunuz rica ediyorum yüzdeler ve anlatımlara dikkat edin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahmutbaba12 -- 18 Ocak 2025; 01:13:47 >
  • Metin Yasir Akpınar kullanıcısına yanıt
    "and approximately 60% logic density increase over TSMC N5"
    şu kısım n5 üretim süreciyle %60 daha fazla transistor olmalıydı, logic density derken küçülen devre alanı sebebiyle daha fazla transistör konulması sebebiyle logic/transistör yoğunluğunun artması olarak belirtilmiş, dilimize çeviri yaparken anlatımı mantıki yapmanız lazım, oradaki mantık kastı silikon devre oluyor. chat gpt daha iyi çeviri yapıyor tavsiye edebilirim size zaman kazandırır ve hata yapmanızı ihtimalinizi düşürür, tabiki alıntı yaptığınız yazıda ifade bozukluğu yoksa.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmet_clk -- 18 Ocak 2025; 01:17:34 >
  • mehmet_clk M kullanıcısına yanıt
    Transitör yoğunlu diye kullanmak burada eksik olmaz mı? Nihahetinde logic density'den kasıt bir alana sığdırılabilen tüm mantık devrelerini (transistörler, kapılar, ara bağlantılar gibi) ifade ediyor; yani üst bir ifade. Ama bu söylemin ağırlıklı olarak - daha doğrusu doğal olarak - transitörlerle ilgili olduğunu biliyorum. Dolayısıyla bunu bilerek bu kullanımı yaptım.

  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Metin Yasir Akpınar kullanıcısına yanıt
    bu gavurların :))) kastettiği logic bildiğimiz tarnsistör kapıları oluyor, bunların tanımı logic gate yani mantıksal kapılar şeklinde de ifade ediliyor, bu yazıyı yazan eleman çeşitlilik/zenginlik olsun diye öyle bir tanımlama yapmış, amiyane tabirle anlatımı süslemiş, döküm 5nm'den 3nm'e gelince aynı alana daha fazla transistör sığıyor demek yerine afilli takılmışlar. şimdi siz bu alıntıyı bu ifade yaptınız diyelim, bunu okuyanlar bir başka yerde dediğim gibi bir ifade görünce iki farklı anlatım olduğunu anlayacaklar birisi amiyane diğer afilli :))
    sadece fikrimi yazdım, ilk bakışta google translate çevirisi gibi görünüyor yada ben öyle anlıyorum diyelim. yermek için değil bilginiz olsun diye yazmıştım.

  • mehmet_clk M kullanıcısına yanıt

    Belli ki ne Yasin orijinal makalede neyin kastedildiğini biliyor ne de onu düzeltmeye kalkan sen biliyorsun.





    Böyleyken böyle yani. Durum tespiti.





    "logic density derken küçülen devre alanı sebebiyle daha fazla transistör konulması sebebiyle logic/transistör yoğunluğunun artması olarak belirtilmiş"





    Hayır. Logic density yazarken tam olarak onu demek istemiyor. Orijinal makalede ne demek istediğini anlamak için CPU mimarisi hakkında çok temel birkaç şey bilmek yeterli.





    CPU dediğimiz şey çok temel olarak 2 ayrı set transistör bloklarından oluşur. Bunlardan biri mesela matematiksel işlemi yapan transistör blokları diğeri de ISA fark etmeksizin tüm modern mimarilerde karşımıza çıkan önbellek transistör gruplarıdır.




    Önbellek transistör grupları modern mimarilerde ciddi yüzdesel alan kaplar. Ve bu transistör gruplarının (her 6 transistör grubu 1 byte veri saklama kapasitesine sahiptir) hem transistör geometrisi olarak hem de yapı/boyut itibariyle CPU'nun "logic/mantık" bölümü dediğimiz bölümünde kullanılan transistörlerden farklıdır.




    CPU'lardaki önbellek transistörleri SRAM transistörlerinden oluşur ve bu transistörler logic yani mantıksal devreleri oluşturan transistörlere göre daha büyük yapılır.




    Böyle olmalıdır ki bu özel SRAM transistörleri verileri "noise" efektine fazla maruz kalmadan güvenli biçimde saklayabilsin ve hızla okuma yazma yapabilsin.




    6'lı çalışan büyükçe ve farklı mimarili SRAM transistörleri aksine logic/mantık bölgesi işlem gücünü arttırabilmek için çok daha küçük geometrili transistörler kullanır ve genelde 1-2 adet transistör bir adet özellşmiş logic mantığını kurmaya yeter.




    Uzun lafın kısası bir CPU temel olarak logic/mantık devreleri ve SRAM devrelerinden oluşur.




    Ve fakat SRAM transistör yapısının node düşüşü ile boyut küçülmesi yani ölçeklenmesi uzun yıllar önce neredeyse tamamen durdu. Yani mavisine hasta olduğumuz dünyanın en büyük ve güzel işlemci üreticisi intelimiz 7nmden 3nm'ye düştüm dediğinde aslında bize "ben logic bölgesini oluşturan transistörleri 1.xx çarpanıyla küçülttüm" diyor.





    Bu işleri azıcık da olsa bilenler bir süredir node düşüşlerinde SRAM'ın neredeyse hiç değişmediğini biliyor. Yani zaten node düşüşü dediğimiz şeyde kardeşim neden SRAM'ı da ölçeklemediniz diyen de yok. Zira fizik kuraları vs. Ayrıntısına girmeye gerek yok.





    Gördüğün gibi Yasin beyin muhtemelen bilmediği için düz biçimde açıklamadan çevirdiği, senin de bilmediğin halde onu düzeltmeye çalıştığın konunun aslı öyle değil.





    Orjinal makalede "logic densitiy/mantık yoğunluğu" derken kastettiği şey benim anlattığım şey.





    "Logic/mantık" devresi yada "logic density" derken işlemcideki tüm transistörleri falan anlatmıyor. bildiğimiz transistör kapılarını da anlatmıyor zira SRAM'da da kapılar var.





    Logic devresi derken anlattığım bölgeden yani sadece devrenin node düşüşünden etkilenen yapıdaki transistörlere sahip bölgesini anlatıyor. Ayrıntısına girmemişler zira bu kadar basit ve temel şeyleri okuyucularımız zaten biliyorlardır diye düşünüyorlar ki haklılar.




    Zaten bir node düşüşü aynı anda yüzde 20 performans artışı, yüzde 30 güç tasarrufu efendime söyleyeyim yüzde bilmem kaç transistör küçülmesi ile gelmez. Gelir/gelebilir de aynı anda gelmez. Her nodun bir V/F eğimi vardır. TSMC bir nodunu anlatırken bu eğrinin düşük güç kısmındaki bir noktasını sabitler ve diğer kısmına grafikte çizgi çeker bakın yüzde 20 güç düşüşü var falan der. Oysa ki kullanıcı işlemciyi V/F eğrisinin daha ileri nokrasında kullanıyordur ve o kişi için verim çok daha farklı bir değerdedir falan fıstık. Bir node başka mimaride bambaşka sonuç veriyordur/verir. TSMC transistör geometrisini ve nodun HP ve HD kütüphanelerini esas müşterileri olan mobile uygun olacak şekilde düşük hızda yüksek verim alacak şeklinde kurgularken mesela biricik intelimiz transistör geometrisini, kütüphane dizilişlerini ve dark silikon dediğimiz bölgeleri bir tık daha büyük tutup nodu TSMC nodundan daha yüksek hızda ama o yüksek hızda TSMCden daha verimli çalışacak şekilde tasarlayabilir zira kendi kullanım amacına uygun olan budur. Bin tane nane söyleyebiliriz yani bu konuda.





    Yani bu konular "yeaaaa intelin 1.8nm'si ile TSMC'nin 2nm'si yoğunluğu şu kadar farklı imiş o halde şu ondan daha iyi" diye tek parametreyle açıklanabilecek konular değil. Mesela 1.8 vs 2nm karşılaştırmasında 5+ GHZ de işlemci kullanmak isteyen adam için intelin daha az yoğunluklu 1.8nm si TSMC'nin daha yoğun 2nm'sinden daha verimli ve performanslı olabilir. Mobilde ise TSMC 2nm daha tatmin edici performans verebilir.





    Böyle şu noda geçiş ile yüzde 20 performans, yüzde 60 transistör yoğunluğu artışı, yüzde 30 güç tüketim düşüşü gibi ifadeler kitlelere kaba bilgi vermek maksadıyla söylenen şeylerdir. Benim gibi bu işleri aşırı iyi bilenler bu ifadelere güler geçer.





    Bana node goygoyu yapmaya kalkanlara "Traşı kes, çiz lan bana 5.5 ghz'deki V/F çizgisini" dediğimde kem küm etmeye başlamaları bundan zati.





    Ben hep diyorum bu foruma aşırı mavi gözlü, aşırı yakışıklı, uzun boylu, aşırı zeki, aşırı bilgili biri lazım. Yok yok yok malesef. Bakıyorum sağa sola göremiyorum. Üzücü.





  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    bilgiler için teşekkürler, logic gate derken transistörleri kastediyordum ve L1-L2-L3 cache yapısını kastetmemiştim bunların nasıl çalıştığına dair temel düzeyde fikir yürütecek kadar bilgim var gerisi de işim olmadığından ilgimi de çekmediğimden umurumda değil... :)

    Node düşüşlerinde verilen değerler tabiki fikir vermesi için zikrediliyor yoksa kim o rakamlara bakıp eee %20 dediniz hani nerede demiyor ki? konumuz o olmasa da bu mevzuda dönen saçma yorumlara da bir nevi cevap olmuş yazdıklarınız.

    Biraz uzattım ama dediğim gibi işlemcinin yürütme kısmı ile keş/kaşe/cache bellek kısımlarındaki farklılığını bilmiyorduk öğrenmiş olduk, kastettiğim şey olmasa da ek bilgiler için bir kez daha teşekkürler...

  • mehmet_clk M kullanıcısına yanıt

    Eyvallah hocam. Ne güzel yazmışsın. Teşekküre gerek yok. Ben bu konuda senden yüzde 10 daha fazla biliyorumdur sen başka 5 ayrı konuda beni 10'a katlıyorsundur bilgi olarak. Bu işler böyle. O açıdan mesajını ve yaklaşımını beğendim.




    Belli ki kendine güvenen kişiliği oturmuş bir kardeşimizsin ki mesajıma son derece olgun biçimde yanıt vermişsin.




    Buralarda senin gibi kişiliği oturmuş kendine güvenen kardeşlerimizin olması güzel.





    Yani diğer türlü biliyoruz: Bilgiye tümüyle kapalı, inadım inat takılan, konuştuğu konularda sıfır bilgisi olmasına rağmen sürekli atıp tutan, komplo teorileri içinde yüzüp her türlü bilgiyi anında reddeden, dünyada olan her olayın arka planını - büyük resmi anında görüp sürekli komplo teorisi yazan, her söyleneni kişiliğine saldırı addedip hemen gaza gelen, ağır fanboyu olduğu markaya en ufak eleştiri gelince kendini kaybeden, hiç bilmediği konularda car car öten, hiç tanımadığı insanlar hakkında kabuslar görecek kadar buraları ciddiye alan ve takıntı yapan marka fanboyları var.




    Senin gibi "bu kısmı bilmiyormuşum, teşekkür ederim" diyebilecek olgunlukta ve kişilikte kardeşlerimizi görmek güzel AMD, Zen 6 mimarisini TSMC 3nm sürecinde üretebilir 





  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Yorumunuz için teşekkürler. Nanometre yarışının uzun zamandır tam olarak gerçekte bir anlam etmediğini biliyordum ancak bu kadar ayrıntıya hakim değildim doğrusu. Güzel anlatımınız için teşekkürler.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AMD Intel uzun yıllar geride kaldığı için 5nm işlem düğününde takılıp kaldı ama intelin başına pat gelsinger geçmesiyle intelin başlayan nm yatırımları en sonunda AMD'yi harekete geçirmiştir benziyor ve bu iyi bir gelişme Intel bu yılın sonlarına doğru 18A işlem düğümünü duyurmayı planlıyor intelin 1.8 nm işlemci üretimide kalibrasyonla başlayabilir tabi intelin önündeki bir engelde mimari core mimarisinin suyunu çıkardılar artık yeni ve daha verimli bir mimari çıkarmaları gerektiği düşüncesindeyim

  • zen 6 ne zaman çıkıyorki 2026? 2027? o zaman için 3nm biraz geride kalmış olmayacakmı. tsmc bu sene 2nm dökecek diye okumuştum. intel de benzer şey yapacakmış bu sene galiba. 2026 yada 2027de 3nm hüsran olmazmı

  • amd 5nm'de takılı kalmadı tam tersine intel 2015 2021 arası 6770k'dan 11 sonrasına kadar 14nm'de takılı kaldı. sonra 10nm'de takılı kaldı 12 13 14 hepsi 10nm ama 7N diye isimlendirdi demek ki kendi hesabı ile yazmaya cesaret edemeyen arkadaşımızı kandırmış yoksa kimse yemedi yani. amd 2020'de çıkardığı 5000 serisinde 7nm 2022'te çıkardığı 7000 serisinde 5nm ve yakın zamanda çıkan 9000 serisinde 4nm yapmıştır hiçbir gecikme yoktur. yeni ryzen yine am5 soket olacak ve tamamen intel ne yapacak diye bekleyecekler seneye de çıkabilir 3nm normal olanı çünkü nm küçültüp transistör arttırmak amd'nin işine gelen bir şey değil. 7000 serisinde x3d olmayan modellerle takla atın hiçbiri 7800x3d gibi olamaz ama 9700x'i biostan tek ayar 105w yapın x3d işlemci gibi olur çünkü 5nm 4nm arasında %50 daha fazla transitör vardır 4 ile 3 arasını düşünün artık.


    intel şimdi de 1.8 diye isimlendirdiği bir hayal kuruyor ama TSMC'ye 3nm işlemci yaptırdı da ne oldu oyunlarda berbat. bios çıkarıp daha iyi yapacağız dediler %20 daha kötü yapmayı başardılar demek ki elin işlemcisiyle gerdeğe girmek kolay değilmiş amd kaçıncı kez TSMC'ye yaptırıyor kendi fabrikasını sattığından beri. 15. seri aslında benchlerde uçuyor ama oyunda iyi olmayan masaüstü işlemcisini kim ne yapsın bench oynamak için mi alıyor insanlar? intel daha kendi ekran kartlarına sürücü yazamıyor değil ki başkasının yaptığı işlemciye yazılım yazsın. x3d'den iyi bir şey bekleyen var mı gerçekten intel'den mesela onlar da x3d yapsın? evet yapmak istiyorlarmış ama server işlemcilerine yani masaüstü işlemcileri adamların umurunda bile değil amerikada amd'yi komünist zannediyorlar şaka yapmıyorum 15 sene kavgasını verdim ben bunun 9gag'da tayvan şirketi değil bu amerikan diye. anca advanced micro devices diye tam ismini yazınca sus pus oluyorlardı çünkü international business machines diye şirket var bilir misiniz amerika'da çok popülerdir! şu anda ne kullanıyorsanız onlar icat etti belki ondandır? intel bir şey icat etmedi ibm'nin işlemci ihalesine son anda düşük teklif verip kazandı motorola yerine ama sorsan intel dünyayı 6 günde yaratmış amd'ye lisans vermiş o zaman via ne ona da mı vermiş? siz hiç üzerinde boydan boya IBM yazan 586 işlemci gördünüz mü? nete takla attırın bulamazsınız benim vardı PR 120mhz yazıyordu. dedim abi PR ne demek pentium rated demekmiş yani 100mhz imiş aslında o ibm işlemci ama intel'in 120mhz gibi çalışıyormuş. dalga geçiyorlarmış 96'da intelle. sonra mezhebimiz geniş deyip(adamlar kurumsalda optik ssd falan yapıyor) via'ya vermişler cyrix olmuş. intel ile amd arasında teknoloji transfer anlaşması var reddit'te vermişler hatta. x86 lisansı falan vermiyor tam tersi amd'den dahili ram kontrolcü HT ne varsa yürütüp nehalem faciasından sonra 2500k 2600k'yı yapmış adamlar. sonrası zaten 12'ye kadar aynı. şimdi bu lisansı ibm değil intel verdiyse 96'da amd 100 mhz işlemcinin ne işi var? ibm'den tokadı yemiş zaten kepaze olmuş bir de kendi eliyle rakip mi çıkarmış işte don't 2000. bu dediklerime yaşı tutanlar şimdi yok. amd 100mhz kullanan F@ruk diye bir arkadaş vardı bir tane de binbaşı vardı gerçek.



    https://forum.donanimhaber.com/2000-lilere-yapilan-anket-dont-2000--100870187





  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    KİNG BOŞNAK SAHALARDA

  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    Sen buralarda miydin? :) Uzun zamandir yazilarini goremiyordum. Yine dokturmussun eline saglik :)

  • gunesahmet kullanıcısına yanıt

    Yaa kardeşim bırah bu işleri... Yemiyoruz bunları haberin olsun.




    Sen değil miydin beni burada her gördüğü yerde ezikleyen, inciten, kıran, ipliğimi pazara çıkartan, üzerimde tepinen. Sen değil miydin yazılarıyla beni parça parça edip beni bu foruma her fırsatta rezil eden?



    Beni tüm forumun önünde aynen şu şekilde bu forumdan kovmadın mı da şimdi beni yemliyorsun? AMD, Zen 6 mimarisini TSMC 3nm sürecinde üretebilir 




    https://www.youtube.com/watch?v=4LEz6TqK7b0&t=313s




    Saygılar, sevgiler olsun hocam. Umarım sağlığın keyfin yerindedir.





  • V4LKyR V kullanıcısına yanıt

    Büyüksün hocam. Saygılar sevgiler.

  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    Eyw iyiyim bende saolasin sordugun icin ugrasmaya devam is guc.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.